Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 11:48 - Йога Рамачарака Наука за дишането 6ч.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0ОЩЕ НЯКОИ ФЕНОМЕНИ НА ЙОГИСТКОТО ПСИХИЧНО ДИШАНЕ


1. ПРОЕКТИРАНЕ НА МИСЪЛТА

Мислите могат да бъдат изпращани с помощта на последния от споменатите методи (лечение на разстояние) и другите хора могат да усетят ефекта от така изпратената мисъл, но трябва да се запомни веднъж завинаги, че никаква лоша мисъл не може да навреди на човек, чиито мисли са добри. Добрите мисли винаги са положителни спрямо лошите, а лошите са отрицателни спрямо добрите. Човек обаче може да събуди интереса и вниманието на друг човек, изпращайки му мисловни вълни по този начин, зареждайки с прана съобщението, което иска да предаде. Ако желаете любовта и благоразположението на някой друг човек и се отнасяте със симпатия и любов към него, можете да му изпратите мисли от такова естество, които ще имат ефект, стига мотивите ви да са чисти. Никога обаче не опитвайте да въздействате на някой човек с нечисти или егоистични мотиви или за да се опитате да му навредите, защото подобни мисли се връщат върху изпращача с удвоена сила, нанасяйки му големи поражения, докато невинната мишена остава незасегната. Когато психическата сила се използва справедливо, всичко с нея е наред, но бъдете нащрек за "черната магия" или за неправилното и нечисто нейно използване, защото подобни опити са като игра с огъня и човекът, който се опитва да ги прави, със сигурност ще бъде наказан от резултата на самото действие. Нито един човек с нечисти мотиви обаче никога не е достигнал до висока степен на развитие на психическите сили, а чистото сърце и ум представляват непробиваем щит за злонамереното използване на психичната сила. Бъдете чисти и нищо не може да ви причини вреда.

2. ОБРАЗУВАНЕ НА АУРА

Ако постоянно сте в компанията на хора с по-нисък ранг на ума и усещате потискащото влияние на техните мисли, направете няколко ритмични дишания, генерирайки с това допълнително количество прана. След това с помощта на метода на мисловната представа обгърнете себе си с една яйцевидна мислена аура, която ще ви защити от грубите мисли и неприятните въздействия на другите хора.

3. ПРЕЗАРЕЖДАНЕ НА СЕБЕ СИ

Ако чувствате, че жизнената ви енергия е на ниско ниво и се нуждаете от бързо натрупване на нов запас, най-добрият начин е да поставите стъпалата на краката едно до друго, да преплетете пръстите на двете ръце по начин, който ви се струва най-удобен. Това затваря веригата, така да се каже, и предотвратява всякакво изтичане на прана през крайниците. След това направете няколко ритмични дишания и ще усетите ефекта от презареждането.

4. ПРЕЗАРЕЖДАНЕ НА ДРУГИТЕ

Ако някой ваш приятел изпитва недостиг от жизненост, можете да му помогнете, като седнете пред него, пръстите на краката ви се докосват до неговите, а ръцете му са във вашите ръце. След това двамата дишайте ритмично, като вие извикате в съзнанието си мислената представа за изпращане на прана в неговата система, а той от своя страна си представи, че получава прана. Хората с ниска жизненост или пасивна воля трябва да внимават с кой правят този експеримент, тъй като прана на човек с лоши желания ще бъде оцветена от мислите на този човек и те могат временно да повлияят на по-слабия човек. Последният обаче може с лекота да премахне това въздействие със затваряне на веригата (както се спомена по-горе) и с изпълняването на няколко ритмични дишания, завършвайки с очистващо дишане.

5. ЗАРЕЖДАНЕ НА ВОДАТА

Водата може да бъде заредена с прана, като се диша ритмично, а чашата с вода се държи за дъното с лявата ръка. След това пръстите на дясната ръка се събират и леко се разтърсват над водата, все едно изтърсвате капки вода от върха на пръстите в чашата. Трябва също да задържите в съзнанието си мислената представа за прана, която влиза във водата. Заредената по този начин вода действа стимулиращо на слабите и болни хора, особено ако лекуващата мисъл се придружава от мислената представа за пренасянето на прана. Предупреждението, дадено при предното упражнение, важи и за настоящето, макар и в много по-малка степен.

