Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2013 19:25 - ЕНЕРГИЙНО ЛЕЧЕНИЕ С ЦВЕТОВЕ 1Ч.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2664 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2013 19:26


                                                           image                                                                                                                                        В традиционната китайска медицина светлинната енергия е позната като чи. Вярва се, че тя протича през Космоса и всяко живо същество. Древните китайски лечители са първите, които са осъзнали значението на дневния енергиен поток през човешките органи. Според тях чи циркулира около телата като мрежа от невидими линии или меридиани, които са тясно свързани с нервната система. Когато чи протича безпрепятствено през нас, ние сме свързани с жизнените сили и сме изпълнени с енергия. Ако енергията е затлачена, това скоро се отразява на физическото ни тяло и се чувстваме сиви и безцветни.
Чи се състои от две противоположни и допълващи се сили, които китайците наричат ин и ян. Ян представлява мъжката енергия, която е движеща, стимулираща и гореща. Допълващата женска сила ин е спокойна, отпускаща и студена. Енергията ин е светла и влажна и е свързана с по-късите вълни на светлината. Енергията ян е плътна и суха, свързана е с по-дългите вълни. Когато в системата ни има баланс между ин и ян, цари хармония. Ако приемем мъдростта на китайската медицина, трябва да изградим хранителния си режим върху баланса на ин и ян. Така ще изберем ястия, които създават енергийна хармония в телата, умовете и душите ни. Различните вкусове могат да бъдат класифицирани по скалата ин-ян. Най-много ян има соленото, докато най-много ин притежава сладкото.
Принципът на ин и ян ще ни бъде полезен най-вече когато свързваме цветовете на храните с техните питателни и лечебни качества в Цветната жизнена диета. Ястията, обагрени в червено и оранжево, имат повече ян енергия. Те са стимулиращи и загряващи. Сините храни, които имат повече ин, са по-леки за храносмилането и по-охлаждащи. Зелените притежават равновесие на ин и ян, затова диетата, богата на зелена салата, зеленчуци, плодове и треви, е чудесна за здравето. Те съдържат и голямо количество влакна, част от които поддържат доброто състояние на храносмилателния тракт. (Това означава, че ако следвате Цветната жизнена диета, можете да ядете толкова зелени храни, колкото пожелаете, без да се притеснявате, че ще напълнеете.) Не е случайно, че повечето растения са зелени, тъй като тази цветова вибрация се намира в средата на видимия спектър. Въпреки че зеленото съставя първата хранителна група, то е свързано с втория основен цвят на светлината. Зелените светлинни лъчи не са нито къси, нито дълги, нямат нито студено, нито горещо въздействие. Това им дава уникалната способност да поддържат хармонията.
Тъй като здравето е състояние на хармония, за да го постигнем, ние препоръчваме равновесие на основните хранителни съставки, включени в основните цветови групи растения. Ако ядем прекалено много продукти от една група за сметка на друга, ние ще създадем дисбаланс на биологичните и метаболичните си функции. Ако този дисбаланс не се коригира, телата ни отслабват и заболяват.
