Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 22:32 - БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР - ШУМЕРСКОТО НАЧАЛО
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1483 Коментари: 0 Гласове:
0



 Причините за да говорим за Шумерско начало са следните:

В исторически аспект –шумерските исторически сведения са най-стародавни.
Шумерите дават най-точни сведения за древните богове и тяхното родословие.
Родословното дърво на шумерските богове има съответствие с родословното дърво на главните български светии и някои персонажи от българския фолклор, както следва:                                                                                                                                                       
1. АН св.Илия; Андрей;
1.1. ЕНКИ св.Никола; Янкул; Стари Яно; Караман; Боян; Имен; Чорбаджия;
1.2. ДАМКИНА Янкулица; св.Неделя; Дели Димка;
1.3. ЕНЛИЛ Иван; Богдан Войвода; Дан Войвода; Сакар;
1.4. НИНЛИЛ
1.5. НИНМАХ Маринка; Тодора; Севдана; (Нинти: Суд; Хатор:) Рада:
1.1.1. МАРДУК Втори Овчар
1.1.2. ДУМУЗИ Първи овчар; Стоян Бойвода; Янкул Овчар; (Кулиана)
1.1.3. НЕРГАЛ Трети Овчар; Лудо Младо; Малък Храбрю; Иджик;
1.1.4. ГИБИЛ
1.1.5. ТОТ, НАБУ Момчил Юнак
1.3.1. НАНААРХ св.Михаил
1.3.2. ИШКУР св.Димитър
1.3.3. НИНУРТА св.Георги
1.2.1.1 ЕРЕШКИГАЛ Малка мома; Кака; Гюрга-самовила; Сестра-етърва
1.2.1.2. УТУ Слънце
1.2.1.3. ИНАНА Мома бойна; Мома Дойна хубава; Сестра-етърва  

 
                                                                                                                                                         Значителен брой шумерски думи имат своя фонетичен и смислов аналог в съвременния български език. Шумерите и българите са по-близки роднини отколкото предполагаме. Това потвърждава и чувашкия академик Юхма, който на една научна конференция във Варна заяви: “Преди всичко искам да кажа, че аз съм българин. Ние чувашите наричаме себе си шумер-болгар.”

Според световно известния американски шумеролог Зекария Сичин известния древен текст “енума елиш” – (когато там горе)-е космогония. Описаните там демони са планети от Слънчевата система. Когато телата заемат окончателно местата си, виждаме подредени 12 елемента с прозрачен календарен смисъл. По най-естествен начин номерирането на планетите започва от вън на вътре. Изследователите на митологията са забелязали същата особеност в развитието на мита. Картината изглежда така :

1. Плутон – Гага
2. Нептун– Еа
3. Уран – Ан
4. Сатурн – Аншар
5. Юпитер – Кишар
6. Марс – Лахму
7. Земя – Тиамат
8. Венера – Лахаму
9. Меркурий – Мумму
10. Луна – Кингу
11. Слънце – Апсу
12. Нибиру

Следващия въпрос е как на всяка планета да съпоставим някоя от класичеките зодии. На симеоновия изборник първа е зодията “Стрелец”. При шумерите зодията е ПА.БИЛ , което значи “защитник”. Защитникът е Нинурта, който пък би трябвало да е изместен от Мардук във следшумерския текст “енума елиш”. Да разгледаме още две шумерски думи :

АН.ПА – зенит

АН.БИЛ – небесна огнена точка

В двете думи АН е “небе”. Зенитът е особена точка, значи ПА.БИЛ е огнена особена точка. Същевременно ПА.БИЛ е и съзвездието Стрелец. Известно е, че в това съзвездие има една много особена точка, най-особената в нашата галактика – нейният център. Интресното в случая е, че тоя център се вижда само с радиотелескоп, защото е скрит зад прахов облак. Ако попитаме шумерите от къде знаят това, щяхме да чуем: “от анунаките”. Още по-чудно е, че последно откритите планети бяха наречени Нептун и Плутон. В тоя ред те точно попаднаха на мястото си, определено от шумерското наследство.

