Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2014 18:40 - Патриотичните процеси в Русия
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1979 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2014 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Нова Зора" - брой 13 - 7 април 2009 г.

С какво ще завърши „световната финансова криза”?
Артур МАХНИКИН                                                                                                                                                                      А сега няколко думи по повод съчетаването на патриотичната реторика и патриотичните процеси в Русия с безпрекословната управляемост на руското ръководство по въпросите за следването на правилата и указанията от „центъра за управление на полети”.
Тук се налага да признаем следното: за съжаление нямат никаква особена заслуга народът и ръководството на Русия в развитието на патриотичните процеси през последните години. На мен, разбира се, съвсем по човешки, ми е приятно, че тия неща имат своето място, но тук виждаме само реализация на един от елементите на плана за подготовка към новата конфигурация на следкризисния свят. Планът за създаване на един нов полюс на многополюсния свят. Протича сплотяване на руския народ, а по силата на историческите и националните особености на руския народ, най-добро и ефективно е да бъде сплотен на основата на патриотизма. Защото другите варианти не минават в Русия. Затова в последните години много добре и ефикасно изпъква двуличието на Запада, двойните му стандарти и т.н. Не е нужно да се говори много. Така и така, всички знаят колко ефективно се подава на населението реална информация за това какво представлява Запада в морален аспект.
Сплотяването на другата част от народа – чиновниците и олигарсите на Русия, върви по друг сценарий. Изведнъж Америка, ни в клин, ни в ръкав, започва да прави глупашки, стратегически вредни за нея грешки*сценки*? – арестува Павел Бородин, успява да арестува Е. Адамов, вярно работещ за интересите на Америка (да видим например продажбата на руския оръжеен плутоний за 12 млрд. долара за преработка в САЩ, откъдето този плутоний въобще не се завърна в Русия). На олигарсите О. Дерипаска и М. Прохоров е забранено да напускат, съответно в САЩ и във Франция, и т.н. Богданчиков, шефът на „Роснефт”, е подложен на унизителен обиск в Лондон.
В резултат рязко се променя светогледът на руските чиновници. Досега те са смятали, че честното служене на интересите на САЩ, разграбването на страната, разрухата на икономиката ще бъдат оценени по достойнство отвъд океана, че за тях (чиновниците) САЩ е първата им родина, че след като завършат мисията си в Русия, ще заминат на Запад и спокойно ще ползват краденото. Още повече че и голяма част от фамилиите вече са изпратени в Америка. И изведнъж, светът се преобръща. Излиза, че Америка ги изхвърля като излишни налепи, които е трябвало да предотвратят нежелана бременност. Американците просто нямат право да правят такива работи спрямо руските чиновници, ако те са успели да откраднат част от златния запас на САЩ, съхраняван във Форт Нокс. Никой не разруши по-добре и ефективно Русия от поколението на чиновниците. Няма война, която да се сравни с резултатите от тяхната работа.
И изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, САЩ удрят по своята пета колона в Русия.
Как изглежда на този фон поведението на ръководството на Русия? Идеално, от гледна точка на изплашените, обезумели чиновници и олигарси. Русия никого и никому не дава. Действа казашкият лозунг: „От Дон не се предаваме”. От Украйна в Русия бяга бившият министър на вътрешните работи Белокон и бившият ръководител на президентската канцелария на Украйна Бакай. Юшченко пръска слюнки, настоява да бъдат предадени, но Русия никому не ги дава и дори Америка нищо не може да направи. Такива примери има десетки.
Всичко това са знакови сигнали за чиновниците. САЩ дават своите, а Русия не си дава своите
На всички веднага им става ясно, че най-важното е да следват правилата на играта – да крадат по-малко от преди, и да правят нещичко за държавата. Това е. Тогава си в безопасност, тогава си свой. Когато държавата започва безпощадна борба с олигарсите заради неплащане на данъци, и едновременно с това спокойно назначава губернатори, които винаги са крали и продължават да крадат и след назначаването си – това не е случайно. Това е елемент от операцията по сплотяването на чиновническо-олигархичната общност. Чиновниците се усещат в безопасност и защитени именно тук, в тази държава, и масово спират да работят за чужди държави. Същото е и при олигарсите. На свой ред държавата започва да лобира и защитава интересите на своите бизнесмени по световните пазари, да помага за осъществяването на експанзия на руския бизнес в Европа, в САЩ и по други региони.
