Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 20:57 - РОЛЯТА НА КРЪВТА В ОРГАНИЗМА
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1377 Коментари: 0 Гласове:
3



 
image
РОЛЯТА НА КРЪВТА В ОРГАНИЗМА СПОРЕД ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА


КРЪВТА СПОРЕД ТКМ

Функцията на кръвта според ТКМ е да подхранва организма и е едно от основните вещества, от които е съставен нашият организъм. Системата от съдове, по която циркулира кръвта, в китайската медицина се нарича „дворец на кръвта" .При нормални условия, кръвта циркулира в съдовете и достига всяка част на тялото като го овлажнява и подхранва.Кръвта, която изтича извън съдовете и не подхранва тъканите, се нарича „лоша кръв".

Кръвта се отнася към Ин-енергията и за да се образува и циркулира й е нужна Ян-енергия,т.е. функционалната активност на Ци. Както Ин не може да съществува без Ян , така и кръвта и Ци са неделими и не могат да съществуват и циркулират една без друга.                                                                                           НАЙ-ВАЖНИ ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА КРЪВТА СА ЧЕРНИЯ ДРОБ И СЪРЦЕТО.

Черния дроб съхранява кръвта, а СЪРЦЕТО я управлява, затова в китайската медицина съществуват термините „кръв на черния дроб" и „кръв на СЪРЦЕТО" .В първия случай се има предвид кръвта, която се съхранява в черния дроб, а във втория- кръвта, която се управлява от СЪРЦЕТО. Достатъчното количество кръв в СЪРЦЕТО осигурява нормалната й циркулация.


КАК СЕ ОБРАЗУВА КРЪВТА?

Далакът и стомахът са източникът, който образува и трансформира Ци и кръвта.Кръвта се образува от изчистените хранителни вещества, които се трансформират в стомаха и далака от храната и водата.В трактата "Лин шу" се казва, че далакът и стомахът получават хранителните вещества от храната и ги трансформират в червено вещество, наречено кръв.Далакът издига изчистените хранителни вещества към белите дробове, които ги предават на СЪРЦЕТО, където под въздействието на енергията Ян на СЪРЦЕТО, те се трансформират в кръв.В трактата"Лин шу" се казва: "Подхранващата Ци прониква в съдовете на СЪРЦЕТО и се трансформира в кръв.".

В образуването на кръвта участва и квинтесенцията Дзин. Според древния лекар Джан Лу(1617г.-1700г.):"Ако кръвта не е изтощена, то в бъбреците тя се преобразува в квинтесенцята Дзин.Ако квинтесенцията Дзин не е изтощена, то в черния дроб тя се преобразува в чиста кръв. "Т.е. квинтесенцията Дзин на бъбреците и кръвта на черния дроб взаимно се пораждат и трансформират. Освен това квинтесенцията Дзин на бъбреците снабдява костите с костен мозък, който не само ги подхранва, но и участва в образуването на кръвта.

Следователно материална основа при образуването на кръвта са хранителните вещества, получени от храната и водата, и квинтесенцията Дзин на бъбреците. Кръвта се образува с помощта на функционалната активност на далака, стомаха, СЪРЦЕТО, черния и белия дроб и бъбреците.                                                                                                                        КАК ЦИРКУЛИРА КРЪВТА?

След като се образува, кръвта тече по съдовете с помощта на СЪРЦЕТО, черния дроб и далака.Затова се счита, че нормалната й циркулация е резултат от съвместното функциониране на тези органи.

СЪРЦЕТО управлява кръвоносните съдове.Ци на СЪРЦЕТО е основната движеща сила при циркулацията на кръвта. Далакът контролира кръвта, като не й позволява да излиза извън съдовете.Черния дроб съхранява кръвта и регулира количеството, което циркулира. Съчетаването на функциите на тези два органа осигурява постоянното циркулиране на кръвта по съдовете.При нарушение в един от тези органи, може да се наруши нормалната циркулация. Например при недостиг на Ци на СЪРЦЕТО циркулацията на кръвта отслабва и може да възникне застой на кръвта на СЪРЦЕТО. При недостиг на Ци на далака,той не е в състояние на контролира кръвта и възникват различни вътрешни кръвотечения.Черния дроб осигурява свободната циркулация на Ци, която е движещата сила за циркулацията на кръвта.Когато се наруши функцията за съхраняване и разпространение на кръвта на черния дроб, също могат да възникнат кръвотечения.

