Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 22:06 - Царят "стабилност" е гол
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1728 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДУПКАТА НЕ Е 5.2 МЛРД., НЕ Е 6.3 МЛРД., НЕ Е 7 МЛРД.,
ТЯ Е КАТАСТРОФАЛНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОКОЛО 10,5 МИЛИАРДА ЛЕВА!
* Необходима е нова конструкция на сградата България. Навремето я направихме чрез Борд, но и него съсипахме.
-----------------------------------------------------------------------------
Не съм пуснал долния пост със световните издания и световните експерти, за да се хваля, че са ме подкрепили, като мислят някои.www.forbes.com/sites/francescoppola/2014/06/30/what-on-earth-is-going-on-in-bulgaria/
Пуснах го за информация на гражданите - трябва да си информиран за дереджето, за да знаеш, че е необходимо на всяка цена и колкото се може по-бързо да си спасяваш парите (стига да ги имаш).
Пуснах го и заради политиците и управниците ни - за да разберат колко е сериозен проблема. (те като цяло въобще, никак не обичат да четат, ама нали нашите служби им докладват постовете ми).
Мисълта ми е, че има сериозни анализи от хора в страната, които вместо да се канят да ги арестуват или "неутрализират" (каквото и да значи, и това го има зад кулисите), имат предимство пред световните анализатори.
Защото са на на място, познават съответните хора и от дълго време изследват проблемите. Жалкото е, че май в България съм единствен, който смее да каже, че царят е гол. Причината е, че останалите добри специалисти (та дори и един Владо Каролев, който иначе публично дрънка глупости) си кътат спокойствието. Причината е, че като в приказката за царя властта у нас не обича лошите вести и веднага "реже главите" заради тях.
А за разлика от мен абсолютно всички тези хора имат едър бизнес, който не е проблем да се съсипе за наказание от държавата. И волю-неволю ще изпълнят всяко внушение или поръчка, дошли "отгоре", независимо какви - от демагогия за населението до нападки срещу всеки, дори срещу добри познати.
---------------------------------------------------------------------------

Въпреки заглавието на долния пост, че световните експерти ме подкрепиха, аз не споделям изцяло мнението им.
Процентът на капиталовата адекватност на банките (общо 17%) е голям мит, гола фраза и това напълно безспорно се видя през тези дни.
Оценката на Номура за капиталово-ликвидната "яма" в "стабилната банкова система" е необходимост от наливане на 5.2 млрд., на Икономист интелиджънс юнит - до 6.3, на аналитични звена на някои хеджфондове - до 7 млрд. Т.е. до 9% от БВП на България (около 78 млрд. лв.)
(********* БВП, брутен вътрешен продукт: популярно обяснено измерва цената на всички стоки и всички услуги, които създава една нация)

Една бележка по този повод за "най-стабилната ни в Европа" банкова система по ликвидност и показатели, което без изключение всички родни "експерти" твърдят. Банките на Запад бяха спасени с по-ниски съотношения на пари спрямо БВП. И сочените като здрави банки не хлопнаха порти изненадващо освен с изключение на онези, които наистина ги фалираха.

Проблемът с оценките на световните експерти - иначе меродавни, е в данните, които ползват. Те боравят с капиталово-ликвидните отчети, показатели и различни статистики. Масиви от информация. но те имат една основна задача - да прикриват и маскират скандална, сърдечна и интимно близка прегръдка със световния нарко- и терористичен октопод. И съответно с прането на парите им. Банковата система се крепеше на оборотите на тези средства и на комисионите, събирани от тях. И това й осигуряваше всекидневната ликвидност.
Звучи невероятно, но съм го разследвал в книгите си с маса факти, документи и реални трилъри, на които ще завиди дори всеки криминален бестселър. Напълно доказуема, документална истина е, в последните години платежоспособността на системата се осигуряваше единствено чрез помощта на праните мръсни пари. (да не съм луд да го твърдя на ангро барабар с имената на хората - за клевета на държавници, политици и видни финансисти има четири текста в Наказателния кодекс). За това съм писал многократно, както и за неприемливите финансови и политически опасности от тази прегръдка.
Същата Корпоративна банка на Цветан Василев, дето изгърмя, но и самият той, и Дилян Пеевски, и лидери на ДПС, ГЕРБ, БСП, маса фин. институции, та чак до най-голямата верига чейндж-бюра, държаща над 50% от оборота "кеш" на валута у нас присъстват в книгите ми. Всички те присъстват не само в скандални дори и за България сензации, но и в тези смразяващи кръвта особено секретни "детайли" за нарко-терористичния финансово-политически и олигархичен октопод. Вкл. и до принадлежащ към тази империя завод за взривни вещества, от чиято продукция преди по-малко от 2 години гръмна атентатът на летището в Сарафово, Бургас, гръмна атентатът, който уби шефа на ливанските секретни служби и да не броя повече. (книгата ми "Дуел"). Вкл. Христо Бисеров с др. българи (трима вече мъртви) и световната конспиративна мрежа на "Ал Кайда" от островите Сейшелите (офшорен рай) през ЮАР в Африка, та чак до близка Чехословакия и естествено България (виж разследването, посветено на истинската му укрита биография, парите му и тайните му в книгата ми "Политиците. Парите, Мръсните им тайни") Вкл. финансовата паяжина на кокаиновия европейски крал Брендо и пърхащата в нея като муха Моника Станишева (в разследването за Брендо и политиците на верижка към него в книгата ми "BG милиардерите")