Бледозелените растения като картофите и марулята са богати на витамин С, който засилва имунната система и устойчивостта срещу инфекции. Тъмнозелените зеленчуци като спанака и броколите съдържат каротеноиди, които могат да ни помогнат да предотвратим болестите на сърцето. Червените, оранжевите и жълтите зеленчуци, особено доматите, съдържат антиоксиданти, които се противопоставят на ефекта на стареене и могат да предпазят организма от рак. Като цяло пигментите влияят върху киселинното равнище на храната. Червените и яркорозовите ястия са по-кисели от сините. Сините са по-алкални и имат успокояващо въздействие. Консумацията на разнообразни пресни храни от всяка основна цветова група ще осигури правилното функциониране на телесните ни системи и ще ни предпази от болести, породени от генетични или екологични фактори. За щастие природата ни предлага всички физически и енергийни питателни елементи, от които се нуждаем за здраве и жизненост.                        
Зелен
Пигментът хлорофил, който реагира на светлината, дава на растенията специфичния им зелен цвят. Той е средството, чрез което повечето растения получават енергия от слънчевата светлина. Хлорофилът поглъща светлината от червения и синия край на спектъра и така поддържа енергийния баланс в самото растение. Затова зелената цветова група храни е най-важната. Свежите зелени плодове и зеленчуци имат естествената способност да пречистват и уравновесяват метаболизма ни, за да бъдем здрави.
Червен
Някои храни имат каротиноидни пигменти, които също поглъщат светлината за фотосинтеза. Тези пигменти се съдържат в много ярки плодове и цветя и създават втората група цветове, която е свързана с червения лъч. Учените са изолирали повече от 60 вида каротиноиди– от лимоненото жълто до доматеното червено. Цветът на тези пигменти е толкова траен, че когато животните ги консумират, те обагрят продуктите им като например яйчните жълтъци или млякото. По-дългите вълни на червеното, оранжевото и златистожълтото са стимулиращи и загряващи. Това се отразява и на храните с такива цветове.
Розово-лилав
Третото семейство растителни цветове е съставено от антицианидни пигменти, които варират от бледорозово през червено до ярколилаво. Тези наситени багри се съдържат в растителния сок на клетките. Важният пигмент на третата група е виоланинът, който дава на цветята, плодовете и зеленчуците характерното им лилаво оцветяване. Виолетовите вълни на светлината имат бързи вибрации и висока честота, което прави ястията с този цвят засилващи, но по-малко физически стимулиращи, отколкото червените
Точно както водородът, кислородът и аргонът са първичните елементи на въздуха, който дишаме, трите първични цвята на светлината – червен, зелен и синьо-лилав, – формират всички останали цветове. Те са първите, използвани от цветолечителите, които са ги свързвали с начините за извличане на енергия от светлината.
Първичните цветове на светлината са различни от основните цветове, които художниците използват при разбъркването на своите бои. Когато трите бои – червена, жълта и синя – се смесят, се получава черно. Този метод е известен като субтрактивен. (Обикновено използваме тези багри, когато определяме цветовете на предметите около нас – външните цветове на храните, цвета на дневната или на покривката на спалнята.) Когато трите основни лъча светлина – синьо-лилав, червен и зелен – се прожектират чрез адитивния метод за смесване на цветовете, те създават ярка бяла светлина.
Първичният червен цвят е свързан с мъжката сила, ян, която е топла и магнетична по природа. Синьо-лилавата енергия се свързва с женската сила, която е студена и електрическа. Червеното има най-дълга вълна и най-бавни вибрации, то е загряващо и енергизиращо. Синьо-лилавото има най-къси вълни и най-високи вибрации. То има способността да пречиства и да носи усещането за задоволство и извисяване. Това са двете противоположни и допълващи се сили на природата. Когато червената и синьо-лилавата светлина се съчетаят, се ражда баланс. Това е лечебният зелен цвят на природата.
