Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2014 20:46 - Как в годините 1944-47 Англия предлага на СССР да стане един от основателите на ЕС
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image     През 1944-46 упорито предложен Англия СССР да се превърне в един от основателите на обединена Европа - прототип на днешния Европейски съюз. Москва реагира първоначално интерес към инициативата на британците, но постепенно, опасявайки се от нарастващото влияние на Англия и САЩ в Източна Европа и Съветския съюз, изоставена идеята.

В Русия днес, и се предполага, че на Запад има само своето съществуване и е сгодена за изграждане на "желязната завеса" около нашата страна и да го съхранявате в Европа. Следователно върхове, въздъхна и заключи, че "нищо не може да се направи, принуден да се включат в изграждането на собствената си цивилизация."

Но историята показва, че самият Запад многократно е направил първите стъпки за интегриране на Русия в европейската цивилизация. По-специално, веднага след края на Втората световна война, Великобритания и САЩ, предлагани от страна на СССР да стане съосновател на обединена Европа. СССР отказва, и това беше една от причините за "Студената война". Вземи тогава Съветския съюз предложи на антихитлеристката коалиция, а днес сме почти седемдесет години са живели в Европа от Лисабон до Владивосток с всички "придружител" - общия пазар, демокрацията, правата на човека.

За това в статията си "The СССР и първата паневропейска организация: има шанс в обединена Европа? (1945-1947 година) ", казва историкът Майкъл Lipkin (" The нов исторически вестник », № 28, 2011 г.).



Тъй като новите документи, открити в руските и британските архиви, 1945-1946 имаше уникална възможност за създаване на тогавашните европейски организации на съюзните сили в духа на предложенията, които по-късно така активно насърчавани от съветската дипломация в подготовката на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа през 1970 г. -те години.

Дори и в последните години на войната, много преди номинацията на "План Маршал" и създаването на Организацията за европейско икономическо сътрудничество, Великобритания активно популяризира идеята за създаване на икономически организации - "скрейпи" бъдещата архитектура на следвоенна Европа.

През декември 1944 г. - февруари 1945 г. британците чрез своя посланик в Москва, AK Kerr и лични съобщения D. Balfour и Д. Уотсън поканени на Съветския съюз, за ​​да участва в Англо-американско-съветския преговорите за създаването на Европейската икономическа комисия на Европейската общност за въглища и организацията - оригинален прототип на бъдещето "Common Market" и Европейската общност за въглища и стомана на магистралата, и не е наднационална основа.

Най-ранните британски предложенията, тези организации са служили като еволюцията на взаимопомощ и рехабилитация Администрация на обединените нации (UNRRA) - международна организация за предоставяне на икономическа помощ на страните, засегнати от Втората световна война, в годините 1943-1947 СССР участва в организацията заедно със съюзниците си, правейки административните такси и член на неговите комисии. Основни страни донори в UNRRA са САЩ и Канада.

"Уважаеми г-н Vishinskiy - пише в първото си писмо по този въпрос на британския посланик в Москва Kerr 19 окт 1944 - Бях инструктиран да информира съветското правителство, че моето правителство обмисля дали трябва да, в допълнение към средствата за координация, предвидена взаимопомощ и рехабилитация Администрация Обединените нации, допълнителен механизъм за разрешаване на икономическите проблеми в Европа. "

За да направите това, аз предлагам създаването в Лондон Европейският икономически комитет (ЕИО), чиито функции се свеждат до следното:

- Осигуряване на най-ефективния обмен на стоки и услуги между страните от Европа;

- Определяне на местоназначение на стоките, които са били в състояние да излезе на неутрални и вражески страни (записано, че приоритет трябва да бъде определен за претенции към страни враг на продукти, необходими за окупационните сили и за по-нататъшното провеждане на войната срещу Япония).

image

Постигането на тези цели изисква голямо приемане на общи решения по широк кръг от въпроси: източниците на суровини, селското стопанство, се характеризира с най-ефективно използване на труда и т.н. ECE е считан от британците като организация чадър, което доведе до работата на тези паневропейски специализираните агенции като Европейската организация за въглища (EUO) и Организацията на Европейската централна вътрешен транспорт (Йошито).

При формулирането на позицията си по този въпрос, Народния комисариат на СССР подготвени три политически слипове.

