Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 11:42 - Йога Рамачарака Наука за дишането 4ч.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0 ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЯТ ЕФЕКТ ОТ ПЪЛНОТО ДИШАНЕ


Едва ли може да се прекали при излагането на предимствата, съпътстващи практикуването на пълното дишане. И все пак ученикът, който е прочел внимателно предните страници, едва ли ще има нужда да му се посочват подобни предимства.

Практиката на пълното дишане ще имунизира всеки мъж или жена против туберкулозата и останалите белодробни заболявания и ще изкорени напълно всякакво предразположение към "настинки", както и към бронхиални и други сходни заболявания. Туберкулозата се дължи главно на намалената жизненост, която е резултат в общи линии от недостатъчното количество на вдишания въздух. Снижаването на жизнеността прави системата уязвима за атаките на болестотворните микроби. Несъвършеното дишане позволява на голяма част от белите дробове да останат пасивни и именно тези техни дялове се превръщат в благоприятна среда за развитието на бацили, които нападат отслабените тъкани и скоро се стига до сериозни поражения. Белодробните тъкани в добро здравословно състояние ще се съпротивляват на микробите, а единственият начин да имате здрави белодробни тъкани е да използвате белите дробове правилно.

Туберкулозни са почти всички "тесногръди" хора.

Какво означава това? Че тези хора просто са свикнали да дишат по един неправилен начин и поради тази причина техните гърди не са успели да се развият и разширят. Човек, който практикува пълното дишане, ще развие истински широки гърди, а и човекът с тесни гърди може да ги развие до нормални пропорции, просто като пожелае да възприеме този начин на дишане. Такива хора могат да развият своята гръдна кухина, ако ценят живота си. В повечето случаи настинките могат да бъдат предотвратени чрез практикуване на едно малко по-енергично пълно дишане, когато чувствате, че сте прекалено уязвими. Когато ви е студено, дишайте енергично в продължение на няколко минути и ще почувствате една топлина в цялото си тяло. Повечето настинки могат да се излекуват с помощта на пълното дишане и частично гладуване б продължение на един ден.

Качеството на кръвта зависи до голяма степен от нейното правилно окисляване в белите дробове н ако тя е недостатъчно окислена, влошава своето качество и се насища с всякакъв вид нечистотии, а системата страда от недостатъчно добро захранване и често се натравя от отработените продукти, които не са били отстранени от кръвта. Подобно на цялото тяло всеки орган и всяка част зависят от кръвта за снабдяването си с хранителни вещества и нечистата кръв със сигурност оказва сериозно влияние върху цялата система. Лекарството е просто - практикуването на пълното йогистко дишане.

Стомахът и останалите храносмилателни органи страдат доста от неправилното дишане. Те не само са лошо подхранвани поради отсъствието на кислород, но тъй като храната трябва да абсорбира кислород от кръвта и да се окисли, преди да бъде смляна и асимилирана, става ясно по какъв начин храносмилането и усвояването на хранителните вещества могат да пострадат от неправилното дишане. А когато липсва нормално усвояване на хранителните вещества, системата се храни недостатъчно, апетитът изчезва, телесният тонус отслабва, енергията намалява и човек повяхва и отпада. И всичко това в резултат от неправилното дишане.

Дори нервната система страда от неправилното дишане, доколкото главният мозък, гръбначният мозък, нервните центрове и самите нерви, когато не бъдат правилно подхранвани от кръвта, се превръщат в лоши и неефективни инструменти за генериране, съхраняване и предаване на нервните потоци. А ще бъдат неправилно подхранвани, ако през белите дробове не се поема достатъчно количество кислород. Има и един друг аспект на това положение, при който самите нервни потоци или по-скоро силата, от която се пораждат нервните потоци, отслабва поради липсата на правилно дишане. Това спада към друга страна на въпроса, която се разглежда в следващи глави на настоящата книга, докато целта ни в момента е да насочим вниманието ви към факта, че механизмът на нервната система става неефективен като инструмент за пренасяне на нервната сила в резултат от отсъствието на правилно дишане.

