Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 20:36 - Корените на Държавна сигурност оплитат българските гори
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 3334 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.08.2014 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По времето на ГЕРБ, Министерството на външните работи успя с процедурен трик да върне в България една трета от дипломатите, обвързани с комунистическите тайни служби, Министерството на земеделието и храните „пусна” в българските гори агенти на бившата Държавна сигурност, които да се разпореждат с природното богатство на страната ни.

В шесте държавни горски предприятия половината назначени директори са сътрудничили на репресивните служби на бившия режим: Пейчо Върбанов е „агент Гора”, съдържател на явочна квартира, Юри Миков е принадлежал като агент „Румен” към ДС и УБО, а Иван Недков е бил щатен служител, разузнавач на УБО.

Останалите трима са също стари „горски разбойници”: Александър Йолев е шеф на “Озеленяване”по времето на Стефан Софиянски, уволнен и даден от Столичния общински съвет за разследване от Икономическа полиция. Ботьо Арабаджиев е освободен от ловно стопанство „Кормисош” заради злоупотреби, по които прокурорската преписка още не е приключена. Йордан Радославов е един от идеолозите на заменките, заместник на подсъдимия бивш шеф на агенцията по горите Стефан Юруков.

„Тези хора са от системата”- по думите на представител на МЗХ. Да, от „системата” са. Тези хора ще получат за управление от държавата активи от над 83 млн. лева и ще поемат цялата (горско- и ловно-) стопанска дейност в горите, приходите от която за миналата година са били 250 млн. лв. Те ще се разпореждат със сечта и лова, ще възлагат проектирането и строителството в горите и земите в държавните горски територии, ще отдават под наем поверените им движими вещи и недвижими имоти, ще сключват договорите за добив и продажба на дървесина.

И така, докато посланиците на българската държава, обвързани с минали зависимости, знаково се отзовават, за да не „ни излагат пред чужденците”, българската територия се разпределя между недобросъвестни стопани. Правителството на ГЕРБ се опитва да представи България пред външния свят като страна, освобождаваща се от комунистическото си минало, но държи самата България в плен на зависимостите от това минало. Тези, които са служели на репресивния орган на престъпен режим, ще съблюдават закона в новите държавни стопанства. Този, който е изсекъл Витоша, ще опазва горите на същата тази Витоша, и на Рила и на Пирин.

„Цветът на българската горска система и най-добрите кадри”нарече новообявените директори най-дискредитираният депутат от ГЕРБ,познатият лобист, ловджия, „тарикат и мераклия” Емил Димитров, заместник-председател на земеделската комисия и собственик на 20 хил. хектара гори в Етрополския Балкан.

Директорите с цветни псевдоними вместо да накарат да „цъфне” горското стопанство, ще го об -„вържат”със собствените си зависимости. Тези назначения за пореден път потвърждават връзката Държавна сигурност – организирана престъпност, в случая дървената и бракониерската мафия. Тези кадри са топла връзка към президента с псевдоним и пушка (близък съратник на „хората от системата”, получил вълчицата Зорница от Юри Миков в предишното му качеството на шеф на ловно стопанство „Витиня”), ДПС и Тройната коалиция.                                                                                     Биволъ разкри добре организирана мафиотска схема за бракониерски лов и сеч в няколко общини в Североизточна България. Организацията е действала и продължава до момента. В нея участват представители в ключови държавни институции. Чадъросването на престъпленията става именно от хората, които отговатят за тяхното разкриване и санкциониране. Вместо това държавните служители се оказват съучастници в мафиотска структура, чрез действия или бездействие.                                                                       Където ловуват олигарсите дивеч не вирее

Разследването на Биволъ след случая с бития Данчо Йорданов и служителя му Васил Иванов показа, че бракониерството не е единствения проблем в ДЛС – Балчик. Ловното стопанство трайно е на загуба от основната си дейност – ловностопанската. Това признава и директорът му инж. Калинка Тодорова. През 2011 г. загубите от ловната дейност са 55 000 лв., през 2012 – 30 000 лв, а през 2013 г - 94 000. Въпреки това предприятието никога не е на загуба. В последните две години печалбата му е по 64 000 за 12 месеца. Елитното ловно стопанство, държащо световен рекорд за еленови рога, се издържа от дърводобив, с който компенсира загубите от ловностопанската дейност и средствата за залесяване. Инж. Тодорова подчертава, че за всеки кубик добита дървесина се внасят държавни такси от стопанството.

