Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2014 18:59 - Появата на ахейците в полуостров Пелопонес
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
0



Съществува древна легенда, според която Хелен (Елин), синът на Девкалион и Пира и внук на титана Прометей, имал трима сина: Еол, Дор и Ксут, бащата на Ахей и Йон. Това са родоначалниците на четирите „гръцки” клона: еолийци, дорийци, ахейци и йонийци. От Хелен племето получава името елини. А по името на елините страната получава името Елада. Но това става едва след дорийското нашествие в края на ХІ век пр. Хр., векове след като в Пелопонес се появяват имената ахейци и йонийци. Къде е родината на елините? В своя многотомен труд „География” (Книга І, Глава 02.20), Страбон (І век пр. Хр.), разкривайки солидните географски познания на Омир, пише: „Или Омир не знае, че Тракия не продължава на запад след планините на Пеония и Тесалия? Напротив, той знае точно местата в земите на траките и ги изрежда както по крайбрежието, така и във вътрешността, магнезийци и малиеи, и елините по-нататък чак до теспротите, а също така и съседните на пеоните долопи и селаните около Додона чак до Ахелой, но не споменава за траки по-надалече.” Ахейците са елини, елините са тесалийци, а тесалийците са траки! Така е според Омир, подкрепен и от Страбон! Тогава? Какви гърци са ахейците?! Още повече и първи! Ето я първата огромна лъжа, първата грандиозна измама, откъсваща един народ от корените му и представяща го за нещо абсолютно несъществуващо – „древните гърци”. Нали тези т.нар. „древни гърци” са дали едва ли не началото на цялата световна цивилизация! Нали за тяхно дело обявяват всичко древно, открито по нашите земи!. Какво пише Павзаний. Живял е през ІІ век сл. Хр. в Лидия, област в Анатолия. за синовете на Хелен: „...след смъртта на Хелен другите му синове прогонват Ксут от Тесалия, обвинявайки го, че е заграбил за себе си бащиното им наследство. Той избягал в Атина и бил удостоен да се ожени за дъщерята на Ерехтей, която му родила синовете Ахей и Йон.” (Книга VІІ. Глава 01.02).
Прогоненият от братята си Ксут вероятно е напуснал Тесалия само с неколцина свои приближени, придружили го в изгнанието. Тъй като е бил принц по ранг, установявайки се в Атина, той е приет добре и царят на Атина му дава за жена своята дъщеря Креуза. Техните синовете им Ахей и Йон принадлежат по майчина линия към атинския царски род. А атиняните са автохонен народ, принадлежащ към древното местно население на Пеласгия.
След смъртта на цар Ерехтей, пише Павзаний, Ксут станал съдник на синовете му кой от тях да наследи трона. Отсъждайки в полза на най-големия, той отново бил прокуден, този път от братята на новия цар. Преселил се в Егиалея, южното крайбрежие на Коринтския залив, където след време починал. Тогава Ахей се завърнал в Тесалия, водейки със себе си застъпници от Атина и Агиалея, където получил полагащото му се наследство.
След заминаването на Ахей, Йон повел войска срещу Егиалея, за да завоюва страната. Цар Селинунт, виждайки силната войска, отправил предложение Йон да стане наследник на трона, като се ожени за дъщеря му, принцеса Хелике, което предложение той приел.
След смъртта на царя Йон основал град, който нарекъл Хелике в чест на своята съпруга. След време егиалеите, в чест на новия си цар, приели името йонийци.                   Известно време след това елевзинците тръгнали на война срещу Атина за завладяванито на Егиалея. Атиняните избрали за свой военен вожд Йон. В тази война той загинал, но неговите потомци установили властта си и над Атина, като и атиняните, наред с егиалеите, се нарекли йонийци. (Книга VІІ. Глава 01.03 - 05). По времето на тяхното управление от Тесалия дошли братовчедите им Архандър и Архител, синовете на Ахей. Павзаний никъде не споменава за поход на ахейци, за война и битки. Напротив, разказът му се развива съвсем спокойно и миролюбиво: „Архандър и Архител, синове на Ахей, дошли в Аргос от Фтиотида (района на град Фтия в Тесалия, между реките Пеней и Асоп) и станали зетьове на Данай, като Архител взел за жена Аутомате, а Архандър се оженил за Ская.” (Павзаний, Книга VІІ, Глава 01.06). Историята на Данай е известна. Бягайки от Египет, той дебаркира с флота си на Пелопонеския бряг. Не е установено е точно кога е пристигнал. Някои историци фиксират годината 1511г. пр. Хр. Други са на мнение, че е 1466г. пр. Хр. Едва след пристигането на Данай пристигат и синовете на Ахей, ставайки негови зетьове. И още по-късно жителите на района се нарекли ахейци. „След като синовете на Ахей придобили мощ в Аргос и Лакедемон, се наложило местните хора да се наричат ахейци. Това било тяхното общо име, докато аргосците отделно се наричали данайци...” (Книга VІІ, Глава 01. 07). Така Павзаний с своето обширно и подробно „Описание на Елада” разкрива истината за появата на ахейците в полуостров Пелопонес. Не масирано нашествие и преселение на несъществуващо в историческата реалност племе, а действително съществуващо автохонно население, приело да се нарича по името на своите управници. Народът, населяващ от древни времена своята си земя, приема да се назовава по името на своите владетели, по древна традиция на герои и могъщи бойци да се назовават градове, местности и племена.                            Павзаний, Описание на Елада            



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8734327
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930