Много може да се говори за тези неща, много примери има, че Джусия възнамерява да осъществи един от силните полюси на света при новата конфигурация, която ще се създаде в близките една-две години. Но дотогава ще се случат много важни събития. Такива, които сериозно ще засегнат всички нас.
Сега, както вече бе казано, с пълна сила тече процесът, който условно нарекохме „контролиран срив”. Рухна фондовият пазар, появиха се огромни проблеми с реализацията на продуктите на металургичните, автомобилните, строителните, химическите и други компании. Няма смисъл да се изброяват всички проблеми, които възникнаха – съобщенията за тях не слизат от новините.
Но има една интересна особеност. Фондовите пазари рухнаха мигновено (за 1-2 дни) и веднага с обеми, които да оставят сериозни и практически смъртоносни следи в ликвидността на предприятията и банките. А банките бяха първата мишена. Например банките, облекчавайки живота си, не обичаха много-много да кредитират реалния производствен сектор. За тях бе много по-интересно без никакви главоболия да играят на фондовия пазар с временно свободните пари на клиента. В Русия виртуалният фондов пазар през последните години растеше „уверено” и бързо. А сега, неочаквано, за един ден, падна с една трета. В превод на обикновен език – банките загубиха една трета клиентски пари, с които играеха на пазара. Да се продадат акции по новите, много по-ниски цени, означава да се отбележат огромни загуби и да се лишат от надеждата, че това е само временно падане и че след седмица цените ще тръгнат нагоре и всичко ще си дойде на мястото. Всички зачакаха кога цените ще се нормализират, а пък те, след още една седмица, паднаха с още една трета. Обемите на загубите станаха катастрофални (цените на виртуалните фондови пазари в Русия паднаха почти пет пъти). В резултат в банките зейнаха огромни дупки в балансите, те не могат никому да дадат кредит, понеже пари няма. Западните банки започват да си искат кредитите, дадени на руски банки и компании, което катастрофично задълбочава ситуацията. Рязко пада капитализацията в големите руски компании, разчетена на база показателите на цените на акциите на компаниите във виртуалния фондов пазар. Това е още едно основание за западните банки да искат автоматично връщане на част от кредитите, а рейтинговите агенции започват да понижават рейтингите на тези компании. От рейтинга и от сумата на капитализацията зависят обемите на кредитите. Когато показателите спаднат, започва почти автоматичен запор на части от кредита и изчезва възможността компанията да вземе отнякъде нов кредит, за да изкара трудното време.
Казано най-общо, за банките и големите компании, които се намират на кредитния връх, започва апокалипсис.
Нека добавим и това, че икономическият модел на света, изграден в последните десетилетия, е такъв, че без кредити не може да работи нито едно голямо предприятие, нито една банка. Още повече че кредитните ресурси на Запада бяха достъпни, а процентите - наистина сладки за бизнеса. И цялата сладост изчезва за миг, щом от предприятието или банката им се поиска срочно връщане на кредита. Причините впрочем са „обективни”, записани са в кредитния договор – „спадане на капитализацията на компанията на 10%”. Както знаем, капитализацията падна при всички. В Русия – пет пъти или повече, а на Запад – 30-50% и повече.
е ви ли напомня това на началото на кризата от 1929 г. – Голямата депресия? Тогава, според условието на кредита за купуване на акции, кредиторът има право да поиска от клиента да върне кредита за едно денонощие (т. нар. обезпечение на връщането на маргиналния заем. Брокерът ви дава маргинален заем само при наличие на парични средства или ценни книжа на клиента, които да могат да обезпечат връщането на заема. Смисълът на услугата е в това, че брокерът предоставя на клиента активи на заем (пари или ценни книги) за извършване на сделката, т.е. дава му рамо. Сделката, извършена от брокера, при използване на парични средства или ценни книги, предоставени на клиента,се нарича маргинална.)