При смесването на два от трите цвята получаваме вторичните цветове – жълт, тюркоаз и тъмнолилав. Заедно с първичните, те образуват шестте космически лъча, които виждаме в чистата слънчева светлина. (Исак Нютон отделя синьото и лилавото, за да създаде всеобщо признатите днес седем цвята на дъгата.) Червеният, тъмнолилавият и жълтият могат да бъдат групирани като затоплящи магнитни цветове, докато тюркоазеният, синият и лилавият са разхлаждащи електрически цветове. Зеленият има балансиращо и нормализиращо свойство, смята се за двуполюсен и не е нито топъл, нито студен. Ние получаваме жизнената си енергия от седемте цветни лъча светлина.
Концепцията за лекуване с цветове се основава на някои молекулярни реакции, които протичат в органите посредством цветните лъчи. Светлината не е само сила извън нас – тя прониква във всяка наша клетка, нерв и тъкан.
Вибрациите на светлинната енергия пораждат образи, но това не е единственото им влияние върху нас. Когато проникнат в човешкото око, цветните вибрации преминават през очния нерв на хипоталамуса, който контролира епифизната и хипофизната жлеза. Тези две жлези ръководят почти всяка функция на тялото. Те въздействат върху енергийното ни равнище, растежа, сексуалното поведение, телесната температура, кръвното налягане, водния баланс, моделите на сън, двигателната и мускулната активност, както и върху умствените и емоционалните ни тела. Цветната светлина преминава през хипофизата, главната жлеза на ендокринната система, която управлява създаването и освобождаването на хормоните, регулиращи метаболизма. Нашите чувства и емоции са пряко свързани с баланса или дисбаланса на хормоните в тялото ни.
Въпреки това много от проблемите започват в съзнанието и душата дълго преди да се проявят във физическата система. Повечето древни лечители са смятали, че болестите имат психосоматични причини. Постепенно и съвременните хора започват да възприемат същността на тази древна мъдрост. За да постигнем идеално здраве и щастие, трябва да храним душите си така, както телата и ума. Само тогава тези три аспекта ще са в хармония, която чувстваме като спокойствие и радост от живота.
В наши дни хората прекарват по-голяма част от времето си в задоволяване на физическите си нужди и това води до пренебрегване на желанията на другите им тела. Вместо да се съсредоточаваме само върху физическата си природа, трябва да започнем да гледаме на себе си като на въплътени души. Ключовото хранене за съществуването ни е това на душите. Вътрешните слънчево-душевни лъчи започват от нашия център и като енергийни спици свързват физическите и духовните ни тела.
Трябва да си спомним, че има пет начина, по които можем да приемаме слънчевата светлина – през очите, кожата, чрез дишането, водата и храната, която консумираме, и чрез нашата аура и енергийната ни система.
1. Яжте умерено и свободно, като се съобразявате с индивидуалните си нужди. Свободното хранене е консумация на пълноценни продукти в каквито количества ви харесва и когато ви харесва. Единственото условие е да изградите усет за естествените си нужди.
2. Яжте разнообразни цветни храни, които ви осигуряват цялата гама от цветна енергия.
3. Яжте естествени, органични, “живи” продукти, богати на физически и вибрационни хранителни вещества.
4. Предпочитайте местни, естествено отгледани зеленчуци.
5. Поддържайте балансирана диета, като използвате цветовете като ключ към приемането на разнообразни типове храна.
6. Избирайте определена цветна храна в момент от денонощието, когато енергията є ще може най-добре да въздейства върху биоритмите ви.
7. Използвайте определени цветни продукти, които да коригират енергийния ви дисбаланс.                                                                                                 Ин и ян и дължината на цветните вълни на храните

