Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2014 17:39 - Има ли в Русия «лицензирани» от властите ескадрони на смъртта?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0



 След смъртта на руската журналистка Ана Политковска редакцията на нейния вестник «Новая газета» беше обявила, че провежда собствено разследване на убийството. Досега за хода на журналистическото проучване не се бе чуло почти нищо.

В края на изминалата седмица вестникът стартира с публикация, която неминуемо ще разбуни духовете в Русия. Очаква се, че това е началото на серия, основаваща се както на последните разследвания на покойната така и на нови материали, събрани от нейните колеги.

Актуалната статия на Игор Королков заема 4 страници на седмичника и е под заглавие «Резервните органи». На основата на показания и документи журналистът от «Новая» гради версията, че зад редица терористични актове и убийства от началото на 90-те години в Русия и в чужбина стоят бивши и действащи сътрудници на московските спецслужби, на армията и милицията. Нещо повече, съгласно секретна инструкция, публикувана частично от Королков, органи на държавата са създали паралелни структури за изпълнение на извънсъдебни смъртни присъди на неудобни и вредни по мнението на безименна властова групировка лица.

Темата бе подета още същия ден от малкото останали неподвластни на Кремъл медии и бе коментирана от известни имена на гражданското общество в Русия. Королков бе интервюиран и от радио «Свобода», където настойчиво повтори своята теза.

За пръв път той се е сблъскал с
организирана престъпна дейност на спецслужбите
през 1995 г. при разследване на бандата на братя Ларионови. По онова време Генералната прокуратура потулила следствието, след като всички улики показали, че бандата, тероризираща Владивосток била организирана от двама полковници на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на армията. За участници били подбирани елитни бойци от десантни войски и от морския спецназ. Самите членове наричали помежду си бандата «Система», били оборудвани с първокласни средства за дистанционно подслушване на телекомуникации, с апаратура за кодиране, с конспиративни квартири и въоръжение. Бандата избива в течение на няколко години представители на престъпния свят, бизнесмени и служители в държавни учреждения. Журналистът Королков разговаря с водещия следствието срещу бандата началник на местното МВР п-к Сляднев. Самият Сляднев е набелязан от «Система» за екзекуция заради прекалено съвестната си работа. При прослушването на телефоните на членове на бандата Следняев установява, кой стои зад организацията. На въпрос на Королков, за кого става дума, полковникът отговаря «Вие даже не можете да си представите на какво ниво са тези хора...».

По същото време в Сибир, в Находка върлува «бандата на Вепс». В нейния състав влизат специално пуснати от затвора рецидивисти. Задачата на бандата е да контролира разпределението на собствеността в района. Местният офицер на ФСБ, който разнищва нейните връзки с Главното управление за БОП е убит, уж по погрешка. В разговор с журналиста следователят от Генералната прокуратура, отговарящ за делото не крие страха си от онези, които стоят зад бандата.

След редица подобни примери Королков се спира на най-актуалния – от Калининград. Там пък служители на местното РУ за БОП разкриват банда, зад която стоят офицери на ФСБ. Водач на бандата е нелегален агент на ФСБ.

Арестуван, той дава показания как е убил едър бизнесмен от Калининград по поръчение на началника за борба с тероризма на областта. Нито прокуратурата, нито ФСБ разследват обвиненията. Напротив, те подлагат на преследване местните антимафиоти.

Королков се спира подробно и на терористичните актове от 90-те години в Москва. Припомня взривовете на жилищните сгради в Москва през лятото и есента на 1999 г. Сам той провежда интервю с един от свидетелите, който отрича да е давал под наем своето мазе на спешно обявения от властите за атентатор чеченец. Същият свидетел съставя фоторобот на човека, който е наел подземието. На портрета адвокатът, бивш полковник от ФСБ и днешен затворник Михаил Трепашкин разпознава познат му агент на службите...

В материала на «Новая газета» се разказва и за трагичното взривяване на тролей на Страстния булевард в столицата с множество убити. Моментално се разнася слухът, че атентатът е дело на чеченски терористи. Оказва се обаче, че взривът е заложен от бивш полковник на КГБ. При опит да взриви ЖП мост в Москва по невнимание загива друг бивш офицер от ФСБ. Изправен пред съда, тролейбусният атентатор се провиква публично «Тук се върши гавра със спецслужбите!» Дълго време смисълът на това възклицание остава неразбираемо за журналиста Королков. Докато в ръцете му не попада един невероятен по своята разобличителна сила документ.
Става дума за секретна инструкция на 70 страници, която обяснява голяма част от случващото се в Русия през последните 15 години. Чрез нея, подчертава Юри Королков неразгаданите до сега десетки терористични атентати, извършени в Русия и зад граница се обединяват в един общ стратегически замисъл.

След като се описват «протичащите в страната процеси, които пряко влияят на сигурността в държавата», инструкцията изтъква необходимостта от «създаване на структура, която има реалната възможност да решава, използвайки разузнавателни, агентурно-оперативни и технически възможности, задачи, насочени към предотвратяването и неутрализацията на указаните негативни явления…». Документът подробно изрежда, как да бъдат внедрявани кадрови секретни сътрудници
в учреждения и фирми, в изпълнителната власт, във финансовата и банковата система, в данъчните власти, в митническите органи и в съдилищата. Препоръчва се създаването на учреждения и форми за прикритие.

