Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2014 20:41 - СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ и МОНИКА ЛЮБОМИРОВА/ СТАНИШЕВ през 1998 г. – специализира в Московската школа за политически изследвания, създадена от „Отворено общество” на
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1166 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                      СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ и МОНИКА ЛЮБОМИРОВА СТАНИШЕВИ
image
Събитието е „Мини мис България” на басейна „Спартак”, а „героинята” е грабналата тогава короната Венета Райкова – тогава напълно неизвестна, а днес звезда.
Но освен нея на снимката присъства още една днешна ВИП-дама. Тя е „Моника Люински”, по-късно уважаемата г-жа Йосифова, а сега ВИП-персоната Станишева.  
                                                               ВИЗИТКА
– Сергей:
5 май 1966 г. – роден в град Херсон, Херсонска област, Украйна.
Със съветско, а след разпада на СССР взима руско гражданство. На 30-та си годишнина – през 1996 г. получава българско поданство. Хоби – фитнес, ски, плуване, мотори
– Моника:
22 май 1971 г. – родена в София.
СЕМЕЙСТВА
– На Сергей:
Баща Димитър Станишев, бивш секретар на Централния комитет на БКП, отговарящ за международните връзки на БКП
Майка – проф. Дина Станишева, научен работник във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.
Запознават се в МГУ през 1949 г., сключват брак през 1954 г. (след отпадане на Сталиновата забрана рускини да се омъжват за чужденци).
Дина Станишева идва в България за първи път през 1957 г.
Брат – архитект Георгий Станишев, роден на 23 март 1952 г. Женен, с две деца. Според регистъра предприемач в следните фирми:
„ПРОЕКТИ ДЖИ ЕС” ЕООД
„СКАЙ КО” ООД
„ПРОСПЕКТУМ” ЕООД
ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” (бенефициент по европейски програми)
Предмет на тяхната дейност: широк, а по-конкретно: вносно-износни операции, изготвяне и управление на инвестиционни проекти, консултантски услуги. „Скай Ко”, специализира в инвестиционни проекти в енергетиката, вкл. и във финансирането за тях.
Брат – политолога и социолога Юрий Асланов, осиновен син на баща му, ако се доверим на излезли документи на Разузнавателното управление на Генералния щаб.
– На Моника:
Баща Любомир Янов – известен журналист. Работил във в. „Поглед”, „Стършел”, „Стандарт”, автор на „Дума”, създател на първия пресцентър след 10 ноември – този на правителството на Димитър Попов (Янов е роднина със съпругата му), говорител на Футболната лига, аташе на агента на секретните ни служби Божидар Божилов – Боби Бец (голямата транспортна и спедиторска фирма „Комко”)
Майка – няма данни за професията й. Пенсионерка, горещ почитател на СДС.
Брат – Методи Янов, предприемач:
„БУЛВИНД” ЕООД ликвидатор
„МВ проект” ЕООД – собственик и управител
Предмет на дейност на фирмите: разностранен: от търговия и имоти до представителство и инвестиционни проекти в енергетиката.
ДЕЦА
Моника и Венцислав от първия брак на Моника с ексбанкера Венцислав Йосифов от Първа частна банка. Ученици в Англо-американското училище край Панчарево (годишна такса на дете 21 345 евро).
Дария е първото дете от Станишев, родена 2011, а Георги – второто през 2013.
На 19 май 2013 г., след проведените парламентарни Сергей Станишев и Моника Йосифова се венчаха в столичния храм „Света София”
ОБРАЗОВАНИЕ
Сергей:
Първоначално учи в Русия.
Средно образование – у нас, в столичното 35 СОУ „Добри Войников” с изучаване на руски език.
1989 г. – дипломира се в Историческия факултет на Московския държавен университет (МГУ). Дипломна работа на тема „Ролята на униформата и нагръдните знаци в Червената армия за повишаване на боеспособността”.
