Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 11:51 - Йога Рамачарака Наука за дишането 7ч.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
1 ЙОГИСТКОТО ДУХОВНО ДИШАНЕ


Йогите не само предизвикват желаните мисловни качества и свойства чрез силата на Волята, съчетана с ритмичното дишане, но по същия начин развиват и духовните способности или по-скоро помагат за тяхното разгръщане. Източните философии учат, че човек притежава много способности, които в настоящия момент са в латентно състояние, но които ще се разгърнат с еволюцията на човечеството. Учат също така че човек, чрез полагането на правилни усилия на Волята, подпомогнат от благоприятни условия, може да допринесе за разгръщането на тези духовни способности и да ги развие по-скоро, отколкото това ще стане в процеса на еволюцията. С други думи, човек може още в този момент да развие духовните способности на съзнанието, които ще станат нещо обичайно за човешката раса след много дълъг период на постепенно развитие в рамките на закона за еволюцията. Във всички упражнения, насочени към постигането на тази цел, много важна роля играе ритмичното дишане. Самото дишане, разбира се, не притежава някакво мистично свойство, което да довежда до тези удивителни резултати, но ритъмът, предизвикан от йогисткото дишане, е такъв, че довежда цялата система, в това число и мозъка, до съвършен контрол и до съвършена хармония. Така с помощта на тези средства се създават най-благоприятните условия за разгръщането на тези латентни способности.

Тук няма да навлизаме дълбоко във философията на Изтока относно духовното развитие, защото за обхващането на този проблем са необходими няколко книги, а освен това проблемът е твърде неясен и сложен от гледна точка на интереса на обикновения читател. Има и други причини, добре известни на окултистите, поради които това знание не трябва да получава широко разпространение в наше време. Уверявам те, драги читателю, че когато дойде твоето време да направиш следващата стъпка, пътят ще се открие пред теб. "Когато чела (ученикът) е готов, гуру (учителят) се появява." В тази глава ще ви дадем насоките за развиване на два аспекта на духовното съзнание: (1) съзнанието за идентичността с Душата и (2) съзнанието за връзката на Душата с Космическия Живот. И двете упражнения, дадени по-долу, са лесни и се състоят от устойчивото задържане в съзнанието на определени мислени представи, съпътствани от ритмично дишане. Ученикът не трябва да очаква твърде много в началото, а да бърза бавно и да бъде доволен да се развие, както това прави цветето, от семето до цвета.

СЪЗНАНИЕТО НА ДУШАТА

Истинският Аз не е тялото, нито дори умът на човека. Тези неща са само част от неговата личност, малкият аз. Истинският Аз е Егото, чиято проява е в индивидуалността. Истинският Аз е независим от тялото, което той обитава, и е независим дори и от механизма на ума, който използва като свой инструмент. Истинският Аз е капка от Божествения океан и е вечен и неунищожим. Той не може да умре или да бъде унищожен и без значение какво става с тялото, истинският Аз продължава да съществува. Той е Душата. Не разглеждайте вашата Душа като нещо, което е отделно от вас, защото ВИЕ сте Душата, а тялото е недействителната и преходна част от вас, която се променя всеки ден и от която един ден ще се освободите. Можете да развиете такива способности, които да ви позволят да осъзнаете реалността на Душата и нейната независимост от тялото. Йогисткото средство за такова развитие е медитацията върху истинския Аз, т. е. върху Душата, съчетано с ритмично дишане. Даденото по-долу упражнение е най-елементарната форма.

Упражнение: Легнете и се отпуснете. Дишайте ритмично и медитирайте върху истинския Аз, мислейки за себе си като за същество, което е независимо от тялото, макар и да живее в него, и което е способно да го напусне, когато пожелае това. Мислете за себе си не като за тяло, а като за дух, а за тялото като за някаква черупка, която е полезна и удобна, но не е част от истинския ви Вас. Мислете за себе си като за независимо същество, което използва тялото просто за удобство. Докато медитирате, игнорирайте напълно тялото и ще откриете, че много често почти напълно забравяте за него, и ще ви се струва, че сте извън тялото и че можете да се върнете в него, където и да се намирате, с помощта на упражнението.

Това е същността на йогистките методи за медитативно дишане и ако човек прояви постоянство в тях, те ще му дадат удивителното усещане за реалността на Душата и ще го накарат да се чувства почти независим от тялото. Заедно с това увеличено съзнание често ще се появява и усещането за безсмъртие и човекът ще започне да демонстрира признаци на духовно развитие, които ще бъдат видими както за самия него, така и за останалите хора. Той обаче не трябва да позволява на себе си да живее прекалено много в горните сфери или да презира тялото си, защото се намира тук, на това ниво, с определена цел и не трябва да отхвърля възможността да придобие необходимия опит за своето доусъвършенстване. Не трябва да пропуска и възможността да уважава своето тяло, което е Храмът на Духа.