Инструкцията гласи «При реализацията на оперативните материали е възможно включването и неутрализацията на бандитски формирования чрез оперативно-бойни методи» и продължава «Създава се съвършено секретно спецподразделение… както и регионални оперативно-боеви групи…»

По-нататък в секретната инструкция се препоръчва, нелегалните структури да се организират под формата на частни детективски или охранителни фирми. За ръководители на предприятията и за сътрудници да се използват «лица, уволнени от оперативните служби на МВР, ФСБ, ГРУ и Генщаба на армията».

На фона на публикуваните от нас неотдавнашни разследвания за Академията на бивши служители от руските органи (АБОП) е интересно да се прочете, че съгласно Инструкцията особено значение придобиват организациите на ветерани. Препоръчва се например, разузнавателната и бойно-оперативна работа да става под прикритието на «Асоциацията на ветераните на Спецназ» и пр. формирования. Помещенията на асоциацията щели да се използват за «базови конспиративни квартири, където ще се концентрират оперативно-бойните групи и ще се осъществява приемането на сътрудници, намиращи се на нелегално положение».                                                                                                                                                                               По мнението на много руски интелектуалци убийството на Александър Литвиненко прочерта разделителната линия отвъд която няма съмнение – в Русия се случва нещо непоправимо страшно. Това становище разделя и авторът на актуалното разследване в «Новая газета» за държавно санкционираните убийства Игор Королков. Официалните лица ни казват, пише той, че държавата нямала никакво отношение към това убийство, но ние кой знае защо, не им вярваме.

Водещият журналист припомня, как същите официални инстанции с негодувание убеждаваха света, че арестуваните сътрудници на руското посолство в Катар нямали нищо общо с убийството на бившия президент на Чечения Яндарбиев. След това обаче се оказа, че дипломатите са били заснети на видеокамери докато залагат взривното устройство под колата на експрезидента.

Убийството на Литвиненко
според Игор Королков стана онази информационна капчица, която препълва чашата за мислещите руснаци и на тях им стават ясни неща, които ги карат да се чувстват сякаш са голи в открития космос. Те се наслагват като последни щрихи към досегашния им исторически опит, който включва в себе си знанието, по чия заповед са убити руският политик Троцки, българският писател Марков и украинският националист Бандера например.

Секретната инструкция, попада в ръцете на разследващия журналист Игор Королков пряко от човек, работещ с нея в най-вътрешния сектор на органите. Королков и други специалисти смятат, че инструкция всъщност разработва практическото приложение на по-висше правителствено постановление. Същата информация журналистът получава и от източника на документа. Според него, още в началото на 90-те години това постановление е било изготвено по поръчение на тогавашния вицепремиер Юри Скоков.

Някои от интересните пасажи на Инструкцията гласят: «В случай на крайна необходимост... може да се използва структурно подразделение на нелегалното разузнаване - спецназ... за неутрализацията или физическото ликвидиране на ръководители и на активни членове на терористки и разузнавателно-диверсионни групи... На физическо ликвидиране от дадените подразделения подлежат само лица, с произнесена от руски съдебни органи смъртна присъда, а ако се касае за предотвратяването на тежки последствия също така и на основание съществуващи закони на Руската Федерация...».

За по ефикасна маскировка на нелегалните сътрудници, Инструкцията предвижда «кратковременното им легендиране, а за повишаване на тяхната безопасност, за проникването им в престъпната среда .... в регионите и в центъра да се създават фиктивни войскови части с всички атрибути».

Според статията в «Новая газета» се оказва, че в Русия е изградена на основата на спецслужбите цялостна система за извънсъдебна разправа. Игор Королков и редакцията са подходили критично към документалния материал. Търсят среща с тогавашния шеф на Главно управление за борба с организираната престъпност (ГУ БОП), героя на Русия, п-к Селиверстов, чийто подпис по думите на довереното им лице стоял под Инструкцията. Както разказва Королков, когато полковникът научил по телефона, че секретната инструкция е в ръцете на журналиста, той буквално изпаднал в шок. Отрекъл да е подписвал такъв документ, но по-късно заявил «Човекът, който Ви е предал документа е извършил държавно престъпление».

На уговорената лична среща полковникът не се появява, а изпраща човек, който се представя като
«сътрудник на компетентните органи»
и настойчиво убеждава Королков да не публикува Инструкцията, като в противен случай го заплашва със затвор за разгласяване на държавна тайна. Това и ред други обстоятелства убеждават «Новая газета» в автентичността на документа.

