Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 17:34 - Държавата се ангажира с реклама на "Булгартабак"?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2015 17:35


image           Фирмите и предприятия с повече от 50% държавно участие в капитала ще могат по-лесно да правят съвместни дружества с частни компании. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, одобрени от правителството в сряда. Облекченията ще се прилагат, когато държавните дружества искат да участват в обществени поръчки или друг вид процедури за възлагане на строителство, доставки или услуги, както и при изпълнението на европроекти.
image
В момента фирмите и предприятията с над 50% държавно участие в капитала могат да се сдружават с частни компании само по процедурите на Закона за публично-частното партньорство. Аргументите на правителството са, че това реално ги спира от участие в обществени поръчки. Обяснението е, че често за да бъдат изпълнени изискванията за кандидатстване по тях, е нужно да се направи обединение от няколко участника.                                                     image        Национална кампания срещу контрабандата, организирана от "Булгартабак Холдинг" в партньорство с Министерство на финансите и Агенция “Митници”, предизвика множество въпроси и реакции в социалните мрежи.

Кампанията беше обявена официално на 15 януари от "Булгартабак Холдинг".
image
          Недоумението към рекламните клипове и билбордовете е в няколко посоки. Първите коментари бяха, че частна фирма с неизвестен (официално) собственик се рекламира официално с помощта на държавата, чиито институции на практика легитимират "Булгартабак" като едва ли единствената тютюнева компания, която не произвежда и не търгува контрабандно.
image
         Логото и името "Булгартабак" са изписани на всички рекламни материали редом до тези Министерство на финансите и Агенция “Митници”, в чиито правомощия е да се борят с контрабандата, както и на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни”.
image
МФ: В кампанията не се използват бюджетни средства

По повод критиките, че акцията "Булгартабак" се финансира с "държавни пари", от финансовото министерство обясниха пред Mediapool, че за кампанията не се използват бюджетни средства. Това означава, че тя се финансира изцяло от частните партньори на държавните институции.

"В Националната информационна кампания, насочена срещу контрабандата, не са използвани бюджетни средства. Министерството на финансите има принципната позиция да подкрепя публични кампании за спазването на законите в държавата, каквато е посочената кампания", казаха от ведомството.

"Официалната статистика за България е повече от тревожна - всеки четвърти българин пуши нелегални цигари – това означава, че 400 000 българи пушат контрабанда, а 15 000 българи участват в нелегалната търговия. За последните 10 години 
от нелегални цигари държавата е загубила 6 милиарда лева. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия достига до 20 %. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лв.", обясниха от "Булгартабак" при обявяването на кампанията.

Реклама на тютюнопушенето и на цигари от една марка
image
Другият проблем, който породи сериозно недоволство е, че въпросната кампания заобикаля забраната за реклама на цигари и се насърчава пушенето със снимки, на които има дори деца или майки с бебешки колички.

Миналата година "Булгартабак" смени собственика си. Контролът над основния акционер "БТ инвест" мина към офшорката "Ливеро Естаблишмънт". До лятото на миналата година за реални собственици на производителя на цигари се сочеха банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. След раздора между тях Василев намекна, че холдингът е останал под контрола на Пеевски и дори обяви, че дружеството се източва.

Ето как икономистът Евгений Кънев коментира кампанията на страницата си във Фейсбук:

"Държавата прави рекламна кампания с наши пари за подкрепа на "Булгартабак", която държава не иска да провери КОЙ е собственик. Като сложим и думите на премиера от вчера, че очаква само около 1 млрд лв. кредити да бъдат върнати от КТБ от общо 6 млрд, повторено от минфина Горанов за около 20%, нещата много загрубяват. Трето, за прокуратурата съществува единствено сигнал срещу ЦВ, но не и срещу ДП. Без отговор на тези въпроси, гражданите с право ще се съмняват, че всичко е имитация. Само един човек може да докаже, че не е така. ТОЙ си знае".

"Не и е работа на държавата по този начин да бори контрабандата със снимки на детски колички, примерно. И тогава въпросът е ЗАЩО се занимава държавата с това, дали е само недоразумение. А отношението към рационалния избор дали да си купиш бандерол е точно отношение към държавата. Ако тя работи по този начин, не знам защо пушачите трябва да си купуват бандероли", допълва Кънев.

Заплатите на чиновниците зависят от оня успял млад мъж
image
Блогърът Боян Юруков коментира, че кампанията, с която се ангажират МФ и митниците, не е по отношение на цялата контрабанда, а е фокусирана само върху цигарите и загубите на бюджета от акцизи.