Въздействието на половата система върху общото състояние на здравето е прекалено добре известно, за да бъде разглеждано подробно тук, но може би ще ни бъде позволено да кажем, че когато половите органи са в лошо състояние, това се отразява косвено върху цялата система и тя търпи съответното отрицателно въздействие. Пълното дишане създава ритъм, който е собственият замисъл на Природата за поддържане на тази важна част на системата в добро състояние и както може да се види, благодарение на правилното дишане репродуктивните функции укрепват и се зареждат с енергия, като по този начин, на основата на рефлексното действие на симпатиковата нервна система, се тонизира цялата система. С това нямаме предвид, че ще възникнат нисши сексуални импулси; далеч сме от подобна мисъл. Йогите защитават половото въздържание и целомъдрие и са се научили да контролират животинските страсти. Сексуалният контрол обаче не означава сексуална слабост и учението на йогите по този въпрос е, че мъжът или жената, чиито репродуктивни органи са в нормално състояние и са здрави, притежават по-силна воля и са в състояние да контролират себе си. Йогите вярват, че голяма част от извращенията в тази удивителна част на системата идват от отсъствието на нормално здраве и са резултат по-скоро от едно болезнено, отколкото здравословно състояние на половите органи. Малко по-внимателното разглеждане на този въпрос ще ни покаже, че ученията на йогите са верни. Тук не му е мястото да разглеждаме подробно проблема, но йогите знаят, че сексуалната енергия може да се запазва и да се използва за развитието на тялото и ума на индивида, вместо да се пилее в неестествени ексцесии, какъвто е обичаят на толкова много от неинформираните хора. По специална молба в тази книга ще дадем едно от най-предпочитаните йогистки упражнения за тази цел. Но независимо дали ученикът е склонен, или не, да приеме теориите на йогите за въздържание и чист живот, той или тя ще установи, че пълното дишане ще направи много повече за възстановяване на здравето на тази част от системата в сравнение с всичко останало, което някога е опитвал. Запомнете, тук имаме предвид нормалното здраве, а не някакво прекомерно развитие. Сладострастникът ще открие, че нормално означава намаляване на желанието, а не неговото увеличаване; изтощеният мъж или жена ще установят, че това означава тонизиране и освобождаване от слабостта, която до този момент ги е потискала. Не искаме да бъдем неправилно разбрани или неправилно цитирани по този въпрос. Идеалът на йогата е силно тяло във всичките му органи и системи, намиращо се под контрола на една изкусна и развита Воля, вдъхновена от висши идеали.

В практиката на пълното дишане по време на вдишване диафрагмата се свива и упражнява лек натиск върху черния дроб, стомаха и другите органи, който заедно с ритъма на белите дробове действа като лек масаж върху тях и стимулира техните функции. Всяко вдишване допринася за това вътрешно действие и съдейства за нормалното действие на подхранването на органите и за отстраняването на отработените вещества. При високото или средното дишане органите са лишени от ползата, която е резултат от този вътрешен масаж.

Точно в момента Западният свят обръща голямо внимание на физическата култура, което е добър признак. Но в своя ентусиазъм хората не трябва да забравят, че упражняването на външните мускули не е всичко. Вътрешните органи също се нуждаят от упражняване и механизмът на Природата за това упражняване е правилното дишане. Диафрагмата е основният инструмент на Природата за това вътрешно упражнение. Нейното движение причинява вибрирането на най-важните храносмилателни и отделителни органи, масажира ги при всяко вдишване и издишване, изтласква кръвта към тях и след това я изцежда от тях, тонизира органите. Всеки орган или част на тялото, които не са упражнявани правилно, постепенно атрофират и престават да функционират правилно, а отсъствието на вътрешното упражняване, осигурявано от действието на диафрагмата, води до слаби и болни органи. Пълното дишане осигурява правилното движение на диафрагмата, както и упражняването на средната и горната част на гръдния кош. То наистина е "пълно" по своето действие.

От гледна точка единствено на Западната физиология, без да се вземат предвид Източните философии и наука, тази йогистка система на пълното дишане е от жизнено важно значение за всеки мъж, жена и дете, които искат да се сдобият с добро здраве и да го поддържат. Самата му простота пречи на хората да се отнесат сериозно към него, като в същото време си опитват късмета в търсене на по-добро здраве с помощта на сложни и скъпи "системи". Здравето чука на тяхната врата, а те не отварят. Наистина камъкът, който строителите отхвърлят, е истинският крайъгълен камък на Храма на здравето.


НЯКОЛКО КЪСЧЕТА ОТ ЙОГИСТКОТО ПОЗНАНИЕ


По-долу даваме три форми на дишане, твърде популярни сред йогите. Първата е добре известното йогистко очистващо дишане, на което се приписва голямата белодробна издръжливост сред йогите. Те обикновено приключват дихателната си практика с това очистващо дишане и в тази книга ние се придържаме към този план на работа. Даваме също така и йогисткото упражнение за витализиране на нервите, което в техните кръгове се предава от векове и което никога не е било изпробвано от западните преподаватели по физическа култура, въпреки че някои от тях са го "заимствали" от учителите по йога. Даваме също така и вокалното упражнение на йогите. Чувстваме, че дори тази книга да не съдържаше нищо друго, а само тези три упражнения, тя пак щеше да е с неоценима полза за западните ученици. Приемете тези упражнения като дар от вашия източен брат и ги упражнявайте.