Един от най-силните раздели на статията в «Новая газета» се отнася до зловещо известния в Русия 45-ти въздушно десантен полк, който е на подчинение на ГРУ. Това е полкът, военнослужещи от който през 1994 г. са под подозрение, че са извършили убийството на опозиционния журналист Дима Холодов. Королков изкарва на бял свят случаи споменати тогава в хода на следствието, но напълно пренебрегнати от прокуратурата. Оказва се, че офицери от този полк са изпращани в Грузия, в Чечения и в Абхазия със задачата да ликвидират лица, които им посочва началството. В Грузия, независима чужда държава, офицер от 45-ти полк безнаказано убива грузински пилот. Друг офицер залага магнитна мина под колата на тогавашния замминистър на финансите на Русия, който остава само по чудо жив. 45-ти десантен полк е частта, която се прославя с най-зловещи деяния в Чечения и която арестува и малтретира работещата като репортер на фронта Ана Политковска.

Разследвайки на времето случая Дима Холодов Игор Королков установява, че в полка има групировка, която е автономна, т.е. не се подчинява на командира на полка. Това изглежда абсурдно, но сега, след анализа на Инструкцията нещата си идват логически по местата. Тук става дума точно за т.н. «фиктивна войскова част с всички атрибути» от Инструкцията, подчинена пряко на началника на разузнаването на Десантни войски, смята Королков. Централното дълбоко секретно звено, което е координирало извънсъдебните разправи според статията в «Новая» е т.н. УРПО на ФСБ, т.е.Управлението за разработка на престъпни организации.

Това е именно структурата, която бе разконспирирана през 1998 г. когато Александър Литвиненко заедно с други четирима офицера от ФСБ излезе на пресконференция в Москва и обвини своето началство в поръчкови убийства на неудобни политици и бизнесмени. От петимата участници в легендарната пресконференция днес един е убит, другият е в затвора по фабрикувано обвинение, останалите се покаяха и струпаха всичко върху своите двама колеги.

След пресконференцията УРПО спешно е разформировано. Но големият въпрос остава: защо в Русия се създават резидентури, оперативно-бойни групи, псевдобанди и псевдовойскови части, добре финансирани ветерански съвети и фондове на спецслужбите, защо се внедряват техни секретни агенти в частни и държавни структури? Инструкцията обяснява замисъла – за защита на държавната сигурност. В действителност обаче органите за извънсъдебна разправа не се справят нито с престъпността, нито с корупцията. Те са се превърнали в средство за разправа с неудобни в областта на бизнеса и политиката, за отстраняване на лица, които са заплаха за високопоставени държавни служители защото знаят прекалено много за финансовите им афери, заключава «Новая».

Страшното е, че остава неизвестно, на какво ниво се вземат решенията за ликвидирането на един или друг човек. По конституция само съдът може да се произнесе за вината на дадено лице. Но как стоят нещата при извънсъдебната държавна разправa.

Началникът на дирекция? На управление? На цялата служба? Разследването на Игор Королков засега не дава отговор на този въпрос. Ще сгрешим ли, ако предположим, че най-вероятно, нивото на решаващия фактор зависи от значимостта на подлежащия на ликвидиране?

Един от водещите правозащитници в Русия, лидерът на движението «За човешки права» Лев Пономарьов смята, че излизането на статията на Королков е събитие за руската преса. Според него у сътрудниците на спецслужбите днес има мотиви за провеждането на извънсъдебни разправи Неговите собствени сведения потвърждават създаването на т.н. «ескадрони на смъртта».

Пред радио «Ехото на Москва» известният правозащитник и дългогодишен затворник от съветската епоха Валерия Новодворска, председател на партията «Демократичен съюз» допуска, че е възможно съществуването на структури за ликвидирането на неудобни лица. Според нея «в страна, която провежда контрареформация, която затъва в реакционност и се опитва да се върне към Съветския Съюз... жаждата за реставрация е много силна». Властта също, смята Новодворска, влияе на общественото съзнание в този дух.

По радио «Свобода» журналистът от Ст. Петербург Николай Андрушченко каза, че съществуването на подобна инструкция е закономерно. Властта в страната е в ръцете на реваншисти от славното чекистко минало.

Това минало започва с известните политически убийства по съветско време и завършва сега с убийството на Литвиненко. Това че в органите на ФСБ съществуват подразделения, специализирани за убийства, бе оповестено на пресконференция пред цяла Русия именно от Литвиненко и неговата група припомни Андрушченко. Фактът просто не може да бъде отречен.

Въпреки досегашното бездействие на прокуратурата и следствието по сигналите, съдържащи се в текста на «Новая», Игор Королков се обръща от страниците на вестника с призив към Генералната прокуратура, към Съвета на Федерацията и към президента на Русия да проведат разследване и установят, съществува ли секретно постановление на правителството, което да упълномощава спецслужбите да водят т.н. нетрадиционни методи за борба с престъпността. Вестникът настоява да се изясни, съществуват ли и днес секретни подразделения, създадени съобразно това постановление и секретната Инструкция.

Нелегалните подразделения, завършва статията на «Новая газета», са се превърнали в един от основните лостове за управление на страната. Те разполагат с мощ, която представлява опасност както за цялото общество, така и за всеки отделен гражданин. В това число и за самия президент.                                                                     (http://2007.novayagazeta.ru/nomer/2007/01n/n01n-s12.jpg)                              



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684991
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031