Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2015 17:56 - Аферата КТБ:В началото бе не словото... бяха руските пари.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1736 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                     > Когато стане дума за интереси на Москва, ДПС сваля правителства в България                                                                                                                                                              Генеалогията на КТБ тръгва от Българо-съветската финансовата къща “Булгарсофтинвест”, регистрирана през ноември 1988 г. по Указ 535 от 1980 г. – като съвместно предприятие на Българска Външнотърговска банка и руската Внешэкономбанк. Капиталът от 60 милиона лева е поделен по равно от съучредителите, а тяхното финансово чадо се оказва единствената небанкова институция, която извършва банкови операции, преди те да бъдат регламентирани по Закона за банките и кредитното дело. Въз основа на какви правомощия, по какви регламенти и по чия поръчка – един Бог знае само. Вероятно – и КГБ.                                                                image         

Според в. “Капитал”[1] в периода до 1994 г., когато финансовата къща се преучредява като КТБ, тя е посредничила в разплащанията с валути на страни от бившия СССР. Цитиран е Валентин Станчев, изпълнителен директор на “Булгарсофтинвест” и първи изпълнителрен директор на КТБ: “Ние сме единствените, които срещу ниски комисиони извършваме разплащания в рубли, карбованци, литове и др. от името и в полза на наши клиенти.”

Едва ли обаче този вид търговия е свързан със замисъла за създаването на “Булгарсофтинвест”. Тук би трябвало да се има предвид, че Внешэкономбанк е руският адекват на Българска Външнотърговска Банка – и съответнофункциите й в контекста на перестройката са сродни. Банката е създадена още от Ленин през 1922 г. като Руска търговска банка, като и до днес държавното участие е 100%. За това доколко значима е нейната функция в контекста на днешна Русия, можем да съдим по факта, че председател на надзорния й съвет през 2010 г. е не друг, а самият Владимир Путин.

Непосредствено преди падането на Берлинската стена тази банка се занимава със създаването на финансова мрежа, чрез която да бъде реализиран сценария на перестройката – или, иначе казано, прехвърлянето на политическата власт на партокрацията и източна Европа на икономическа основа. За целта се създават клонове и финансови компании на Запад, през които започват да текат сериозни финансови потоци от СССР, за да генериратскрити партийни активи (управлявани от КГБ и ГРУ, разбира се), с помощта на които руската и изобщо източната икономика да бъдат превърнати в плячка за предварително набелязани олигархични кръгове. Такива са “Моснарбанк” (Лондон), “Евробанк” (Париж), “Ост-Вест Ханделсбанк” (Франкфурт на Майн), “Донабанк” (Виена), “Ист-Вест Юнайтет банк” (Люксембург) и финансовата компания “Юраско” в Швейцария.

БСФК “Булгарсофтинвест” всъщност е единственото съдружие на Внешэкономбанк, създадено на територията на страна от Източния блок. Това едва ли е случайно. България е страна, през която протичат контролираните и от КГБ канали за контрабандна търговия с оръжие и наркотици; пак през нейното посредничество минава и не малка част от финансирането на братски комунистически партии и други терористични структури. Вероятно най-важното обстоятелство е свързано с това, че страната ни е стратегически партньор в редица операции от геостратегическо значение – като създаването на “неявни” фирми в Западна Европа например – с цел промишлен шпионаж и източването на активи от западащия Източен блок – които да бъдат употребени в полза на партокрацията след неговото разпадане. Вероятно са се имали предвид и други интереси – например очакванията България да бъде нещо като централа за налагането на руско влияние на Балканите – или пък утвърждаването на това влияние в третия свят – за което друго едно отроче на Българската външнотърговска банка – “Литексбанк” в Бейрут, играе не малка роля.