Както вече видяхме, всичко във Вселената е поляризирано, създадено от различни количества ин и ян. Няма абсолютен ин или ян, но някои неща имат склонност да отразяват енергия от единия или другия край на скалата. Тази скала е свързана с цветовете на дъгата и е част от електромагнитния спектър, който идва до Земята под формата на бяла слънчева светлина, въпреки че човешкото око вижда само около 40 процента от тези вибрации.
В следващата глава съм подредила цветовете на дъгата от най-дългия до най-късия. Включила съм също две невидими вибрации, инфрачервена и ултравиолетова, за да ви напомня, че съществуват много невидими вълни, като радиовълните, рентгеновите лъчи и микровълните.
В диаграмата по-долу е представена връзката между различните типове храна и цветовете на спектъра, както и съдържанието на повече ин или ян. Ултравиолетовите лъчи съдържат най-много ин и са свързани с рафинираната захар. Инфрачервените са на другия край на спектъра с най-много ян и се отнасят към солта.
Между тези два края са видимите цветове на спектъра – червен, оранжев, жълт, зелен, син, индиго и лилав.
Червената кръв циркулира през всички животински вени, затова тази енергия е първична в организма ни. От друга страна, хлорофилът дава на растенията тяхното обагряне. Така че зеленото е първичният цвят на растителния свят.
Животинският свят по природа е основно ян, т. е. в животинските системи има сериозно количество червена енергия. Ето защо храната с такъв произход клони към ян. Това включва червеното месо, яйцата, твърдите сирена, които имат високо съдържание на сол. На Запад консумираме голям обем ян храна. Червените плодове и зеленчуци също съдържат ян енергия, но в по-малки количества.
Растителният свят е представен от средните цветове на спектъра – оранжев, жълт и зелен. Тези храни съдържат трансформирана светлинна енергия от слънчевите лъчи, които засищат не само телата, но и умовете и духа. Кореноплодните култури имат повече ян, тъй като получават вторична енергия от земното магнитно поле. Ние я приемаме под формата на минерали и витамини. Храните, които растат над земята, се влияят от разпръскваната във въздуха ин енергия, докато на кореноплодните култури въздейства превъзхождащата ян енергия, която ги тегли надолу.
Ние се нуждаем от хармония на ин и ян храните, точно както се нуждаем от балансираната диета на седемте цветни лъча. Също така трябва да включваме в храната си и кореноплодни и надземни растения. Например, когато избираме червени храни, трябва да ядем ягоди и череши (над земята), както и сладки картофи и цвекло (под земята). Ако искаме да сме в хармония с естествения ритъм на Земята, през деня трябва да консумираме кореноплодни растения, които са повече ян, докато храните ин, които растат над земята, да се предпочитат вечер. Смяната на сезоните ни предлага повече кореноплодни през зимата, като така ни дава повече загряваща ян енергия.
Хората се нуждаят от по-малко количество червени и оранжеви храни, за да осигурят гориво за физическа сила и енергия. Червените храни трябва да са пресни, непреработени и за предпочитане от растителен произход. Не че трябва да пренебрегваме духовната си страна, но трябва да се убедим, че духът ни поема питателни вещества от храни, богати на светлинна енергия – особено от цветя, плодове и листа в синьо или лилаво.
Точно както се привличат противоположните полюси на магнита, ян привлича ин. Животинският ян има нужда от ин в сладките неща и газираните напитки. Ако скалата е преакцентирана и ние прекалим с ин, започваме да изпитваме влечение към другия край на спектъра. Можете да си го докажете сами следващият път, когато ядете нещо солено като например пакет чипс. Много вероятно е след това да пожелаете някоя сладка напитка. Така прекарваме целия си живот в търсене на равновесие между двете противоположни и привличащи се сили. Зеленото е балансиращата енергия, която може да ни спаси от това постоянно колебание. Ето защо пресните плодове, зеленчуци и треви са основата на Цветната жизнена диета. Трябва да ги включваме във всекидневното си меню.
Когато използваме графиката на ин и ян, ще открием, че синтетичните продукти, както и рафинираната захар вибрират с ултравиолетова честота. Когато консумираме храни от този край на спектъра, може да се появи дисбаланс, определян като маниакално поведение придружено от хранителни смущения и резки промени в настроението. За нещастие прекалено често губим хармонията като страничен ефект от приемането на лекарства. Ако в организма ви е натрупана много ултравиолетова енергия, тя може да бъде уравновесена с витамин В, който се съдържа в бобовите растения, соята, ядките, пълнозърнестите храни, житните растения, маята и особено в зелените зеленчуци.                                      Червен
Чакра: основата на гърба
Жлези/органи: мъжки полови органи, бъбреци, пикочен мехур, черен дроб, крака
Въздейства върху: мускулната система, кръвта