И така, има смисъл от поставянето на зодия Стрелец на първо място. Все пак тя ще бъде поставена редом с планетата Нибиру на 12-то място. Едно от имената на Нинурта е ПА.БИЛ.САГ. и това здраво свързва Нибиру, Нинурта и Стрелец. Като се доверим на непрекъснатите последователности, стигаме до : Плутон-Козирог, Нептун-Водолей, Уран-Риби, Сатурн-Овен, Юпитер-Телец, Марс-Близнаци, Земя-Рак, Меркурий-Дева, Луна-Везни, Слънце-Скорпион, Нибиру-Стрелец.

За да достигнем до познатите ни животни от българския календар, трябва да преминем през още едно стъпало. 12-те велики богове от шумерската митология са получавали за владение една от планетите и една зодия за звезден дом. Когато Инана станала велика богиня, тя получила планетата “Мул дилбат” и звезден дом зодията “Аб Син”. Точно тоя пример може да ни изхвърли от релсите, защото това са Венера и зодия Дева. Но става дума за Инана, която търпи голямо развитие и като Ищар-Астарта изземва функциите на останалите богини и дори става “богинята майка” ! – като си остава девица. Очевидно бляскавата Венера е привлякла (жреците на) Инана и тя е “прескочила” от по-скромния Меркурий на планетата на любовта.

В нашето съпоставяне с номер 9 са Меркурий и зодия Дева. В много изображения зад Инана има звезда с 9 лъча. Зодия Дева говори за нейното присъствие там, както и шумерското име на зодията Аб Син – дъщеря на Син. Син е бог на Луната, което ни дава право да потърсим връзката на българската дума “вез”-месец и името на зодия “везни”.

По сътворението името на Меркурий е Мумму. В тая дума намираме произхода на българската дума “мома”, която се произнася обикновено “мума”.

И така, на планетата с № 9 (дев-бог; дева-богиня) събрахме мома, Инана, звездата с 9 лъча и името на баща и (вез). От последната дума произтича едно от моминските занимания-везмото. Равенството мома=дева е изпълнено на просторите на най-близката до Слънцето планета.

Шумерският Енлил владее Земята. Него го изобразяват заобиколен от 7 звезди, а това е номерът на Земята. Зодия Рак всъщност не е “водна”. На щипка на рак приличало оръжието на Нинурта, който като главен наследник на Енлил има безспорни права върху Земята.

Слънцето е символ на Уту – брат близнак на Инана. Въпреки че е бог от 4-то поколение, Енки го натоварва “за цялата земя да се грижи”. Към него водят корените на съдебната власт.

Най-голямата планета в слънчевата система – Юпитер била владение на (втория ?) син на Енки – Думузи. В българския фолклор Юпитер е Янкул. Едно от имената на Думузи е Кулиана със значение “приятел на Ан”. Но сричките на името трябва да се четат и в двете посоки. От Кулиана имаме “иана-кул”, което си е Янкул. Баща му го дарява :“На Думузи, змеят небесен, божествен, другар на Ан, нему Енки повери за него (добитъка) да се грижи”. Съответната зодия Телец намираме в изображенията на Думузи, придружен от бик. След убийството му, Енки поема всички негови функции.

Планетата Венера очевидно дава подслон на повече от едно божество. Съответната и зодия Лъв има знак, който представлява нож за отрязване на пъпната връв. Той е атрибут на сестрата на Енлил и Енки – Нинти. Изглежда последната конкурира Инана и на полето на любовта. В народни песни тя се явява като Севдана попова, която има два брата (братята на Инана са 9). Но севда е любов.

За сега няма да изброяваме 12-те велики богове. Все пак между тях е и сестрата на Инана и Уту – Ерешкигал. По оказваните и почести тя явно е велика богиня, а единственото възможно място за нея е планетата Плутон...

Животните от календарния цикъл в българския календар възприемаме като зодиакални съзвездия, съвпадащи с класическите. Подборът на животните е неизвестен. За тях има далекоизточни обяснения, от които струи наивитет. Предлагаме животните да се разглеждат като спътници на съответното божество. След като така или иначе около боговете има животни, трябваше да се очаква да ги има в календара.

