Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 20:40 - В ЛУНАПАРКА НА САТАНА -Хелоуин и игумен Исидор
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 3706 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.10.2016 22:10


image


Джордж Буш покани старият си приятел, за да прекарат Halloween заедно! Но Путин нямаше време да си купи Хелоуин костюм                                                                                                        
                              image 

"Хелоуин" днес е чужд празник и като такъв го набутват на Българите разни пълзачи и чуждофили,научени от съветската система да тъпчат всичко наше и да превиват гръб пред всичко вносно. Сега обаче ще ги разочаровам горчиво с новината,че някога този празник е бил наш,понеже не друг,а именно дедите ни са го занесли на Британските острови преди повече от 3 000 години чрез "Fir Bolg" (Хор Болг= Хора Болги) и го празнували,без никакво съмнение,по Коледа. По-долу изреждам доказателства,че това е така:

1. "Хелоуин" на архаичен Български език означава "Хелодин" (Келодин,Коледин,
Коледен,Колесен)- ден на Слънчевия бог. Празникът е езически разбира се- преди 3 000 години християнство не е имало,а Българите празнували деня на Новото Слънце по Коледа.

2. Маскирането,което се извършва на "Хелоуин",е далечен отзвук от древния Български обичай "Коледуване",когато многобройни групи от маскирани по различни начини Кукери обикаляли домовете и честители празника на хората,
приканвайки ги да се включат в него:                                                    Външния вид на маските за Хелоуин разбира се е променен,за да не дразни пасторите (пастирите) на католическата църква,която господствала в Британия от IV до XVI-XVII век. Което означава,че британците са отстъпили от обичаите си и се пречупили пред чуждото много преди нас. Кукерите някога се наричали Катари и Сатари (Сатири,Сатри): поклонници и жреци на Дионис. А "Дионис" едно от имената на Нощното слънце,както научаваме от Макробий. Нощно за Българите явно е зимното (новото) слънце,започващо на 21-ви декември,а лятното слънце (21-ви юни) е дневно и бележи дните на Аполон (Опален/Обилен,О"Перун).

3. Датата на празника (първи ноември) не е много далеч от Българската Коледа,но се раздалечила от нея поради това,че британските Болги в някакъв момент изпаднали в изолация от своите роднини на континента,при което не могли да съгласуват датите на празниците си с тях,а развитието им тръгнало по свой път. Не е изключено обаче разминаването в датите да е направено умишлено от католиците още през Х-ХI век,които искали да размият езическата същност на празника и да отдалечат новата му дата от старата,за да изтръгнат по-лесно езическия манталитет от сърцата на хората,макар че не могли да забранят самия празник и били принудени да се приспособяват към него.

4. Издълбаната тиква с поставена в нея свещ или фенерче не е британски обичай,а Български: аз,брат ми и моите братовчеди го знаем от дядо ни Ангел още като деца,когато никой в България не беше чувал дори за Британия,камо ли за някакъв "Хелоуин". Около Нова година той винаги ни правеше коледни фенери от издълбана тиква с очи,нос и уста и е учил този обичай от дедите си,а не от британците или американците! Лично аз го знам от над 50 години,като доскоро не съм и подозирал,че някой ще има нахалството да го обяви за чужд! В далечното минало,когато още не е имало тикви (те са внесени от Америка),за целта са ползвани несъмнено кратуни и дори лобеници ("любеници"),когато ги е имало в наличност през декември. Кратуните са известни по нашите земи още в неолита,така че от тях са правени първите коледни фенери,без съмнение. Така направен,коледният фенер олицетворявал Слънчевия бог,чийто празник се чествал по Коледа (виж http://shtaparov.blog.bg/politika/2010/12/24/proizhod-i-znachenie-na-dumite-koleda-kalendi-i-kolobyr.656529).

5. Карнавал с маскиране се провежда ежегодно и във Венеция,но и той е наследен от обичаите на нашите деди. Датата му е променена вероятно преди 1200-1300 години по изрично настояване на Католическата църква,чиято цел била да бъде откъснат празника от езическата му същност,понеже не е можело да бъде забранен.