Този лъч дава на тялото ни енергия и жизненост. Той вибрира в хармония с областта в основата на гърба. Лечението с червен лъч стимулира центъра и подпомага сърцето – повишава телесната температура, стимулира кръвообращението и освобождава адреналина. Изчезва чувството на умора и инертност, както и хроничните студени тръпки. Психологическият ефект на червеното включва усещането за увереност, повишено настроение и инициативност. Червената енергия подпомага преодоляването на депресията и ни дава воля и смелост.
Червеното месо, птичите и животинските продукти също попадат в червената и инфрачервената част на спектъра, но тъй като те са мъртви храни – лишени от светлинна енергия, – трябва да бъдат избягвани. Животинските продукти са богати на холестерол и забавят духовното развитие. Ако обаче консумирате месо, пилешкото съдържа повече ян от червеното и е по-бедно на наситени мазнини, затова е по-добър избор. Животинските продукти съдържат четирите елемента (земя, въздух, огън и вода), докато растенията – само активния елемент вода. Според древната източна мъдрост с консумацията на растителни храни ние натрупваме по-малко карма. Карма е индийски термин, който изразява едно от основните правила на Вселената – това за причината и следствието. Кармата се основава на принципа за прераждането и натрупването на последствия от всяко наше действие във всеки един живот. Отрицателната карма се отнася към въздействието на лошите ни мисли и действия в този и предишните ни животи. Това със сигурност ще ни задържи назад в безкрайния кръг от прераждания.
Солта е една от най-силните ян храни, която вибрира в червения спектър. Със сигурност прекалено голямото количество солени или силно подправени храни ще доведе до дисбаланс, както и до силно желание за захар. Ако обаче желаете солено, вероятно имате нужда от повече натрий и хлориди в диетата си. Тези елементи са необходими за усвояването на хранителните вещества от клетките. Храните, които помагат при такова желание са аспержите, краставицата, маслините, овесената каша, прасковите, смокините, цвеклото, целината и ябълките.
Ликопенът е пигмента, който дава на доматите червения им цвят и на практика те го съдържат в най-голямо количество в сравнение с другите плодове и зеленчуци. Той е силен антиоксидант, който унищожава определени токсини и дори раковите клетки. Когато доматите се консумират в големи количества – както е в средиземноморските страни, това се смята за фактор за ниското равнище на разпространение на рака на простатата в тези региони. (Интересно е да се отбележи, че цветът на доматите – червеното – е цветът на физическата любов и че по-възрастните мъже в средиземноморските страни са известни като добри любовници.)
Друг пигмент, който дава на храните естествен червен цвят, е порфиринът – червена съставка, която формира активното ядро на хемоглобина. С тази структура е свързана полипиролната молекула на витамин В12, който е жизненоважен за формирането на здрави червени кръвни клетки.
Клетъчните соли са важен елемент на доброто здраве. Тяхната липса нарушава нормалните клетъчни функции и води до болест. Ягодите съдържат шест биохимични клетъчни соли и са може би най-богатият на такива соли плод.
Червените храни могат да бъдат чудесен помощник, ако страдате от анемия, парализа, лошо кръвообращение, кръвни смущения или имате измръзване или простуда. Непрестанната умора и отпадналост най-добре се лекува чрез консумацията на храни, които стимулират и дават енергия. Уморените хора се нуждаят от червена енергия, за да балансират телесните си системи – трябва да ядат наситено червени плодове и зеленчуци. Те ще им помогнат да възобновят отслабените енергийни центрове, да заздравят имунната си система и да се пречистят от остатъчните токсини и лоши вибрации.

