Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 11:46 - Йога Рамачарака Наука за дишането 5ч.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
0 СЕДЕМ МАЛКИ УПРАЖНЕНИЯ


Тази глава е съставена от седем малки йогистки дихателни упражнения, които нямат собствени имена, но всяко от тях се разграничава и различава от останалите и има своя специфична цел. Всеки ученик ще установи, че някои от тези упражнения прилягат най-добре на специфичните особености на неговия случай. Въпреки, че нарекохме тези упражнения "малки", те са твърде ценни и полезни, в противен случай нямаше да бъдат включени в тази книга. Осигуряват на ученика един концентриран курс по "физическа култура" и "развиване на белите дробове" и много лесно могат да бъдат разширени и доразвити в отделна книга по тези въпроси. Разбира се, те притежават и една допълнителна ценност, тъй като йогистките дихателни форми образуват част от всяко упражнение. Не ги отминавайте с лека ръка, само защото са под рубриката "малки". Едно или повече от тези упражнения могат да се окажат точно това, от което се нуждаете. Опитайте ги и преценете сами.

Упражнение I

1. Заемете стоеж с ръце отстрани.

2. Направете пълно вдишване.

3. Бавно повдигнете ръце, като ги поддържате стегнати, докато се докоснат над главата.

4. Задръжте дишането за няколко минути с ръце над главата.

5. Бавно спуснете ръцете от двете страни на тялото, като едновременно с това издишвате бавно.

6. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение II

1. Заемете стоеж с изпънати пред вас ръце.

2. Направете пълно вдишване и задръжте.

3. Направете мах с ръцете встрани и назад, докъдето могат да стигнат; след това ги върнете в изходно положение; повторете няколко пъти, като през цялото време задържате дъха.

4. Издишайте енергично през устата.

5. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение III

1. Заемете стоеж с изпънати пред вас ръце.

2. Направете пълно вдишване.

3. Направете няколко кръга с ръцете назад, след това напред, като през цялото време задържате дъха. Можете да измените упражнението, като ги въртите в противоположни посоки подобно на витлата на вятърна мелница.

4. Издишайте енергично през устата.

5. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение IV

1. Легнете на пода с лице надолу и поставени върху пода длани на ръцете от двете страни на тялото.

2. Направете пълно вдишване и задръжте.

3. Стегнете тялото и се вдигнете нагоре с помощта на ръцете, докато застанете само върху ръцете и пръстите на краката.

4. След това се върнете в изходно положение. Повторете няколко пъти.

5. Издишайте енергично през устата.

6. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение V

1. Заемете стоеж с длани, опрени в стената.

2. Изпълнете пълно вдишване и задръжте.

3. Отпуснете гърдите към стената, пренасяйки тежестта на тялото върху ръцете.

4. След това се върнете в изходно положение единствено с помощта на мускулите на ръцете, запазвайки тялото стегнато.

5. Издишайте енергично през устата.

6. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение VI

1. Заемете стоеж с ръце на хълбоците, т. е. с ръце, поставени на кръста и издадени встрани лакти.

2. Изпълнете пълно вдишване и задръжте.

3. Задръжте краката и ръцете стегнати и се наведете добре напред, като че ли се кланяте, като в същото време бавно издишате.

4. Върнете се в изходно положение и направете още едно пълно вдишване.

5. След това се наведете назад, бавно издишвайки.

6. Върнете се в изходно положение и направете пълно вдишване.

7. След това се наведете встрани, бавно издишвайки. (Редувайте с навеждане вляво и вдясно.)

8. Изпълнете очистващо дишане.

Упражнение VII

1. Заемете стоеж или седеж с изправен гръб.

2. Направете пълно вдишване, но вместо да поемете един непрекъснат равномерен поток, поемете няколко серии от къси, бързи "глътки" въздух, като че ли душите благоуханни соли и не искате да направите прекалено силно вдъх-ване. Не издишвайте нито едно от тези къси вдишвания, а добавяйте всяко следващо към предишните, докато се напълни цялото пространство на белия дроб.

3. Задръжте за няколко секунди.

4. Издишайте през носа с една дълга, спокойна въздишка.

Изпълнете очистващо дишане.