И тъкмо такива искания бяха предявени през 1929 г., а длъжниците трябваше спешно да продават акции, което пък предизвика мигновено срив на пазара на акции. Тази схема работеше прекрасно през 30-те години, защо да не я приложим, с някои модификации, и сега? Което и става.
Сега възниква нуждата да се реши задачата по купуването на безценица на най-интересните и печеливши предприятия. Как да стане? Да отидеш при собственика и да му предложиш някаква смешна сума за неговия бизнес? По-скоро той би метнал нанякъде такъв посетител, дори да е лошо за него и за бизнеса му. Той ще се постарае да преживее някак трудните времена, ще се измъква от съдебните искове на кредитора, ще се протакат съдебните процеси (реално те могат да се проточат 2-3 години).
Въпреки цялата си мощ (интелектуална и финансова) той няма достатъчно ресурс, за да води хиляди сложни съдебни процеси с хора, които защитават с право и без право своя бизнес.
Факторът време тук има огромна роля. Операцията трябва да приключи в определен, не много голям период от време, защото след приключването на покупката ще настъпи друг, още по-важен етап. Но за това, после.
Та въпросът е как да се изкупят предприятията и цели отрасли на бизнеса така, че цените да са приемливи и сроковете на купуване кратки? Съвсем просто – трябва държавата да започне да спасява „потъващите” олигарси, техните банки, техните компании. Държавата трябва да предложи кредити „за спасяване” на стратегически важните за нея компании. Например в Русия това са 4,5 млрд. долара за компания.
Олигархът ще се изправи пред труден избор:
или банкрутът на компанията ще започне сега, когато никой не дава кредити, когато няма печалба от продукцията, а разходите за компанията (заводите, доменните пещи и т.н.) дори при спряно производство са огромни, и след 2-3 месеца ще се стигне до дъното и ще „лапнат” компанията, или да вземе кредит от държавата и да опита да издържи, още повече че всички „анализатори” и „експерти” твърдят, че напролет ще започне подобрение, всичко ще се нормализира и олигархът, който е започнал да се съмнява дали е олигарх, отново ще си стане истински олигарх, както си беше още през юли 2008 г.
Вярно, условията на кредита са строги и повече прилича на подписване на отказ от бизнес в полза на трета страна. Но нали се надяваме, че ще има и по-добри времена. Всичко ще отмине като кошмарен сън и пак ще си е както по-рано – евтини пари (кредити), растящ виртуален фондов пазар, светът ще се пука по шевовете от долари, печалбата от продукцията ще се движи по възходяща линия. Пък нали кредитът се взема от родната държава с нейните дружески настроени и добре познати продажни чиновници?! Ако нещо стане, те тутакси ще помогнат за удължаване на кредита с толкова време, колкото трябва, докато всичко в света си дойде по местата. Виж, ако кредитът бе предложен от яки бизнесмени, щеше да е крайно опасно. Вземането на кредит при такива условия би било фактически доброволен отказ от бизнеса в полза на даващия кредита.
Обаче истината е, че когато всички, които имат право, вземат кредити и освен това подпишат ясни гаранции за връщането на кредита, ето тогава с финансите нещата стават крайно лоши. Когато дойде срокът за връщането, реално няма да има с какво да се върнат. Цените на акциите продължават да падат, цените на нефта също, до 20 долара на барел, пазарите за печалба от продукцията ще са нулеви. И така се получава глобално преразпределение на собственост, което е и една от главните цели на етапа с условното название „контролиран срив”.
Естествено, че в началото бизнесът ще премине към държавата (чиновниците неочаквано ще заемат ясна позиция спрямо олигарсите – къде ще се скриеш от заповедта на онези, дето ако не им изпълниш заповедта, все едно си умрял), а пък после бизнесът ще премине от държавата, към онзи, към който трябва-Ротшилд.               „В резултат на кризата в Украйна Ротшилдови увеличиха инвестициите си в „Газпром.                                                                                      



Гласувай:
1



1. zaw12929 - За 12 години Путин увеличи бюджета ...
12.05.2014 22:11
За 12 години Путин увеличи бюджета на Русия 22 пъти.
Увеличи военните разходи 30 пъти.
Увеличи брутния вътрешен продукт 12 пъти (по ниво на брутния вътрешен продукт Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света).
