Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2014 19:53 - Дълбоките морски разломни биха могли да транспортират много по-големи количества вода от океаните под Земята до горната мантия.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
0



imageParinacota, вулкан на границата между Чили и Боливия.                                                                     Учени от университета на Ливърпул са показали, че зони, в дълбоките морски разломни биха могли да транспортират много по-големи количества вода от океаните на Земята до горната мантия, отколкото се смяташе досега.

Водата се извършва мантия от дълбоки зони морски разломни които проникват океанската плоча, както се огъва в зоната на отдалечаване. Отдалечаване говорим, когато океански тектонски т е принуден под друга табела, причинява големи земетресения като неотдавнашното земетресение Тохоку, както и много земетресения, които се случват на стотици километри под повърхността на Земята.

Сеизмично моделиране

Сеизмолозите в Ливърпул са изчислили, че с течение на възрастта на Земята, само отдалечаване говорим зоната на Япония, може да се транспортира еквивалент на до три и половина пъти водата на океаните на всички на Земята, за да му мантия.

Използването на сеизмични техники за моделиране учените анализирали земетресения, които са настъпили повече от 100 км под земната повърхност в зоната на Wadati-Беньоф, самолет на земетресения, които се случват в океанската плоча като че потъва дълбоко в мантията.

Анализ на сеизмичните вълни от тези земетресения показва, че това се е случило на 1 - 2 км разломни зони широки с ниски сеизмични скорости. Сеизмичните вълни пътуват по-бавно в тези разломни зони, отколкото в останалата част на subducting плоча, тъй като морската вода, през разломите реагира с океанските скали и се образува серпентинит - минерал, който съдържа вода.

Водата от тези хидратирани разломни зони се освобождава като тектонична плоча се нагрява. Тази вода причинява материала на мантия  да се стопи, причинявайки вулкани над зоната на отдалечаване говорим като тези, които образуват "пръстен на огъня" в Тихия океан. Малко вода се транспортира по-дълбоко в мантията, и се съхранява в дълбоко Земята.

"Това е било известно от дълго време, че subducting плочи носят океанска вода в мантията," каза Том Garth, докторант в изследователската група на Earthquake Сеизмология водена от проф. Андреас Rietbrock.

"Тази вода причинява топене на мантията, което води до освобождаване  на водата обратно в атмосферата. Част от subducted водата обаче се извършва по-навътре в кожуха и могат да се съхраняват там.

ТАКА има Големи количества от дълбока вода под Earth

"Открихме, че разломни зони, които формират в дълбоката океанска падина офшорни Северна Япония продължават да дълбочини до 150 км. Тези хидратирани разломни зони могат да пренасят големи количества вода, което предполага, че отдалечаване говорим зони носят много повече вода от океана чак до мантия, отколкото преди това е било предложено.

"Това подкрепя теорията, че има големи количества вода, съхранени дълбоко в Земята."

Разбирането колко вода се доставя до мантията допринася за познания за това как convects мантията, и как тя се топи, която помага да се разбере как тектониката на плочите започнаха, и как се е образувал на континенталната кора.
image
Схематично напречно сечение на вътрешността на Земята под океанските хребети показва условията на производство на магма. Чрез експериментиране на мантията скали, изследователи Rice University открили доказателства, че магмени форми като дълбоки като 250 километра навътре на Земята, много по-дълбоки, отколкото се смяташе досега. Такова топене ще помогне да се обясни ясно, геофизични и геохимични противоречия, които са озадачени геолози в продължение на години                                                                                                           Story Източник:www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130109131542.htm




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8729220
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930