Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 19:10 - Във Валутен борд ли сме?/БНБ е продавала валута на поразия на банките, прибирайки левчетата, с която са я плащали.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 03.07.2014 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                    БАНКОВАТА КРИЗА СВЪРШИ! МАЙТАП БЕ, УИЛИ. РАЗРАСНА СЕ!
**** Зад кулисите паниката достигна многомилиардни валутни висоти.
**** Вече и най-богатите компании и фирми си спасяват парите и ги пращат на екзотични екскурзии.
**** Пълчища вътрешнобанкови преводи в страната ни са спрени за принудителна "почивка" някъде по пътя им заедно с парите им

Според премиера Орешарски банковата криза е приключила. В официално свое съобщение БНБ декларира същото. Всички експерти ги подкрепиха. Всички политици - също. Дори Бойко млъкна на тази тема.
- Свърши кризата, това е!
- Майтап бе, Уили!. Разрасна се!
- ако използвам репликите на знаменития Алф от едноимената ТВ поредица.

Защо се разрасна?
Явно арестите изиграха ролята си на инструмент за страх, защото грозно и тъпо се мълчи. Мълчи се за онова, което става!
Примрели от страхове, стадионите потърпевши няма да споделят, че в момента дори най-големите банки и не е само онази с проблем, не ти разрешават да изтеглиш повече от 1000 евро наведнъж!
Никой няма да ви каже, че нарежданията за превод на валута дори в свръхбързата система Рингс вече се бавят неизвестно колко - ако си го поръчал с вальор за ден, заседнал е по пътя и утешителното обяснение е - ами до 5 работни дни.
Това навсякъде по света се нарича ТЕХНИЧЕСКИ БАНКРУТ (не на една или друга банка, а на цялата банкова система). След него по правило следва истинския, когато се хлопват кепенците.

******************* Сензацията! *********************************
ОБСЪЖДАЛИ СА БЛОКИРАНЕ НА ВСИЧКИ СПЕСТЯВАНИЯ, ВЛОГОВЕ И СМЕТКИ ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ

В политико-правителствените и финансовите среди на срещата между политици и банкери беше обсъден и вариант за прилагане на БАНКОВА ВАКАНЦИЯ. Е, та нали кризата свършила?!

А какво е БАНКОВА ВАКАНЦИЯ?
---------------------- ТОВА Е БЛОКИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ, СПЕСТЯВАНИЯТА, СМЕТКИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ БЕЗ ПРАВО ДА СЕ ТЕГЛЯТ СУМИ ОТ ТЯХ. И НА ФИРМИТЕ.

Има подвариант на ваканцията - право да се теглят до стотина-двеста евро или левова равностойност на месец.
Така се постъпи в Гърция, така се постъпи и в Кипър при тяхната финансово-икономическа катастрофа.
Те се разминаха леко - брояха ваканцията в месеци, а не на години, както става в Аржентина, щом рухна тамошния Валутен борд.

Точно преди година, на 27 юни 2013 г. направих тази прогноза и сега тя е стъпила на финалната права. Стъпила е така, както стъпи списъкът на проблемните банки и реда им, по който ще нашумят с проблемите си (който показах преди 4 месеца в ТВ ми предаване и го има и тук, на стената ми) Може да видите поста за блокажа на спестяванията тук на стената ми, чрез Фейсбук - например https://www.facebook.com/EpohalniVremena/posts/5066086527437720 или чрез Гугъл - службите не можаха да я заличат навсякъде.

В отговор на въпроса, зададен на пресконференцията, дали е обсъждана банкова ваканция, Орешарски заяви, че вариантите, които са били на дневен ред, са били много. И остави вариантът, така да се каже отворен - без отговор ще се прилага ли или не. И заръси успокоителни лафове как всичко вече се оправило, ама не отговори за вариантът "банкова ваканция" дето са го обсъждали.
***********************************************************************************************
А да видим оправянето - само през последните три дни, дето уж са по-спокойни.
Давам факти от онези документи, които никога няма да ви покажат.
Източникът е "Оперативни данни за управление на ликвидността на банковата система" (по часове и дни)