Увеличи златно-валутните резерви на Русия 48 пъти.
Върна 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3).
Национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата.
Вече пета година поред Русия заема 2-ро или 3-то място в света по износ на зърно (в момента САЩ са на 4-то място).
Средната заплата в на държавните служители се увеличи 18,5 пъти. Средната пенсия се увеличи 14 пъти.
Намаляването на населението спадна от 1,5 млн годишно през 1999 г. на 21 хил. през 2011 г. - тоест, 71,5 пъти.
Забрани депутатите в Държавната дума да имат сметки в чужбина.
Предотврати американското нападение срещу Сирия.
Прекрати войната в Чечня.
От януари 2000 г. до днес курсът на рублата се промени от 28 рубли за долар на 29 рубли за долар.
Днешна Русия е нормална европейска държава - а не онази просяшка страна, в която средната пенсия беше 20 долара и където господари бяха финансовите пирамиди и Международният валутен фонд.
През 1992 г. режимът на Елцин отмени ИЗЦЯЛО износното мито на нефтопродуктите.
На 23 януари 1999 г. правителството на Е. Примаков въведе отново такова мито.
При износна цена на нефта от 9,5 долара/барел митото беше 2,5 евро на тон, а при цена над 12,5 долара/барел - 5 евро на тон.
Това не беше кой знае колко обременително за износителите, но веднага даде 14 милиарда рубли в празната хазна.
През август 1999 г. Елцин назначи Путин за министър-председател.
Само след месец Путин увеличи митото на 7,5 евро/тон, а от 8 декември - на 15 евро/тон.
Митото все повече се увеличаваше - и днес износителите отчисляват в държавния бюджет около половината от цената на експортирания нефт. От януари до ноември 2007 г. митниците на Русия предадоха в държавния бюджет 2,57 трилиона рубли - около половината от всички приходи в бюджета.
Рязко се увеличиха и доходите на гражданите. Това се отрази най-вече върху строителството на жилища. Цяла Русия днес на практика е една огромна строителна площадка: от януари до септември 2007 г. са построени 375,9 хил. жилища с обща площ 34 млн. кв. метра
Циментовите заводи в Русия не успяват да задоволят търсенето и се налага внос на цимент от Китай.
Нарасналите доходи на населението доведоха до увеличаване на търсенето на жилища, това увеличи цената има, което пък на свой ред повиши доходността от строителната дейност. Резултатът е, че в строителството се вливат огромни средства и се наблюдава истински строителен бум.
Увеличените доходи на гражданите повишиха търсенето на автомобили. Само за 2006 г. обемът на автомобилния пазар в Русия се увеличи с 45% и достигна 32 милиарда долара, а броят на продадените нови коли - 2 милиона броя. По този показател Русия е на 5-то място в Европа след Германия, Великобритания, Италия и Франция.
В момента се строят няколко нови автомобилни завода, а досегашните увеличават обема на производството си.
Всичко това е последица от увеличаване на търсенето, което означава - от повишаване на доходите на населението.
За 10 години бюджетните разходи за социална политика (пенсии и помощи) се увеличиха с 30%.
Преди Путин пенсиите бяха под екзистенц-минимума с около 25%, а през 90-те години и въобще не се изплащаха.
Сега са с 50% над екзистенц-минимума и постоянно се увеличават.
През 2000 г. средната заплата в Русия е била 2223 рубли (около 80 долара).
Сега средната заплата в Русия е 19174 рубли (около 660 долара).
Закупуването на домашни потребителски стоки за 10 години се увеличи 10 пъти. Броят на личните автомобили се увеличи 3 пъти.
цитирай
2. zaw12929 - Увеличените доходи на гражданите ...
12.05.2014 22:14
Увеличените доходи на гражданите повишиха търсенето на автомобили. Само за 2006 г. обемът на автомобилния пазар в Русия се увеличи с 45% и достигна 32 милиарда долара, а броят на продадените нови коли - 2 милиона броя. По този показател Русия е на 5-то място в Европа след Германия, Великобритания, Италия и Франция.
В момента се строят няколко нови автомобилни завода, а досегашните увеличават обема на производството си.
