Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 18:28 - Орфей - християнинът, или синкретизмите в образа на Иисус автор: d3bep
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2014 20:47


И когато злият дух от Бога беше на Саула, Давид вземаше арфата и свиреше с ръката си; тогава Саул се освежаваше и ставаше му добре, и злият дух се оттеглюваше от него. „
  Библия, Царе 16:23

Нашите ширини винаги са се интересували от мита за Орфей. Орфей, живият Дионис, който допуснал грешката да прибави в свещените древни мистерии и гърците. Орфей, който влязъл в подземното царство и почти извел оттам съпругата си. Орфей, който учил тайните на мистериите и науката 20 години в Египет и после ги претворил в тракийски мистерии. Орфей, който бил разкъсан от Вакханките, но живял и след смъртта… 
Легендата за Орфей е една от красивите древни легенди за любовта. Много автори правят опит да обвържат Орфей с християнството и Иисус Христос. Дали е истина?
Дори по – нататък; лично аз считам Орфей за дядото на християните.
Днес ще тръгнем по пътя на това доказателство.
Орфическите свидетелства изпъстрят библията. Не само цар Давид свири на лира ,в библията лирата е сакрален инструмент, макар че сякаш изведнъж изчезва с развитието на евангелията и днес няма да я видим в храмовете.  Тя е там като deus ex machina, ролята й е сакрална, но не е ясно нито откъде се взема, нито къде изчезва. Очевидна привнесена традиция. Обаче тя присъства като сакрален инструмент в десетки псалми на библията, например: 
image„Славословете Господа с арфа, с  арфа и с глас на псалмопеене.”(Библия, Псалми, 98:5). Легендата за Орфей и властта му над животните е загатната и в друга старозаветна творба, легендата за Даниил, и по специално как Даниил успокоил лъвовете в ямата на Дарий и обърнал царя в „правата вяра”. Самият цар, макар че лично издал заповед за хвърлянето на Даниила поради закона, искрено му съчувствал, по подобен начин ,по който Орфей разплакал безсърдечният Хадес в царството на мъртвите.
Орфей и Иисус много си приличат. И двамата са млади, и двамата са самотни в личния живот, и двамата учат ученици и с притчи и слово им предават вярата, и двамата учат хората на мир, любов и добро. image 
В края на живота си Орфей е разкъсан, а Иисус – разпънат. Разликата е нищожна.
Всъщност разпъването на Иисус е очевидна заемка не толкова от римските обичаи, колкото от една друга, по – стара традиция. Едва ли има съмнение, че Есхил, поет от 6-5 в. пр.хр. е живял пред Христос. Неговата поема, „Прикованият Прометей” пресъздава първообразът на христовата гибел, и то почти 1:1. Прометей е осъден заради хората, Прометей ги е създал и е дарил божественият дух, огънят на Хефест им е вдъхнал ,заради което той трябва да бъде разпънат. Той е разпънат от собственият си приятел, който плаче, прегръща го… и му набива неразрушими клинове в ръцете и краката, като го разпъва на една скала. Не е трудно да видим Юда в късния образ. Зевс му праща Орел, който кълве черния дроб на мъченика. В популярния мит легионерът Лонгин пронизва с копието си… черният дроб на Иисус. 
Въпреки това Прометей не се предава и не се отказва.
Озлобеният Зевс проваля за няколко епохи скалата с прикования Прометей в подземното царство.
Откъдето тя обаче излиза и Прометей бива отново освободен.
В популярният разказ за Иисус той умира, но след три дни възкръсва.
Митът за Прометей пък е ясна заемка от древноегипетският мит за Хнум, първичният бог – гигант,  за който знаем легендата, че създава човека на грънчарско колело и му вдъхва душа, но уморявайки се да е грънчар, чупи божественото грънчарско колело и влага частите му в утробата на създадените от него жени…
Но да се върнем към орфизма.
Митът за главата на Орфей, пристигнала до остров Лесбос, ярко си прилича с митът за съвременник на Иисус, Йоан Кръстител. Главата на Йоан била отсечена и сложена на блюдо. Според християнските житиеписци обаче тя после три пъти била намирана и Йоан лично се явявал на приносителите, давайки им съвети. Не можем да подминем ясното сходство с пророкуващата глава на Орфей. Твърди се дори ,че главата на Йоан била реликва на рицарски орден в средновековието.
Няма съмнение ,че Орфей е бил изключително популярен култ в Европа. Най – древният писан текст н Европа, Деревянският папирус от Македония е изписан с орфееви химни. Орфически идеи в погребенията има и на редица тракийски династи. Без да излагам подробно вече ясното сходство в традицията на погребенията между Орфей и Озирис, която връзка е безспорна, ще отбележа, че  Орфей е в основата на вярванията на римляни, траки, гърци. За тях той е бил безсмъртието, вечността на душата. Той е загинал, за да им даде това познание.
Очевидно във вярванията в римският период не е настъпил неочакван обрат в същността; просто е бил подменен персонажа. На мястото на Орфей дарител на безсмъртието е станал Иисус.



image

Първото, и най – често срещано доказателство е изображението на спасителя в римска християнска катакомба, където е ясно представен Иисус Христос.
Множество автори залагат и на лицевите прилики на Иисус и Орфей. Можем обаче да отидем и по – далеч: вижте иконографията на двамата.



image

Очевидно разкъсването се появява по - късно в „християнската си” , законова алтернатива – разпъване, по римски образец.
imageИнтересен елемент е намереният кръст, Orpheos bakkikos, приложен тук. Това е малък елемент, печат или медальон, с неизвестно произхождение и творец. Не мога да ви лъжа, очевидно има съществено значение датировката на обекта, а той няма напълно приемлива такава. Видно е обаче че се касае за религиозен синкретизъм: Орфей, с определение нещо като „вакханец”, разпънат на кръст като Иисус Христос.  Изображението притежава и ясен п о- древен синкретизъм. Дали седемте звезди са съзвездието Лира или планетите, е спорно, приема се обаче и че кръстът символизира Орион – т.е. Озирис/Дионис, а луната – Изида.
Все пак много може да промени датировката и доказателствата за автентичност на предмета.
Затова пък ще добавя малко сол в раните. Наскоро посетих истанбулският исторически музей. Освен очевидните доказателства за връзката между западното Средиземноморие и Египет, намерих и други интересни неща.
Сред тях бяха две мозайки на Орфей. Едната от тях е особено показателна.



image

И ако да може да се постави под съмнение бакхическият Орфей, тези мозайки и датировката им не могат. Какво правят християнските светци покрай Орфей? Нима той им е месията?
Синкретизмът е повече от видим, В мита и изображенията, Иисус Христос е всъщност… Орфей!
Нека да се изясним. Това не означава, че човек Иисус никога не е съществувал или че не се е занимавал с религиозни дела, напротив.
Означава обаче, че когато и а е съществувал, митът за него е съществувал преди това. В неговият образ са вплетени традициите и вярванията на по – старо време, той е поел върху себе си наследството на месиите от древността.                                                                                                Орфей не беше първият                                                                                           image       vbox7.com/play:b37ffb86fe                                                                                              НАЧАЛО НА ХРИСТИЯНСТВОТО.ТРАКИЙСКИЯТ БОГ ЯМА/ЙИМА/ „първият, който умря и възкръсна“/                                      А ПРЕДИ КРИШНА БЕШЕ БААЛА РАМА                                             Баал Кибела и Авраам                                                             - ИНДОАРИИ,ШУМЕР И БЪЛГАРИЯ                  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8686845
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031