По презумция ловните стопанства се занимават с опазаването на дивеча, като национално богатство. Кому обаче е потребно ловно стопанство, което се издържа с дърводобив? Основателно изглежда и въпросът доколко успешно се опазва и дивечът в ДЛС – Балчик, щом външен за стопанството човек се бори срещу бракониерите в него.

Не по малко основателно е питането как изобщо стопанство, където ловуват Димитър Дъбов, Румен Овчаров, Георги Гергов и Бойко Борисов е на загуба? Възможно ли е тази популярна дестинация за платен лов да е губеща? Животни ли няма или дивечът се отстрелва „на черно" и печалбата отива по джобове на частни лица?

КОЙ има интереси да контролира горските и ловни територии в Североизтока?

Калинка Тодорова смята, че ситуацията ще се промени. През през м. май т. г. е бил сключен договор за съвместна ловно-стопанска дейност с външна фирма – "Тевекс" ЕООД, която щяла да финансира изцяло всички ловни мероприятия.

Справка за фирмата и свързаните с нея лица води към директни връзки с руските газови интереси, чрез "Стройтрансгаз консорциум". Собственикът на "Тевекс" ЕООД Георги Чолаков е един от управителите на консорциумите "Стройтрансгаз" и "Газпроект Юг". Тези субекти бяха свързани пряко в квотите по строителството на Южен поток и интересите на Делян Пеевски в този проект. Заради мажоритарната собственост на руския олигарх и проближен до Путин Генадий Тимченко, консорциумът отпадна от пряко участие в строителството на газопровода. Мераците обаче да се сложи ръка на природните богатства в района на Добруджа остават в сила.

Подобен договор, за друга част от ловния район на стопанството, съществува от 2011 г. Договорът е с фирма "Манекс", свързана с бившия член на полититическия кабинет и парламентарен секретар на Министерството на земеделието и храните по времето на ГЕРБ Симеон Манасиев. Фирмата беше уличена в схема за източване на целеви субсидии през 2010 г. Преди влизането на частните инвеститори загубите от ловностопанската дейност достигали до 120 000 на година, твърди инж. Тодорова. Никой частен инвеститор обаче не налива пари в губещи дейности. Следователно когато ловностопанската дейност е съвместна е печеливша, а когато си извършва от ДЛС – Балчик губеща. Хипотезите са няколко. Едната е, че предприятието се вкарва умишлено в загуби, за да бъде отворен път на частни фирми за съвместна дейност. Версията, че ловно-стопанската дейност е нерентабилна у нас, звучи несъстоятелно. Ако това беше така интересът от частни олигархични структури към дейността би бил изключен, а той е факт.

Изводи:

Пораженията върху българските гори и дивеч достигнаха до невъобразими размери през последните 10-15 г. Размерите на поголовните сечи на старите ни лесове и масовото изтребление на дивите животни се превърна в зловеща практика, протектирана от държавната власт на най-високо равнище. Корупцията в МЗХ и беззаконията в горите на България опустошиха най-ценния ни доскоро национален капитал – чистата, девствена и красива природа. Връх във феодализацията и мутризацията на горите и планините ни са промените в законите на горите и лова, приети от ГЕРБ по предложение на депутата Емил Димитров /Емо Фаса/. Една от задължителните каузи за нормализиране на демокрацията ни е премахване на законите на Фаса, създадени и обслужващи единствено олигархичните неофеодални порядки и в никакъв случай общественият интерес на нацията.                                            image image  Снимки от Космоса доказват зверска сеч край Стара Загора. Цяла гора изчезва, на нейно място изниква жилищен комплекс.За отвличане на общественото внимание бяха съборени само незаконни ромски постройки.                                                           От Българската гора пряко зависи оцеляването на българския народ и съдбата на държавата - от нея, не от Евросъюза, от шистовия газ или от атомния ток.