Първият - "На английски изречение по отношение на Европейския икономически комитет" - бе насочен към народна комисар на външните работи, VM Molotov 8-ми декември 1944 г.. В "Заключения и препоръки" веднага заяви, че британското предложение не отговаря на интересите на СССР. Три аргумента:

"A) Това е опит да се консолидират лидер на британската роля в решаването на следвоенните икономически проблеми в Европа, в краен случай, като се съгласи със Съединените щати.

б) Смята се, че създаването на Европейската икономическа комисия също така е трябвало да се ограничи ролята на Съветския съюз в решаването на проблеми, свързани с репарации и съответно намаляване на репарациите към приходите на Съветския съюз.

в) да разгледа предложението е да се свържат възможно бъдещо икономическо проникване на СССР в страните от Източна и Югоизточна и Северна Европа. "

Въпреки това, авторите отбелязват, са поканени да участват в преговорите в Лондон. Аргументи "за" бяха: Обединеното кралство и на Съветския съюз, без САЩ сами се споразумеят за неговата роля в решаването на европейските икономически проблеми, отказ биха били в нарушение на задължението за сътрудничество със съюзниците в следвоенните проблеми. Най-важното - "участваща в преговорите, Съветският съюз би могъл, с помощта на англо-американските противоречия в регулацията на следвоенните икономически проблеми, за да се защитят техните интереси - да забави преговорите, и при създаването на комитет, за да го направи приемлив за СССР (той даде консултативен характер, превежда място за престой континент, и т.н.). " Те цитира подобна гледна точка, препоръчван от Комисариата на външната търговия на СССР в лицето на AI Микоян.

image

Вторият аналитична бележка - "На организацията на международната въглища" - е направена 17 Януари 1945. В сравнение с първото, то е било приготвено по-подробно (и копие на въгледобивната промишленост в Европа), и говори за много по-голям интерес на Москва по въпроса за разпределението на въглища.

"Като се има предвид, че около 80% от всички запаси от въглища в Германия е концентрирана в западните райони (Рур, Саар, Aachen), които ще бъдат заети не от нашите въоръжени сили, това означава, че британците и американците ще се опитат да до голяма степен свобода на действие, за да решат въпроса на немски въглища, ние ще считаме, че в случая на Европейската организация за въглища, нашето участие в него би било желателно да се защитят интересите на СССР, особено по отношение на производствената линия за сметка на въглища репарации доставки. "

Поради това, отбелязват авторите предлагат да се съгласят да преговарят да ги има в процеса, за да се определи дали да се създадат нови европейски икономически структури. (Същата предпазлив се приеме становището, по време и правителството на САЩ).

Предлага се да се подкрепи предложението на САЩ да отложи преговорите от януари до февруари, което отговаря на обща Съветския инсталация при забавяне на този процес.

Бележката подчерта проблема да включва преговори по EUO, в допълнение към СССР, САЩ, Великобритания и Франция, Полша, а също и в лицето на Временното правителство на Полша (Люблин комитет).

Трето, съчетаващ анализ - "На европейските икономически организации" - се получава до 20 януари е само икономически отдел NCID. Това в общи линии повтаря общите разпоредби на предишните бележки.

По този начин, въз основа на трите представени писмените становища може да се каже, че СССР Народния комисариат за експерти във връзка с планирането на първата пан-европейските структури Основната цел е да се гарантира получаването на СССР от право на завоевателните репарации от победените страни, както и възможност за трансформиране на неговата военна и политическа власт в икономическа, се позиционира като една бъдеща икономическа мощ център за Източна, Южна, както и Северна Европа. В същото време, на ИКЕ и EUO разглежда като възможен инструмент за влияние "неутрални" държави в Европа, за които външното захранване е въпрос на живот и смърт.

Следователно позицията на СССР може да се сравни с британците във връзка с първите реални стъпки за интеграцията на Западна Европа в средата на 1950-те години: участие, но с оглед по-скоро да пречи на развитието и влиянието вътре, отколкото да приема каквито и да било значителни ползи от комбинацията от Западна и Източна Европа.

image

В писмо отговор Вишински, първи заместник-министър на външните работи и Kerr 27-ми февруари 1945 съветското правителство даде съгласие за участие в "неформални разговори проучвателен характер", заедно с представители от правителствата на Великобритания, САЩ и Франция в Лондон. Договарянето на дневен ред предполага, първо, да се разгледа ", което има значение, засягащи икономическите отношения между европейските съюзници са възникнали или възникват по време на преходния период и, по-специално, въпросите, свързани с производството, доставката и разпространението, които не могат да бъдат решени ефективно със съществуващите начин на действие. " И, в vtoryk, "помисли дали искате да се отговори на тези въпроси, предложени създаване на Европейската икономическа комисия."