Това пране осигуряваше платежоспособността на банковата система - вкл. всекидневната й ликвидност. Затова за разлика от световните експерти моята оценка за недостига - т.е. за размера на "ямата" е за около 10.5-11.5 млрд.!

Другата истина е, че за пазар като нашия близо 30 банки са непосилна величина. Поради големината на страната, броя на населението и бедността му, неразвитостта на икономиката ни дори и в добрите времена по-малките институции са винаги на ръба на фалита, а често пъти са били (невидимо за публиката) и отвъд него.
Едно оздравяване освен наливането на милиарди трябва да включва и редуциране на системата. Финансово оздравяването не е по силите на страната - това първо. Второ - и да получим милиардите на МВФ (трябва да са повече от онзи брой по Борисов), те също не са решение.
Спасителните пари, ако се използват така - с цел наливане за оздравяване, вместо за интензивното отделение след ампутацията, имат едно безспорно предимство - спасяват. И един огромен недостатък - оставят те в реанимацията, тежко болен на на системи и легло за много дълго време (сега вече за поне десетилетие).
И трето - извадиха от дъното на морето потъналия огромен и луксозен лайнер "Конкордия", ама не го ремонтираха. Изпратиха го за скрап. Същата истина важи и за банковата ни система. Цената на животоспасяваща операция или генерален ремонт - все едно как ще го наречете, от гледна точка на икономическата рационалност е безумно, невъзможно висока и е глупост да се плати.
Т.е. финансовата система трябва да се строи практически наново. Е, някои от старите й основи безспорно ще се използват в новата конструкция. Но и старата конструкция трябва да се разруши, за да не пречи.

А най-голямата истина е, че проблемът през тези дни се разрасна - вече не става дума само за банковата система. А и за бюджета. И за пенсионното, социално и здравно осигуряване. И за общата макроикономическа рамка с показателите й. И за реалната икономика.

Взривът тук не се илюстрира със затворените врати на банковите офиси, а чрез дефицита. Ще си послужа с аналогия. Апартаментът ви е построен - лош или добър, ама не става за живеене. Няма ток, няма вода, няма канализация, асансьорът не работи, прозорците са счупени, мазето - наводнено...
М.г. отчетеното бюджетно салдо по консолидираната фискална програма е на минус - минус 1,4484 млрд. лв. Този почти милиард и половина не е опасен - той се оказа само 1.85% от брутния ни продукт.
Страшен е обаче, защото е напълно съчинен! Да, съчинен, изсмукан!
Според отчетите на всекидневните салда по касовата й сметка (източник: Единна сметка на МФ в БНБ) дефицитът е всъщност почти тройно (2.7 пъти) по-висок: 3.9102385 млрд. лева (ще го изпиша и с думи: три милиарда, деветстотин и десет милиона, 238 хиляди и 50 лева). А това вече е 5% от брутния продукт на нацията(предварителни данни за БВП, окончателните все още не са излезли и ще бъдат по-ниски)
Тези 5% са повече от разрешените от европейските механизми 3 на сто! Тези 5% са повод за тревоги и опасение. Те определят по друг начин (дори и банките да не бяха на това дередже) оценката на стабилната фискална позиция на България и финансова нейна стабилност.

