Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2014 19:19 - България навлиза в нов етап на путинизация
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
0



Изграждането на нормативна инфраструктура за създаването на фалшиви и контролирани от ДАНС структури на гражданското общество е поредното доказателство, че навлизаме в нов етап на путинизация на установилия се в България режим на олигархично управление.

Дълбоко ешелониран зад фасадата на привидно демократичен и европейски институционален ред, той консолидира възможността си да управлява страната чрез назначение на зависими лица на важни държавни длъжности и в пълна липса на прозрачност прекроява по своя угода законодателството и държавния бюджет. Просъществуването на този режим зависи все повече от възможността да противодейства на гражданското пробуждане чрез изграждане на паралелна публична реалност и осигуряването на пълно пропагандно проникване на своите „опорни точки”.

В последните 6 месеца наблюдаваме процес на ударно дублиране и подмяна на всички необхванати до сега сегменти на публичната сфера. Наред с вече ”класическите” форми на контрол върху печатните и електронните медии, тече агресивно навлизане във новите форми на обмяна на информация и формиране на мнение в социалните мрежи. Масираното използване на интернет тролове практически уби форумите към електронните медии. Свидетели сме на небивал разцвет на напълно анонимни ”информационни сайтове” без никакви данни за техните собственици и финансиране, които публикуват конспиративни и пропагандни материали и компромати без позоваване на факти и източници и без автори.

Нарастваща армия фалшиви профили във Фейсбук осигурява популяризирането на тези материали през различни фалшиви или овладени Фейсбук групи и страници.

Извън социалните мрежи, в ”аналоговия” свят, протичат подобни процеси: надграждайки опита от противодействието на природозащитни  движения(протестите за Витоша и Банско например) и организирани контрапротести.

Парламентът проведе цялостен цикъл от консултации по новите изборни правила с участието на организации и групи, които не представляват никого, нямат доказана експертиза и за които няма никакви данни, кой ги финансира и какви са целите им. На нов етап е и използването на прокуратурата и репресивните органи за нуждите на политическо и социално инженерство: практически всеки етап на формиране, укрепване и преструктуриране на настоящата властова гарнитура минава през една или друга форма на подпомагане от държавното обвинение или службите за сигурност.

Продължава формирането на политически ГМО проекти и бурен синтез в националистическия сектор, който винаги е бил предпочитана сфера за работа на елементи от тайните служби и олигархичния естаблишмънт.

Моделът съществува без значение кой е на власт

Този модел има няколко важни характеристики. На първо място, той съществува независимо от това коя инсценирана партия или коалиция е на власт – днес ние виждаме просто нов етап на практики, които бяха употребявани и от предишното правителство и на неговите предходници.

Второ, континюитетът на този модел се осигурява от мрежи, които контролират тайните служби и се захранват чрез трайни корупционни и други криминални предприятия, завладяват стопанския живот и превръщат институциите във фасада. Проследявайки назад във времето видимите елементи на тези мрежи, бързо стигаме до офицери от държавна сигурност и технологии за социален контрол и манипулация на публичната сфера, употребявани още от комунистическите служби.

Третата, най-важна, характеристика на този модел, е че той успява да мимикрира под маската на демократични институции и практики и да просъществува в ”слепите петна” (внимателно създадени и поддържани) на тяхното въздействие. Номинално имаме публично финансиране за политическите партии (правещо ги независими от криминално въздействие), реално имаме пълна липса на отчетност на харченето на субсидиите и отсъствие на реален контрол върху всички други дейности на партиите, което отваря вратата за крещящи злоупотреби.

Номинално тайните служби и в други страни ползват секретни сътрудници, информатори и могат да регистрират законспирирани фирми и организации, реално, при липсата на какъвто и да било граждански контрол и адекватен регламент, всичко това се превръща в отровна екосистема, в която елементи на клептократичния ни модел свободно се занимават с политически и криминален инженеринг.