6. ПРИДОБИВАНЕ НА МИСЛОВНИ КАЧЕСТВА

Умът не само може да контролира тялото под ръководството на волята, но и самият ум може да бъде обучен и развит с помощта на упражнението на контролираната воля. Това, което Западната цивилизация познава като "ментална наука" и други демонстрира на Запада части от тази истина, която йогите познават от векове. Простото успокояване, изисквано от Волята, ще извърши чудеса в тази насока, но ако мисловното упражнение се съпътства от ритмично дишане, ефектът се увеличава значително. Желаните качества могат да бъдат постигнати чрез задържането на мислената картина за това, което желае индивидът, по време на ритмичното дишане. Уравновесеността и самоконтролът като желани качества; увеличената сила и т.н. могат да се постигнат по този начин. Нежеланите качества могат да бъдат отстранени чрез развиването на противоположните качества. С йогисткото ритмично дишане може да се използва всяко от упражненията, леченията и утвържденията на "менталната наука". Следва едно добро общо упражнение за придобиване и развиване на желани мисловни и психически качества:

Легнете или седнете с изправен гръб, като вътрешно възприемете едно пасивно отношение. Представете си качествата, които желаете да формирате в себе си - вижте картина на себе си, в която притежавате тези качества, и поискайте умът ви да развие съответните качества. Дишайте ритмично, задържайки устойчивата мислена картина в своето съзнание. Носете мислената картина със себе си колкото е възможно по-дълго време и се постарайте да живеете в съответствие с идеала, който искате да формирате в ума си. Ще установите, че постепенно се доближавате до този идеал. Ритъмът на дишането помага на ума при образуването на нови комбинации и ученикът, който се е придържал към западната система, ще открие, че ритмичното дишане е чудесен негов съюзник в делата на "менталната наука".

7. ПРИДОБИВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКИ КАЧЕСТВА

Физическите качества могат да се придобият с помощта на същите тези методи, споменати във връзка с придобиването на качества на ума и психиката. Нямаме предвид, разбира се, че някои хора могат да станат по-високи или че могат да бъдат възстановени ампутирани крайници, или да се извършат други подобни чудеса. Изражението на лицето обаче може да се промени; ритмичното дишане се съпровожда от смелост и общи физически характеристики, подобрени с помощта на контрола на Волята. По какъвто начин мисли човек, по такъв начин той изглежда, действа, върви, седи и т.н. Подобреното мислене ще означава подобрен външен вид и подобрени действия. За да развиете някоя част на тялото, насочете вниманието си към нея, докато дишате ритмично, задържайки в съзнанието си мислена картина за това, че изпращате увеличено количество прана или нервна сила към частта, като по този начин увеличавате нейната жизненост и я развивате. Този модел действа еднакво добре за всяка част от тялото, която искате да развиете. Много западни спортисти в своите тренировки използват негов вариант. Ученикът, който до този момент се е придържал към нашите инструкции, лесно ще разбере как да приложи йогистките принципи за тази задача. Общото правило на упражнението е същото, като в предното упражнение (постигане на мисловни качества). Преди това разгледахме въпроса с лекуването на физическите страдания.

8. КОНТРОЛИРАНЕ НА ЕМОЦИИТЕ

Нежеланите емоции, като страх, тревога, безпокойство, гняв, ревност, завист, меланхолия, възбуда, тъга и други, се поддават на контрола на Волята и тя е в състояние да действа много по-лесно при такива случаи, ако в момента, в който ученикът "желае", той изпълнява и ритмично дишане. Следващото упражнение учениците по йога намират за доста ефикасно, въпреки че напредналите йоги нямат кой знае каква необходимост от него, тъй като отдавна са се освободили от тези нежелани психически качества, издигайки се над тях благодарение на своето- духовно развитие.

Дишайте ритмично, концентрирайки вниманието си върху слънчевия сплит и изпращайки към него мислената заповед "Махай се!" Изпратете мислената заповед твърдо, точно когато започвате да издишате, като създадете мислената картина, че нежеланите емоции си отиват заедно с издишвания въздух. Повторете седем пъти и завършете с очистващото дишане, а след това осъзнайте колко добре се чувствате. Мислената заповед трябва да бъде дадена "сериозно", защото ако я дадете като на шега, тя няма да се задейства.

9. ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ПОЛОВАТА ЕНЕРГИЯ

Йогите притежават задълбочено познание за използването и злоупотребата с възпроизводителния принцип и при двата пола. Някои загатвания от това езотерично познание са се промъкнали навън и са били използвани от западните писатели в тази област, като на тази основа е свършена доста добра работа. Единственото, което можем да направим в тази малка книга, е просто да се докоснем до проблема и пропускайки всичко с изключение на най-общата теория, да дадем едно практическо дихателно упражнение, с чиято помощ ученикът ще може да преобразува половата енергия в жизненост за цялата система, вместо да я пилее и губи в безразборни полови връзки. Половата енергия е съзидателна енергия и може да бъде усвоена от системата и превърната в сила и жизненост, като по този начин служи за духовно обновяване вместо за възпроизводство. Ако младите хора от Западната цивилизация са разбрали тези основни принципи, ще си спестят много нещастия през идните години и ще станат психически, нравствено и физически по-силни.

Това преобразуване на половата енергия осигурява голяма жизненост на тези, които го практикуват. Ще бъдат изпълнени с велика жизнена сила, която ще се излъчва от тях и ще се проявява в така наречения "личен магнетизъм". Преобразуваната по този начин енергия може да бъде пусната по нови маршрути и да се използва с голяма полза. Природата е концентрирала едно от най-мощните проявления на своята прана в половата енергия, тъй като нейната цел е да създава. На най-малко пространство е концентрирано най-голямо количество жизнена сила. Половата система е най-мощната акумулаторна батерия в животинския живот и нейната сила може да бъде изтеглена нагоре и използвана, както и да бъде изхабена в обичайната полова дейност по възпроизводството на вида или да бъде пропиляна с безразборен секс. Основната част от нашите ученици са чували по нещо за теориите относно духовното възраждане и ние просто ще съобщим фактите, без да се опитваме да ги доказваме.

Йогисткото упражнение за преобразуване на половата енергия е просто. То се съчетава с ритмичното дишане и е много лесно за изпълнение. Може да се изпълнява по всяко време, но е особено полезно да се прави, когато човек усеща по-силно своя инстинкт, защото това са моментите на изява на половата енергия и тогава е по-лесно тя да бъде преобразувана за целите на духовното възраждане. Упражнението се състои в следното.

Концентрирайте ума върху идеята за енергията, далеч от обичайните сексуални мисли или представи. Ако тези мисли нахлуват в ума, не се обезсърчавайте, а ги разглеждайте като прояви на сила, която вие имате намерение да използвате за укрепване на тялото и ума. Легнете пасивно или седнете с изправен гръб и концентрирайте ума си върху идеята за изтеглянето на половата енергия нагоре към слънчевия сплит, където тя ще бъде преобразувана и натрупана като резервна сила от жизнена енергия. След това започнете да дишате ритмично, създавайки мислената представа, че с всяко вдишване изтегляте нагоре половата енергия. При всяко вдишване нареждайте със своята Воля енергията да бъде изтегляна нагоре от половата система към слънчевия сплит. Ако ритъмът е стабилно установен и мисловната представа е ясна, ще осъзнаете движението на енергията нагоре и ще почувствате нейния стимулиращ ефект. Ако желаете увеличаване на мисловната сила, можете да я изтеглите нагоре до главата, вместо до слънчевия сплит, издавайки съответната мислена заповед и задържайки мислената представа за пренасянето й до мозъка.

Мъжът или жената, занимаващи се с творчески умствен труд или с творческа физическа дейност, ще могат да използват тази съзидателна енергия в своята работа, като по време на това упражнение изтеглят енергията при вдишване и я изпращат при издишване. При тази модификация на упражнението в работата, която индивидът върши в момента, ще преминава само такова количество енергия, каквото е необходимо за нейното извършване, като останалото количество ще се натрупва в слънчевия сплит.