Всичко това е последица от увеличаване на търсенето, което означава - от повишаване на доходите на населението.
За 10 години бюджетните разходи за социална политика (пенсии и помощи) се увеличиха с 30%.
Преди Путин пенсиите бяха под екзистенц-минимума с около 25%, а през 90-те години и въобще не се изплащаха.
Сега са с 50% над екзистенц-минимума и постоянно се увеличават.
През 2000 г. средната заплата в Русия е била 2223 рубли (около 80 долара).
Сега средната заплата в Русия е 19174 рубли (около 660 долара).
Закупуването на домашни потребителски стоки за 10 години се увеличи 10 пъти. Броят на личните автомобили се увеличи 3 пъти.
Путин национализира ЮКОС, без да изнервя зараждащия се руски бизнес, по съвсем пазарен начин - чрез фалит и търг.
Това стана в рамките на законите, приети от демократичния парламент. Президентът няма право да използва други средства. Формален повод за арестуването на Ходорковски бяха данъчните машинации на ЮКОС. С такива машинации се занимават практически всички големи частни фирми и затова никой не вярва в този предлог. То не е и за вярване. Но Путин защити интересите на държавата.
Доказателство за това е предаването на активите на ЮКОС на държавната компания „Роснефть“. По-справедливо би било тези активи просто да бъдат конфискувани, но... има си закони. И Путин просто се придържа към тях. Президентът не може да излезе от рамките на своите пълномощия.
Може само да се добави, че след като Ходорковски влезе в затвора, събираемостта на данъци от бившите активи на ЮКОС се увеличи 80 ПЪТИ!
През 2004 г. Путин окончателно премахна закона „Споразумение за дележ на продуцията“. Този закон беше приет от режима на Елцин, за да забогатяват олигарсите (Ходорковски, Гусински, Березовски и т. н.) и за да може руските нефтени залежи да бъдат заграбени от западни (американски и британски) нефтодобивни корпорации.
По този закон руските залежи на природни ресурси минаха под международна юрисдикция, съответно парите от добива на руския нефт постъпваха не в бюджета на руската държава, а в западни фирми.
Парите от добива на нефт отиваха най-вече в британската компания „Шел“ за покриване на фирмените й разходи. Чак когато останеше нещо, те го предаваха на Русия. През 2006 г. Путин заяви следното по този повод: „Ние и сега нищо не получаваме от тях, а ако те увеличат разходите си, няма да получаваме и през следващите 10 години“. Фактически до този момент Русия не получаваше никакви пари от собствения си нефт.
След като законът беше премахнат през 2004 г., постъпленията в бюджета се увеличиха от 3 до 4 пъти.
След развалянето на договорите по залежите „Сахалин-1“ и „Сахалин-2“ Русия остана с дългове към американски фирми в размер на 700 млн. долара. За онзи момент това беше твърдемного. Целият англо-саксонски свят настръхна срещу Путин по една проста причина: Великобритания планираше да осигури петролните си резерви за дълги години напред за сметка на Русия - единствено Германия и Франция, които нямаха пряк интерес в този процес, останаха неутрални...
През 1992-1995 г. държавният апарат на Русия се формира според вижданията на чуждестранни съветници. Цялото законодателство на Русия от 90-те години, в това число данъчното, беше написано от тях. В руските министерства работеха около 10 хиляди чужди съветници. Джордж Сорос финансираше написването на учебници по история, където за битката за Сталинград се споменаваше на 2 страници, а за срещата на Елба между съветските и американските войници - на 10.
Върху тетрадките на руските ученици се мъдреха портретите на четирима президенти на САЩ.
За съжаление, и до ден-днешен в правителството са останали реликти от онази епоха - но да се надяваме, че постепенно Путин ще ги изхвърли окончателно.
Но защо Путин не може веднага да уволни всички тези враждебно настроени към Русия чиновници? Причината е проста: Конституцията на Русия, написана под диктовката на западните съветници, не позволява бързата им замяна.
Сега Президентът е само един от многото хиляди чиновници, при това с доста ограничени пълномощия. Вярно, малко по-големи, отколкото на другите чиновници - но държавният глава не може да влияе върху всичко. Той дори не може изцяло да определи състава на Министерския съвет, макар по закон това да е в сферата на пълномощията му.
