Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 08:32 - КОМЕТИ ЗВЕЗДИ ПЛАНЕТИ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
1



Раждането на небесните тела в пространството се сравнява с множество странници, които присъстват на Празника на Огньовете. На прага на храма се появяват седем аскета и със седем запалени пръчки с благоухания. От светлината им първият ред странници запалва своите пръчки, след което всеки аскет започва да върти своята пръчка около главата си в пространството и да снабдява останалите с огън. Нещо подобно става и с небесните тела. Лайа-Центърът е събуден и запален от огньовете на друг „странник“, след което новият „център“ се установява в пространството и става комета. И едва след загубата на своята скорост, а следователно и на своята огнена опашка, Огненият Дракон се отпуска за спокоен и организиран живот, като уважаван гражданин на звездното семейство. Затова е казано:

„Родено в неизмеримите дълбини на Пространството от Еднороден Елемент, наречен Световна Душа, всяко ядро на космическата материя, внезапно проявено за битието, започва своя живот при най-враждебни обстоятелства. По време на безбройни векове то трябва да си завоюва място в Безкрайността. То се върти между no-плътни и вече неподвижни тела, като се движи на тласъци и се устремява към точка или център, който го привлича; и като кораб, въвлечен в осеян с рифове и подводни скали проток, се старае да избегне другите тела, които на свой ред го привличат и отблъскват. Много от тях загиват, тяхната маса се разтваря в no-силните маси, и когато те се раждат вътре в планетната система, загиват главно в ненаситните стомаси на различните Слънца. Тези, които се движат no-бавно и са устремени в елиптичен ход, рано или късно са осъдени на унищожение. Други, които се движат по параболични дъги, обикновено избягват гибелта поради своята скорост“.

Някои склонни към критика читатели могат да си въобразят, че това учение, установяващо кометния стадий, през който преминават всички небесни тела, е в противоречие с  твърдения за Луната като Майка на Земята. Те може би мислят, че е необходима интуиция, за да се съгласуват тези факти. Но в действителност никаква интуиция не е нужна. Какво знае науката за кометите, за тяхното зараждане, развитие и за техния край? Нищо, абсолютно нищо! И какво невъзможно има в това, че Лайа-Центьрът — съсирек от космическа протоплазма, еднороден и латентен, бидейки внезапно оживен и възпламенен, ще се устреми от своето ложе в пространството и ще започне да се върти в дълбините на бездната, за да укрепи своя еднороден организъм чрез натрупване и добавяне на диференцирани елементи? И защо такава комета да не заседне за живот и да не стане обитаем глобус? „Обитателите на Фохат са многобройни“ — така е казано. „Той установява своите Четири Огнени (електропозитивни) Синове в Четири Кръга“; тези Кръгове са същността на екватора, еклиптиката и двата паралела на наклона или тропиците, където се разполагат четирите мистични Същества за управляването на техните климати. И по-нататък: „Седем други (Синове) се назначават да управляват седемте горещи и седемте студени Локи (Ад на ортодоксалните брамини) на двата края на Яйцето на Майката (нашата земя и нейните полюси)“. На друго място Седемте Лока са наречени също „Пръстени“ и „Кръгове“. Древните са изброявали седем полярни кръга, вместо два, както това правят европейците, тъй като планината Меру, която е северният полюс, има, както казват, седем златни и седем сребърни стъпала, водещи към нея.

Странните твърдения в една от Стансите, че „Песните на Фохат и неговите Синове са били също така БЛЕСТЯЩИ, както съединеното сияние на обедното Слънце и Луната“, и че „Четиримата Синове в средния, Четвърти Кръг“, са ВИЖДАЛИ „Песните на своя Отец и са СЛУШАЛИ неговото слънце-лунно Сияние“, са обяснени в Коментарите със следните думи: „Колебанието на Фохатните Сили в двата студени края (Северния и Южния полюс) на Земята, показващи през нощта многоцветно сияние, съдържат в себе си някои свойства на Акаша (Ефира), Цвят и Звук.“ „Звукът е свойство на Акаша (Ефира) ; той поражда въздуха, чието свойство е Осезанието, което (чрез триене) произвежда Цвета и Светлината.“1 Вишну Пурана.