"Това ви дава представа колко им пука на чиновниците одобрили рекламите. Не става дума дали нелегално внесените цигари са много по-опасни, което си е реален риск при неизвестен производител. Темата се избягва, защото ще отвори пак дебата за опасността от цигарите въобще. Чиновниците зад тази кампания ги интересува само акциза, защото това им е работата. Интересува ги живо и печалбата на Булгартабак, защото шефовете им зависят пряко от ония млад успял мъж. Затова няма да видите и името на Министерството на здравеопазването под кампанията. Последните плакати наблягат точно на това – как бюджетът губи от акцизи, а това била причината да няма пари за пенсии и детски градини", написа Юруков в блога си.

"Реших да поправя плакатите, за да покажа къде е реалният проблем. Основната причина за смъртността в България са сърдечните и респираторните заболявания. Те са отговорни за поне 68% от смъртните случаи без дори да броим рака. Заедно с липсата на спорт, праховото замърсяване и нередовните прегледи, именно пушенето се сочи като основен рисков фактор. Страната ни е сред водещите по този показател в Европа.

Ако гледаме цинично на въпроса, както уважаемите чиновници, трябва да си зададем въпроса колко губи бюджетът от данъци, болнични и пенсии заради загубена работоспособност, здравни разходи и смърт. Имаме оценка за финансовия ефект на замърсяването от ТЕЦ-овете. Защо не от цигарите?", продължава Юруков.

Преправените плакати станаха хит в мрежата
image
Неговите поправени плакати се споделят масово във Фейсбук. На част от тях е изобразен Делян Пеевски, без никаква връзка с "Булгартабак". Всички те са с въпроси, а единият гласи: "Ще му помогнеш ли да купи повече медии?".
image
Между другото, кампанията на "Булгартабак", подкрепена (само морално) от държавата, се тиражира в редица медии, които най-вероятно не правят това безплатно.                                               image                                                                                          Делян Пеевски пък прекара празничните дни в луксозната си вила в квартал „Емирейтс Хилс". Тя е закупена през 2012 година за малко под 10 млн. долара. Имотът от близо 3 хил. квадратни метра е съоръжен с басейн, фитнес, помощни постройки за прислугата, бар, три гаража и изглед към езерото „Бурж Халифа", в което се къпят само шейхове и чужди милиардери. През април 2012 г. "Булгартабак холдинг" открива свое задгранично дружество, базирано в Дубай.
Масовото рекламиране на Lafka в българските медии през последния месец осигури масово мълчание по темата, както и за самия Пеевски.
Но беше дадена заявка за това колко важна за “Булгартабак” е дубайската връзка.                        image               „Емирейтс Хилс" през погледа на Пеевски                                                                                                  Вместо Цветан Василев в имота в Дубай дали не се плацика Сашо Сталийски, този yakın bir arkadaşım или صديق عظيم на Пеевски? (Ьrdьn Tzonev ще им го преведе от южносъседски и арабски...)

На назначените за собственици в “Булгартабак” Пеевски и компания явно доста им се затопли под краката в последни дни. Първо, развръзката в КТБ не върви по план и банката като нищо ще преживее удара, който й нанесоха държавните институции. На второ място, с “Булгартабак” нещата отиват към бавен, но окончателен провал. Миноритарните акционери оспорват в съда тотално незаконните решения, приети на общото събрание през юни. А пък и на прокуратурата не й върви в опитите да добута Цветан Василев до обвинителната скамейка.
Затова и подопечните на Пеевски медии побързаха да разквартируват Василев в Дубай редом до Таки. Банкерът беше настанен “в луксозната си вила в квартал „Емирейтс Хилс", която закупи през 2012 година за малко под 10 млн. долара. Имотът от близо 3 хил. квадратни метра е съоръжен с басейн, фитнес, помощни постройки за прислугата, бар, три гаража и изглед към езерото „Бурж Халифа", в което се къпят само шейхове с по-синя от августовското небе кръв.”
Описанието е толкова детайлно, че “авторът” сякаш крещи: “бях там, бях там”. Кой друг може да бъде запознат толкова добре с “луксозната вила” ако не дубайската коалиция около “Булгартабак”.
През април 2012 г. "Булгартабак холдинг" откри свое задгранично дружество, базирано в Дубай. Тогава съветът на директорите на "Булгартабак холдинг" одобри учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Дубай. Jafza е една от най-големите и бързоразвиващи се свободни зони.
Дружеството беше учредено като съвместно между “Булгартабак холдинг” със 60% и дъщерното му “Булгартабак трейдинг”, през което преминава дистрибуцията и което стана по-популярно под бранда Lafka.
Тогава така и не стана ясно какви са целите пред дубайското дружество и дали през него ще преминават операциите на “Булгартабак холдинг” за пазарите в Близкия изток.
Но беше дадена заявка за това колко важна за “Булгартабак” е дубайската връзка.
Сигурно не толкова случайно и сегашните акционери в цигарената компания, добре маскирани при това, са регистрирани именно в Дубай.
Очевидно дубайските експерти, които поеха контрола над дружеството, не работят много в посока към подобрение на финансовия резултат. Но дубайските експерти сигурно си имат други познания. Примерно по имоти.
Защото Пеевските медии показаха завидни познания за имотния пазар в Дубай.
А дали тази така добре описана къща не е на коалицията, оформила се около “Булгартабак”? Дали в дубайската вила не се е “плацикал” вместо Василев например Сашо Сталийски? Човекът, за когото се говори, че бързо е сменил отбора и от приближен до Бойко Борисов се залепил за Пеевски. Или Пеевски за него. Ако се чудите какво пък прави Сталийски в тази приказка, да напомним, че той беше първи избор за представител на коалицията в “Левски” преди там да акостира Иво Тонев. Само преди седмици се разбра, че тези събития са били предшествани от отпускането на кредит към “Левски” от офшорка, зад която стои Делян Пеевски. Така че двамата - Сталийски и Пеевски си ходят сериозно. Докога ли, обаче?
Защото в колицията “Булгартабак” всичко е преходно. Включително и парите.