Основно проявление за нарушение в циркулацията на кръвта е застоят на кръв .То обикновено е свързано със застой на енергията Ци, недостиг на Ци, сгъстяване на кръвта под въздействието на външни патогенни фактори като студ, горещина в кръвта, а също и различни травми.

Застоят на кръвта възпрепятства свободната й циркулация, а недостигът на Ци - я забавя,така че и в двата случая е възможно да възникне застой на кръвта.

Студът в кръвта може да забави циркулацията й, да я сгъсти и да предизвика застой. Това състояние обикновено се проявява при натрупването на патогенен студ в съдовете. Основни симптоми при студ в кръвта са студена болка в долната част на корема, изстиване на крайниците, болки в крайниците, засилващи се при захлаждане и затихващи при загряване, нарушения в менструалния цикъл, тъмно-червени съсиреци със сгъстена кръв при менструация, тъмно-червен език с бели налепи, дълбок и рядък пулс.

Горещината в кръвта може да стане причина за възникването на застой в кръвта, защото горещината изсушава течностите в тялото и предизвиква сгъстяване на кръвта.Освен това горещината може да предизвика кръвотечения, тъй като ускорява потока на кръвта.Основна причина за горещина в кръвта е горещината във вътрешните органи, която се разпространява в нея.Такова състояние обикновено възниква при преумора, гняв, прекалена полова активност. Основни прояви на горещина в кръвта са храченето на кръв, кръвотечение от носа, кръв в урината и изпражненията, тъмно-червен език, тънък и ускорен пулс.


ОСНОВНИ ПРОЯВИ ПРИ ЗАСТОЙ НА КРЪВТА СА:

- ясно локализирана пронизваща болка, която се засилва при натиск;

- различни кръвотечения с отделяне на тъмно-червена или тъмно-лилава кръв, понякога сгъстена;

- застой на петна (по кожата, на болезнени места, по езика);

- тъмно-червен или лилав цвят на устните,ноктите, езика.


ПРИ ЗАСТОЙ НА КРЪВ В РАЗЛИЧНИТЕ ОРГАНИ СЕ НАБЛЮДАВАТ СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:


- в СЪРЦЕТО- усещане за стягане в гърдите,болки в областта на СЪРЦЕТО, лилав цвят на устните;

- в белите дробове- болка в гръдния кош, храчене на кръв;

- в червата и стомаха- повръщане на кръв;

- в черния дроб- болки в подбедриците, уголемяване на черния дроб;

- в матката- болезнена менструация,тъмна кръв със съсиреци при менструация;

- в кожата- лилави петна по кожата, хематоми, суха лющеща се кожа.

Застоят на кръвта може да е причина за главоболието, болките в епигаструма, кръста, подредбрието, гръдния кош, задържане на урина, слабост в мускулите, болка и ограничено движение на ставите, кашлица, сърцебиене, маточни кръвотечения, безплодие и много други.
                                                                      ФУНКЦИИ НА КРЪВТА

В човешкия организъм кръвта има две основни функции:

1. Подхранване и овлажняване на организма: Кръвта циркулира в целия организъм- вътре по вътрешните органи, а на повърхността по кожата, мускулите и сухожилията, подхранвайки и овлажнявайки целия организъм и тъканите."

От тази функция на кръвта зависи състоянието на очите и подвижността на крайниците.В трактата"Су вън" се казва:"Когато черния дроб получава кръв, очите могат да виждат; когато краката са снабдени, с кръв могат да се движат; когато дланите са снабдени с кръв, могат да хващат; когато пръстите получават кръв, могат да се движат." А трактата "Лин шу" казва: „Ако кръвта е в хармония...мускулите са силни, костите здрави, а ставите подвижни."