Може би казаното no-горе ще бъде прието като архаична безсмислица, но то ще стане по-ясно, ако читателят си спомни Северното и Южното Полярно Сияние, което става в самите центрове на земните електрически и магнитни сили. Двата полюса са складове, които едновременно приемат и освобождават космическа и земна Жизнена Сила (Електричество), от чийто излишък земята би била разкъсана на части, без съществуването на тези два естествени спасителни клапана. Заедно с това съществува теория, станала от известно време аксиома, според която феноменът на полярните сияния се съпровожда и произвежда силни звуци, наподобяващи свирене, съскане и пукане.                                                                                                                                                         CTAHCA VI 

7. РАЗЧЕТИ, О ЛАНУ, АКО ИСКАШ ДА ПОЗНАЕШ ТОЧНИЯ ВЕК НА ТВОЕТО МАЛКО КОЛЕЛО1. НЕГОВАТА ЧЕТВЪРТА СПИЦА Е НАШАТА МАЙКА.2 (а) ДОСТИГНИ ЧЕТВЪРТИЯ ПЛОД НА ЧЕТВЪРТАТА ПЪТЕКА НА ЗНАНИЕТО,

КОЕТО ВОДИ ДО НИРВАНА И ЩЕ УЗНАЕШ, ЗАЩОТО ЩЕ ВИДИШ (b)...

1 Верига.

2 Земята.

(а) „Малкото Колело“ е нашата Верига на Сферите и „Четвъртата Спица“ е нашата Земя, четвърта във Веригата. Тя е една от тези, на които „горещото (позитивно) дихание на Слънцето“ въздейства непосредствено. Седем основни превръщания на Глобусите или небесните Сфери, или по-точно, съставляващите ги частици материя, са описани по следния начин: 1/ Еднородно; 2/ Въздухообразно и сияещо — газообразно; 3/ подобно на съсиреци (мъглявини); 4/ Атомно, ефирно — начало на движението, следователно на диференциацията; 5/ Зародишно, огнено — диференциране, но все още съставено само от зърната на Елементите в техните ранни състояния и имащи седем състояния, когато са напълно развити на нашата Земя; 6/ Четверично парообразно — бъдещата Земя; 7/ Състояние на охлаждане, зависещо от слънцето за Живота и Светлината.

Трудно е да се изчисли неговия век (на нашето колело) както това се предлага на ученика в Стансата, тъй като не са ни дадени цифрите на Великата Калпа и не е разрешено публикуването на цифрите на нашите малки Юги, като се изключи тяхната приблизителна продължителност. „По-големите колела са се въртели в продължение на една Вечност и една половина от Вечността“, така е казано. Ние знаем, че под Вечност се подразбира една седма част от 311 040 000 000 000 години или един Век на Брама. Но какво следва от това? Ние знаем също, че ако вземем за основа горепосочените цифри, преди всичко трябва да извадим от 100 години на Брама или 311 040 000 000 000 години — две години, използвани за Сандхя (Здрача), от което ще се получи 98, тъй като трябва да доведем тази цифра до мистичната комбинация 14 х 7. Но ние не знаем кога именно е започнала еволюцията и формирането на нашата малка Земя. Затова е невъзможно да се изчисли нейния век, ако не бъде дадено времето на зараждането Ј, но засега Учителите отказват да направят това. Въпреки всичко, при завършването на този том и във втория том ще бъдат направени няколко хронологични догадки. Освен това ние трябва да помним, че законът за аналогията се разпростира и върху световете, също както и върху човека; и както „Единният (Божеството) става Двама (Дева или Ангел) и Двамата стават Трима (или човек)“ и т.н., така нас ни учат, че съсиреците (Световното Вещество) стават Странници (Комети) , те пък — звезди, а звездите (центрове на въртене) — наше слънце и планети, казано накратко. Това не може да е толкова ненаучно, след като Декарт също е предполагал, че „планетите се въртят около своите оси, защото вече веднъж са били светлоносещи звезди, центрове на спиралното въртене“.                                                              Тайната доктрина Том 1 КОСМОГЕНЕЗИС                      



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685823
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031