ЙОГИСТКО ОЧИСТВАЩО ДИШАНЕ


Йогите имат една предпочитана форма на дишане, която упражняват, ако изпитват необходимост от вентилиране и почистване на белите дробове. Те приключват много от своите дихателни упражнения с това дишане и в настоящата книга се придържаме към тази практика. Това очистващо дишане вентилира и очиства белите дробове, стимулира алвеолите, създава един общ тонус на дихателните органи и съдейства за подобряване на общото им здравословно състояние. Наред с посочените ефекти то има и твърде освежително действие върху цялата система. Оратори, певци и други ще намерят това дишане за особено полезно за тях в случаите, когато са изтощили и уморили своите дихателни органи.

1. Поемете дълбоко въздух.

2. Задръжте въздуха за няколко секунди.

3. Свийте устните, като че ли се каните да свирнете (но не издувайте бузите), след това издишайте малко въздух през така оформения отвор със значителна сила. После спрете за момент, задържайки въздуха, и след това издишайте още малко въздух. Повтаряйте, докато не издишате всичкия въздух. Помнете, че трябва да използвате значителна сила при издишването на въздуха през отвора между устните.

Ще установите, че това дишане е доста освежаващо, когато сте уморени и "изразходвани". Ако ученикът го опита, ще се убеди в неговата полза. Това упражнение трябва да се практикува, докато вече се изпълнява естествено и с лекота, тъй като се използва като завършек на няколко други упражнения, дадени в тази книга, и трябва да бъде много добре отработено.


ЙОГИСТКО ДИШАНЕ ЗА ВИТАЛИЗИРАНЕ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА

Това упражнение е добре известно на йогите и те го считат за един от най-силните стимуланти и ободрители на нервната система, известни на човека. Предназначението му е да стимулира нервната система, да развие нервна сила, енергия и жизненост. Това упражнение оказва стимулиращ натиск върху важните нервни центрове, които на свой ред стимулират и зареждат с енергия цялата нервна система и изпращат увеличен поток от нервна сила към всички части на тялото.

1. Заемете стоеж.

2. Направете едно пълно вдишване и задръжте въздуха.

3. Протегнете ръцете напред, като се постараете да бъдат отпуснати и релаксирани с такова количество нервна сила в тях, колкото да ги държи изпънати.

4. Бавно приберете ръцете назад към раменете, постепенно напрягайки мускулите и вкарвайки сила в тях, така че в момента, в който са стигнали до раменете, юмруците трябва да бъдат толкова здраво стиснати, че да усещате едно треперене.

5. След това, задържайки мускулите напрегнати, бавно изтласкайте юмруците напред и след това бързо ги върнете обратно (все още напрегнати), като изпълните това движение няколко пъти.

6. Издишайте енергично през устата.

7. Изпълнете очистващото дишане.

Ефективността на това упражнение зависи главно от скоростта, с която прибирате юмруците обратно към тялото и от напрягането на мускулите и, разбира се, от пълните бели дробове. Упражнението трябва да се опита, за да бъде оценено. То няма равно на себе си като "укрепващо средство", както го наричат нашите западни приятели.


ЙОГИСТКО ВОКАЛНО ДИШАНЕ

Йогите имат една форма на дишане за развиване на гласа. Те са забележителни със своите чудесни гласове, които са силни, спокойни и ясни и притежават удивителна, подобна на тромпет, проникваща сила. Упражняват тази специфична форма на дишане, която е направила гласовете им меки, красиви и гъвкави, придавайки им неописуемото, специфично качество на подвижност, комбинирано с голяма сила. Даденото по-долу упражнение след време ще осигури описаните качества или йогистки глас на ученика, който го практикува усърдно. Нека да стане ясно, че тази форма на дишане трябва да се практикува от време на време, а не да се прави като редовно упражнение по дишане.

1. Много бавно, но равномерно поемете дълбоко дъх през ноздрите за пълно вдишване, като удължите времето на вдишването колкото може повече.

2. Задръжте за няколко секунди.

3. Издишайте енергично с едно мощно издишване през широко отворената уста.

4. Успокойте белите дробове с очистващо дишане.