Април 1994 г. – кандидат на науките (заменена с доктор в България). Защита по специалността в катедра „Отечественная история” в МГУ на дисертация от 245 стр. на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век” .
1998 г. – специализира в Московската школа за политически изследвания, създадена от „Отворено общество” на милиардера Джордж Сорос.
1999-2000 г. – стипендиант на програмата Chevening (английска държавна програма) – слушател в авторитетния London School of Economics. Приключва с реферат на тема „Съвременната външна политика на Русия”. Доскоро на сайта на ВУЗ-а стоеше снимка от лекцията, която той е изнесъл там на 8 февруари 2007 г.
Моника:
Висше образование – журналистика. Няма данни за годината на завършване. Заради професионалният й път се предполага задочно образование. Курсове в Оксфорд по право и икономика.
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ
Сергей:
1995-1996 г. – главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност” на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия.
1996-2001 г. – завеждащ отдел „Външна политика и международна дейност” на ВС на БСП.
На Моника:
Журналист от 1990 г. до 2000 г. в БНТ, радио „Витоша” и пресгрупа „168 часа” – вестник „24 часа”.
БИЗНЕС УЧАСТИЯ
Сергей Станишев – няма
Моника Йосифова – Станишева според Търговския регистър:
Управители „ЛОТЕ” ЕООД
Управители „КРЕАТИВНИ МАРКЕТИНГОВИ
И КОМУНИКАЦИОННИ РЕШЕНИЯ” ЕООД (напуснала лятото на 2013). Фирмата се води като собственост на кипърската офшорка „Valeggio Consultants Limited”
Управители „АКТИВ ГРУП” ЕООД
Управители „ЛОТЕ” ЕООД
Съвет на директорите „ЕКСПАТ БЕТА” АДСИЦ, до 03.06.2016 (мандат)
Съвет на директорите „МЕДИЯ ХЪБ” АД, до 04.01.2012
Съвет на директорите „МЕДИЯ ХЪБ” АД, до 05.10.2017 (мандат)
Съвет на директорите „ЕКСПАТ БЕТА” АДСИЦ, до 04.02.2011
Едноличен собственик на капитала „АКТИВ ГРУП” ЕООД ( предишно име „ПР енд медиа”). Участва в „Призма къмпани” ООД.
Съсобственик чрез фирмите си на дялове от акционерните дружества, както и на дялове от други компании и фирми.
Излиза като свързано лице чрез низове от дружества с десетки бизнесмени, олигарски, политици – в миналото или сега. Някои от съдружията на свързани лица изглеждат парадоксални заради полярната политическа принадлежност на участниците и взаимните им нападки в публичното пространство.
В „Консорциум на българските вина” връзката е с дясната политичка Мария Капон, в „Информираност и активност” е със социологическата агенция „Алфа Рисърч” и „Икономедиа” на олигарха Иво Прокопиев и т.н. според данни в правно-информационните системи.
Клиенти на нейната „Актив груп” са банки, фирми като „Актавис” и телекомуникационни гиганти като „Виваком”, който са били или са свързани с банкерката и приятелка на Бойко Борисов – банкерката Цветелина Борисловова. В тези списъци се нарежда и придобитата телевизия от медийната група на Делян Пеевски и днешния опонент на БСП Николай Бареков – БиБиТи (сега Нюз7.)
Сред клиентите само на „Актив груп” са големи фирми като ЧЕЗ, „Солвей” (заводите в Девня), „Дженерали”, „Рила-спорт” (офшорка, управлявана у нас от Георги Велчев – брат на Милен Велчев), „Телелинк” (на предприемача Спас Русев – гуру на царските юпита), „Нестле България”, „Кай груп”, финансовата група „Кампан” и т.н.
Клиенти са 9 институции (Министерския съвет, 5 министерства, 2 агенции, Център по развитие на човешките ресурси), 3 обществени структури, сред които и партия НДСВ, Съюз на инвалидите, храма „Света София” в Истанбул.
