Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 22:37 - БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДНЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕКРАСНА ИЛЮСТРАЦИЯ ЗА НАШАТА ПРОДЪЛЖАВАЩА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСКАТА И ОТОМАНСКА ИМПЕРИИ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 958 Коментари: 0 Гласове:
2



България е вече част от Европа, но старият въпрос си остава: европейска държава ли е България? Господин Барозу очевидно е изказал неволно откровение: «Аз мисля, че едно от най-големите постижения на европейския континент беше разширяването на ЕС. За минута си представете, че тези страни не бяха се присъединили към ЕС. В този случай нямаше да обсъждаме Украйна. В този случай може би щяхме да обсъждаме България или Балтийските държави.»

До тук председателят на Европейската комисия е прав – България стана част от Европа само защото беше приета. Най-естественият аргумент в тоя случай е географски – България е част от континента още от самата поява на името Европа, което е част от източна Тракия. По онова време никъде другаде на континента не е съществувало съзнание за континентална общност. Бавно през вековете това осъзнаване пълзи от изток на запад. Искам да кажа от напредналия Изток към дивия Запад.

Днес ситуацията е съвсем друга – България и Румъния са част от старите териториални апетити на Руската империя, която в основата си е анти-европейска, макар и основана от европейци (германци). Срещу нея стои Отоманската империя, заради която сме пропуснали светлината на европейското Просвещение.

Тук трябва да припомним още веднъж известните клишета на идеите от епохата на европейското Просвещение, тъй като на Балканите те се изучават като вносни, но са откъснати от историческата еволюция на района и в частност на България и Румъния.

Какво означава да пропуснем тази така наречена епоха на Просвещението? В основата си тя дава идеята, че човек може да опознае света чрез разума си, чрез наблюдение, измерване и класифициране на природните феномени. От тук и огромния интерес към ботаниката, минералите, светлината и цветовете. Но епохата на Просвещението означава също опознаване на човешката природа, а заедно с това и създаване на институции, действащи чрез разум и морал и създаващи условията за смисъла на човешкия живот и човешкото щастие. Така законите, администрацията, икономиката, образованието, здравето и добрия живот стават част от целите на Просвещението.

Двете империи, просъществували най-дълго и най-болезнено на гърба на България, са Руската и Отоманската. БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДНЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕКРАСНА ИЛЮСТРАЦИЯ ЗА НАШАТА ПРОДЪЛЖАВАЩА ЗАВИСИМОСТ ОТ ТЯХ. Късметът едната империя да надделее над другата не означава независимост дори и днес, когато официално сме част от ЕС.

Господин Барозу трудно може да проумее този факт, тъй като той знае да защитава свободата и независимостта си, а не да чака някой да му ги поднесе. Този път късметът е на наша страна, но той няма да трае дълго, ако не знаем да го защитаваме.

Николай Флоров
 



Гласувай:
2



1. injir - Само от двете страни ли зависи. . . ...
30.10.2014 22:45
Само от двете страни ли зависи... Май е зависима от много страни...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8686318
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031