Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2014 18:36 - ТРАКИЕЦЪТ КАДЪМ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0



 Когато Зевс, превърнат в бик, отвлякъл Европа, баща й, Агенор, сидонският цар, потънал в скръб. Нищо не могло да го утеши. Той повикал тримата си синове — Фойникс, Киликс и Кадъм — и ги изпратил да намерят Европа. Казал им да не се връщат в къщи без сестра си, иначе ще бъдат убити. Впуснали се Агеноровите синове да я търсят. Фойникс и Киликс скоро се отделили от Кадъм. Те основали две царства: Фойникс — Финикия, а Киликс — Киликия, и останали в тях.
Кадъм самичък продължил да пътува и да търси сестра си. Дълго странствувал той по света, като разпитвал навсякъде за Европа. Но нима можел да я намери, щом като сам Зевс я е скрил от всички! Най-после, загубил надежда да намери сестра си и страхувайки се да се върне в къщи, Кадъм решил завинаги да остане в чужбина. Той отишъл в свещения град Делфи и попитал там оракула на стрелометеца Аполон в коя страна трябва да се засели и да основе град. Аполоновият оракул му отговорил така:
— На една усамотена поляна ще видиш крава, която не е била впрягана. Върви подир нея и там. където тя легне на тревата, издигни градски стени и наречи страната Беотия.
Като получил този отговор, Кадъм напуснал свещения град Делфи. Щом излязъл от вратата, той видял снежнобяла крава, която пасяла на поляната, без да я пази някой. Кадъм тръгнал подир нея със своите верни сидонски слуги, славейки великия Аполон. Той вече пресичал долината на река Кефис, когато кравата изведнъж се спряла, вдигнала глава към небето, силно замучала, погледнала вървящите подире й воини и спокойно легнала на зелената трева. Кадъм, изпълнен с благодарност към Аполон, паднал на колене, целунал земята на новата си родина и призовал боговете да благословят непознатите планини и долини.Там той основал град Тива, а кравата принесъл в жертва на богинята Атина. Преди да построи крепостта, умъртвил страшния дракон, син на войнствения Арес и по внушение на Атина посял част от зъбите на чудовището в земята. Друга част от тях по-късно посял Язон в мита за аргонавтите. От тях изникнали воини, които почнали да се сражават помежду си. Оцелели петима, които помогнали на Кадъм при построяване на крепостта. Те станали предците на знатните тивански родове, известни като "спарти" (Σπαρτοι— буквално "посети").Заради убийството на дракона, който според някои бил роден от Арес, Кадъм бил наказан да служи на Арес една година.След като отбил своята служба, Зевс му дал за жена Хармония, дъщерята на Афродита и Арес. Кадъм станал баща на Семела, Ино, Агава, Автоноя и Полидор.
По-късно при Кадъм и Хармония дошли енхелейци, които били непрекъснато нападани от илирийците и оракул предсказал на енхелейците победи, ако изберат за свои предводители Кадъм и съпругата му. Послушали оракула и удържали победа. Кадъм станал цар на илирийците и му се родил син Илирий. По-късно той и Хармония се превърнали в дракони и Зевс ги изпратил към Елисейските полета.Според Хигин превръщането им в дракони било наказание от страна на Арес заради това, че Кадъм убил преди време свещенния дракон на бога.      sparotok.blog.bg/politika/2010/09/06/trakiecyt-kadym-i-finikiskata-azbuka.601786        



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8734560
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930