Бизнесът на Моника Йосифова обхваща реклама, PR, финанси, недвижими имоти, земи, строителство, вина, образование, еврофондове, фабрика за конфекция, търговия, инвестиции… И расте непрекъснато още от основаването му преди години.
„Днес ние сме много повече от преди, много по-малко от утре” – гордо заявява логото си основната ПиАр агенция „Актив груп”. За вярване е тази заявка „днес” и „утре” във във времената на поредното правителство, свързано с новия й съпруг.
Мащабите на фамилното богатство са трудни за оценка заради преливането на собственост от едни към втори, а те – към трети и четвърти фирми и невъзможността поради това да се пресметнат средствата, отишли при всяко от свързаните лица по веригите.
Достоверни, макар и непълни данни има за няколко години от ПиАр дейността на само една нейна фирма. Приходите се оценяват за 10 млн., а от по-едри обществени поръчки, преминали през дружеството, са набрани милиони.
Обобщена равносметка за състоянието на семейство Станишеви не може да се даде, освен бизнеспредприемачи те са и политици. Но наблюдатели го нареждат сред най-богатите у нас.
Оценка – между 90 и 110 млн. като част от активи на групата свързани лица за 1.5 милиарда.
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛ
Сергей:
Май 2000 г. – член на ВС на БСП.
От 17 декември 2001 г. – председател на ВС на БСП и на парламентарната група (ПГ) на „Коалиция за България”.
От 2001 г. – народен представител в парламентите от 2001 г. насам и ръководител на червената парламентарна група.
17 август 2005 – 27 юли 2009 г. Министър-председател.
От 24 ноември 2011 г. – временен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), от 29 септември 2012 г. – президент на ПЕС.

ЩРИХИ

Моника. Тя е цветната, интересната, загадъчната, пълната с приключения – онази, за която дори Холивуд би могъл да направи един касов филм. За пътеката от низините към върховете…
Той е червеният принц, раждан и отглеждан в копринени пелени. Но макар и с младежки вид, тази „аристокрация” всъщност е с вече износен ген, отегчена от тегобата да упражнява властта, изпълнена с надменно презрение и цинизъм към управляваните от нея. Белязала живота си с дати от зашеметяваща кариера, бляскава на първи поглед, но при взиране – посредствена и сива.
Един Станишев, чрез който се прочу Моника. И една Моника, която дирижира страната и партиите сама, а само за БСП – чрез любовника си, днеска неин съпруг.
- Станишев толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл! – на въпрос под чий чехъл се намира червеният лидер, Бойко Борисов отговори – Всъщност на човека, който реално управлява БСП – Моника Йосифова.
Доскорошният премиер обаче също е сред дирижираните, поставени „под чехъл” – неговият кабинет даде многомилионни договори на бъдещата г-жа Станишева…
- Ние не делим компаниите на „свои” и „чужди”. Разбирам, че тя е спечелила конкурс и работи с нашите министерства сега, по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи! – отсече бившият министър-председател в разгара на международния скандал Хохегер. – Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му или спътницата в живота… – и резюмира, че „госпожата се държи много по-мъжки”.
Моника в очите на Борисов се оказа мъж – по-достоен от повечето мъже. А той в очите на обществото какво се оказа: някаква нежна и отзивчива душица ли? Защото представлявани от пиарката консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми „Техническа помощ” и „Административен капацитет” до 2013 година.
Нейният „Консорциум за диалог с администрацията” е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК ( програма за административен капацитет). Още повече е взел „Консорциум прозрачност за еврофондовете” – 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма „Техническа помощ”.
Отделно фирмата й „Актив груп” в консорциум с „БИК-Калини” и „Ламбаджиев груп” е получила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма „Околна среда”. „Актив груп” има и три единични договора по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани с Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.
Това е един непълен списък на милионите, прибрани от „червената” Моника от ГЕРБ само по европейските програми.
Но истинският скандал избухна, когато се оказа, че крехката бизнесдама е уловила в своите мрежи и самият Борисов. Или поне най-близки негови сътрудници.
