Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 08:39 - Медитацията стъпка по стъпка (II-ри вариант)
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
0



В безкрайния простор на синьото небе царят съвършената Хармония, Любовта и Чистата Енергия на атмосферата.

Отворете себе си, за да приемете Чистата Енергия на въздуха и Любовта, които ви привеждат в съзвучие с едно по-възвишено ниво на съзнание. Докато практикувате, оставете се да бъдете проникнати от океана на Хармонията така, сякаш през вас преминава една непрестанна пречистваща, освежаваща и успокояваща струя, която издига нивото на съзнанието ви.

Идентифицирайте се с необятността и красотата на синьото неопетнено небе.



Тази Чиста Енергия ние наричаме и чувстваме като звука ОМ.



Визуализирайте образа на изгряващото слънце в цялото му великолепие. Оставете себе си на това сияние и красота; нека те изцяло ви изпълнят така, сякаш сте се гмурнали в самото сърце на слънцето.



Тази Чиста Енергия е проявена чрез звука ОМ.



От лъчите на слънцето, които даряват живот, ние получаваме силата да откъснем цветето на нощта и да го накараме да разцъфти, за да ни разкрие то своята несравнима красота.

По време на медитацията ще визуализираме това цвете, символ на Чистата Красота и Любовта, символ на нашето сърце, което ние отваряме, за да получим и за да дадем.

Нека се опитаме да почувстваме силата на Любовта, която се съдържа в крехкостта на цветето.



Тази Любов ние назоваваме и чувстваме чрез звука ОМ.



Медитацията ще бъде разделена на две упражнения.

Тяхната цел е да се идентифицираме със своя истински Аз. Там, където егото няма повече власт, това място, на което ние принадлежим в действителност и което откриваме след като сме възвърнали съзнанието за идентичността си, никога не е преставало да съществува. Ние просто сме го забравили. От това място извират Чистият Разум, Чистата Любов и Чистата Енергия.



Ние назоваваме и чувстваме това чрез звука ОМ.

То е наричано също и Бог.



В първото упражнение ще се концентрираме върху пречистването си, използвайки сетивата.

Във второто ще насочим вниманието си към дишането. То се нарича Пранаяма.



Първо упражнение



Седнете свободно, с изправен гръб. Представете си своя гръбначен стълб като проводник между различните енергийни нива над и под вас. Седейки с изправен гръб, вие улеснявате безпрепятственото протичане на енергиите на любов, красота и радост през вас.

Визуализирайте себе си обгърнати от чистото синьо небе, символ на Чистата енергия. Потопете се в този простор.

Докоснете устните си, горната, а после долната и почувствайте, че всички думи се излъчват от вибрацията на уникалния звук ОМ.

Той изпълва синьото небе със своята вибрираща Красота. Всичко което казвате е изпълнено с това съзвучие и хармония. Думите ви стават благоприятни и вещаещи добро. Те са заредени с любов и радост.

Докоснете ноздрите си, дясната, а после лявата. Почувствайте движението на чистия въздух, което се проявява навсякъде. Почувствайте неговата свежест, докато вдишвате и топлината му, докато издишвате. Потопете се във вълните на вашето дишане, което представлява Чистата Енергия.

В центъра на синьото небе изгрява слънцето, аленочервено, сияйно и безкрайно красиво. Почувствайте как лъчите му изпълват сърцето ви и цялото ви същество със своето сияние.

Докоснете очите си - дясното, а после лявото. Опитайте се да направите тази картина по-ярка. Осъзнайте как всичко, което влиза в полезрението ви е в хармония с Чистата Красота. Поставете се в центъра на слънцето и почувствайте как неговата Сила и Красота ви обливат с лъчи. Потопете се в тази Светлина и Красота.

Докоснете дясното си ухо, а после лявото. Почувствайте как синьото небе вибрира с Чиста енергия, Светлина и Красота. Опитайте се да чуете чрез интуицията си фундаменталния звук на вселената, ОМ. Чрез неговата вибрация се проявява съвършената Хармония. Осъзнайте как всичко, което влиза в полето на слуха ви е в съзвучие с тази Чистота.