Страшното е, че тези 5% не са 5% от БВП. Защото и показателят за БВП е понадут и изсмукан от палците по същия начин.
Не са и по друга причина, още по-страшна. Защо ли? Защото дори данните от всекидневната отчетност по Единната сметка не са достатъчно коректен източник на информация. Нищо, че няма финансист и бюджетар по белия свят, който да може дори да си представи такова нещо, камо ли пък да го прави. Но и нито един банкер по света не може да си представи, че централна банка манипулира финансовата си информация. А след като БНБ не е коректна в отчетите си, защо си мислите, че и МФ е свети агнец, вода ненапита и не прави същото.
А каква е ситуацията до края на юни т.г.? Резултатът от началото на 2014 по тази Единна сметка на консолидираната фискална програма е 1.062113 милиарда лв.
На червено, на минус.
Да не забравяме, че в тази сметка се вписват и всички взети заеми - външни, вътрешни (ДЦК). Да не забравяме, че от предишната година имаме и едни непокрити с нищо на червено, на минус 3,910 милиарда.
Т.е. бюджетът е на червено с поне 5 млрд.! Та затова все повече закъсва всичко - социално, здравно, работа по европейски програми - там има и съфинансиране от България и т.н. Той е технически фалит. Тези 3 млрд. заем от чужбина, дето взеха, не стигат за нищо - за дълговете, които трябва да платим (недостига на пари за тях е точно толкова), за банките, дето ще спасим (между 5.2 млрд. и 10.5 млрд.), за бюджета, дето плаща пенсии, заплати, субсидии за здравеопазването, за общините, за образованието, за какво не ни (поне 5 млрд. недостиг).
Накратко - банките имат спешна нужда от сума между 5.2 милиарда до 10.5 милиарда, бюджетът - от поне още 5 млрд. (въобще не отчитам тук "натрупаните" и непокрити минуси от предишни години, които са за по-голяма сума). с какво е покривано това - с печатане на банкноти. При спад на потреблението и съответно стокооборотът на покупките и дребно на стоки и услуги в страната от началото на кризата този показател (нарича се М-О - банкноти и монети извън касите на банките) е излетял в небето с 47%. И реално е обслужвал нужди - на държавни заплати и пенсии, а оттам - и на сивата икономика във фирмите, която се разплаща дори и при много едри от тях с пари в брой, ама няма отношение към приходите в бюджета.
Вторият таен източник беше Валутния борд. (за състоянието му, вкл и златото виж един от долните постове на стената ми)

В резюме - срещу дефицити (и то само в тези сфери) от поне 15 млрд. - 19.23% от БВП (според мен и с др. позиции, вкл и задбалансови са над 25 млрд) държавата осигурява финансиране от 3.3 млрд. - на практика от Валутния борд.
При такива дефицити всичко подлежи на ппромяна - вкл. самият бюджет, вкл. икономическата макрорамка на страната.

КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: със световната криза българската банкова, финансова и бюджетна система започна стремително да закъсва. До онзи момент тя се крепеше на негласната амнисия на червените капитали, които даде царя и които се завръщаха у нас под формата на чужди инвестиции. След онзи момент - на потока пари за препиране, навлязал и от Близкия и Среден Изток.(затова ДПС е така силно в управлението и практически е премиер). Но рано или късно това прекъсва, потоците пресъхват (виж книгите ми за политиците и мръсните им тайни, за Bg милиардерите, за дуела).
В такова състояние бяхме при кризата при Виденов. В отчаяни опити да се направи ремонт всичко беше изхарчено, валутният резерв - ошушкан до дупка. И започнахме на ново: старата парична конструкция хиперинфлацията я погреба, а МВФ ни наложи новата вместо стягане на руините - Борд, фискален резерв, нови банки.

Днес ситуацията е същата! Налага се ние да разрушим старата конструкция, защото падайки сама, ще ни погребе под руините си и десетилетия ще ни вавят от отломките (ако сме живи). Но ще останем на улицата, дето се казва. Но нов дом винаги се строи.

Шанс ли? Властниците ни са като ромите: дадеш им апартамент (пазарно стопанство, Борд) и те го обърнат на катун. Но и ние сме като тях, защото живеем в същото жилище и пред очите ни се обръща на катун, докато не правим нищо.