ВИБРАЦИЯТА И РИТМИЧНОТО ЙОГИСТКО ДИШАНЕ


Всичко вибрира. От най-малкия атом до най-голямото слънце, всичко е в състояние на вибрация. В природата нищо не е в абсолютен покой. Един-единствен атом, лишен от вибрация, ще разбие Вселената. Вселената живее в непрекъсната вибрация. Енергията въздейства непрекъснато върху материята, в резултат на което възникват безбройните форми и безчислени-те видове и въпреки това дори формите и видовете не са неизменни. Започват да се променят в момента, в който възникнат, и от тях се раждат безброй форми, които на свой ред се променят и дават началото на още по-нови форми и т. н., и т. н., в една безкрайна последователност. В света на формите нищо не е неизменно и все пак великата Реалност е неизменна. Формите са само проявления - те идват и си отиват, но Реалността е вечна и неизменна.

Атомите в човешкото тяло са в непрекъсната вибрация. Възникват непрекъснати промени. За няколко месеца настъпва почти пълна промяна в материята, съставяща тялото, и в него няма да намерите и един-единствен атом, образуващ тялото в настоящия момент, който да е бил в него и преди няколко месеца. Вибрация, непрекъсната вибрация.

В цялата тази вибрация може да се открие определен ритъм. Ритъмът пронизва Вселената. Въртенето на планетите около Слънцето; приливът и отливът на океана; биенето на сърцето; всички неща се подчиня ват на законите на ритъма. Лъчите на Слънцето достигат до нас; дъждът пада върху нас, подчинявайки се на същия закон. Цялото развитие е просто една демонстрация на закона. Цялото движение е проявление на закона на ритъма.

Нашите тела са подчинени в същата степен на закона на ритъма, в каквато е подчинена и планетата, обикаляща около Слънцето. Голяма част от езотеричната страна на йогистката Наука за дишането се основава върху този известен природен принцип. Подчинявайки се на ритъма на тялото, йогата успява да абсорбира голямо количество прана, с която той оперира, за да постигне желаните от него резултати. По-подробно за това ще говорим малко по-късно.

Тялото, в което се намирате вие, е като малко заливче, вдаващо се в сушата откъм морето. Въпреки че привидно се подчинява единствено на собствените си закони, в действителност то е подчинено на приливите и отливите на океана. Голямото море на живота се увеличава и намалява, издига и спуска, и ние реагираме на неговите вибрации и ритъм. В нормално състояние получаваме вибрацията и ритъма на Великия океан на живота и реагираме на него, но понякога входът на залива като че ли е запушен с отломки и ние не успяваме да получим импулса от Майката-Океан. Тогава в нас възниква дисхармония.

Чували сте за това, че звук от цигулка, ако звучи непрекъснато и ритмично, ще причини възникването на вибрации, които след време могат да разрушат даден мост. Същият резултат се получава, когато полк войници преминава по мост, затова в този случай винаги се дава заповед "свободно", за да не бъдат унищожени както мостът, така и полкът. Тези прояви на ефекта от ритмичното движение ще ви дадат ясна представа за въздействието, което оказва върху тялото ритмичното дишане. Цялата система улавя вибрацията и влиза в хармония с волята, която причинява ритмичното движение на белите дробове, и докато е в подобна пълна хармония, ще реагира с готовност на нарежданията на волята. С настроено по такъв начин тяло йогата не среща никакви затруднения за увеличаване на кръвообращението във всяка част на своето тяло чрез нареждане на волята, като по същия начин той може да нареди изпращането на увеличен поток от нервна сила до всяка част или орган на тялото, укрепвайки и стимулирайки го.

По същия начин, с помощта на ритмичното дишане, йогата улавя така да се каже "маха" и е в състояние да абсорбира и контролира едно значително увеличено количество прана, което след това е на разположение на неговата воля. Той може да я използва, и го прави, като средство за изпращане на мисли към други хора, както и да привлича към себе си всички онези, чиито мисли са настроени на същата вълна. Феномените на телепатията, пренасянето на мислите, лекуването със силата на мисълта, месмеризмът и други въпроси, които предизвикват такъв силен интерес в Западния свят в наше време, но които са известни на йогите от векове, могат да бъдат значително усилени и увеличени, ако човекът, изпращащ мислите, го прави след изпълнението на ритмично дишане. Ритмичното дишане ще увеличи стойността на лекуването с помощта на мисълта, на магнетичното лечение и т.н. с няколкостотин процента.