Затова,ако ще празнуват децата ни този "чужд" празник,нека знаят древния му Български произход и да го прославят пред света като такъв,а не да забравят тази водеща подробност,която е по-важна от самото празнуване! Нека я научат и журналистите,които го популяризират- те се нуждаят от това знание,за да преоткрият себе си,а не да превъзнасят чуждото! 
                   
shtaparov.blog.bg/     
            image                                                             
Хелоуин e келтския езически празник Самейн, традиция, изместена през вековете от християнството, но възроденa отново през материалистическия и атеистичен 19-ти век. За борба с християнството богоборчеството взема на въоръжение забравените езически традиции, превръщайки Хелоуин в негова сатанинска противоположност.  
                    image                                               

Неоезическите обреди започват да се извършват с оскверняване и издевателство над християнските светини. За кощунствените си действия от храмовете се крадат кръстове и дори Свети Дарове, а за надсмиване над църковното почитание на светите мощи, участниците се маскират като скелети. Това е своего рода бесовски «реванш», тъй като раннохристиянските светци приемали мъченическа смърт дори само за отказа си от почитането на езическите идоли. Затова участието на християнина в «празника Хелоуин» не е нищо друго, освен предателство на Иисуса Христа.В нощта на 31 октомври различни общности отбелязват келтския езически празник Самейн в чест на демоните и контактуването с тях под името Halloween. Келтите в миналото вярвали, че в нощта срещу празнуваната от тях на 1 ноември Нова година (Самейн) се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година по това време навестяват земята и търсят живи тела, в които да се вселят.                                               image                                                             
На границата на XIX-XX вв. християните, отказващи да участват в този «празник», бивали прогонвани. А днес, когато сатанинските секти са легализирани в много страни, в деня на Хелоуин - 31 октомври, се извършват «черни меси» с ритуални убийства на свещенослужители.                       image                                                        Хелоуин е пропаганда на насилието, злото и страха, но напоследък набира все повече популярност сред деца и младежи и то под влияние на възрастните, които устройват хелоуински празненства. Психолозите обаче смятат, че «подобни зрелищни, емоционални представления и ярки картини се запечатват дълбоко в подсъзнанието на детето, и фантомите на различните чудовища остават да живеят в неговата психика. За децата, които са чувствителни, впечатлителни и мнителни, всичко това може да доведе до устойчив страх от тъмнината, самотата, неврози, нощни кошмари.             image                        
Срещата на тиквите на върха от G-20
                                                                         
А на родителите даже през ум не би им минало, че този празник може да бъде причина за проблемите на тяхното дете».Самейн, в някои страни се празнува под името Halloween е в чест на демоните и е изключително опасен в духовен аспект. Ето цитат от книгата "Тайните общества, шифърът на Леонардо и християнството":
"Шокиращо е честването на наложения от окултистите в САЩ езически празник в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември носещ името Halloween (Халоуин), който според официалната версия се приема, че е дошъл с преселването на ирландските емигранти. Случва се дори в някои протестантски църкви да се организират забави за халоуин.                           image 