Болести, свързани с червения лъч
Високо кръвно налягане
Ако страдате от високо кръвно налягане, избягвайте силните подправки, особено онези, свързани с червените и оранжевите лъчи – горчицата, черния пипер, джинджифила и индийското орехче. Вместо това използвайте подправки от зелените лъчи (вж. глава 3, стр. 88–89) и яжте изобилие от зелени листни зеленчуци. Сготвените домати стават твърде киселинни и затова се препоръчва на хората с високо кръвно налягане и множество проблеми със сърцето да не консумират готвени домати, тъй като те могат да влошат състоянието им. Избягвайте цитрусовите сокове и ягодовите плодове, които създават киселина като червените боровинки и цариградското грозде. Въпреки това вие също имате нужда от червена енергия и розовата диня е много подходящ източник. Тя има също и зелена енергия, затова няма да влоши състоянието ви.

Подагра
Подаграта е заболяване, при което кръвообращението се нуждае от пречистване и стимулиране. Трябва да се откажете от червените животински продукти, тъй като подаграта обикновено е резултат от прекаляване с ян храни. Лилавото е цветът, който би могъл да ви помогне, тъй като синьото в него успокоява, докато червеното стимулира движението на кръвта. Плодовете на хвойната могат да бъдат използвани като подправка към храната, както и киселите червени череши. Магданозът и джинджифилът са от червените подправки, които могат да бъдат използвани, без да се страхувате от отрицателен ефект. Много препоръчителни са зелените сокове, особено сокът от целина. Морковеният и ананасовият сок също подпомагат пречистването на кръвта.

Бъбречна болест
Избягвайте спанака и ревена. Тези червени храни съдържат оксална киселина, която възпалява бъбреците. Вместо това яжте изобилие от зелени и сини храни, включително аспержи, чесън, гъби и картофи. Можете да си набавяте червена енергия от кресона, динята, магданоза и хряна. Неутралните храни като изварата и меда са успокояващи, както бананите и папаята.

Мускулни спазми
Мускулните спазми обикновено са следствие от недостиг на минерали. Диетата ви трябва да бъде допълвана от магнезий и силиций. Трябва да ядете и изобилие от храни, които съдържат минерали и клетъчни соли. Ягодите и червените череши са много добър избор. Медът успокоява и отпуска мускулите. Колкото по-тъмен е медът, толкова повече минерали съдържа, особено когато е получен чрез студена обработка.

Оранжев
Чакра: сакрален център
Жлези/органи: репродуктивни органи, далак, простата
Въздейства върху: имунната система, репродуктивната система, храносмилателната система

Този лъч подпомага храносмилателния, разпределителния и циркулационния процес на организма и се привлича в тялото от далачния център. Оранжевото е свързано с репродуктивните органи при мъжете и жените. Този лъч често се нарича лъч на мъдростта, тъй като съчетава физическото червено и умственото жълто.

Оранжевото е чудесно за промяна на привичките и всяко друго чувство на потиснатост, което е свързано със страха от неизвестното. То помага за приемането на нови идеи и за по-голяма гъвкавост на мисленето. Дава ни смелост да се справим с живота, като по този начин получаваме емоционална сила.
Американският Национален институт за раковите болести е установил, че около една трета от раковите залобявания са причинени от лоша диета. Има храни, които блокират химикалите, причиняващи рак. Антиоксидантите, които се съдържат в някои витамини и минерали, в оранжевите кайсии и дини пречат на окисляването на свободните радикали – субстанцията, за която се смята, че прави клетките по-податливи на рак. Някои дори са в състояние да поправят вредите, които вече са нанесени на клетките. Храни като пшеничните трици също са доказали, че намаляват предраковите клетки. Бета-каротинът е един от най-изследваните аниоксиданти. Той се съдържа в наситено зелените, жълтите и оранжеви зеленчуци като спанака, сладките картофи и морковите. Изследвания на Харвардския университет са доказали, че има директно въздействие върху токсичните клетки, взети от злокачествени тумори. Той също така възпира развитието на раковите клетки в белите дробове и намалява протеините, които са необходими за развитието на туморите.
Сто и седемнадесет изследвания, проведени в 17 страни, доказват, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци имат равнище на раковите болести наполовина на онези, които консумират малко зеленчуци и плодове. Открито е, че обикновените плодове намаляват риска от рак на белите дробове, причинен от пушене.