Основното нещо, с което трябва да се запознае човек при ритмичното дишане, е идеята за ритъма. За тези, които са запознати в известна степен с музиката, идеята за отмереното броене е позната. За други идеята може да стане ясна от ритмичната крачка на войника: "Леви, десни, леви, десни; едно, две, три, четири; едно, две, три, четири."

Йогата основава своето ритмично време върху единица, съответстваща на пулса на сърцето. Сърцето бие с различен ритъм при различните хора, но единицата сърдечен пулс за всеки отделен човек е постоянна величина по време на изпълняваното от него ритмично дишане. Измерете своя нормален сърдечен пулс, поставяйки пръсти върху място (най-често китката на ръката), на което усещате пулса и след това бройте: "1,2, 3, 4, 5, 6; 1, 2, 3, 4, 5, 6" и т. н., докато ритъмът не бъде здраво затвърден в ума ви. С малко практика ще затвърдите ритъма, така че ще бъдете в състояние с лекота да го възпроизвеждате. Начинаещият обикновено вдишва за около шест единици сърдечен пулс, но след като е практикувал известно време, ще успее да увеличи значително този интервал от време.

Правилото на йогите за ритмичното дишане е, че интервалите от време, измерени със съответните единици сърдечен пулс, за вдишване и издишване трябва да са равни, докато този за задържане на дишането и този между дишанията, трябва да са наполовина по-къси от тези за вдишване и издишване.

Следното упражнение по ритмично дишане трябва да бъде овладяно много добре, тъй като образува основата за безброй други упражнения, за които ще стане дума по-късно.

1. Седнете изправени, в някоя удобна за вас поза, като се стараете да държите гръдния кош, врата и главата колкото е възможно по-близо до мислената права линия, която минава през тях. Раменете са леко изтеглени назад, а ръцете лежат удобно в скута. В тази позиция тежестта на тялото се поема главно от ребрата и позицията може да се поддържа с лекота. Йогите са открили, че човек не може да получи максималния ефект от ритмичното дишане с хлътнали гърди и изпъкнал корем.

2. Бавно изпълнете пълно вдишване, отброявайки шест единици сърдечен пулс.

3. Задръжте, отброявайки три единици сърдечен пулс.

4. Бавно издишайте през носа, отброявайки шест единици сърдечен пулс.

5. Пребройте три единици пулс между дишанията.

6. Повторете няколко пъти, но внимавайте да не се уморите в началото.

7. Когато сте готови да приключите с упражнението, изпълнете очистващо дишане, което ще ви успокои и ще изчисти белите дробове.

След известна практика ще можете да увеличите времето на издишването и вдишването, докато не достигнете до около петнадесет единици сърдечен пулс. При това увеличение не забравяйте, че единиците за задържане на дишането и за интервала между две дишания трябва да са наполовина от тези за вдишването и издишването.

Не се изтощавайте в стремежа си да увеличите времетраенето на дишането, а обърнете колкото се може по-голямо внимание на усвояването на "ритъма", тъй като той е много по-важен от продължителността на дишането. Упражнявайте се и опитвайте, докато не придобиете отмерения "мах" на движението и докато не успеете почти да "почувствате" ритъма на вибриращото движение в цялото си тяло. Ще се нуждаете от практика и постоянство, но удоволствието от отбелязания от вас напредък ще улесни изпълнението на тази задача. Йогата е най-търпеливият и упорит човек и великите му постижения се дължат главно на наличието на тези качества.


