Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2014 17:16 - Дишането се разглежда като физическата част на мисленето, а мисленето – като психическата част на дишането.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2014 17:17


Пранаяма означава управление на дишането. Праната е космическата енергия, божествената сила, която поддържа тялото ни. Тя свързва грубото тяло, ума и съзнанието, движейки се в тялото и пренасяйки нашите усещания, мисли, чувства и емоции. Физическото проявление на праната е дишането. Всичко в тялото е свързано с дишането, според Аюрведа – грубото, финото тяло и душата. Всяка мисъл и чувствата, които тя предизвиква, влияят на дихателния ритъм. По същия начин, различните видове дишане изменят ритъма на мисленето и съответно вида на чувствата, които то предизвиква.

Голяма разлика има, например, между дишането през лявата и през дясната ноздри. В нашето тяло непрекъснато (на 45 – 90 мин.) се променя ноздрата, през която основно дишаме. Дишането през дясната ноздра управлява лятото полукълбо на мозъка, а през лявата ноздра – дясното полукълбо. Лявото полукълбо е свързано с мъжката енергия, а дясното – с женската. Тези енергии съществуват едновременно във всеки от нас. Лявото полукълбо на мозъка управлява дясната страна на тялото, а дясното полукълбо управлява лявата половина на тялото ни. Така дишането преимуществено през дясната ноздра активира лявото полукълбо (свързано с мъжката енергия) и обратното – лявата ноздра активира дясното полукълбо (свързано с женската енергия). Лявото полукълбо отговаря за логическото мислене, обучението, изследването, агресивността, съревнованието и разсъждението. Така, когато изучаваме или изследваме нещо, ние дишаме основно с дясната ноздра, а главно лявото полукълбо на нашия мозък е активно. Точно обратното – когато преобладава ляв цикъл на дишане и работа в дясното полукълбо – ние проявяваме женската енергия, която е свързана с любовта, състраданието, интуицията, изкуството, поезията и религията. По същия начин, когато дишаме с лявата ноздра засилваме влиянието на луната и охлаждаме тялото, а когато използваме дясната ноздра – слънцето загрява тялото ни. По този начин, когато седнем върху подвития си ляв крак и се облегнем на лявата си ръка, намаляваме влиянието на луната, затопляйки тялото и засилвайки храносмилателния процес. Тогава можем да усетим ясно, че дишаме главно с дясната ноздра и обратното. Точно в това се състои и системата на практикуване на пранаяма с редуване на дишането през лявата и дясната ноздри – да активираме първо дясното и след това лявото полукълба на мозъка си. Когато двете, мъжката и женската енергии се уравновесят, практикуващият може правилно да медитира върху Бога. Така се пречистват надите (фините канали на нервната система в тялото ни), умът може да бъде управляван и тогава излизайки извън пределите на материята, ще можем да медитираме върху Абсолюта.

Има много различни видове пранаяма. Ситали пранаяма, например, е предназначена да охлажда тялото. Седнете в поза лотос или полулотос, свийте езика си на тръбичка и бавно поемете въздух от образувалия се отвор, преглътнете и издишайте през носа със затворена уста. Този метод е полезен за намаляване на питта и влияе благоприятно при всички питта нарушения.

Бхастрика пранаяма (диханието на огъня) е дихателно упражнение за сгряване на тялото, за лечение на белите дробове, чрез уголемяване на жизнения им обем, което помага, също така и при алергии и астма. Вдишайте спокойно през носа и издишайте по-активно с леко усилие. Започнете бавно и постепенно увеличете скоростта. Направете цикъл от 30 вдишвания, постепенно засилвайки се като парен локомотив, след което си починете за 1 минута. Можете да изпълнявате до 5 такива цикъл сутрин и още толкова вечер.

Бхрамари пранаяма (бръмчащо дихание) се изпълнява по следния начин: вдишайте дълбоко със стомаха си, като напрегнете хрущялното капаче на гръкляна (епиглотис), предизвиквайки шумен звук, подобен на звучен израз на удивление, произнасяйки нещо подобно на звукът „н”. Постарайте се да издадете висок звук, който прилича на жужене на пчела. Когато издишвате, издайте по-дълбок звук, подобен на бръмченето на търтей. По време на изпълнението на Бхрамари леко докоснете окончанието на езика до небцето, близо до гръкляна. Този звук е подобен на звукова терапия за мозъка. Той е полезен за щитовидната и паращитовидната жлези. Наведнъж можете да направите десет такива цикъла.

Уджай пранаяма (диханието на победата) се изпълнява по следния начин: седнете във Ваджрасана или Падмасана, поставяйки ръце на коленете, с дланите нагоре. Дръжте гърдите, главата и шията на една линия, така че гръбнакът да бъде изправен. Леко доближете брадичката до гърдите, издърпвайки главата назад, едновременно отпускайки я към гръдния кош. Съсредоточете се в гърлото. Без в действителност да гълтате, започнете гълтателно движение, за да повдигнете нагоре гръкляна. По същото време напрягайки епиглотиса за беззвучно произнасяна е на буквата „и” и с бавно и дълбоко вдишване със стомаха, издайте нежен шумящ звук. При вдишване преглътнете и не за дълго задръжте дъха, след което бавно го издишайте, отново напрягайки епиглотиса, както при бученето, но не издавайте бучащ, а шумящ звук. Изпълнението на Уджай доставя голямо удовлетворение. Умът се успокоява, мускулите се отпускат и човек, всъщност, изпитва усещане за победа. Това дихателно упражнение действа благотворно на три-доша, допринасяйки за дълголетието ни. Правете до дванадесет такива цикъла наведнъж.

Суря Бхеди пранаяма представлява дишане с дясната ноздра. За да осъществите вдишване и издишване само с дясната ноздра, можете да запушите лявата с памук или с малкия и безименния пръсти на дясната си ръка. Вдишвайте и издишвайте през дясната ноздра, като направите десет такива цикъла. Това подпомага храносмилането и активизира мъжкия аспект на тялото и ума.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8715422
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930