Бавно прокарайте длан по тялото си, по цялата му повърхност. Почувствайте как цялото ви същество излъчва Енергия и Сила. Потопете се в радостта на настоящия момент. Удължете този момент и отворете себе си до безкрайните предели на синевата, която е символ на съвършената Хармония - Хармонията на Чистата енергия, на Светлината и Блаженството.

Поставете ръка върху сърцето си. Визуализирайте в него лотос, който е символ на Универсалната Хармония. Той бавно отваря своите листенца, за да получи топлината на утринното слънце и раздава любов и красота, без да очаква нищо в замяна. Този лотос излъчва съвършената Хармония, която е чистата Любов. Почувствайте, че тази Любов, Красота, Простота и Хармония сте самите вие.

Поставете длан върху главата си. Почувствайте как всички тези хармонични качества се проявяват едновременно като Чистия Разум. Приведете мислите си в резонанс със силата на сътворение, произтичаща от вибрацията на звука ОМ. Тази сила трансформира вашите мисли. Всички те стават благоприятни.

Представете си, че плувате като риба в необятния океан - гмурнете се в океана на Чистия разум. Почувствайте как той бавно ви пречиства.

Чистата Енергия, Красота, Светлина, Любовта и Разум стават вашата вътрешна сила.

Докоснете дясното си рамо, а после лявото. Почувствайте как тялото ви се изпълва със сила чрез освобождаващата вибрация на ОМ. Тя прониква всяка молекула и атом на тялото ви. Почувствайте как се изгубвате, пуснете скалата, за която сте се държали и плавайте свободно в океана на синьото небе, символ на Съвършената Реалност.

В тази Безкрайна Реалност всички качества се обединяват, за да ви изпълнят със своята сила. Отпуснете се.



Второ упражнение



Седнете с изправен гръб без напрежение. В това второ упражнение, ще се опитаме да издигнем нивото на своето съзнание, концентрирайки се върху потока на дишането си. С всяко вдишване ще се концентрираме, за да развием по едно качество в себе си. Ще задържаме това качество със задържането на дъха си, карайки го да приеме форма и вътрешна енергия. Ще издишваме бавно, преди да изпитаме чувството на дискомфорт. Важно е да се съобразявате с капацитета на дробовете си без да ги натоварвате.

1. Почувствайте, че сте обкръжени и потопени в синьото небе на Чистотата.

Вдишайте тази космическа Енергия бавно и дълбоко. Почувствайте, че тя изпълва всеки атом на вашето същество. Задръжте дъха си без усилие. По време на това задържане, което може да бъде сравнено с обширното пространство между появяването и изчезването на живота, позволете на енергията да се прояви като качеството на Сила и Кураж. Почувствайте пълнотата на този миг, в който времето е спряло.

Издишайте бавно, когато започнете да чувствате дискомфорт.

Повторете това упражнение три пъти с подходящия за вас ритъм.

2. Представете си, че във вас е влязло аленочервеното изгряващо слънце, което е символ на Чистата Красота.

Вдишайте бавно и дълбоко и почувствайте, че вдишвате качествата на Светлината и Красотата. Докато вдишвате, почувствайте енергията на слънчевите лъчи, които струят в цялото ви тяло и ви изпълват със Сила, Светлина и Красота.

Времето е спряло. Задръжте дъха си без напрежение. Позволете на качествата на Сила, Красота и Любов да се проявят във вас.

Издишайте бавно.

Повторете това упражнение три пъти с подходящия за вас ритъм.

3. Потопете се в синьото небе.

Вдишайте бавно и дълбоко сякаш вдишвате лекотата и нейната вибрация. Почувствайте, че тази лекота и вибрация се движат свободно във вас. Това са качествата на Чистия Разум.

Задръжте дъха си без усилие. Позволете на качествата на Сила, Красота и Любов да се проявят във вас.

Издишайте бавно.

Повторете това упражнение три пъти с подходящия за вас ритъм. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8724877
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930