ФЕНОМЕНИТЕ НА ЙОГИСТКОТО ПСИХИЧНО ДИШАНЕ


С изключение на инструкциите в йогисткото ритмично дишане, по-голямата част от упражненията, дадени до този момент в нашата книга, са свързани с физическото ниво на усилията, което, макар и много важно само по себе си, по своята природа се разглежда от йогите като осигуряващо субстанционалната основа за усилията на психическо и духовно ниво. В никакъв случай обаче не се отнасяйте пренебрежително към физическия аспект на въпроса, защото не трябва да забравяте, че за поддържането на здрав ум е необходимо наличието на здраво тяло, както и това, че тялото е храмът на Егото, фенерът, в който гори светлината на Духа. Всяко нещо тежи на своето място и всяко нещо има свое място. Развитият човек е "всестранен човек", който познава тялото, ума и духа и отдава на всеки от тях това, което му се полага. Пренебрегването на някой от тях е грешка, която рано или късно трябва да бъде поправена; дълг, който трябва да бъде платен с лихвите.

Сега ще се заемем с психическата страна на йогистката Наука за дишането под формата на серия от упражнения, като всяко упражнение ще бъде придружено от обяснение.

Ще забележите, че във всяко упражнение ритмичното дишане е придружено от наставления за "настройване на мисълта" за желаните резултати. Това отношение на мисълта осигурява на Волята ясно очертан път, по който тя може да упражни своята сила. В тази книга не можем да отделим място на въпроса за силата на волята и ще трябва да приемем, че вие притежавате известно познание в тази област. Ако изобщо не сте запознати с въпроса, ще установите, че действителното практикуване на самите упражнения ще ви осигури много по-ясно познание в сравнение с всякакво количество теоретично обучение или, както се казва в една стара индийска поговорка: "Този, който опита грам синапено зърно, знае много повече за неговия вкус от този, който е видял слонски товар от него."

1. ОБЩИ НАСОКИ ЗА ЙОГИСТКОТО ПСИХИЧНО ДИШАНЕ

Основата на цялото йогистко психично дишане е йогисткото ритмично дишане, инструкциите за което дадохме в предната глава. В следващите упражнения, за да избегнем ненужното повторение, ще казваме просто "ритмично дишане" и след това ще даваме инструкцията за упражнението за психичната сила или за действието на силата на насочената Воля във връзка с вибрациите на ритмичното дишане. След известна практика ще откриете, че не ви се налага да броите след първото ритмично дишане, тъй като умът ще схване идеята за времето и ритъма и вие ще бъдете в състояние да дишате ритмично по свое желание почти автоматично. Това ще изчисти ума и ще го остави свободен за изпращането на психическите вибрации под ръководството на Волята. (Виж даденото по-долу първо упражнение относно наставленията при използването на Волята.)

2. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПРАНА

Легнете върху пода или върху леглото и се отпуснете напълно с ръце, поставени леко върху слънчевия сплит (върху вдлъбнатината над стомаха, където ребрата започват да се разделят) и дишайте ритмично. След пълното и стабилно установяване на ритъма, си заповядайте с всяко вдишване да поемате увеличено количество прана или жизнена енергия от Вселенския запас, което ще бъде усвоено от нервната система и натрупано в слънчевия сплит. При всяко издишване заповядайте прана или жизнената енергия да бъде разпределена в цялото тяло, да стигне до всеки негов орган и част; до всеки мускул, клетка, атом; до всеки нерв, артерия или вена; от върха на главата до ходилата на краката; ободрявайки, укрепвайки и стимулирайки всеки нерв; презареждайки всеки нервен център; изпращайки енергия, сила и мощ в цялата система. Докато упражнявате волята, опитайте се да изградите и задържите в съзнанието си една мислена картина за нахлуващата прана, влизаща през белите дробове и поемана отведнъж от слънчевия сплит, а след това по време на усилието за издишването, изпращана до всички части на системата - от короната на главата до върха на пръстите на ръцете и краката. Не е необходимо да използвате Волята с усилие. Всичко, което трябва да направите, е да дадете заповед за настъпването на това, което желаете, и след това да създадете мислената картина за него. Спокойната заповед успоредно с мислената картина е далеч по-ефикасна от агресивното желаене, което просто пилее ненужно силата. Горното упражнение е много полезно и ефикасно и значително освежава и укрепва нервната система, поражда усещане за покой в цялото тяло. Особено е полезно в случаите, когато човек е уморен или чувства, че няма енергия.