Затова гората трябва да се пази денонощно, и то с оръжие в ръка, а залесяването трябва да се осъзнае като върховен дълг и въпрос на чест за всеки български гражданин. Това е новият национален идеал, защото днешното дередже на българската гора е отчайващо, но то ще става още по-лошо. Гората е заплакала, но не за нов закон, нито за наредба. Тя има нужда от доктрина.                                                                                      Преди всичко трябва да е ясно, че всеки, който вдига брадва на българската гора - от негово величество царя до най-дръгливия циганин, извършва престъпление не само срещу българския народ, но и срещу човечеството. Цялата планета е изложена на рискове заради глобалното затопляне, но в силно обезлесените страни то ще доведе обществата до колапс. Българите ще измрат, когато горските площи в България паднат под 10% от територията й. При сегашния темп на обезлесяване това ще стане след около 30 години. В момента горите заемат 35% от територията ни, а в древността са били почти 90%.                                                                                                                    Историята е пълна с много зловещи примери за цели нации и държави, които са изчезнали заради изсичането на горите си. Цивилизацията на Великденския остров например се е затрила малко след като последната палма на острова е била отсечена, за да бъде тътрузен и изправен поредният каменен истукан.                                                                      Маите пък са измрели от глад заради засоляване и ерозия на почвата, причинени пак от обезлесяване. На Арабския полуостров последното дърво е отсечено за траверси през 1922 г. Сега там е пустиня. Гърците изсичат горите си още от античността, за да правят кораби.

Затова днешна Гърция има най-многобройния морски флот, но е почти гола. Случайно ли световната криза разори първо нея? Хаити още преди земетресението бе най-съсипаната държава в света. Случайно ли е, че тя е и най-голата държава в света? Заради колониалната сеч, заради опалното земеделие и заради навика на хаитяните да се отопляват с дървени въглища днес дървета растат само на 1% от територията на Хаити.

Обратното, гористите страни или са вече много богати и могъщи, или се развиват с бързи темпове. Най-добрият пример за зависимостта между гората и благоденствието е Япония. Като всяка островна държава тя е пренаселена, но въпреки това цели 76% от територията й са заети от гори. Това я прави най-гористата държава в света. Случайно ли е, че някои намират японския пейзаж за най-красивия в света? Японците пък са най-дълголетната нация. Средната продължителност на живота им е 80 г. за мъжете и 85 г. за жените. Никой друг не живее толкова дълго, колкото японеца. Нима пак е случайно, че тъкмо Япония е антиподът на Хаити? Истински смайващо е обаче, че вредата от голата сеч и ползата от горите са осъзнати от японците още през XV век и оттогава горските площи все нарастват. Залесяването и строгият контрол на дърводобива са държавна политика в Япония още от времето на шогуните.

В България е наопаки. И тримата ни кобургски царе са едри горовладелци и върли дървосекачи. Исторически погледнато, те са най-големите хищници в българската гора. Цар Фердинанд заслужава прякора Голям Сечко. Той е изнесъл и продал най-много дървесина, било защото ботаниката му е хоби, било въпреки това. Царят сече интензивно, а в годините на Първата световна война - безогледно. Двете последни композиции с трупи от царските гори напускат България заедно с влака на самия Фердинанд в деня на абдикацията му 3 октомври 1918 г.

След 1934 г. цар Борис също разгръща голяма сеч. Именно ламтежът на Борис за гори тогава става причина за разрива му с Йонко Вапцаров, бащата на великия поет.

Двамата са били близки и богатият банскалия е помагал на царя да придобива горски парцели в Пирин. Има версия, че Борис е отказал да помилва осъдения на смърт Никола Вапцаров именно заради кавгата с баща му.

Изненадващо ли е, че за цар Симеон реституцията на гори се оказа по-важна от реституцията на дворци и че тъкмо царят надвзе двойно от рилската гора. В миналото такива "дарения" от чиновници в полза на Фердинанд и Борис е имало стотици. На Симеон му викаха Горския, но още щом встъпи във владение, му излезе прякорът

Малък Сечко. Ох, на дядо! Изненадващо ли е, че когато тройната коалиция падна от власт, държавата тутакси забрани на царя всякаква сеч.