Болести, свързани с оранжевия лъч
Астма
Ако астмата е хронична, тя може да бъде лекувана с оранжево, но ако заболяването е остро и много болезнено, синьото е по-добрият избор. Дори ако астмата има физическа причина, тя често се среща при хора с плитко дишане, които имат умствени и емоционални проблеми, свързани със страха. Тези болни дишат страхливо и се трябва да бъдат научени да дишат правилно. Дълбокото ритмично дишане е много важно за освобождаване на тялото от отрови и слуз и за правилното кръвообращение.
Всички храни, които формират слуз, трябва да бъдат изхвърлени от диетата. Това са най-вече месата, яйцата и млечните продукти. Заменете кравето мляко със соево. Избягвайте воднистите ин храни като плодовите сокове, студените напитки и ледените храни, както и захарта. Топлите оранжеви, жълти и зелени билкови чайове са много подходящи. Отделяният от тях аромат пречиства дробовете и успокоява гърлото. Яжте топли готвени храни, като избягвате пикантните и студените. Чесънът и джинджифилът също помагат за освобождаването на тялото от слуз.
Астмата се усложнява от влажния климат, както и от замърсяването на въздуха, затова, ако можете, избягвайте такива условия. Дълбокото оранжево дишане също е много полезно (вж. глава 10, стр. 284). Трябва да използвате и силно положително мислене. По този начин могат да се подпомогнат и други проблеми, свързани с гръдния кош и бронхитите.

Възпаление на чревния тракт
Сред симптомите на тази болест са треската, диарията и запекът, като обикновено са съпроводени от болки в коремната област. Хората с такава болест трябва да избягват храни от инфрачервения и ултравиолетовия спектър – солта, захарта и всички животински продукти, като диетата трябва да се съсредоточи върху ориза, просото, ръжта и всички други зърнени храни с изключение на бялото брашно. Изключете от менюто си мазните храни и създаващите киселини плодове. Добре е да приемате успокояващи бяло-зелени храни като суроватката, изварата, соевото мляко и киселото мляко, тъй като те съдържат живи бактерии, които засилват червата.

Мъжка импотентност
В този случай се препоръчват редовни упражнения и продължителна редовна сексуална активност, тъй като болните се нуждаят от връзка с тялото си и съживяване на чи в системите. Някои психологически аспекти трябва да бъдат взети предвид, като например изграждането на уважение и любов към себе си.
Трябва да се консумират храни, богати на цинк, като яйчните жълтъци, женшена, тиквените семки, суровия мед, сусамовите семена и маслото от пшенични кълнове. Всички тези храни съдържат оранжева и златистожълта енергия. Препоръчва се също и допълнително приемане на полен и витамини Е и F.

Менструални проблеми
Тук дисбалансът на оранжевата енергия се нуждае от особено внимание и трябва да се консумира изобилие от магнетични оранжеви, червени и златистожълти храни. Чудесно лечение на проблемите в сакралния център са кайсиите, цариградското грозде, меласата, яйцата, ядките, червеното грозде, джанките, цвеклото, черешовият сок и полнозърнестите храни.
При менструални болки облекчение ще ви донесе топлата вана с няколко капки от едно или повече от следните масла от есенции: босилек, бергамот, чер пипер, камфор, кипарис, канела, хвойна, нероли, розмарин и сандалово дърво. Тези масла хармонизират с червена или оранжева честота, която отпуска и разтяга свитите мускули. Кипарисът и сандаловото дърво са в синия спектър и помагат при облекчаване на болката.

Ревматизъм
Ревматизъм е дума, която повечето хора използват за цяла гама от болести, свързани с болки в ставите, мускулите, сухожилията и свързващите тъкани. Много от тези проблеми се появяват заради лошо кръвообращение и изграждане на калциеви депа около ставите. Много полезна е диета, богата на антиоксиданти, а оранжевите храни са добър източник на такива вещества.
Оранжевата енергия увеличава кръвообращението, без да повишава телесната температура и по този начин увеличава притока на кръв в мускулите и подобрява движенията. Често пъти ревматизмът е резултат от влажен студен климат. В този случай топлите оранжеви храни ще помогнат за премахването на влагата от тялото и нежно ни енергизират и затоплят отвътре навън. Много известни противоартритни диети, които се използват от много години, се основават на сурови храни, богати на витамин С и бета-каротин. Редовното приемане на ябълков оцет може също да намали и предотврати калцирането. Зърнените храни, яйцата и бирената мая (храна от синия спектър), която съдържа селений, са полезни за намаляване на възпаленията.
                                                                            



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685480
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031