3. ПОТИСКАНЕ НА БОЛКАТА

Легнали или седнали с изправен гръб, дишайте ритмично, концентрирайки се върху мисълта, че вдишвате прана. След това, когато издишвате, изпратете прана до мястото, което ви боли, за да възстановите циркулацията на нервния поток. След това вдишайте ново, още по-голямо количество прана с цел да пропъдите болезненото състояние; след това издишайте, задържайки в съзнанието си мисълта, че прогонвате болката. Редувайте двете споменати мислени заповеди и с едното издишване стимулирайте засегнатата част, а със следващото прогонете болката от нея. Изпълнете това в продължение на няколко дишания, след това направете очистващото дишане и си починете за малко. После опитайте отново, докато настъпи облекчение, за което няма да чакате дълго време. Ще установите, че голяма част от болките изчезват, преди да сте приключили със седмото дишане. Ако ръката е поставена върху болезненото място, можете да стигнете по-бързо до желаните резултати. Изпратете потока от прана надолу по ръката и през нея към мястото на болката.

4. НАСОЧВАНЕ НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

Легнали или седнали с изправен гръб, дишайте ритмично, като при издишванията насочвате потока до всяка част от тялото, която желаете, в която евентуално циркулацията на кръвта не е наред. Този метод е ефикасен при студени стъпала или при главоболие, като и в двата случая кръвният поток се изпраща към въпросните места, в първия случай, за да затопли стъпалата, а във втория, за да освободи мозъка от прекалено голямото налягане. При главоболие най-напред опитайте потискане на болката, последвано от изпращане на кръвта натам. Често ще имате усещане за затопляне в краката, когато кръвният поток се насочи надолу. Циркулацията в общи линии се намира под контрола на Волята, а ритмичното дишане улеснява изпълнението на задачата.

5. САМОЛЕЧЕНИЕ

Легнали в релаксирано състояние, дишайте ритмично и дайте заповед за вдишване на добро количество прана. При издишването изпратете прана към засегнатата част, за да я стимулирате. От време на време разнообразявайте с издишване с мислената заповед болното състояние да бъде изхвърлено и да изчезне. При това упражнение прокарвайте ръцете от главата надолу към засегнатата част. При използването на ръцете за лекуване на себе си или на други хора винаги задържайте в съзнанието си мислената представа, че прана тече надолу по ръката и през върха на пръстите отива в тялото, като по този начин достига засегнатата част и я лекува. Разбира се, в тази книга можем да дадем само общите насоки, без да се заемаме с описването в подробности на някои заболявания, но с известна практика на горепосоченото упражнение, видоизменяйки го леко, за да го нагодите към спецификата на конкретния случай, ще постигнете чудесни резултати. Някои йоги се придържат към модела на поставяне на двете ръце върху засегнатото място, като след това изпълняват ритмично дишане, поддържайки в съзнанието си мислената представа, че насищат с умерено количество прана болния орган или част, като по този начин ги стимулират, а след това изхвърлят оттам болното състояние, също както след изпомпването на кофа с мръсна вода ще я изхвърлим и ще я напълним с чиста вода. Този модел е много ефикасен, ако успеете да задържите в съзнанието си мислената представа на помпата, като вдишването представлява изпомпването на мръсната вода, а и издишването - изхвърлянето й от кофата.

6. ЛЕКУВАНЕ НА ДРУГИ ХОРА

В тази книга не можем да се спрем подробно на въпроса за психическото лечение на болестите с помощта на прана, тъй като това ще бъде чуждо на нейните цели. Но можем да добавим прости, разбираеми инструкции, с чиято помощ ще можете да направите много за облекчаването на страданията на другите хора. Основният принцип, който трябва да запомните, е, че чрез ритмичното дишане и контролираната мисъл сте в състояние да абсорбирате значително количество прана, както и да я изпратите в тялото на друг човек, стимулирайки отслабените части и органи, пренасяйки здраве и изхвърляйки от него болестта.

