Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 22:17 - Разман Кадиров присъства на откриването на джамия в Израел/Финансирането е от Путин
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 3212 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.12.2014 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  image                                                                                                   image image                                                                                    Ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров взе участие в церемонията по откриването на джамията в селото Абу Гош - кръстено на Ахмад Кадиров разположено на 10 километра от Йерусалим. Тази джамия е наречена "джамия на света" - една от най-големите в Израел: тя е предназначена за три хиляди вярващи и има четири минарата.Mechet е построен за три години в Абу Гош на улицата кръстена на Ахмад Кадиров. Местният съвет на Абу Гош през 2011 г. реши да назоват улица в чест на първия президент на Чеченската република. Решението бе взето в контекста на засилване на отношенията с Република Северен Кавказ, и в светлината на научните историци вярват, че много от селяните са от чеченски корени.
image
"С Божията воля, нашите хора са дошли тук преди пет години  назад, ние изграждаме отново Този проект -.. Доказателство, че ние сме верни на традициите си," - каза Кадиров.
image
"Мир джамия" е построена с финансовата подкрепа на Чеченската република/дар от Путин/. Според израелските медии, стойността на проекта е $ 10 милиона , две трети от които са от чеченски организации.                                                     Андрей Широков
Източник: ИТАР-tass.com                                                        newsland.com/news/detail/id/1343582/                                      image image   image  image image  image  В израелското селище Абу Гош, на 10 километра от Ерусалим, с пълна пара се строи джамия с пари от дотационната Чечня.

Строителството се финансира от Чеченската Република. По лично разпореждане на Рамзан Кадиров, в Израел вече са преведени около един милион долара. Кореспондентката на „Нова“ посети строителната площадка, разходи се по улица „Ахмат Кадиров„, в памет на когото се гради джамията и пи кафе в „беседката на Путин„.

Култ с чеченски колорит

Когато в Ерусалим настъпи шабат и градът замре, местните жители знаят къде може да се хапне вкусно и евтино — в черкезкото село Абу Гош. Тук по всяко време на денонощието сервират горещ фалафел, хумус, шаверма… През 2010 година селото влезе в Книгата на рекордите на Гинес за най-голямото в света ядене от хумус. Самото село се появило в живописните планини в предградията на Ерусалим, (ако се вярва на преданието), през XVI—XVII век. Седем хиляди и петстотин местни жители смятат себе си за потомци на пришълци от Кавказ.

В Близкия изток всички мюсюлмански кавказки народи се наричат черкези — балкарци, карачаевци, адигейци, чеченци… В Палестина те се появили, бягайки от Кавказ по време на руско-черкезките войни. Османската империя приемала изгонените едноверци и ги разселвала в своите територии. Мнозина черкези са заемали високи длъжности в султанския двор, а за награда им дарявали земи. Черкезките са били смятани за най-хубавите съпруги в харемите на турските султани.

В село Абу Гош всеки втори носи родовата фамилия Абу Гош. Всички говорят на арабски език, чеченският е забравен напълно. Предпочитат да се женят за свои сънародници. Много малко се решават да си доведат руска съпруга, като например главният инженер на строителството на новата джамия Саид Абу Гош. В последно време се появи нов повей — вземат за съпруги руски чеченки.

Местните жители започнали да подчертават чеченския си произход, когато станало известно за строителството на новата джамия.

— Ние вярваме, че нашите прадеди са дошли от Чечня, — казва ръководителят на департамента по образованието в администрацията на Абу Гош - Иса Джабер от рода Абу Гош, — през 2011 година ние за първи път бяхме поканени в нашата историческа родина – в Чечня. Посетихме Грозни. Говорихме с Кадиров. Разказахме му за нашето село. Той попита какви проблеми имаме, от какво имаме нужда? Ние отговорихме, че строим нова джамия и вече събираме пари от всички, но те не стигат. Тогава президентът Кадиров предложи помощ.

А освен това той предложи да придадем на околните територии „чеченски колорит“. Така джамията и селската улица по хълма, където се строи тя, бяха наречени в чест на бащата на Рамзан Кадиров — Ахмат.
Рамзан обеща още

В кабинета на кмета на Абу Гош – Салим Джабер на почетно място има снимка на Рамзан Кадиров. Господин Джабер е бил вече 4 пъти в Грозни, а при едно от своите пътувания връчил на чеченския президент символичните ключове от своята „епархия“.