Преизпълнението на бюджета по времето на Путин позволи да бъде създаден Стабилизационен фонд. Сега е натрупан огромен златно-валутен резерв - и практически Русия няма външен дълг.
Войната в Кавказ е приключена, сепаратистите са унищожени. Всички що-годе известни лидери на терористите са ликвидирани физически.
Даже е убит и Яндарбиев в Катар, да не говорим за всякакви там басаеви и умарови. Путин обеща да ги „удави, ако трябва, и в тоалетната чиния“ - и изпълни обещанието си. Разбира се, сепаратизмът не е унищожен напълно, такива конфликти не се решават бързо.
Но сегашното положение в Кавказ е оптималният вариант. Ако чеченският елит чувства силата на Москва и ползите от сътрудничеството си с нея - тогава сепаратизмът ще изчезне от само себе си. Именно това се случва. Опитите на западните шпионски централи да захранват терористите все още водят до отделни терористични актови, но това е максимумът. Война вече няма да има.
За 10 години Путин увеличи политическото влияние на Русия в света и издигна нейния имидж. Днес тя следва собствените си интереси, а не тези на Запада. Путин беше признат за най-влиятелния световен политик за 2013 г. Той предотврати унищожението и разрушението на Русия, като я изведе от катастрофата, причинена от Горбачов и Елцин. Затова и западните медии го ненавиждат и го сравняват с дявола.
Всеки, който се интересува от политическия живот в Русия, вижда, че борбата срещу корупцията придоби невиждани мащаби. Поне 2-3 пъти седмично телевизиите показват арести на чиновници или полицаи, и съобщават за поредните присъди срещу държавни служители.
Да не забравим и Крим. Ето как беше предаден той на Украйна. През 1992 г., на подписването на Беловежките споразумения за разпадането на СССР, украинският представител Леонид Кравчук забелязва, че Борис Елцин се е заиграл с водката и бави подписването. Затова го подканва:
- Боря, ако искаш, вземи Крим - само подпиши най-после договора!
Пияният Елцин великодушно махва с ръка:
- За какво ми е Крим? Ето, подарявам ти го!
И подписва, като по този начин с едно драсване зачеркна усилията на княз Потьомкин, Екатерина Велика, героите от отбраната на Севастопол през 1856-та, героите от отбраната на Севастопол през 1941-ва...
Преди няколко дни Путин премахна последиците от тази подигравка с историята - и хората в Крим пееха и танцуваха по площадите, завръщайки се в Родината си.
Ето, затова русофобите мразят Путин!
По материали от http://rublogers.ru/


Превод: Л. Чолаков Този превод е обект на авторско право. Препубликуването му, изцяло или отчасти,
се разрешава само с посочване на преводача и линк към превода.
РУСОФОБИТЕ ИМАТ ЗАДАЧА ДА УНИЩОЖАВАТ ПУТИН: ЗАЩОТО СА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ; ТРЯБВА МАСИРАНО ДА ДЕЗИНФОРМИРАТ КАКВО НАПРАВИ
ПУТИН ЗА РУСИЯ:
В Русия има 654 НПО, които ПОЛУЧАВАТ по над 4 милиарда долара годишно за да работят срещу Русия. А в България- те работят и срещу България и срещу Путин Те Има за какво да се плашат
ПУТИН НЯМА ДА ПРИСЪЕДИНЯВА УКРАЙНА
ТЯ САМА ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ДОБРОТО

цитирай
3. budha2 - КАКВО НАПРАВИ, НЕ ПУТИН ЗА РУСИЯ,
14.05.2014 16:34
А РОТШИЛД -ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ
цитирай
4. budha2 - И СВАЛИ МАЛКО ЕСТРОГЕНА,ВИСОКИЯ ЕСТРОГЕВН ВОДИ ДО ПУТИНОФИЛИЯ
14.05.2014 16:40
ИЛИ ОТИДИ НА Еврейски театър от ДЖУСИЯ>Скоро ще ни гостуват,Украинскят балет и хорът на НКВД начело с Йосиф/ ДЖУ-зон/Кобзон,И ГО ВДИГНИ ОЩЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685908
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031