А щом царят в една държава усърдно сече, какво му остава на пъдаря, освен да се влее в горската мафия. Но дори да е честна, горската стража е малобройна и безсилна пред озверелите пълчища от секачи. Затова националният идеал повелява

защитата на горите да бъде поверена на българската армия. Наред с всенародното залесяване това е най-същественият елемент от горската доктрина.

Няма да е прецедент. По света има много случаи, когато войската е поемала охраната на горите. Най-драстичия пример дава Доминиканската република. Тя има 74 горски резервата върху цели 32% от територията й. За да ги опазва, армията й е изградила могъщи военновъздушни сили. Те разполагат с повече бойна техника дори от Мексико.
image
  Забраната да се пекат кестени на улицата или затварянето на няколко фабрики няма да помогнат за подобряването на въздуха в китайската столица. Истинският проблем са изсичането на горите и грандиозните поливни планове.gorichka.bg/obezlesyavaneto-tragediyata-na-zhitelite-na-pekin/                                                                                                                 А българската армия, макар и в НАТО, в момента е в състояние на доктринална безпътица. Тя няма кауза, за която да си струва да лее кръв и да мре. Историческите врагове на България днес са й съюзници и няма с кого да се воюва. Затова великият наш войник ходи да си търси враг в Ирак или в афганистанския пущинак. А в същото време горската мафия и бракониерската сган върлуват в българските гори, поставяйки под заплаха биологичното оцеляване на целия народ. Е, не показва ли това колко сбъркана е нашата концепция за национална сигурност, колко грешни са Първановите шлемове и Плевнелиевите приоритети?

Днес защитата на гората е единствената достойна кауза, за която си струва да имаме армия и тя да влезе в битка! Защото гората трябва да се брани също като родината, само че още по-доблестно и храбро.                                                                                                             Държавниците ни са още твърде зелени, за да станат "зелени". Те също ще узреят, но бавно и късно под напора на бедствия, които тепърва ще връхлитат страната като последица от обезлесяването. Ще има огромен дефицит на дървесина. Сушите ще станат чести и продължителни. Всяка година ще има наводнения. Ще тръгнат свлачища и срутища. Реките ще се затлачат. Ерозията ще промени самия облик на страната. Почвите ще се засолят и изтощят.

Ще настъпи глад Който не се е изселил, ще умре. България ще изчезне.
                                                              В момента природата на България се унищожава зверски. „Отидете и вижте в Самоковско, в Малко Търново, секат и Стара планина. В момента се сече на голо. Не е санитарна сеч, нищо не остава там".До дъно се режат дървета в изключително красиви райони от Натура 2000 - защитените местности Батова и Лимана.      Варварска сеч се извършва в района на финландското селище и черната скала на Боровец, както и край Своге, Ботевград и Малко Търново.     Над Своге и Ботевград пък са изсечени букове във вододайната зона,а това е абсолютно забранено от закона.        
                                                          „Първо се секат едрите дървета, които се изнасят в чужбина. Разрешават ви 100 кубика, вие режете 1000 кубика. Неща, които според специалисти са престъпления, в момента минават като административни нарушения”.   „В едно място, където се сече безобразно, е намесен кметът, общинските съветници, полицията, горското стопанство, прокуратурата, и естествено честните бизнесмени, които извършват самата сеч”.                                                                                                     За да се избегне този зловещ развой, са нужни въоръжени военни части за охрана на горите от атаките на бракониерската червена мафията/наследници на бившите комунисти и ДС/ . Нужно е и залесяването да стане дело на целия народ.           image   „БЕЛИЯТ МЕРЦЕДЕС”                    .
                                                                                                                              



Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - Поздравления за актулната тема. Сечта на горите ще унищсжи природната ни среда!
25.08.2014 21:05
В моя бло има писано за много такива престъпления.

http://planinitenabulgaria.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/08/25/beliiat-mercedes.1291768
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8729431
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930