— „Нашите отношения с Чечня не са заради пари, — казва той. — Ние имаме кръвни връзки. За да построим джамията, на нас ни трябват 4 милиона долара. Част от тези пари (около 650 000 долара) са събрали жителите на Абу Гош. Около милион и половина инвестираха местни бизнесмени и различни организации. Рамзан Кадиров пожертва 1 милион. Обеща да даде още”.

image

Иса Джабер, директор на отдела за образование в общината на Абу Гош, Али, неговите синове и съседи се готвят за пристигането на Путин. Тук ще има беседка

Свещени камъни за минаретата

Из Израел се понесе слух, че чеченската джамия ще затъмни с размерите и красотата си знаменитата мюсюлманска светиня – джамията Ал Акса, а селото Абу Гош ще се превърне в новата „Мека“ в Светите земи. Свидетелствам, че слуховете са силно преувеличени. Сградата на строителната площадка засега е обхваната от скели. Иса Джабер от рода Абу Гош разказва как ще изглежда тя:

— Вие виждате, че вече е изградена „кутията“ и две минарета над нея с височина 32 метра. Общата застроена площ е около 700 квадратни метра. На празници ще могат да се молят едновременно 600—700 души на всеки етаж. А в Ал Акса на свещения празник Рамазан се събират до 5 хиляди.

Идеята да се построи нова джамия в Абу Гош, – по думите на Иса, възникнала много отдавна. Старата, в центъра на селото, не поемаше и една трета от мъжете, желаещи да се молят. Поради това жените не посещаваха джамията. Сега в новата, наречена „Кадиров“, на първия етаж ще бъдат умивалните за религиозни измивания, на втория ще се молят мъже, а третият етаж е предназначен за жени, както се полага според мюсюлманската традиция.

— В работата по проекта, — казва Иса, — ние привлякохме най-добрите каменоделци, инженери, уникални познавачи на строителството на джамии. Автор на проекта е знаменитият архитект доктор Зохди Абу Рокайя от село Бака ел Гарбия, което е близо до Нетания.

Отвън и отвътре джамията „Ахмат Кадиров“ ще бъде облицована с ерусалимски камък. Иса вярва в неговата святост. Нали този материал, както твърди той, се добива и обработва в ерусалимските каменоломни, в подземията – точно под „Крайъгълния камък“, който се намира до джамията Ал Акса. Иса казва, че това е много скъп материал, всеки метър от свещения: светъл, от сиво – до бежов и розов оттенък от камъка струва около 50 долара.

Мечта за Путин

Особен колорит на ансамбъла на джамията трябва да придаде портата в вид на традиционните чеченски стражеви кули с височина 9 метра. Същите кули-стълбове, но с по-малък размер, са изградени и в самото начало на улица „Ахмат Кадиров“.

— Тези съоръжения, — обяснява Иса, — са били изграждани по границите в цял Кавказ. От тяхната височина нашите прадеди са наблюдавали за появата на врагове и са защитавали своята територия.

От портата на незавършената джамия излизаме направо на улица „Ахмат Кадиров„, по-рано улица „Вади“ (в превод от арабски „пресъхнала река”). Това е първото географско преименуване извън Русия в чест на бившия президент на Чечня. Скоро от Русия ще бъдат доставени табелки с номера на къщите и надписи на арабски, английски и руски „Улица Ахмат Кадиров“. Нейните обитатели още отсега живеят нов живот, в очакване на „появата на чудо“.

— Ние помислихме, — казва Иса, — когато Рамзан Кадиров и Владимир Путин излязат от джамията и тръгнат надолу по улица „Ахмат Кадиров“, ще трябва някъде да си починат, да изпият чашка кафе, да изпушат по едно наргиле.

Али живее близо до новата джамия. Той със синовете си строи беседка специално за „господин Путин“ до собствената си къща. Гредите и пода вече са готови.

— Уелкъм! Уелкъм! — кани ме Али. — Вие ще бъдете първият човек, който ще пие кафе тук преди пристигането на Путин. Ето тук ще сложа кресла, за да могат скъпите гости да се насладят на прекрасния изглед на Абу Гош.

Около нас се събират съседи на Али. Носят в малки чашки силно черно кафе. Засега пием прави, но с поглед към новата джамия.                                                                Мечта за Путин в чеченския Израел                                   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685986
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031