Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2013 07:16 - Бисфенол А
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
0



                                                       image                                                                                                                   Медицината е на път да обясни резкия скок в заболеваемостта на хората в последните десетилетия. Сърдечносъдовите болести ракът и диабетът се превърнаха в пандемии. Само от диабет болните са над 385 млн. души като до 2030 г. броят им ще надхвърли 0.5 млрд. души. Революционно откритие за една от причините за трите бича на човечеството направиха американски учени. Врагът е скрит в… опаковките!
Пластмасови бутилки от поликарбонат съдържат химикала Бисфенол А. Този тип опаковки е в търговска употреба от 1957 г. насам и учудващо съвпада с бума на раковите заболявания и диабета.
Този химикал е петролен дериват, който непрекъснато се натрупва в организма. Най-популярните продукти, в които присъства и са масови и в България, са пластмасовите бутилки за вода (независимо от размера им), бебешките шишенца, найлоновите торбички, както и редица пластмасови съдове както за хранене, така и за съхранение на храна. Последните са особено опасни, когато се използват в микровълнова печка, защото тогава Бисфенолът А се развихря и се отделя в храната.
Бисфенол А се съдържа в пластмасови опаковки, в покритието на металните консерви и на алуминиевите съдове. Химикалът преминава в храната, особено ако повърхността на покритието е повредена или одраскана, както и при многократна употреба на пластмасови бутилки. По-киселите храни – доматени пюрета, туршии, риба и др. влизат в съединение с лаковото покритие от вътрешната страна на консервата и поемат от химикала бисфенол А. Оттам той лесно навлиза в човешката кръвоносна система. По действието си върху организма бисфенол А имитира ефекта от женския хормон естроген.
Това постави въпроса дали е открит причинителя на нарасналия стерилитет сред младите поколения, както и необяснимото повишаване на процента на хора с „нетрадиционна“ сексуалност в последните десетилетия.
Харвардски учени провели експерименти, показващи че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, оказващи влияние върху половите хормони.
Бисфенол A е един от многото химикали, които могат да имат потенциал да взаимодействат с хормоналните системи в тялото (така наречените “ендокринни разрушители”). Въздействието върху възпроизводството, и върху ендокринната (хормоналната) система са били предмет на много научни дебати, свързани с въздействието на ниски дози от химикала върху гризачи – необичайно наддаване на тегло, инсулинова резистентност, рак на простатата.
През 2006 г. правителството на САЩ спонсорира оценка на научната литература за BPA. 38 противници на бисфенол А се събраха в Чапъл Хил, Северна Каролина, за да преразгледа няколко стотин проучвания за BPA, проведено от членовете на групата. В края на срещата, групата издава Chapel Hill Декларация консенсус, в която заявяви: „BPA в концентрации са намерени в човешкото тяло, което е свързано с организационни промени в простатата, на гърдата, на тестисите,
Според СЗО изследванията за канцерогенност, проведени в съответствие с националната програма на САЩ по токсикология, са показали увеличение на левкемията и потвърди заключението, че бисфенол А може да увеличи риска от рак и може да бъде основната причина за повишена честота на рак на гърдата, наблюдавани през последните 50 години.
Проучване на почти 1500 американски доброволци изследва нивата на бисфенол А в урината. Авторите установяват, че хората с по-високо съдържание на бисфенол А страдат от болест на сърцето, диабет и необичайно високи нива на някои чернодробни ензими. В следващо изследване бяха потвърдени само вредите, свързани с болести на сърцето.                                                                 Преди няколко години екип от немски учени доказа, че пластмасата, използвана за производство на бутилки, отделя освен Бисфенол А и веществото антимон. Този металоид е открит в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки и туби. Сравнителните анализи показват, че в течностите, съхранявани в стъклени съдове, антимонът е 30 пъти по-малко.
На 25 ноември 2010 г. Изпълнителната комисия на Европейския съюз заяви, че ще се забрани производството от 1 март 2011 г. и да се забрани пускането на пазара на поликарбонатни бебешки бутилки, съдържащи органично съединение бисфенол А (BPA).
В момента в САЩ, Франция и Великобритания е наложена забрана за използване на вода в пластмасови бутилки някои обществени учреждения, училища и детски градини. В Канада вече е забранено използването на шишета за бебешка храна, съдържащи бисфенол-А.                                                                                                                                                                                                                                                    През 1960 г. за първи път след проведени проучвания се заговори за евентуална вреда за здравето на хората от отделящия се бисфенол А от пластмасовите опаковки на храни, чаши, кутии, шишета, биберони и пластмасови играчки.
През 2012 г. FDA в САЩ отне разрешителното за използване на пластмаси, съдържащи бисфенол А, на промишлените производители на бебешки биберони и шишета. В същото време се подчертава, че това се прави не толкова защото има реални доказателства за увреждане на здравето на децата, а в подкрепа на декларираното твърдение на производителите, че повече не използват бисфенол А.
В последните години се заговори и за евентуално влияние на денталните материали върху здравето. По-точно става въпрос за някои композити, използвани за обтурации и силанти, които съдържат бисфенол А.
Бисфенол А (ВРА) може да се намери в композитни материали и уплътнители или като страничен продукт на други съставки, които са се разградили, или като следи от други материали, използвани в производството им. Американската дентална асоциация (АDA) декларира след директна връзка с производителите, че бисфенол не се използва като съставка в денталните материали.
ВРА се използва в производството на други съставки, съдържащи се в много дентални композити - бис-DMA и бис-GMA. Възможно е да се открият следи от бисфенол А в денталните материали, съдържащи тези съставки.
Съществува едно научно проучване, в което изследователят алармира за наличие на повишени количества от бисфенол А в слюнката след поставяне на фотополимерни пломби и от това могат да настъпят здравословни проблеми.                                 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8686899
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031