Съветските делегати бяха назначени търговски представител в Лондон DG Borisenko, търговска мисия служител PK Kulakov и проф. А. Баяр. Директивата съветските представители са били ограничени до сондиране намеренията на британските и американците по предложените европейските структури. Съветските делегати препоръчва да се споразумеят до неформални разговори за създаването на EUO. Отнесен към ECE дава указания категорично доказват, необоснованост си като архивиране други икономически организации. Един от решаващите аргументи трябваше да бъде фактът, че в дневния ред на конференцията, свикана от Организацията на обединените нации в Сан Франциско повдигна въпроса за създаването на Международния икономически и социален съвет и неговите регионални организации.

През март и април 1945 с участието на съветските представители в Лондон бяха предварителни разговори около EUO и ECE. UK Национални Архиви документи съдържат записи на срещи на представители на четирите страни. От тях, от това следва, че дори и позициите на страните на 15 март се колебаят. Съветите, със строги инструкции от Москва, заяви, че е преждевременно да се създаде ECE. За EUO проект те изменен приоритета на плащането на репарации победните страни преди каквито и да било други доставки на въглища от Германия. Това изменение е неприемливо за западните страни. Въпреки това, сервизите продължиха съюзници са направили всичко възможно, за да принуди Москва да смекчи позицията си.

image

Степента на интерес към участието на СССР Великобритания казва ключов документ на британската страна - Меморандум "Отношението на съветското правителство към предложената Европейския икономически и социален комитет" с дата 4-ти април 1945. Той бе съставен въз основа на размяна на мнения между икономическата, на север, на германеца и отделите за Общата външна Office. В документа изрично се посочва, че "винаги ще бъде много по-трудно да се работи с руската, отколкото с американците. Но сътрудничеството на Русия е толкова необходимо в редица области, които показват най-голямо търпение е на стойност най-много, тъй като има най-малък шанс, че тя ще се прояви в близко бъдеще. "

Отнесен към аргумент EUO ключ е фактът, че две големи въглищен басейн на територията на Полша и Чехословакия, а третият - на съветската окупираната източна Германия. Беше отбелязано, че ако политиката за въглища в територията, контролирана съюзници в Западна Германия, ще се различава от изток, неизбежните напрежения възникват в Съвета за Allied Control в Германия. Това в момента британските дипломати силно искаха да избегнат. В допълнение, Франция изрази много по-малко интерес да участват в тази организация, без СССР, отколкото по пан-европейска основа.

В Европейския икономически комитет, който е видял като чадър организация на цялото европейско сътрудничество по проекта между СССР, необходима за поддържане на достъпа до и макар и малки, но "безценен излишък за износ на храни" на Източна Европа, чието положение зависи от Москва. За тази британските дипломати са дори готови да започнете да работите с ECE ограничено членство и ограничени функции, като Москва искаше, само за да направи възможно присъединяването към СССР неговата работа.

image

Съветските изменения на проекта EUO са неприемливи за западните страни. Както пише той в това отношение да британския посланик на външните работи във Вашингтон, J. Колсън, "трудността се основава руската теза, че въглищните репарации следва да се гарантира на първо място, и едва след това може би всяка друга дистрибуция на въглища. Ние не сме готови да го приемат, на първо място, тъй като това ще навреди на дебата за репарации, които все още не е извършено, и второ, защото не можем да си позволим да отслаби нашата позиция, твърдейки, че изтеглянето на първата от плащанията по немски стоманени ресурси за най-важните Германските вноса на изделия. " Посочете думите на посланик: Същата история с "План Маршал" за западните съюзници през 1945 станаха първостепенно въпроса за интеграцията на Германия в икономическата система в Западна Европа, както и въпроса за репарации плащания към Германия вървяха по пътя.