Той буквално зепелтечи в студената мартенска утрин на студиото на сутрешния блок на БНТ, когато прозвучаха фактите.
“Ако има анкетна комисия – да извикат и тези хора, които свързвате с ГЕРБ, и да ги попитате. Някакви хорица са работили като технически лица там”, вбеси се Борисов.
Поне три фигури, верни воини на ГЕРБ, бяха работили, да, именно работили за шармантната дама и скандалния лобист Хохегер в България. (шест месеца по-късно – през септември 2012 г. Хонегер вече беше осъден в Австрия на затвор и огромни суми глоба) „Техническите лица”, „някакви хорица”, както ги назова борецът с мафията, се оказаха съветникът на самия Бойко Борисов – Юлияна Николова, съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Ивайло Георгиев, както и един партиен работник на ГЕРБ – Росица Велкова. Внятни обяснения за случилото се зад кулисите не бяха дадени.
За разлика от прочутата американска Моника, послужила единствено за няколко забавления на Бил Клинтън, българската беше обърнала в свой слуга цялата политическа каста.
И червените под „чехъл”, и царистите, и наследниците на сините в Реформаторския борд, и герберите, и кого ли не.
––––––––––––––––––
„На 3 юни 2011 г. Моника напусна управлението на фонда за имоти „Експат Бета” АДСИЦ. Да заеме нейното място в Съвета на директорите тя препоръча и беше избрана шефката на предизборния щаб на Кунева – Мария Дивизиева… Крачката на семейство Станишеви показа…
(тогава умишлено го написах така „семейството”, а чак след излизането на книгата на пазара лидерът на БСП се престраши и публично обяви вързаката им заедно с новината, че чака дете от Моника)
… показа, че парите диктуват играта, че Кунева е реалната им политическа величина, на която държат, а Калфин – имагинерната, която трябва да загуби. Логично е – нека да не забравяме, че точно мъжът на Моника – Сергей Станишев, произведе Кунева-Пръмова в еврокомисар. По негово време сестра й Уляна Пръмова получи нов мандат за ръководител на БНТ – с 9 гласа от 9 възможни в СЕМ. Нека споменем, че съпругът на брюкселската бюрократка – Андрей Пръмов е в борда на „Черноморско вино” заедно с толкова верния на БСП Янчо Таков, чийто син е шеф на младежите – комунисти у нас. И т.н., и т.н.”                                                                       Днес „Експат Бета” АДСИЦ е в центъра на поредния скандал – за 140 000 квадратни метра земя на черноморския бряг, в устието на Камчия. При Тройната коалиция на Станишев те били извадени от горския фонд и продадени на скромни цени, след което са закупени от дружеството на Моника (днес Станишева) и Николай Василев. През юни 2008 г. правителството взима решение да бъдат отпуснати средства от бюджета за изграждането на „общинска техническа инфраструктура – магистрален водопровод” в к.к. Камчия.
Предложението е направено от министър Петър Димитров с думите:
- Разбирате, че развитието на Камчия зависи от това.”.
След него премиерът Сергей Станишев отсича лаконично:
- Благодаря, господин Димитров. Ние с господин Василев го подкрепяме. – сочи стенограмата.
Вижда се обаче, че навремето – при НДСВ, после – при Тройната коалиция, сетне – при Борисов, а и сега, най-вероятно и в бъдеще Моника е и ще е сред некоронованите министър-председатели на България.
Защото дори днес, на фона на вниманието и скандалите около нея:
* Пламен Орешарски стана премиер. Навремето, като финансов министър ведомството му подписа договор с агенцията на Моника за програмата “Бъдете активни”. За да изпълни ангажимента, Моника Йосифова осигури “Нова Телевизия”, където се показваха рекламните филмчета на МФ. ПР агенцията на днешната съпруга на Станишев взе 2.5 милиона лева, докато договорът й с телевизията е на стойност само 400 хиляди лева.