При недостиг на кръв се нарушава подхранването и овлажняването на организма и тъканите и се появяват симптоми като светъл цвят на устните, езика и ноктите,отслабване, световъртеж,шум в ушите, сърцебиене, отслабване на зрението, сухост в очите, нарушение в подвижността на ставите, слабост и нарушаване на чувствителността на крайниците, суха и лющеща се кожа.

2. Осигурява мисловната дейност.Кръвта също е материална основа за мисловния процес, който се контролира от СЪРЦЕТО според ТКМ.Единствено при достатъчни Ци и кръв човек има ясно съзнание и достатъчно добра мисъл.В трактата "Сун вън" се казва:"Кръвта и Ци-това са жизненият дух Шън на човека.".А в „Лин шу":"Жизненият дух Шън е в наличност в организма, само когато кръвоносните съдове са в хармония.".Тези цитати доказват тясната връзка между кръвта и мисленето.

Недостигът на кръв може да стане причина за различни психически нарушения.Например, недостигът на кръв в сърцето обикновено се проявява в състояния като сърцебиене, безпокойство, страх, безсъние, отслабване на паметта, а недостигът на кръв в черния дроб-в неспокоен сън с много сънища, треперене на китките.


ВРЪЗКАТА МЕЖДУ КРЪВТА И ЦИ

Ци и кръвта са материалната основа за функционалната активност на организма.Те се образуват от най-фините хранителни вещества, получени от храната и водата, квинтесенцията Дзин и Ци на бъбреците.Тяхното образуване зависи от функционалната активност на белите дробове, далака и бъбреците.Ци основно загрява организма и е движещата сила на всички жизнени процеси в организма, а кръвта осигурява подхранването и овлажняването му.

Ци това е Ян, а кръвта-Ин.В ТКМ се използва следната фраза, която обяснява тясната връзка между кръвта и Ци:"Ци управлява кръвта, а кръвта е майка на Ци."

Изразът "Ци управлява кръвта" означава, че процесът на образуване и циркулация на кръвта е невъзможен без Ци. Материалната основа на кръвта е квинтесенцията Дзин, която се отнася към Ин.Нейната трансформация в кръвта зависи от активността на Ци.Само при достатъчна Ци нейната функционална активност за образуване на Ин на квинтесенцията Дзин в кръвта се проявява напълно.При недостиг на Ци тази функция отслабва, затова недостигът на Ци води до недостиг на кръв.Затова когато се лекува недостиг на кръв трябва да се осигури възстанови Ци.

Тъй като Ци управлява циркулацията на кръвта, Ци на белите дробове осигурява разпространението й, а Ци на черния дроб - свободния й поток, затова циркулацията на кръвта зависи от функционалната активност на тези органи.В ТКМ има израз:"Когато циркулира Ци, циркулира и кръвта" .

При недостиг на Ци отслабва активиращата й роля в циркулацията на кръвта.При застой на Ци се нарушава и свободната циркулация на кръвта.И в двата случая може да възникне застой на кръвта. Затова при лечение на застой на кръвта трябва да се оживи не само кръвта, но и да се възстанови свободната циркулация на Ци или да се възстанови недостигът на Ци, само така е възможно да се постигне положителен резултат при лечението.

Нормалната циркулация на кръвта вътре в съдовете и задържането й в тях се осигурява под контрола на Ци.Недостигът на Ци предизвиква отслабване на този контрол и предизвиква кръвотечения.В китайската медицина се казва, че "Ци не е в състояние да контролира кръвта". Когато се лекуват кръвотечения, трябва да се попълни Ци, за да има резлутат.

Изразът: "кръвта е майка на Ци" показва, че Ци не може да осигури физиологическата активност на органите и тъканите, ако не се подхранва достатъчно от кръвта. Силната загуба на кръв, по принцип е съпроводено с изтощение на Ци(т.е. слабост, изпотяване, недостиг на въздух, умора) и се нарича „изтощение на Ци и кръвта" .

http://bulgarian.cri.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685235
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031