Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2015 23:24 - Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1730 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.02.2015 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                                      В своето последно интервю Картър заяви, че САЩ заслужено е получила образът, според който държавата „разпалва въоръжени конфликти практически по всякакъв повод”.

Джими Картър за пореден път разкритикува агресорската външна политика, която САЩ води.

„Можете да погледнете хронологията: след края на Втората световна война до днес САЩ практически са били постоянно във война някъде. Има около 30 държави, с които ние сме предизвикали въоръжен конфликт“, заяви пред изданието „Салон” бившият президент на Съединените щати.
Картър припомни и лицемерното изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се атакува и нахлуе в чужда държава през 21в. е неприемливо. Интервюиращия журналист запитал бившия президент не е ли това същото, което САЩ направиха с Ирак, например.
image
    Буш Картър и Рейгън подписват декларацията за независимост                                                                                                                               „Напълно вярно, отговорил Картър. Ние направихме това. И през цялото време правим това. За съжаление, такъв е Вашингтон. И това продължава вече много години”, отговорил Джими Картър.

Картър не е просто критик на Барак Обама и неговата администрация. Още през своето управление и до днес бившия президент се отличи с опитите си да води по-мирна външна политика, да ограничи намесата на САЩ в делата на суверенни държави, обяви се в защита на човешките права и против военните намеси.

Неотдавна Картър отправи остри критики към Обама след разкритията за незаконното подслушване и следене на американски и чужди граждани, провеждано от американските тайни служби и действията на САЩ в Близкия Изток, които според него разрушават възможностите за установяване на мир и прекратяване на кръвопролитията в региона.

Картър сравни ситуацията в Крим със Съветската офанзива в Афганистан по времето на неговия мандат.

Според бившия президент ситуацията и непрекия сблъсък между САЩ и Русия са идентични, припомняйки и признавайки факта, че по това време неговата администрация е подпомагала бойците на Ал Кайда, водени от саудитеца превърнал се във „терорист номер едно“ в последствие – Осама бин Ладен в борбата им срещу съветските военни сили.

image

Четете още на: http://www.epochtimes-bg.                                                                           Преди 35 г. Джими Картър започва да финансира тайно афганистанските муджахидини
image Муджахидин със Стрела-2М

На 3 юли 1979 г. американският президент Джими Картър подписва секретен президентски указ, санкциониращ финансирането на антикомунистическите сили в Афганистан. С това се дава старт на програмата „Циклон” на ЦРУ, целяща създаване на международно терористично движение, което да разпространи ислямския фундаментализъм в Централна Азия с цел да "дестабилизира" Съветския съюз. В следващите години са изразходени 4 милиарда долара за изграждането на ислямистки тренировъчни лагери в Пакистан.
„Циклон” е една от най-продължителните и най-скъпи секретни операции на ЦРУ, чието финансиране започва с $20-30 милиона годишно и към 1987 г. достига до $630 милиона годишно.

Предистория

Съветникът на Картър по националната сигурност Збигнев Бжежински твърди, че американската помощ за афганистанските муджахедини е предшествана от усилията на САЩ по въвличане на СССР в скъпоструващ и по възможност отвличащ военен конфликт по подобие на Виетнамската война.

В свое интервю през 1998 г. за френското списание Le Nouvel Observateur Бжеживски казва: Ние не сме подтиквали руснаците да се намесват, но ние нарочно увеличавахме вероятността да го направят... Секретната операция беше отлична идея. Нейн резултат стана подмамването на Съветския съюз в афганистанския капан...В деня, когато Съветският съюз официално пресече границата, аз написах на президента Картър: „Сега ние имаме шанс да дадем на Съветския съюз негова Виетнамска война.”

Програма „Циклон”

След въвеждането на съветски войски в Афганистан и назначаването на много по-просъветския президент Бабрак Кармал, Картър обявява: „Съветското нахлуване в Афганистан е най-голямата заплаха за мира от времето на Втората световна война.”

Програмата „Циклон” се основава преди всичко на използването на пакистанското разузнаване (ISI) като посредник за разпределяне на финансирането, снабдяването с оръжие и обучение на афганистанските сили за съпротива. Покрай финансирането на аналогични програми от британската МИ-6 и Специалната авиационна служба, от Саудитска Арабия и Китайската народна република, ISI се занимава с въоръжаването и обучението на над 100 000 бунтовници в периода от 1978 до 1992 г. Те също така се занимават с вербовка на доброволци от арабските държави в редовете на афганистанската съпротива за борба със съветските войски в Афганистан.