В един момент по време на преговорите в Лондон, дори и ситуация, в която западни дипломати трябваше да се обсъди възможността за създаване на такива организации, в случай на неспазване на участието на СССР. В отделна среща те решиха да не се прави институцията на тези структури, дори и в Западна европейската версия. Въпреки това, те се утешаваше с надеждата да се присъедини към Съветския съюз в бъдеще. Тази линия лично одобрен премиер Антъни Идън 09 април 1945, като има предвид необходимостта да се поддържа отворена къща за Съветския съюз и желанието за участие в Москва.

Директивите на Министерството на външните работи до британското посолство в Москва 20 Април 1945, в сбита форма повтаря аргумент в полза на участието на СССР, особено подчертават първостепенното значение на членството си за пълното функциониране на EUO. Кер е дал инструкции да демонстрират откритост създаден организации за евентуално влизане в СССР, са в по-късните етапи и осигуряват пълно разкриване на съветското правителство за развитието на тези организации.

На 18 май 1945 г. в Лондон, е назначеimageн за конференция за Европейска организация за въглища, а на 25 май - Конференция по въпросите на образованието извънредното заседание на Европейския икономически комитет.



Както следва от проекта за бележката на Сталин Вишински, компилиран май 1945, след разговори бяха помолени да докладват на съюзниците: ". Ненавременно" USSR счита, свикването на тази конференция В тази ситуация се играе със създаването на тези органи, напук на СССР. "Ако британските и американците не биха приели това предложение - пише Vishinskiy - че ако тези органи ще бъдат създадени без наше участие интереси на СССР не трябва да страдат, защото разпределението на германската въгледобивна ще се извършва под контрола на надзорните органи на Съюза в Германия, както и липсата на нашите представители в Европейския икономически комитет ще ни пази свободата на действие в областта на икономическата политика в Източна Европа. "

16-ти май, 1945, съветското правителство в отговор на забележка бележка NCID министерство на външните работи за създаването на EUO и ECE формулира позицията си по "ненавременно" свикването на учредителната конференция на двете структури. Централната точка на всичко бе опитът да донесе на въпроса за компетентността на германската въгледобивна EUO, който отиде против общата концепция на такава организация от страна на Обединеното кралство.

В началото на септември 1945 г., на Икономическия отдел на Народния комисариат представи сертификат и меморандум, адресирано до Молотов, в която той стигна до недвусмисленото заключение нецелесъобразно Съветския участието и в двете организации.

8 октомври, 1945 Vishinskiy съобщено писмено на шарже д"афер на Великобритания в СССР FK Roberts, че с оглед на създаването на Икономическия и социален съвет (ИКОСОС), СССР "не вижда основания за действия от страна на Европейската икономическа комисия, която е била съобщена в нота до Министерството на външните работи на Обединеното кралство от 03 май 1945."

Независимо от това, устойчиви предложения да се присъединят към британците в тези структури, по-специално EUO, и се опитва да убеди Съветския съюз, за ​​да влезе в него, заедно с други ключови въгледобивната промишленост за страните от Източна Европа (най-вече Полша) продължиха и през ноември и декември 1945 г., а дори и през пролетта 1946.



За по-голяма от Съветското посолство в Лондон редовно изпраща съобщения за EUO. В същия дух с надпис "спешно" на британския посланик в Москва изпрати Kerr 04 декември 1945 писмо до огнената Вишински, който категорично изрази надежда, че съветското правителство ще преразгледа отношението си към тази организация в навечерието на първото заседание на Управителния съвет на EUO, насрочено за 06 декември . "Моето правителство едва ли мога да повярвам - Кер пише - че съветското правителство решава, съобщава в писмо до г-н Робъртс, при пълно познаване на фактите, и то е искрено се надяваше, че след обмисляне на по-горе съображения, съветското правителство ще разгледа случая и да се споразумеят, в края на всички, се присъедини към организацията, като по този начин се поставят в позицията на партията за възстановяването на Европа, в съответствие със стойността на Съветския съюз. "

Оторизиран отговор сталинистка Политбюро подписан Вишински е изпратен Kerr 16 декември. Той повтори предишния текст, че възможностите за създаване на такава организация се отнася изцяло компетентността на Икономическия и социален съвет и в навечерието на първата сесия на Общото събрание на ООН на СССР няма да преразгледа позицията си по въпросите на образованието и бузата EUO.

СССР става ясно: той не беше в никакъв случай не е заинтересована да участва в допълнителни европейски организации извън рамките на ООН.