Без да навлизаме дълбоко в йогистките теории за пораждането на звука при говорене и пеене, бихме искали да кажем, че опитът ги е научил, че тембърът, качеството и силата на гласа зависят не само от вокалните органи в гърлото, а и от лицевите мускули, които са тясно свързани със свойствата на гласа. Някои мъже с огромни гърди издават твърде слаб глас, докато други, с относително малък гръден кош, произвеждат звукове с удивителна сила и качество. Ето един интересен експеримент, който си заслужава да се опита: Застанете пред огледалото, свийте устни и свирнете, като обърнете внимание на формата на устата и на общото изражение на лицето. След това кажете нещо или изпейте нещо по начина, по който обикновено го правите, и забележете разликата. След това започнете отново да свирите в продължение на няколко секунди, а после, без да променяте положението на устните или лицето, изпейте няколко тона и обърнете внимание на това какъв резониращ, звучен, чист и красив тон произнасяте.


СЕДЕМТЕ РАЗВИВАЩИ УПРАЖНЕНИЯ НА ЙОГИТЕ


По-долу следват седемте предпочитани упражнения на йогите за развиване на белите дробове, мускулите, сухожилията, алвеолите и т.н. Те са твърде лесни, но са удивително ефикасни. Не допускайте поради простотата на тези упражнения да изгубите интерес, защото те са резултат от грижливи експерименти и практика от страна на йогите и представляват същността на безброй сложни упражнения, като несъществените неща са били отстранени и са били запазени единствено основните елементи.

1. ЗАДЪРЖАНЕ НА ДИШАНЕТО

Това е едно много важно упражнение, което води до укрепване и развиване на дихателните мускули, както и на белите дробове, а честото му практикуване води и до разширяване на гръдния кош. Йогите са открили, че случайното задържане на дъха, след като белите дробове са били напълнени с пълното дишане, е много полезно не само за дихателните органи, но и за органите на храносмилането, нервната система и кръвта. Установили са, че случайното задържане на дъха води до отстраняване на въздуха, който е останал в белите дробове от предишните вдишвания, и до по-пълно окисляване на кръвта. Знаели са също така, че задържаният по такъв начин дъх събира всички отработени продукти и когато дъхът бъде издишан, той отнася със себе си отпадния материал на системата, изчиства белите дробове точно както разслабителното очиства червата. Йогите препоръчват това упражнение за различни заболявания на стомаха, черния дроб и кръвта, а освен това са установили, че в много случаи то избавя човека от неправилното дишане, което често е резултат от лошо вентилираните бели дробове. Препоръчваме на учениците да обърнат подобаващото внимание на това упражнение, тъй като то притежава големи достойнства. Следните инструкции ще ви дадат ясна представа за упражнението:

1. Заемете стоеж.

2. Направете едно пълно вдишване.

3. Задръжте въздуха колкото е възможно по-дълго време, без да се достига до неприятни усещания.

4. Издишайте енергично през отворената уста.

5. Изпълнете очистващо дишане.

В началото ще можете да задържите въздуха за съвсем кратко време, но с малко повече практика ще отбележите забележителен напредък. Ако искате да отбележите своя прогрес, измервайте времето си с часовник.

2. СТИМУЛИРАНЕ НА БЕЛОДРОБНИТЕ АЛВЕОЛИ

Това упражнение е предназначено за стимулиране на въздушните клетки в белите дробове, но начинаещите не трябва да прекаляват с него и в никакъв случай да не го изпълняват прекалено енергично. Някои хора може да изпитат леко замайване на главата след първите няколко опита. В този случай им препоръчваме да се поразходят, като по този начин прекъснат изпълнението на упражнението за известно време.

1. Заемете стоеж с ръце отстрани на тялото.

2. Вдишайте много бавно и постепенно.

3. Докато вдишвате, леко потупвайте гърдите с върха на пръстите, като непрекъснато променяте позицията.

4. Когато белите дробове се напълнят, задръжте дъха и потупайте гръдния кош с дланите на ръцете.

5. Изпълнете Очистващото дишане.

Това упражнение е много ободрително и стимулиращо за цялото тяло и е добре известна йогистка практика. Голяма част от въздушните клетки на белите дробове остават пасивни заради непълното дишане и често стигат до почти пълна атрофия. Този, който е дишал неправилно години наред, ще установи, че не е лесно да стимулира всички тези, неправилно използвани въздушни клетки и да ги задейства изведнъж с помощта на пълното дишане, но това упражнение ще направи много за постигането на желаните резултати и си струва да бъде усвоено и практикувано.