Номинално, имаме независима академична сфера, но реално, на ключови места се оказват лица с връзки в тайните служби, които продължават курса по идеологическо обосноваване на съществуващия режим и отглеждането на специфични форми на ”национализъм” като техника за мобилизация на големи групи от населението чрез страх и зависимост от възприятието за себе си като жертви преди всичко. Номинално имаме независими съд и прокуратура, но реално, чрез утвърдени канали за влияние от политическата сфера и с помощта на административната номенклатура в съдебната власт, режимът си осигурява нужните действия и решения на правосъдието. Номинално имаме свободни медии и дори – наскоро въведени ограничения за офшорна собственост – реално….

Тази специфика на състоянието на институциите и публичната ни сфера прави България особен случай в рамките на ЕС, но типичен за източните и балкански региони, в които съюзът все повече бива въвлечен. Номинално, страната ни е отговорила на критериите за членство както в ЕС, и в Съвета на Европа, така и в НАТО. Всъщност обаче, инструментариумът, а и базисният понятиен апарат на Западните ни партньори, ги прави неспособни да се ориентират в реалната ситуация у нас. Това важи дори за специално създаденият за нас инструмент на мониторинга в областта на правосъдието и вътрешният ред. Западът сътрудничи и инвестира в обучение и техника в нашите нереформирани и пиратстващи далеч извън гражданския контрол служби. Докато демокрацията в България ерозира все по-видимо, европейски и американски партньори венцехвалят основни нейни рушители като Б.Борисов, а големите европейски партии като ПЕС и ЕНП предприемат морални самоубийства в безразборните си прегръдки с български клептократични котерии, маскирани като партии.

Причината става ясна до някъде при сравнение с друга ”проблемна демокрация” в рамките на ЕС – Унгария. Ударите срещу ценностите на ЕС, които Орбан(човека на Сорос)нанесе, бяха облечени във формата на конкретни закони и дори – в новата конституция. Те бяха ясно преведени на езика на западната публичност и на кода, който институциите на ЕС могат да ”четат”.

Близки до путиновия клептократичен режим

Нашият модел, е много по-близък до начина на изграждане на путиновият клептокраничен режим, при който формалните институции и норми са бутафория, а реалните властови процеси са изместени в неформални и неосветени подмоли, които подлежат на анализ не на езика на правото и политическата наука, а на антропологията и криминологията. Защото Западът не е географско понятие, а въпрос на конкретен модел на структуриране на обществото, при който властовите процеси, вземането на решения относно общия интерес, се случва в публичната сфера по прозрачен начин и при гаранции за отговорност.

Режимът все по ясно осъзнава, че има проблем със наследените от 90-те неправителствени организации, ползващи се от независим от режима източник на финансиране от големи институционални донори (с ясно обявени правила и цели) и с експертния капацитет да обосновават въвеждането на западни модели на структуриране на публичната сфера.

При всичките си несъмнени проблеми и грехове, следващи както от кризите на западните модели, които опитват да привнасят от вън, така и от неестествената роля на гражданска опозиция, която им се налага да играят заради дефицитите на обществения ни живот, тези организации успяват да излъчват ефективна критика на съществуващото положение. Те осигуряват независима проверка и анализ на важни факти, разкриват и произвеждат нова информация, с което се явяват важен противовес на пропагандата на управляващите и техните лъжи на Европейска и НАТО-вска сцена. Формулирането на адекватни и основани на работещи западни модели алтернативи на сегашния ни модел на клептократично управление също в голяма степен разчита на тяхната експертиза и гражданска активност. Именно от средите на тези организации, а не от БСП и ДПС, дойде най-последователната и ефективна критика на опитите на ГЕРБ да се окопае в съдебната власт и службите.

Днес  се впряга целия държавен ресурс за създаване на контролирани и фалшиви граждански организации.

Пред нас като граждани все по-ясно се очертава един важен избор – дали ще позволим превръщането на страната си в сенчеста периферия между Европейския и Еврайзийския съюз, в която един клептократичен режим ще мимикрира и паразитира върху агонизиращата ни държава или ще продължим генерационното си усилие да превърнем България в модерна европейска страна. Парадоксално е, че в това свое усилие ние не просто не можем да разчитаме Западът да свърши нашата работа, но и имаме отговорността да се превърнем в онзи серум, който да имунизира целия ЕС срещу рисковете, породени както от разширяването на изток, така и от новите технологични и информационни развития.                            автор   Христо Иванов               



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687116
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031