САЩ предоставят два транша икономическа помощ и военни споразумения за подкрепа на Пакистан в неговата роля във войната против съветските войски в Афганистан. Първият шестгодишен транш (1981-87) в размер на $3,2 милиарда, е поделен поравно между икономическата помощ и военните доставки. Покрай този транш в периода от 1983 до 1987 г. Пакистан купува от САЩ 40 самолета F-16 на сума $1,2 милиарда.

Размерът на втория шестгодишен транш (1987-1993) съставлява $4,2 милиарда. От тях $2,28 милиарда са заделени за икономическа помощ във вид на грантове или заем под ниска лихва (2-3%). Останалата част от сумата ($1.74 милиарда) е предоставена под формата на кредит за военни покупки.

При продажбата за Пакистан на неамериканско оръжие за войната в Афганистан съдейства Израел. По такъв начин на страната са предоставени от 3 до 20 милиарда долара за подготовка и снабдяване на отрядите на муджахидините с различни видове въоръжение, включително зенитно-ракетни комплекси „Стингър” (доказано с тях са за свалени 14 вертолета).

Програмата се увеличава от година на година благодарение на активната подкрепа на някои американски политици и държавни служители, като конгресмена Чарлз Уилсън и Гордън Хъмфри, директорът на ЦРУ Уилям Кейси и заместник военният министър Фред Айкъл.

Последствия

След като през декември 1979 г. съветските войски навлизат в Афганистан, е считано, че Съветският съюз се опитва да разшири своите южни граници, за да се укрепи в региона. Американските политици (демократи и републиканци) не знаят за операцията на ЦРУ и се опасяват, че СССР възнамерява да установи контрол над близкоизточния нефт. Други обаче основателно считат, че Съветският съюз се опитва да ограничи разпространението на ислямската революция и афганистанската ислямизация на милиони мюсюлмани в СССР.

САЩ губят интерес към Афганистан след извеждането от него на съветските войски. Американското финансиране на лидера на афганистанската съпротива Гулбуддин Хекматияр и неговата Ислямска партия на Афганистан веднага е прекратено. САЩ също така намаляват обема на своята помощ за афганистанските бежанци в Пакистан.

През 1990 г. президентът Джордж Буш-старши отказва да признае, че Пакистан не притежава ядрено оръжие и санкционира наложените санкции на Пакистан съгласно поправката Преслър (1985) в закона на Конгреса за чуждестранната помощ. Това решение анулира поетите задължения през 1987 г. по предоставяне на втория транш и прекъсва неизпълнената част от икономическата помощ и военните доставки за Пакистан. Прекъсната е програмата за военна подготовка на военни специалисти и част от пакистанските офицери, преминаващи стаж в САЩ, се завръщат вкъщи.
image
Критика

Американското правителство е критикувано за огромните средства, предоставени на Гулбуддин Хекматияр, който е считан от пакистанското ръководство за свой съюзник. Хекматияр пък е критикуван за убийството на други муджахедини и нападения над мирното население, включително артилерийски обстрел на Кабул с американско въоръжение, довел до 2000 жертви. За него тогава се говори, че е в приятелски отношения с Усама бин Ладен, ръководещ програмата за помощ на „афганистанските араби-доброволци” за водене на войната в Афганистан.

В края на 1980 г. пакистанският премиер Беназир Бхуто, обезпокоена от нарастващата сила на ислюмисткото движение, директно упреква президента Джордж Буш: „Вие създавате Франкенщайн!”
image
 image                                                                     Адам Долник пише, че съществуват информации за сътрудничеството на Усама бин Ладен с американски представители на програмата за помощ на афганистанските муджахедини. По различни оценки във войната участват около 35 000 чуждестранни мюсюлмани от 43 страни, много от които след това участват в терористичната дейност на Ал Кайда. Американските власти естествено отричат и твърдят, че цялото финансиране е изпратено на местните афганистански бунтовници.                                                                                                                                                 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684143
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031