Най-напред трябва да се научите да изграждате толкова ясна мислена представа на желаното състояние, че наистина да можете да почувствате притока от прана и силата, която тече по ръцете ви, и от върха на пръстите отива в тялото на пациента. Направете няколко ритмични дишания, докато установите стабилен ритъм, след това сложете ръцете си върху засегната част на тялото на пациента, леко докосвайки се до болното място, после се заемете с процеса на изпомпването, описан в предното упражнение (самолечение) и напълнете пациента с прана, докато болестното състояние не бъде изтласкано от тялото. Всеки път за момент вдигайте ръцете и "изтърсвайте" пръстите, все едно изхвърляте болестното състояние. Хубаво е да го правите от време на време, както и да си миете ръцете след лечебния сеанс, иначе у вас може да остане следа от заболяването на пациента. След лечението изпълнете няколко пъти и очистващо дишане. По време на лечебния сеанс позволете на прана да се излива в пациента в един непрекъснат поток, като вие трябва да се оставите да бъдете просто изпомпващият механизъм, свързващ пациента с космическия запас от прана, и да позволите на прана да тече свободно през вас. Не е необходимо да действате енергично с ръцете си, достатъчно е прана да достига свободно до засегнатите части. По време на лечебния сеанс ритмичното дишане трябва да се практикува често, за да поддържате нормалния ритъм и да осигурите на прана свободен коридор. Добре е да поставите ръцете си върху открита кожа, но когато това не е възможно, ги сложете върху дрехите. От време на време разнообразявайте посочените методи в рамките на лечебния сеанс, потупвайки леко и нежно с върха на пръстите по тялото, като пръстите се държат леко раздалечени. Това действа твърде успокоително на пациента. В случаите на голяма продължителност на сеансите може би ще ви е от полза, ако мислената заповед бъде облечена в думи, като например "излизай, излизай" или "бъди силен, бъди силен", в зависимост от конкретния случай, като думите ще ви помогнат да приложите волята по-енергично към засегнатото място. Променяйте тези наставления, за да се приспособявате към изискванията на конкретния случай, и използвайте собствената си преценка и въображение. Тук сме ви дали общите принципи, а вие можете да ги приложите по стотици различни начини. Посочените по-горе привидно прости инструкции, ако бъдат внимателно усвоени и приложени, ще позволят на човек да извърши всичко онова, на което са способни водещите "магнетични лечители", въпреки че техните системи са в по-голяма или по-малка степен тежки и сложни. Те използват прана по един невеж начин и я наричат "магнетизъм". Ако комбинират ритмичното дишане със своето "магнетично" лечение, ще удвоят неговата ефикасност.

7. ЛЕКУВАНЕ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

Прана, оцветена от мисълта на изпращача, може да бъде излъчена към хора, намиращи се на разстояние, които искат да я получат, и лечението може да се осъществи по този начин. Това е тайната на "отсъстващото лечение", за което Западният свят е слушал толкова много през последните години. Мисълта на лечителя излъчва и оцветява прана на подателя и тя се стрелва през пространството и заема позиция в психическия механизъм на пациента. Тя е невидима и като вълните на Маркони преминава през препятствията и търси човека, настроен да я приеме. За да лекувате хора на разстояние, трябва да създадете техен мислен образ, докато не почувствате, че сте установили връзка с тях. Това е психичен процес, основаващ се върху мисловната представа на лечителя. Можете да изпитате усещането за връзка, когато тя е установена, проявявайки се в чувството за близост. Това е толкова просто, колкото го описваме. Това чувство може да се придобие с малко практика и някои ще го изпитат още с първия опит. Когато връзката е установена, кажете мислено на пациента, намиращ се на разстояние от вас: "Изпращам ти поток от прана или сила, която ще те ободри и излекува." След това си представете, че прана напуска ума ви с всяко издишване на ритмичното дишане и пресичайки мигновено пространството, достига до пациента и го лекува. Не е необходимо да фиксирате определени часове за лечение, въпреки че можете да го направите, ако желаете. Съответното състояние на пациента, който очаква и се е отворил към вашата психическа сила, го настройва към приемане на вашите вибрации, независимо кога му ги изпращате. Ако сте се споразумели за определени часове, накарайте го да заеме някаква удобна позиция, да релаксира и да се настрои за приемане. В това се състои великият основен принцип на "отсъстващото лечение" на Западния свят. С малко практика вие също можете да вършите тези неща подобно на повечето забележителни лечители.Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 5950904
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1517
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031