Кон . Съответна зодия е Лъв. Лъвът е спътник на Инана. На много от изображенията и тя е стъпала върху лъв. На вратата на Ищар във Вавилон има изобразени лъвове, коне и още едно животно, което може да се вземе за митичния змей Лаббу, който носел опустошения (и дал име на зодията). Конят придружава и породените от Енки властелини на морето. Посейдон довел със себе си коня от Мала Азия. Нептун бил покровител на коннишкото съсловие в Рим. С Енки свързваме магарето, което е имало по-висока сакрална стойност от коня. Везирът-спътник се казва Ишиму. В двете срички от името “иш” и “им” се открива кон и магаре. Други животни около Енки са козата и рибите. Неговата ладия се казвала “Дивата коза на Абзу” или Козя риба. От нея е зодия Козирог и името на южния тропик. И трите животни, споменати във връзка с Енки са намерили достойно място сред звездите. За календара предпочели коня.

Куче . Съответната зодия Стрелец принадлежи на Нинурта. Съпругата му е Гула, а тя се придружава от куче. Следователно заедно са кучето-защитник и зодията защитник. Като са жертвали куче, жреците на старите българи – колобрите са изпращали вестоносец до 12-та планета нейния земен представител.

Вол. Върховният Ан получил зодия Риби. Стихията на рибите е водата, а водата е флуид като пространството.

Всички велики богове носят на главата си шапка с рога. При Инана тя е наречена “шугур - короната степна”. В българския календар годината “вол” е шегор. Очевидно става дума за едно и също нещо. Ан е волът, а неговите наследници са телци или юнци. За фолклора стават Юнаци. Ан, разбира се, е бил и бик. Но в една борба за трона, съперникът се борил непозволено – отхапал му половия член. За религиите, възникнали след Шумер, сексуалната непълноценност е фатална за властта. За Ан това се явява епизод, отразен само в кастрирания му прякор.

Свиня . Ерешкигал владеела Долната земя, която била на юг от южния тропик(на Козирога). Зодия Козирог съвпада със годината “свиня” от българския календар. Ниншубура е спомената като “госпожа свиня”. Така се казва и везирът на Инана, за който се предполага, че е мъж. Но в един шумерски химн Ниншубура е жена на Нергал, а той е съпруг точно на Ерешкигал. Името на съпругът е в унисон с думата “нерез” (съпруг на свиня). Един от надписите на Каменната могила в приднепровието, преведен от шумеролога Кифишин, гласи: ”Ниндара (это) свиня”. Ако “нин” е господарка, то може да сравним “дара” с последния месец от шумерския календар – адару. Това ни дава още едно име на господарката Ерешкигал – Ниндара. Последният месец на шумерския (акадски) календар е свиня. По аналогия – и другите месеци също са животински. На голямата сакрална тежест на свинята може да съпоставим думата “дар” от българския език. Близко до умът е, че даровете са начин за общуване с боговете.

Маймуна . Намерихме, че едно от животните - спътници на Набу е павиан. Самият Набу е син или брат на Мардук, като напълно го измества в района на Вавилон. Същевременно Набу и Тот са носители на мъдрост и писменост, а според Сичин са идентични. Но до Тот има божество Себек, шебек по нашему. Мястото на Набу, а с него и на маймуната намираме по годините на възцаряване на царе с неговото име. Последният вавилонски цар – Набонид (потомък на Набу) владее след Лабаши Мардук, който царувал 3 месеца през 555 г. пр.н.е. Това е година “кон” и името произлиза от следващата година “маймуна”. Това е още едно доказателство за това, че след “кон”, не идва “овен”, а “маймуна”. Към “овена” Набонид е имал специални пристрастия. Той имал намерение да въведе култа към Син (Луна, овен). Опитът излязъл несполучлив и т.н.

Тот е известен с името Захуити, което се приравнявало с Хермес (Меркурий). Получихме : Меркурий, Дева, Набу – маймуна.

Пет животни-спътници на точното място не са малко. Можем да продължим с Луна-овен (по рогата), Земя-змия (зъмя), Слънце-петел. Срещнахме, че е имало култ към заека, но дали той може да ни отведе към Юпитер? По-скоро това трябва да е следствие от настоящото изследване.