ИЗВОДЪТ: проблемът вече е обществено-политически освен финансов. Никакъв ремонт, никаква дори нова финансова конструкция, дори въвеждане на еврото няма да променят тенденцията за обръщане в катун. Трябва да се променят правилата на жилището ни България. И не с поредното гласуване - с избора на поредния нов домсъвет.
Политическите сили са напълно неадекватни като винаги, налагайки да се обсъжда единствено датата на изборите. Явно и те са част от старата конструкция за изхвърляне, макар че това изисква повече време.                                                                      * Експертите на "Номура - сред трите най-големи световни банки оцени банковата дупка и оздравяване на цена 6.4% от брутния вътрешен продукт на нацията ни. Засега на първи прочит - около 5.2 милиарда лева!
* Досега толкова песимистична статия не беше излизала за нас в библията на на света на парите - "Файненшъл таймс"
* "Какво става в България?" - запита изданието на милиардерите "Форбс"
* Борсите и и световните издания приеха моята теза за 3.3 млрд. български средства, а не от Брюксел, наливани за спасението на банките.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Оценката на парично-капиталовата дупка в родната система и оздравяването й на първи прочит е около 6.4% от брутния вътрешен продукт на нацията. Това цитира "Файненшъл таймс" в материал, посветен на кризата ни. Американският "Форбс" - изданието на милиардерите пък възкликна в потрес - "Какво става в България?"

В статията на библията на Лондонското сити и Уолстрийт се цитират експертите на инвестиционната банка "Номура". Тя се води в първата десетка в света, по редица показатели е на първо, второ, трето място в класациите, а в генералната - на трето.
Факт е, че никой не сочи паниката като причина за срива, а като следствие. (ДАНС веднага да издаде заповед за арест чрез Интерпол на Бордовете на директорите на "Номура", Файненшъл таймс и "Форбс"!).
Статията във "Файненшъл таймс" е иронично озаглавена така: "България не би могла да е по-добре, благодаря, че ме попитахте!"
Този отговор е даден от "Номура"!

Анализът във "Форбс"е още по-унищожителен - посочва БНБ като НЕАДЕКВАТНА освен мудна и с лошо управление на системата. Там директно се говори за задкулисието, което изпразва от пари паричната ни система по поръчка на олигарсите и диктува всичко у нас. (и не е ласкава за Бойко Борисов)

ПЪРВА ЦЕНА ЗА СПАСЕНИЕТО
Още на първа оценка дупката в банките е огромна според експертите на "Номура".
При около 80 млрд. лева брутен продукт тези необходими поне 6,4% от него са на стойност около 5,2 милиарда лева. Знаем, че правителството засега освободи 3.3 милиарда лв. от активите на Борда и заложи фискалния резерв. Последното най-сетне вече не твърдя само аз с документите, на които се опрях, а от няколко часа на интернет страницата си и "24 часа", позовавайки се обаче на Брюксел.

Ако се доверим на световните корифеи на финансите, значи не достигат почти 2 милиарда. Не е ясно откъде ще се вземат. Те сочат и още едно обстоятелство - лошите кредити са обезпечени с провизии наполовина.
Американските експерти на милиардерите са далеч по-категорични и остри - според тях съществува липса на доверие, има риск от хиперинфлация, БНБ е просто още един глас на правителството, а не независима институция. Но на фона на кабинета, който ни управлява, е за предпочитане.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
"Номура", Файненшъл таймс, Форбс и да не броя повече... Експерт като мен може е щастлив, че неговите анализи се потвърждават от световно авторитетни издания и банки. Но не съм - заради драматичната ситуация у нас, заради заключението на колегите от чужбина, че България е крайно нестабилна.

И последно: Файненшъл таймс, световната меродавна финансова агенция "Блумбърг", финансовата група на Ройтерс и абсолютно всички чужди и родни медии сбъркаха с новината за 3.3 млрд., смятайки, че се дават от Еврокомисията.
Единствено аз категорично се ангажирах, че това са РОДНИ, БЪЛГАРСКИ ПАРИ и сме получили разрешение от Брюксел да ги ползваме (заедно с описанието на облигационият заем, превърнал се кредитна линия чрез залога на Фискалния резерв на страната, което също първи посочих и в противоречие с официалните съобщения на световните борси).
(вероятно и служителите на Еврокомисията носят отговорност за грешката - прессъобщението беше достатъчно неясно и объркано, а и обясненнията им)
Казвам го на шефовете на троловете - не само станахте за смях, но с нападките си в коментарите така спомогнахте и за моя авторитет на финансов анализатор. Та май е по-добре за целите ви да не замърсявате профила ми, а?
На линка на "Файненшъл таймс", в края на статията може да видите извинението им пред абонатите и читателите им.                                      www.facebook.com/grigor.lilov.




Гласувай:
3



1. born - Това, което пишете е катастрофа...
01.07.2014 22:56
Това , което пишете е катастрофално. И погледнато отвсякъде изглежда вярно. За съжаление !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725902
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930