На този ден малките деца са насърчавани да обикалят от врата на врата облечени в различни костюми най-често отъждествяващи демони, чудовища, вампири и магьосници и казват “Trick or treat!”, а хората им подаряват бонбони и различни сладки. На празника се гледат филми на ужасите и участниците носят най-често вещерски и изобразяващи демони карнавални костюми.                     image                                                    Превръщайки култа към злото като начин на забавление много от хората лесно започват да възприемат съответните демонични култове, също като един вид забавление продължение на празника и просто експериментиране с тези "сили" навлизайки в дебрите на окултизма, магьосничеството, спиритизма и сатанизма. Празникът се чества по време на пълнолуние и именно от него идва идеята за измислянето на вълколаците и вампирите използвани в книгите и филмите на ужасите.                     image                                                               
От 2000 г. насам е нараснало въплъщението на деца в герои от книгите и филмите на Хари Потър покрай Хари Потър манията. Празникът Халоуин се свързва с келтския езически фестивал, който съвпадал с края на жътвата и празнуването на келтската Нова Година – Samhain (Самейн на ирландски означава ноември) на 1 ноември, а използваната думат за празника се изписвала Samhuinn. На галски празникът бил наричан Oidhche Shamhna, на шотландски Samhuin, а на уелски Calan Gaeaf. Друго наименование, ползвано в Ирландия е Pooky night (Нощта на Пуки) по името на демона Puca.                                                     image                                                        Римляните идентифицирали Самейн с техния празник на мъртвите от Лемурия честван на 13 май, а в съвременната неоезическа религия уика Самейн е един от осемте празника наричани още от тях шабати, на които е разделена годината.                                           image                                                            Самейн е и името на сатанинската метъл група, която прави Гленн Данциг след Мисфитс, които пък са пънк със сатанински текстове. В песента"Medusa and Hemlock" (Медуза и отрова от бучиниш) на английската култова сатанинска група Cradle of Filth (Люлка на разврат) се описва ритуал наречен Самейн.
Съвременният термин Hallowe"en идва от All hallow even, вечерта на празника Аll hallows Day - ден за честването на всички известни и неизвестни християнски светии умрели като мъченици наричан още All hallows (Всички светии) или Hallowmas. От All hallow"s eve – Нощта на вси светии съкратено се получило Hallow eve, а от Samhain е взета последната буква и се е получило познатото Halloween. Първоначално през 609 или 610 г. празникът се чествал на 13 май и бил осветен от папа Бонифаций IV (608-615), но се оказало, че съвпада с езическия празник Лемурия и във връзка с това папите св. Григорий III (731-741) и Григорий IV (827-844) променят денят на честването на празника на 1 ноември, като официалната промяна става през 835 г. със съгласието на всички епископи. Интересното е, че дори терминът "всички светии" е езически и идва от гръцката дума пантеон и в древно-гръцката езическа култура Пантеонът бил център, място за почитането на "всички светии".
Днес празникът вече се празнува в много страни по света, като Канада, Пуерто Рико, Ирландия, Мексико, Перу. Нараства и празнуването му в Австралия, Нова Зеландия и Европа. В Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos (Ден на мъртвите), като 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните.


image                                                        Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всяка къща има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника на 1 ноември мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперуди латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели. Покрай немската хеви-спийд метъл група Helloween (втората буква "а" нарочно е написана с грешка) в България празникът се чества от някои метъли, предимно от тази част занимаваща се с вещерство, но това не е задължително, тъй като феновете се събират и просто се напиват.
Древните келти вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година по това време навестявали земята и търсели живи тела, в които да се вселят.                                               image                                                               
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат духовете, на които оставяли храна, за да се нахранят и да подминат дома им, а самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от техните жреци друидите. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни и хора. Извършвали се ритуали за допитване до мъртвите най-често с ябълки с различни цели, като за кого ще се ожени или омъжи, някой или колко деца ще има. В ябълката заемала специално място в келтската и се считала за магически плод, тъй като се вярвал, че светът на мъртвите се намирал на ябълково дърво. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.                                   image                                                               Символи свързани с Халоуин са тиквата, смъртта, вещиците, черните котки, прилепите, вампирите, духовете, чудовищата, кръвта, огъня и дявола.                                 image                                                       Тиквения фенер, със свещ, поставена в него характерен за празника Хелоуин се нарича Светещият Джак и първоначално бил използван човешки череп. Според легендата е кръстен на ирландски митичен пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да се скита по света в очакване на Страшния Съд.
        image                                                               Всъщност това, което малко е известно е, че другото име на Джак е Джоукър или сатана и това е игра на думи и скрити символи." Британският изследовател сър Джеймс Фрейзър в неговите обширни изследвания отбелязва, че до края на XVIII век в Ирландия и Шотландия, в Уелс до XIX век, а на остров Ман до началото на ХХ век се запазило от езичеството паленето на ритуални хелоуински огньове (в които се принасяли в миналото човешки жертвоприношения). Той пише в началото на ХХ век:
image