Point в историята на следвоенна Европа-широки регионални организации е създадена 16.2 май 1947, на първата сесия на Икономическата комисия на Икономическия и социален съвет (ИКЕ на ООН) - една и съща регионална организация, институция, която съветските дипломати първоначално доказаха, ненавременно и неподходящото създаване на друга европейска организации.

image

UNECE е предназначена за провеждане на научни изследвания, събиране на информация и да предприемат първични мерки за икономическо възстановяване на европейските страни засегнатите от войната - членове на Организацията на обединените нации. Тя включва 18 държави, включително и на СССР, Украинската ССР, Белоруската ССР и Съединените американски щати (като сила, чиито сили окупирана Германия и Австрия).

На заседанието на СССР UNECE май успя да вземе решение за премахване на бузата, EUO и Йошито края на 1947 г. с прехвърлянето на функциите им на новосъздадената европейска структура в рамките на ООН.

По този начин, на документите на Комисията по външна политика архив на Руската федерация е ясно: Първите планове за създаването на пан-европейски институции - Европейския икономически комитет (по-късно - по бузата), европейските организации за въглища бяха подложени на внимателен анализ в Москва. Оценките на съветски експерти дойдоха свежда до факта, че тези планове са британците и американците желаят да укрепи своето икономическо влияние на континента и да отслаби икономическата роля на Съветския съюз в Източна Европа и на Балканите.

Независимо от това, СССР отказва да води диалог, и е участвал в предварителни разговори в Лондон, показва особен интерес към Европейската организация за въглища. По този начин основната цел беше да го използвате като допълнителен механизъм за получаване на въглища плащания за обезщетение срещу западните окупационни зони на Германия.

Бутане план ECE и EUO през 1945 г., Лондон иска да запази влиянието си в континенталната част на Европа. Една от основните задачи е да се проведе възстановяване на производството на въглища в Германия и Полша, така че да запази господстващото си положение в индустрията. За да се отговори на въпроса на Съветския съюз след получаване на репарации от Германия чрез Икономическия отдел в Съвета за Allied Control, първоначалният интерес в EUO отишло.

image

Нови идентифицирани архивни документи показват висока степен на ангажираност към сътрудничество със западните сили. СССР също първоначално демонстрира готовност да се включат в диалог. И затова стана възможно неформални разговори в Лондон през 1945 година. СССР направи основния лихвен процент, за да се създаде друга регионална организация - Икономическата комисия за Европа на Организацията на системата на ООН. Но Москва е по същество кастриран неговото съдържание, за да се защити Източна Европа от проникване на САЩ и Великобритания. В действителност, на сесията на ИКЕ на ООН през 1947 г. май беше затворена страница в търсенето на начини за следвоенното европейско обединение. Оттогава Запада иска да донесе на обсъждането на всички съществени въпроси на икономическото сътрудничество извън рамките на ИКЕ на ООН и на Съветския съюз, от друга страна, се опитва да се върне на дискусията на ИКЕ на ООН.

Неуспехът да се запази по бузата, EUO и ESIGO избута САЩ, подкрепена от Великобритания и Франция до идеята за "план Маршал". Проекти "Обединена Европа" стеснени към западната част на континента, както и европейската интеграция е разработен в съответствие с логиката на Студената война.

(Илюстрации - така изглеждаха места в Германия през 1945 г.)

+ + +

Друг блог в единното европейско Преводачката:

Както и през 1920 Арнолд Тойнби измислен Европейския съюз

Фондации за бъдещето на Европейския съюз са положени през 1920-те и 30-те години в британския изследователски екип, "Чатъм Хаус", водена от известния историк Арнолд Тойнби. Те са базирани на марксизма, данъка върху доходите и премахване на суверенитета на държавите от Европа. През 1990-те, в средите на Рокфелер имаше идея да се разбие на настоящите държави-членки на ЕС.



***

German Mitteleuropa края на XIX век като прототип на съвременния ЕС

Още в края на XIX немски военни, индустриалци и интелектуалци определени визия за бъдещето на Европейския съюз - под формата на проект Mitteleuropa. Днес ЕС е почти 12:59 повтаря плана, дори и в такива подробности, като Русия - изгнаник в Европа.

image

( погледнете Източна Европа Брест свят - почти пълна обратна картинката Mitteleuropa)http://ttolk.ru/?p=20590



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8732575
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930