3. РЕБРЕНО ДИШАНЕ

Обяснихме, че ребрата са свързани с помощта на хрущяли, които позволяват значително разширяване. При правилното дишане ребрата играят много важна роля и е добре от време на време да им посвещаваме едно малко специално упражнение, за да поддържаме тяхната еластичност. Седенето или стоенето в неестествена позиция на тялото, към което много от представителите на Западната цивилизация са привикнали, довежда в по-голяма или по-малка степен до втвърдяването и нееластичността на ребрата и това упражнение може да направи много за отстраняването на този проблем.

1. Заемете стоеж.

2. Сега вдигнете ръце към мишниците, поставяйки ги колкото е възможно по-високо от двете страни на тялото - палците са обърнати към гърба, дланите са отстрани върху гръдния кош, пръстите са обърнати напред и лежат върху гърдите.

3. Направете едно пълно вдишване.

4. Задръжте въздуха за кратко време.

5. След това внимателно притиснете двете страни, като в същото време бавно издишате.

6. Изпълнете очистващо дишане. При изпълнението на това упражнение бъдете умерени и не се пресилвайте.

4. РАЗШИРЯВАНЕ НА ГЪРДИТЕ

Гърдите са твърде предразположени към свиване, когато се навеждаме над това, с което работим, и т.н. Това упражнение е много полезно за възстановяването на естественото състояние и за постигане на разширяване на гръдния кош.

1. Заемете стоеж.

2. Направете пълно вдишване.

3. Задръжте въздуха.

4. Изпънете двете ръце напред и доближете стиснатите в юмруци ръце една до друга на нивото на раменете.

5. След това с един енергичен мах изпънете стиснатите в юмруци ръце встрани от тялото, на нивото на раменете.

6. Върнете се отново в Позиция 4 и с мах заемете повторно Позиция 5. Повторете няколко пъти.

7. Издишайте енергично през отворената уста.

8. Изпълнете очистващо дишане. При изпълнението на това упражнение бъдете умерени и не се пресилвайте.

5. УПРАЖНЕНИЕ В ДВИЖЕНИЕ

1. Вървете с изправена глава, леко прибрана навътре брадичка, изпънати назад рамене и отмерена крачка.

2. Направете пълно вдишване, като броите (наум)

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 - по едно броене за всяка крачка, като вдишвате през цялото време, докато преброите до осем.

3. Издишайте бавно през носа, броейки както преди - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 - по едно число за всяка крачка.

4. Между дишанията си починете, като продължавате да се движите и да броите 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, по едно броене на крачка.

5. Повтаряйте, докато усетите, че започвате да се уморявате. След това си починете известно време и ако желаете, възобновете изпълнението на упражнението. Повторете няколко пъти на ден.

Някои йоги видоизменят това упражнение със задържане на дишането по време на броенето 1. 2, З, 4 и след това издишат по време на осемстъпковото броене. Изпълнявайте тази схема, която ви се струва по-подходяща.

6. СУТРЕШНО УПРАЖНЕНИЕ

1. Заемете стоеж като при команда "Мирно", с изправена глава, поглед право напред, изпънати назад рамене, неподвижни колене и ръце от двете страни на тялото.

2. Бавно се повдигнете на пръсти, правейки пълно вдишване, бавно и постоянно.

3. Задръжте дъха за няколко секунди, оставайки в същата позиция на тялото.

4. Бавно се спуснете до изходно положение, като

в същото време бавно издишате въздуха през устата.

5. Изпълнете очистващо дишане.

6. Повторете няколко пъти, променяйки упражнението, като използвате само десния крак, след това само левия.

7. СТИМУЛИРАНЕ НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

1. Заемете стоеж.

2. Изпълнете пълно вдишване и задръжте дъха.

3. Наведете се леко напред и хванете стабилно и здраво пръчка или тръстиково стъбло, като постепенно вложите цялата си сила в това стискане.

4. Отпуснете захвата, върнете се в изходно положение и бавно издишайте.

5. Завършете с очистващо дишане.

Това упражнение може да се изпълнява без помощта на пръчка, като вместо това стискате въображаемо тръстиково стъбло, използвайки волята си, за да упражнявате натиск. Упражнението е предпочитаното йогистко средство за стимулиране на кръвообращението чрез изтласкване на артериалната кръв към крайниците и изтеглянето на венозната кръв към сърцето и белите дробове, където тя има възможност да поеме кислорода, който е бил вдишан с въздуха. В случаите на лошо кръвообращение в белите дробове няма достатъчно количество кръв, което да поеме увеличеното количество от вдишан кислород, и системата не се възползва в максимална степен от подобреното дишане. При подобни случаи в частност ви препоръчваме да изпълнявате това упражнение, като понякога го съчетавате с редовното изпълнение на пълното дишане.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 5951035
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1517
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031