"Изглежда, че също като Белтейнските огньове, огньовете на Хелоуин са били най-разпространени в планините на Пъртшър. В енорията Каландър те продължавали да пламтят почти до края на XVIII век. Когато огънят загаснел, събирали внимателно пепелта на кръг и отвътре, близо до ръба на кръга слагали по един камък за всеки член на няколкото семейства, свързани с този огън. Ако на следващата сутрин установели, че някой от тези камъни е бил разместен или повреден, хората заживявали с мисълта, че съответният човек е fey, т.е. обладан от свръхестествена сила, и няма да преживее следващите дванадесет месеца. До края на XIX век всяко домакинство в Балкидър имало по Хелоуин своя голям огън, но обичаят бил спазван повече от децата. Палели огъня на високо място близо до къщата; но не танцували около него. Огньове се палели и в някои области в Североизточна Шотлдандия, например Бюкън. Както обикновените селяни, така и чифликчиите трябвало да имат свой огън.                               image                                                               
По селата момчетата ходели от къща на къща и искали от всички торф, най-често с думите: „Дайте торф, да изгорим вещицата!“ След като съберели достатъчно, те го натрупвали заедно със слама, прещип и други лесногорими материали и запалвали купа. След това един след друг младежите лягали на земята, всеки гледал да е колкото се може по-близо до огъня, без да го опърли и оставал в това положение димът да минава над него. Останалите тичали през дима и прескачали своя легнал другар. Когато огънят изгасвал, се надпреварвали кой да разпръсне най-много пепел.
В северната част на Уелс имало обичай всяко семейство да поддържа голям огън, наречен Coel Coeth. Палели го на най-видно място, близо до къщата, а когато вече догарял, всеки хвърлял в пепелта по един предварително означен бял камък. После, след като си кажели молитвите около огъня, се прибирали да спят. На следващата сутрин, щом станели, отивали да търсят своите камъни и ако установели, че някой липсва, били убедени, че онзи, който го е хвърлил в пепелта, няма да доживее следващия Хелоуин. Според сър Джон Рис обичаят да се чества Хелоуин с големи огньове по височините не е забравен в Уелс и някои хора все още си спомнят как онези, които са помагали около огньовете, изчаквали, докато и последната искра в тях угасне, и после внезапно всички побягвали и крещели колкото им глас държи: „Нека черната свиня с рязаните уши да хване последния!“ Както справедливо отбелязва сър Джон Рис, това показва, че първоначално един от групата съвсем сигурно загивал. До наши дни тази поговорка се употребява широко в Карновоншър, където понякога все още споменават страшната черна свиня, за да плашат децата. Сега вече разбираме защо в Долен Бретан всеки хвърля по едно камъче в летния огън. Несъмнено и там, също както в Уелс и Шотландските планини, от положението и състоянието на камъчетата на сутринта на Всех Святих правят предзнаменования за живот или смърт. Обичаят, установен в три самостоятелни народности от келтската група, вероятно датира от периода преди разселването им или най-малкото от времето, преди чужди народи да забият клиновете, които сега ги разделят."                                          image                                                               
Кой плаща за Хелоуин в България?                                       