В сряда - само за един ден банковата система е развъртяла обороти между банките, между тях и БНБ за 4 327 101 000 лв. (4.327 милиарда) като равностойност на валутата, която й е потрябвала и която е купувала, за да продаде.
Това са рекордни обеми - не с проценти, а с пъти повече отколкото в спокойните дни преди кризата и в неспокойните миналата седмица. Предишния ден тези обороти се измериха с 9 732 577 000 - ПОЧТИ 10 МЛРД. ОБОРОТИ - покупка и продажба на валута и рекорд засега (засега, ще има и нови).
Има и друг рекорд - в сряда БНБ е продала на банките 427,936 млн. лв. срещу валута и е купила от тях скромните 88,012 млн. С поставен днешен вальор - четвъртък още вчера са направени и допълнително заявки за покупки на валута в аванс от БНБ за 273.816 млн.- за днес, още в 9 часа сутринта.
От понеделник ситуацията е такава и става все по-тревожна.
В сряда оборотите понамаляха спрямо вторник. Но не защото кризата побягна, а защото БНБ ИЗДЪХВА в усилията си да осигури на банките ликвидност и валута - евро и долари. (като никога и зеления гущер се пазарува масово, понеже еврото не достига).
Обяснявам защо издъхва.
От вторник за сряда са закупени с вальор от сряда още за сутринта в 9:00 валута за 88 млн. Но в същия час и ден - ВЧЕРА, сряда в 9:00 сутринта са ОТЛОЖЕНИ ЗА ДНЕС от 9:00 сутринта едни вальори за 273 млн.

Накратко - в сряда БНБ не е имала възможност да изпълни всички заявки за валута, още сутринта ги е прехвърлила направо за следващия ден едни 237 млн., а и в 17:00 часа (затварянето на пазара е всъщност в 16:30) не е могла да удовлетвори всичко. И как да го удовлетвори, след като през тези дни на тази седмица имаме заявки само в един ден за покупка на валута за 1,237062 милиарда!

+++++++++ ДВА МИЛИАРДА ВАЛУТА НА БНБ САМО ЗА ТРИ ДНИ++++++++++!

ВИЖТЕ РАВНОСМЕТКАТА ЗА БНБ:
само от понеделник до четвъртък днес в 9:00 централната ни банка е трябвало да задели и се е бръкнала, без да успее напълно да отговори на очакванията общо за 2,416428 МИЛИАРДА ВАЛУТА!
А какво ще стане днес от 9:00 до 17:00, а утре, а следващата седмица...?
БНБ е продавала валута на поразия на банките, прибирайки левчетата, с която са я плащали. Е, знаем тази игра още от времената на Виденов - и помним онзи курс от 3050:1 (лева за 1 долар).
Знаем, че и тогава имаше банкова ваканция - всички читави банки, дори една Булбанк трябваше да замразят спестяванията и фирмените сметки (Булбанк плати по едни 250 долара на хората с разчета да го прави всеки месец и като резултат после ръководството й изгоря от постовете си - не им простиха, че го направиха)