Прокуратурска слепота за "Булгартабак"

„Булгартабак холдинг“ АД е публично дружество, регистрирано в Търговския регистър при Агенция по вписванията, ЕИК № 831636680 и със седалище и адрес на управление в град София, ул. „Граф Игнатиев“ № 62.
Капиталът на дружеството е BGN 7 367 222 /седем милиона, триста шестдесет и седем хиляди и двеста двадесет и два лева/, който е разпределен в поименни безналични акции със стойност 1 /един/ лев.
Съгласно Устава на дружеството на 30.06.2014 год. е свикано Общо събрание на акционерите /ОСА/, което се провежда най-малко веднъж годишно, в края на първото полугодие, след приключване на отчетната година.
Последното Общо събрание на акционерите е проведено на 30.06.2014 год. На него са разгледани 15 точки.
Точка 5 от дневния ред е разпределяне на печалбата на дружеството за 2013 год. като предложението е тя да се отнесе към „Неразпределени печалби от минали години.“
По тази точка е направено предложение от страна на акционера „Е Миролио Файненс“ СА, чрез представителя адв. Гергана Якимова - Христова, с което се иска печалбата за 2013 год. да бъде разпределена като дивидент на акционерите на дружествто.
Предложението е отхвърлено и печалбата за 2013 год. е отнесена към „Неразпределени печалби от минали години“.
Интересна е и т.12, а именно: Одобряване на сделки, съгласно чл. 114 от ЗППЦК. /закон за публично предлагане на ценни книжа/.
Чл.114 от ЗППЦК дава възможност на акционерите да вземат овластителни решения като овластят определени лица да сключват сделки при условия, които се гласуват от акционерите.

На събранието е поискано да бъдат овластени лица от Съвета на директорите, които да сключат следните сделки:

1. Сключване на договор за поръчителство между „Юробанк България“ АД и „Булгартабак Холдинг“АД за поемане на задължение в размер на 30 000 000 /тридесет милиона/ лева, с който да се обезпечи Договор за кредит № 100-1446/18.02.2014 год. между „Юробанк България“ АД и „София БТ“ АД.
2. Сключване на договор за поръчителство между „Юробанк България“ АД и „Булгартабак Холдинг“АД за поемане на задължение в размер на 10 000 000 /десет милиона/ лева, с който да се обезпечи Договор за кредит № 100-1446/18.02.2014 год. между „Юробанк България“ АД и „Плевен БТ“ АД;
3. Тук се иска одобряване прехвърлянето на притежаваните от „Булгартабак Холдинг“ АД 48 604 000 /четиридесет и осем милиона, шестстотин и четири хиляди/ акции, които представляват 32.61% от капитала на „Табак Маркет“ АД в дъщерната на холдинга компания „Благоевград БТ“.

Посочено е, че тази сделка се прави с оглед преструктуриране на дяловото участие на „Булгартабак Холдинг“ АД в групата дружеста „Булгартабак“.
Мажоритарният собственик „БТ Инвест“ одобрява сделката. Останалите акционери гласуват „въздържал се“ и „против“.
Така сделката е одобрена и гласувана.