* Началник на кабинета на премиера Орешарски стана същата Мария Дивизиева, спомената в книгата. Тя живее с Петър Стоянович, който пък е министър на културата.
* Петър Стоянович от своя страна е баща на детето на Таня Андреева, министър на здравеопазването. Тя пък е личния гинеколог на Моника Станишева.
* Вицепремиерката Зинаида Златанова – министър на правосъдието е в същия семеен кръг. Тя и Моника бяха съдружници и си партнираха във фирма, която е спечелила от министерството на държавната администрация обществена поръчка за 1 милион лева. Където пък гл. секретар беше Биляна Дакова, свързана с Моника чрез нейния съдружник Петър Иванов Руев.
* Парадокс ли е, че съдружничката на Моника – Биляна Дакова беше главен секретар на транспортното министерство при ГЕРБ и неговия министър Александър Цветков, както и водещ експерт на ГЕРБ по въпросите на електронното правителство.
* Изгрялата звезда на неофициалната говорителка на БСП – Мая Манолова, май също е запалена от Моника. Неизвестното за публиката на спектакъла – Мая е най-добрата й, сърдечна приятелка – тя е онази, с която се споделят дори съкровените тайни.
* От своя страна устата социалистка живее на семейни начала с Ангел Найденов. Който е поредния министър в семейния кръг – на отбраната.
Много близък приятел на Моника е лансиралият се навремето като синя боя Мартин Захариев, издател на еротичното списание Playboy и организатор на конкурса за голи красавици Playmate. Под диригентската палка на пиарката се оказа депутат от БСП и кандидат за топлото, най-ръководно място в държавна агенция „Туризъм”…
И т.н., и т.н.
А межународният скандал за милиони на Моника с австрийският лобист Хорхегер подсказа не само как се прави личен ПиАр в международните структури, но и как с претекста България се крадат същите тези милиони.
Първата крачка към тази зашеметяваща кариера зад кулисите е бракът на Моника с видния банкер, бивш шеф на Първа частна банка Венцислав Йосифов.
– В определен момент разликата във възрастта започва наистина доста да се усеща. Тогава един от двамата трябва да избере да живее във възрастта на другия. Мисля, че нито един от нас не пожела да го направи! – разсъждава пред медиите Моника, анализирайки причините за рухването на първия й брак с банкера Венцислав Йосифов.. – На мен ми се ходи по купони, а той някак си се е наживял. Той не ме е ограничавал, не ме е заключвал в клетка, беше мъдър в това отношение. Имах нужда от свобода и той ми я даваше. Другото го нямаше. Аз все пак съм жена и искам да се чувствам жена, а мъжът е този, който ми създава усещането. И когато срещнеш мъж, който те кара да се чувстваш жена, това е тръпката.
Пепеляшката и принца – може би така трябва да се нарече тази история , макар че „принца” го няма, но белият му кон, с който пристига, е налице. Такъв „бял кон” е и палата от близо 300 квадрата на ул. „Шипка” в Бистрица, в който като ползвател е записан банкерът, но като собственица – Моника.
Като „златотърсачка” ще я определят някои. Обаче Моника не е типичната българска мома от провинцията, дошла да дири късмета си в големия град. Столичанка е, баща й е сред известните журналисти у нас, бил е добър приятел с Иван Славков – зетя на Живков, познавал се е с Людмила Живкова. Семейството й още в номенклатурните времена се е въртяло в обкръжението на хората от „сой”, а в новите тя самата се превръща в личност от такъв кръг.
– Моника беше и е много красива… Нейната класна още като малка я изкарва на подиума и тя става “мис”… Идва детето и ми се похвалва. Викам й: “Момиче, със задник и с цици не се печелят успехи!” – твърди Любомир Янов.
Но първите успехи са именно такива. „ПОЛИТИЦИТЕ. ПАРИТЕ. МРЪСНИТЕ ИМ ТАЙНИ”-Григор Лилов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8726422
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930