А тълпите, теглещи пари не са видими, защото вече големите фирми, най-богатите хора, най-големите вложители трескаво спасяват парите си. Те не висят по опашките, има си електронно банкиране за това. И естествено пращат париците си на екскурзии - в Австрия, в Германия, в Европа или чак до любимите на долари и евро екозитични островни офшорни дестинации като Кайманите. А щом те спасяват парите си така, значи експертите им са дали това мнение. вкл. и тукашните. Ама за вас, шараните, по телевизиите други неща бърборят.
Неоспоримо е, факт - теглят се вече много милиарди, докато преди най-голямата сума беше 800 милиона. Теглят истински богатите, които най-страшно ще оголят системата, а не дребните вложители. Дребните са предназначени да изгорят в такива пожари.

~~~~~~~~~~~~~ ОТ БАНКИТЕ - НОВ МИЛИАРД НАДОЛУ ~~~~~~~~~~
Давам данни за банките, (а не за банкерите и собствениците им, те са в час и знаят как да пълнеят, докато банките им олекват).
На 19 юни вечерта, в четвъртък, в 17:00 часа, преди затварянето в петък на Корпоративна банките са имали по сметките си в БНБ, всички банки като обща сума валута за 2.161400 млрд.евро. А в сряда вечерта - вчера в 17:00 часа сумата вече е била 1,325284 млрд.
Какво излезе в крайна сметка? Кризата приключила, ама банките имат далеч по-малко пари. Тоест са още по-заплашени от фалит - болни и читави, ама били по-здрави и укрепнали според премиер, банкери, експерти. За пълни олигофрени и идиоти ни броят!
Преди кризата банките са имали провизии, резерви и т.н. в БНБ - пари за зор заман (част от капиталовата адекватност) за 6,484 млрд. лева, а в края на миналата седмица според баланса са били 6,184 млрд. Тоест точно 300 млн. от тези пари вече ги няма, прочутата нейна капиталова адекватност отслабва като изпосталя модна икона, ама ей, на, системата станала по-стабилна.

И понеже стана дума за банките...
Лавината от задържани вътрешнобанкови преводи поради недостиг на пари и блокиращите от това платежни системи нараства, при това във всички банки. Реално никакви срокове вече не важат, дори и да се ползва най-бързата заявка - за часове или ден. В някои фин. институции това е всеки втори превод, а например в проблемните стигат и до 3/4 от общия им брой.
Случило се е следното - системата е претоварена, а банките нямат достатъчно ликвидност. Тогава преводите се изпълняват според реда на постъпването им - по дни, часове и минути. И това става до размера на финансовите средства в системата за този ден. Останалите чакат на така нар. опашка, която е записана в привилата на системите. Ликвидността на банковата система не стига, ПИБ е част от нея, има маса натрупани преводи от предишната седмица, които все още изпълняват, а по-късните нареждания чакат на опашката
Никого не можете да осъдите - системите са записали в правилата си възможността за закъснение поради ликвидни проблеми, общи проблеми за фин.сфера и т.н.
Но в такива ситуации ако преводът е получен и съответно веднага осребрен, макар и с над седмица закъснение, си е жив повод за черпене.

~~~~~~~~~~ ФАЛИРА ЛИ БЮДЖЕТЪТ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Завъртяха и печатницата за банкноти. Преди кризата стойността на банкнотите в обръщение беше под 10 млрд. лв. От няколко седмици достигнаха символичния рубеж, а в понеделник са били 10,532 млрд.
Дори и да не се връщаме към времена, когато бяха 6 милиарда и нещо, а не устремили се към 11 млрд., нарастване от над половин милиард отгоре само за броени дни е стряскаща величина. Знаем защо става така - иде време за плащане на пенсии, на държавни заплати. Хазната е празна и хоп - половин милиард отгоре! От печатницата на БНБ.

ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ ДАННИТЕ! КОЙТО ХРАНИ ИЛЮЗИИ, ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ, ДА СИ ГИ ХРАНИ. АМА ИЛЮЗИЯТА КЪЩА НЕ ХРАНИ!
КОЙТО ИМА ПАРИ, ЗНАЕ КАК ДА ГИ СПАСИ.
ЗНАЕ НАЙ-СИГУРНАТА БАНКА - ИЗМИСЛИХА Я ПО ВРЕМЕНАТА НА ВИДЕНОВ. И онази песен, как беше "левовете - в марки", когато дори и възрастните обръщаха жалките си левчета от пенсиите във валутните бюра, докато и бюрата не хлопнаха кепенците или спряха да продават валута...

И последната новина е, че вече не сме във Валутен борд, макар че не са го обявили. Правилата на Борда, Законът за Борда престанаха да действат. В следващ пост ще обясня какво става. Хората не разбират, че кризата е процес, иска време, има инкубационен период. Тя бере като като гной, докато се пръсне. Но това е късно за лечение, а обикновено и тогава разбираме нуждата от него.


След 25 години преход не само скочихме назад във времето, там, където бяхме на дъното след 7 години преход - през 1997 г. Днес хората са много по-бедни от тогава, икономиката - много нежизнеспособна, политиците - съвсем брутални и негодни, народът - стопил се от смърт, емиграция, смачкан и дори примирен.
Днес катастрофата ще бъде още по-тежка и с по-големи параметри. И сме си виновни като общество - така, като маса българи сочат гърците като виновни за промененото им от тамошната криза битие.
Не мога да кажа нищо утешително. Излизането от подобни катастрофи става единствено чрез тежки жертви, а не чрез приказките колко лош е империализмът, МВФ и ЕЦБ (Европейска централна банка) и караниците на родните простаци - народни водачи с лустро или без лустро кой е "спасил" банковата система.                                                       www.facebook.com/grigor.lilov/posts/608798772569399



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685286
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031