Ясно ви е, разбира се, че се изтеглят и използват не половите секрети, а етерната пранична енергия, която вдъхва живот на последните, душата на половата система, така да се каже. По време на упражнението за преобразуване е съвсем естествено да оставите главата да се наведе спокойно и естествено напред.

10. СТИМУЛИРАНЕ НА МОЗЪКА

Йогите са открили следното най-ефикасно упражнение за стимулиране на мозъка с цел предизвикването на ясни мисли и разсъждения. Довежда до чудесни резултати при изчистването на мозъка и нервната система и хората, които се занимават с умствен труд, ще го намерят за особено полезно за тях както по отношение на това, че им позволява да вършат по-добре своята работа, така и като средство за освежаване на ума и неговото изчистване след напрегнат умствен труд.

Седнете с изправен гръб, като обърнете внимание на това гръбначният стълб да е изправен, а погледът да е насочен право пред вас. Ръцете лежат върху горната част на бедрата. Дишайте ритмично, но вместо да дишате през двете ноздри, както обикновено, запушете лявата ноздра с палеца и вдишайте през дясната. След това дръпнете палеца и запушете дясната ноздра с показалеца и после издишайте през лявата ноздра. След това, без да сменяте пръстите, вдишайте през лявата ноздра и сменяйки пръстите, издишайте през дясната. После вдишайте през дясната и издишайте през лявата и т. н., сменяйки ноздрите, както е описано по-горе, като запушвате тази, която не използвате, с палеца или показалеца. Това е една от най-старите форми на йогистко дишане и е много важна и ценна и си струва човек да я овладее. Но за йогите е много странно да научат, че този метод се представя на Западния свят като "цялата тайна" на йогисткото дишане. В представите на повечето читатели от Западната цивилизация "йогистко дишане" се свързва с картината на индус, който седи с изправен гръб, дишайки последователно през двете ноздри. "Само това и нищо друго." Надяваме се, че тази малка книга ще отвори очите на Западния свят за големите възможности на йогисткото дишане и за огромния брой методи, чрез които то може да се практикува.

11. ВЕЛИКОТО ЙОГИСТКО ПСИХИЧЕСКО ДИШАНЕ

Йогите имат една любима форма на психическо дишане, която практикуват от време на време. На нея е било дадено санскритско име, което се превежда приблизително по посочения по-горе начин. Включваме това дишане последно, тъй като то изисква практика от страна на ученика в сферата на ритмичното дишане й мисловните представи, с които той вече се е запознал и да се надяваме усвоил благодарение на посочените дотук упражнения. Общите принципи на Великото дишане могат да се резюмират в старата индийска поговорка: "Благословен е йогата, който може на диша в костите си." Това упражнение ще напълни цялата система с прана и в резултат от него всяка кост, мускул, нерв, клетка, тъкан, орган и част на ученика ще бъдат заредени с енергия и настроени от прана и ритъма на дишането. Това е като генерално почистване на системата и този, който го практикува внимателно, ще се почувства така, като че ли е получил Н0ВО тяло, току-що създадено, от върха на главата до върха на пръстите на краката. Ще оставим упражнението да ГОВОРИ само за себе си.

1. Легнете в релаксирана позиция, съвършено неподвижни и спокойни.

2. Дишайте ритмично, докато не бъде установен съвършен ритъм.

3. След това, вдишвайки и издишвайки, създайте мислена представа за дъха, който бива изтеглен в костите на краката, а след това е изтласкан от тях; след това в костите на ръцете; след това във върха на главата; след това в стомаха; след това в половите органи; след това като че ли се издига и спуска по гръбначния стълб; и накрая, като че ли дъхът е вдишван и издишван през всяка пора на кожата, като цялото тяло се напълва с прана и живот.

4. После (дишайки ритмично) изпратете потока от прана към седемте жизнени центъра последователно, както следва, използвайки мислената картина както в предишните упражнения:

а) към челото

б) към тила

в) към основата на черепа

г) към слънчевия сплит

д) към областта на кръстната кост (долната част на гръбначния стълб)

е) към областта на пъпа

ж) към областта на половите органи.

Завършете с бързото пренасяне на потока от прана няколко пъти напред-назад от главата до стъпалата на краката.

Приключете с очистващо дишане. Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 5950855
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1517
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031