КОСМИЧЕСКОТО СЪЗНАНИЕ

Духът в човека, който е най-висшата проява на неговата Душа, е капка в Океана на Духа, очевидно отделен и различен, но въпреки това в контакт със самия океан и с всяка друга капка в него. Когато човек разгръща духовното си съзнание, той все повече осъзнава неговата връзка с Космическия Дух или с Космическия Ум, както го наричат някои. Понякога се чувства почти така, като че ли е едно цяло с него, а след това отново губи усещането за контакта и връзката. Йогите се стремят към постигането на това състояние на Космическо Съзнание с помощта на медитацията и ритмичното дишане и мнозина от тях са достигнали до най-високата възможна степен на духовно развитие, достъпна за човека на този етап от неговото развитие. В настоящия момент читателят на тази книга няма да се нуждае от по-висши наставления относно духовното обучение, тъй като има да извърши още доста работа, преди да достигне до този етап. Все пак може би е добре той да бъде въведен в елементарните нива на йогистките упражнения за развиване на Космическото Съзнание и ако прояви усърдие и постоянство, ще открие средствата и методите, с чиято помощ ще може да се развие. За този, който е готов да върви по пътя, той винаги е отворен. Следващото упражнение може да направи много за развиването на Космическото Съзнание за тези, които го практикуват усърдно.

Упражнение: Легнете и се отпуснете. Дишайте ритмично и медитирайте върху вашата връзка с Космическия Ум, от който вие сте само един атом. Мислете за себе си като за човек, който е в контакт с Цялото и представлява едно единство с Цялото. Представете си Цялото като Едно, а вашата Душа като част от това Цяло. Почувствайте, че получавате вибрации от великия Космически Ум и сте част от неговата мощ, сила и мъдрост. Можете да продължите с един от двата следващи варианта за медитация.

а) При всяко вдишване мислете за себе си като за човек, който вдишва в себе си силата и мощта на Космическия Ум. Когато издишвате, си представяйте, че изпращате към другите същата тази сила и мощ, като в същото време сте изпълнени с любов към всичко живо и искате всички да са част от същото това блаженство, което вие в момента приемате. Нека Космическата Сила да циркулира във вас.

б) Възприемете едно почтително състояние на ума и медитирайте върху величието на Космическия Ум; отворете се за прилива на Божествената Мъдрост, който ще ви изпълни с просветляваща мъдрост, а след това позволете на същия този поток да се излее от вас към вашите братя и сестри, които вие обичате и на които искате да помогнете. Това упражнение оставя в тези, които го практикуват, едно ново усещане за сила, мощ и мъдрост, както и чувството за духовна екзалтация и блаженство. То трябва да се изпълнява само със сериозно и почтително отношение и да не се подхожда към него лековато и несериозно.

ОБЩИ НАСОКИ

Упражненията, дадени в тази глава, изискват подходяща психическа настройка и отношение, затова несериозният и лековат човек или този, който няма усет за духовното и се отнася към него без почтителност, е по-добре изобщо да не се заема с тях, защото с такова отношение няма да бъдат постигнати никакви резултати, а освен това преднамереното несериозно отношение към нещата от по-висок порядък никога няма да доведе до желаните резултати. Тези упражнения са за малцината, които могат да ги разберат, като останалите няма и да искат да ги опитат.

По време на медитация позволете на ума да се задържи върху идеите, дадени в упражнението, докато те му се изяснят и започнат постепенно да се проявяват в съзнанието вътре във вас. Умът постепенно ще стане пасивен и ще се успокои и мисленият образ ще се прояви ясно. Недейте да правите прекалено често тези упражнения и не позволявайте блаженото състояние, предизвикано от тях, да ви изпълни с неудовлетвореност по отношение на ежедневните ви задължения, тъй като те са полезни и необходими за вас, а вие никога не трябва да бягате от урока, колкото и неприятен да ви се струва той. Нека радостта, предизвикана от разгръщащото се съзнание, ви изпълни с надежда и ви кали за изпитанията от живота, а не да ви изпълва с разочарование и неудовлетвореност. Всичко е добро и всяко нещо има своето място. Много от учениците, които практикуват тези упражнения, след време ще поискат да разберат повече. Бъдете сигурни, че когато настъпи моментът, ние ще разберем, че вие не сте търсили напразно. Продължавайте смело и уверено, останете обърнати с лице на Изток, откъдето идва изгряващото Слънце.

Мир вам и на всички хора.

АУМ.

1 В съвременната анатомия е прието нервната система да се дели на централна и периферна, а освен това на соматична и вегетативна. Към ЦНС се причисляват главният и гръбначният мозък, а към периферната - съвкупността от всички нервни образувания, служещи за връзка между централната нервна система и отделните органи и околната среда. Соматичната нервна система осигурява инервацията на скелетната мускулатура, а вегетативната регулира дейността на вътрешните органи. От своя страна от функционална гл.т. вегетативната нервна система се дели на симпатиков и парасимпатиков дял, които са с противоположно действие - разширяване или свиване на зеницата на окото, ускоряване или забавяне на сърдечния пулс и т.н. 
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 5950996
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1517
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031