Интересна е предисторията на тази сделка.
Първи опит за продажба на това дружество е направен в началото на тази година. Тогава чрез финансовия доклад на холдинга за първото тримесичие се посочва, че „Табак Маркет“ е продаден на инвеститор, извън групата на „Булгартабак“. Никой обаче не посочва кой е купувачът и нов собственик.
КФН /Комисия за финансов надзор/ осуетява тази сделка.
Вторият, успешен опит за продажба на „Табак Маркет“ на дъщерната компания „Благоевград БТ“, е абсолютно незаконосъобразен!
Преди провеждането на Общото събрание на акционерите от 30.06.2014год. е изпратен доклад от страна на „Булгартабак холдинг“ АД до КФН, с който се иска одобрението на комисията.              image                                                                           Комисията разглежда доклада и излиза с решение на нейния заместник-председател, ръководител на „Надзор на инвестиционната дейност“ Николай Попов.
В това решение Комисията мотивирано забранява извършването не само на продажбата на „Табак Маркет“, но и сключването на два договора за поръчителство.
Според Решение № 577-ПД на КФН от 23.06.2014год., органът е приел следното:
а) На първо място, Комисията посочва, че в доклада на публичното дружество „Булгартабак холдинг“ АД, относно сключване на договор за поръчителство за 30 000 000 лева към дъщерното му дружество „София БТ“ АД не фигурира информация относно договорните и наказателните лихви. Именно това лишава от възможност акционерите в „Булгартабак Холдинг“ АД да вземат овластително решение за встъпването на Булгартапак като поръчител по този договор.
б) Същите мотиви Комисията посочва и относно договора за поръчителство за 10 000 000 лева, където Булгартабак холдинг ще стане поръчител по договор за кредит между „Юробанк България“ АД и „Плевен БТ“АД.
в) Забранява одобряване на сделката, относно продажбата на „Табак маркет“ на дъщерната „Благоевград БТ“.

Комисията е счела, че и трите сделки водят до застрашаване интересите наинвеститорите спрямо „Булгартабак Холдинг“ АД.
КФН открива административно производство по прилагане на принудителна административна мярка, съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа като отказва издаването на потвърждение на проспект за нова емисия ценни книжа.
Принудителната мярка на комисията подлежи на незабавно изпълнение, независимо дали е обжалвано.
Въпреки това и в разрез с административната мярка, наложена от КФН, Общото събрание на акционерите на „Булгартабак холдинг“ АД подлага на гласуване и одобрява както продажбата на „Табак Маркет“, така и сключване на два договора за поръчителство на обща стойност 40 000 000 /четиридесет милиона/ лева. Абсурдно действие, останало без санкция!
Едва на 04.07.2014 год. „Булгартабак холдинг“ АД подава жалба до Върховен административен съд срещу решението на Комисията по финансов надзор.
Върховен административен съд излиза с определение. В него сеотхвърля искането на Булгартабак за спиране на решението на комисията.
Съдът задължава холдинга да се съобрази с решението на КФН и насрочва открито съдебно заседание за 10.11.2014 год.
На 11.07.2014 год. един от акционерите в Булгартабак, „Е. Миролио Файненс“ СА подава жалба до Софийски градски съд срещу решенията, взети на проведеното на 30.06.2014 год. Общо събрание на акционерите на „Булгартабак холдинг“ АД.
Следва да се има предвид, че гласуването на тези три сделки на ОСА на "Булгартабак холдинг" трябва да се третират като недействителни. Недействителни!
Във връзка с решението на КФН тези сделки ще са недействителни и няма да пораждат действия спрямо трети лица.
Друг интересен момент е, че на 11.06.2014 год. е образувано дело по искова молба на „Булгартабак“. Искът е съдът да установи, че дружеството „Е.Миролио Финанс“ СА /седалище в Люксембург/ не е акционер в холдинга. Съдия по делото е Ченалова. Междувременно по делото постъпва допълнителна молба от „Булгартабак“, с която се иска съда да спре вписване в Търговския регистър на заявление, подадено от „Е.Миролио Финанс“ СА, с което дружеството иска в насроченото за края на юни общо събрание на акционерите на „Булгартабак“ да бъдат внесени допълнителни точки:
а) избиране на нов съвет на директорите,
б) изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и в) назначаване на контрольор;

Към днешна дата положението е следното:
1. Общото събрание на акционерите на „Булгартабак Холдинг“ е проведено. Одобрени и гласувани са сделките в разрез разпоредбите на българските институции. /КФН, Върховен административен съд/.
2. Нито една институция не е сезирана.
3. Няма акт на държавен орган, който да обяви тези решения, на това общо събрание за недействителни.

Подобно арогантно незачитане на законите е прецедент в европейската практика. Дори и мълчанието на българската прокуратура да позволява това да се случи, то рано или късно ще последват санкции от ЕК и вероятно от европейския съд.

Екип на Фрог нюз                                                                                                                                                     www.mediapool.bg/                                                                                                                                           Пеевски кючек                    

Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 6580497
Постинги: 4190
Коментари: 1127
Гласове: 1552
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930