ТАБЛИЦА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ ПЛАНЕТИ, ЗОДИАЦИ И БОГОВЕ                                                             
ПЛАНЕТИ (ИМЕ) ЗОДИАЦИ   БОГОВЕ
КЛАСИЧЕСКО ШУМЕРСКО КЛАС. БЪЛГ.
  1 Плутон Гага Козирог Свиня Ниндара
  2 Нептун Еа Водолей Мишка Енки
  3 Уран Ану Риби Вол Ан
4 Сатурн Аншар Овен Барс Нергал
  5 Юпитер Кишар Телец Заек Думузи
  6 Марс Лахму Близнации Дракон Ишкур
7 Земя Тиамат Рак Змия Енлил
  8 Венера Лахаму Лъв Кон Инана
  9 Меркурий Мумму Дева Маймуна Набу
  10 Луна Кингу Везни Овен Нанар
  11 Слънце Апсу Скорпион Петел Уту
  12 Нибиру мардук стрелец Куче Гула
СЕДМИЦАТА

Приведеното подреждане на планетите крие неудобства, които не бива да се подминават. Те са в противоречие с хелиоцентричната система, която обективно съществува. Трябва да се “осветли” и приетия (западно) европейски ред на имената на дните от седмицата.

Числото седем показва броя на небесата. Пак по Сичин това са 7-те планети надвишаващи Земята (на по-горна орбита). Това се илюстрирало с празниците по случай идването на Ан на Земята и неговото отпътуване. Седмото небе съвпадало с планетата на Мардук – Ра и от там се появил изразът “райски селения”. Сичин привежда убедителни доказателства, че Ра не е Слънце, а символизира 12-та планета. Разбира се, някъде някой е извършил революционния скок, за да може сега Ра да е слънчев.

Дните на седмицата са именувани от планетите така : понеделник – Луна; вторник – Марс; сряда – Меркурий; четвъртък – Юпитер; петък – Венера; събота – Сатурн; неделя – Слънце. Това са видимите планети плюс Слънцето и Луната. Разбърканият им ред предполага, че те са поставени на върховете на някакъв многоъгълник и по някакво диагонално правило са изредени. Ние търсим връзката между естествения ред, посочен от (на)шумерите и нашата седмица. Посочените тела имат следните естествени номера :                                                                                            
Неделя Слънце 11
Понеделник Луна 10
Вторник Марс 6
Сряда Меркурий 9
Четвъртък Юпитер 5
Петък Венера 8
Събота Сатурн 4
Ако пропуснем Слънцето, имаме две последователни тройки : 10,9,8 и 6,5,4, като елементите на двете тройки следват последователно. Вижда се, че естествената номерация въвежда определен порядък в седмичната бъркотия. Графичното приложение дава идея, как се е стигнало до днешното състояние. На лице е заменянето на невидимите Уран, Нептун, Плутон и Нибиру с видимите, но по-ниски от Земята Венера, Меркурий, Луна и Слънце. За сега не е известно кой и кога е направил (наложил) тая трансформация.                                     image                            КАЛЕНДАРНИ ИМЕНА

Разработването на българския календар доказа, че имената на българските владетели са получени в годината на възцаряване и произтичат от името (животно) на същата година. Тая постановка трябва да се разшири. Предлагаме следните правила за имената. Календарното име е едно от:

Име по планета
Име по зодия
Име по бог
Име по животно-спътник (бълг.календар)
Име по светия, съответен на шумерски бог
Име по обожествена личност
Календарните имена са използвани през цялата писана история във всички пост-шумерски общества.

Обикновено календарното име се дава по съответната година на събитието – възцаряване, удостояване с титла, велика победа.

В много случаи се предпочита следващата година на събитието. Вероятно това се отнася за събитие през втората част на годината. Пример за това е Телец – поел властта през година мишка (сомор), а името сочи следващата година “вол”.

В редки случаи е предпочетена предходната година. Причините за това са ни неизвестни.                                 www.ninti.hit.bg/201.htm           



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8732749
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930