В статията архимандрил Исидор - представител на Московския и на Цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх, води чиста Путинова пропаганда против Европа и дори си позволява да отдели България от Европа, по същия начин както Путин се опитва да отдели Русия и я противопостави на Европа.         image           Хелоуин в Сингапур                                                                                        Политическата окраска на "проповедта" на Исидор против празник Хелоуин се прокадва в следния пасаж:"Нямам нищо против това, че България е избрала своя политически и икономически път на развитие в Европейския съюз, че във военните въпроси тя е съединила своите устреми със Северо-атлантическия алианс. Това е реалният избор ако не на целия народ (това не зная), то поне на политическия елит" и после продължава:"Твърдо обаче можем да кажем, че нито Европа, нито Америка са тези, които могат да учат България на култура и духовност."
Нима духовността на България не e същата като на Европа!!! Всеки знае, че Европа е християнска цивилизация и естествено цивилизационно лоно на България. Ние имаме огромен дял в културната съкровищница на Европа, но и тя непрекъснато ни помага със своя развит съвременен опит, в чиято основа стои реалната демокрация и правовата държава.
Ако Путин не иска да го усвоява и прилага и не желае да направи Русия демократична и правова държава, то България има крайна нужда да приеме демокрацията на Европа и изгради правова държава, за да може да се справи с олигархичната мафия родена през прехода и унищожаваща бъдещето на народа и!
Още по показателно е казаното от игумен Исидор в следващия пасаж:" И аз бих искал да се обърна към сърцата и разума на българския народ и да задам един въпрос: ОПИТАЙТЕ СЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ, И ДА ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСА «КОЙ И ЗАЩО Е ПЛАТИЛ ЗА ХЕЛОУИН В БЪЛГАРИЯ?» Отговорът на този въпрос може да предпази страната от множество ненужни грешки. Защото политиката, икономиката, военната сила – всичко това е вторично."
А ние задаваме контра въпрос: Кой плаща на игумен Исидор да води политическа пропаганда в България? Тук не става въпрос да уважаваш или не празника, а за поведението на представителя на Руската православна църква, водещ политическа пропаганда през устата на бог и църква.
Знае ли отеца, че празник Хелоуин няма нищо общо с коя да е християнска религия, а той е празник на Бирдербергите(банкерите) и Масоните( финанстите-зидари), носители на морала на последния вид на капитализма- неолибералния (олигархичен) капитализъм, дошъл у нас от САЩ, но през Русия и родил на българска почва олигархия по съветския модел на руската олигархия.                                                     
Неолибералният капитализъм е родител у нас на бандитския и ограбващ обществото корпоративен политически модел с партии собственост на олигарси и мултимилионери, на мутрите, политическата мафия, чалгата, кича, загубата на предишния градивния обществен идеал“ социална държава“(социализъм, социалносправедливо общество), бездуховното пропадане на българското общество, мутренския преход и мутризацията на обществения морал, разграбване на държавната собственост, вноса на всички мошеници-инвеститори експлоатиращи националните богатства и изнасящи парите на българите в десетократен размер заедно с небето, слънцето, водата, земята и свободата им, унищожи над 3 милиона човешки ресурси, направи България най-бедната страна в Европа, народа и остави на доживяване.
Отецът води своята пропаганда в духа на                       image                                                     Путиновата политика на противопоставяне на Русия със САЩ, а не вижда напълно идентичния обществен модел на двете страни, различаващи се само по суратите на олигарсите си.  

                              image                      Halloween 2014                  Противопоставянето на Русия на САЩ е политика , наследена от Сталин и времето на Студената война на двете най-големи ядрени сили и производители на оръжие в света. Сега тя звучи крайно изкуствено, защото не е вече идеологическо противопоставяне, а делба на енергийните и оръжейни пазари на света.
Руската православна църква е мутризирана от дъха на парите на руските олигарси. Тя изцяло се командва и се намира под мишница на авторитарния олигархичен и реакционен режим на майката и таткото на олигархията- Путин. За това и Българската православна църква също е мутризирана, нашите отци въртят бизнес с всички мутренски бизнесмени, кланят им се.
Новият ни патриарх-Никифор, по стар комунистически почин, даже отиде в болницата да засвидетелства обичта си към мутренския ни премиер Бойко Борисов и му окаже съболезнования!
Руският отец е тук като наместник на Путин , а не на РПЦ, пратен е да бетонира олигархичното ни статукво на смесената по стари комунистически връзки българо- руска олигархия и се прави, че не вижда как руската олигархия изяжда и изнася парите на малка България през Русия в американски банки и пълни държавната хазна на САЩ, така държи българския народ с най-ниски доходи в света!
Българската православна църква продължава, както бе по комунистическо време, да бъде под мишницата на Москва. Къде е независимостта на българската църква, защо Руската православна църква се намира в Българския свети синод?
Докато не излезе БПЦ от мишницата на Руската, няма да има нов морал ,нито спасение за България, народът и ще тъне в робските окови на новото олигархично робство!                    
Дора Апостолова                            
ernest.blog.bg/photos/79903/original/korica%202.jpg                                                       



Гласувай:
2



1. tzarkarui - Дора Апостолова (aka Kestila - V...
31.10.2014 07:58
Дора Апостолова (aka Kestila - Vantaa, Finland) - хехе, светът е малък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8732664
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930