Трудно е да се каже в какви точно сделки е участвала “Булгарсофтинвест” до падането на Берлинската стена. Предполага се, че част от тях са свързани с двустранните разплащания в рамките на СИВ – и главно с реекспорта на руски нефт, който винаги е бил спасителен пояс за периодично фалиращата ни планова икономика. С разпада на Източния блок обаче тази манна небесна секва – за сметка на това външнотърговските дружества, включително и банковите такива, се възползват от случая и започват да обслужват новите олигархични структури, породени от разпада на старите държавни институции. В едно разследване на “Биволъ” е цитиран любопитен документ – заключение от одита на Сметната палата на Руската Федерация от 1999 г.[2], според което всички сделки за преотстъпване на акции на задграничните банки, сключени до 1998 г., “се явяват незаконни и подлежат на разваляне”. Това в пълна степен се отнася и до БСФК “Булгарсофтинвест”, и до нейната наследница КТБ – като сделките с руското участие в тях са станали най-вероятно зад гърба на официалните институции в руската държава. Според Валентин Станчев, шеф на “Булгарсофтинвест” и по-късно главен изпълнителен директор на КТБ, когато през лятото на 1993 г. тогавашния вицепремиер Фьодоров посетил България, той останал много учуден от факта, че у нас от години функционира българо-руска финансова институция.

Официалната хронология на Българската Външнотърговска Банка е крайно лаконична по отношение на това съвместно предприятие. Там можем да прочетем следното: “1988: Като съвместна финансова компания на БВБ и Внешэкономбанк е учредена “Булгарсофтинвест”. През 1994 г. Булгарсофтинвест” е преобразувана в Корпоративна търговска банка.” Толкова.

Създаването на българо-руска банка изглежда е било насъщно за архитектите на перестройката, след като са се погрижили да го създадат още преди тя да започне. Забележително е, че БСФК “Булгарсовинвест” не се присъединява към широко рекламираната инициатива за създаване на българо-руска банка, която през 1994 г. се реализира като БРИбанк на Емил Кюлев, тъй като по същество тя дублира вече реализираната идея. Вместо това през 1994 г. финансовата къща се префасонира в КТБ – отново с българско и руско акционерно участие, но вече с променени параметри: 61 на 39 процента в полза на БВБ. Забележително е и желанието новоучредената банка да започне “на чисто”, като свива своите печелби, за да бъде саниран кредитния й портфейл. Преходният баланс от финансова компания към банка е заверен от международен одитор – датската фирма BDO Binder.

Новата банка е регистрирана с решение на Софийския градски съд от 06.05.1994 г. – с капитал от 500 000 000 тогавашни лева (с приблизителна равностойност около 20 милиона долара) като правоприемник на “Булгарсофтинвест”. В съвета на директорите участват Калин Калинов, Любомир Гачев, Евгений Красавцев и Алексей Симаков. Последните двама са представители на руската страна – и обичайно в българските публикации по темата биват определяни като “офицери от КГБ”.                                                                                                                                     [1] в. “Капитал”, 9 май 1994, “КТБ започва на чисто”.

[2] “КТБ зачената от КГБ”, Биволъ,                   23.03.2014 г.                                                                                                                                                                                            Аферата КТБ: Руската връзка – част втора                                                                         image       Цели сектори от икономиката ни са зависими от Кремъл                

Подразделението на ВТБ в България е учредено на 25 януари 2012 г. Българският клон на „VTB Capital” е всъщност съвместно дружество между втората по големина руска банка ВТБ и дружеството „Delta Capital Investments”, собственост на бившия финансов министър Милен Велчев, неговия брат Георги и някогашния му заместник Красимир Катев. Това дружеството е учредено само два месеца по-рано – и всъщност притежава само 0,01% от акциите, но пък изпълнителен директор е именно Милен Велчев, пряко подчинен на Атанас Бояджиев, главен изпълнителен директор лондонския клон на VTB Capital и също така представляващ неговата българска версия. Братът Георги пък е зам. председател на борда на директорите, оглавяван от Стивън Райс.

Новоучредената руска банка само уведомява БНБ за старта си на банкова дейност в България – като дори не се налага да чака за лиценз. Това става благодарение на факта, че е дъщерна на VTB Capital – Лондон – като по този начин руската банка се възползва от т.нар. „право на единен европейски паспорт”, според което банка с регистрация в една страна членка на ЕС има право да открие свое поделение в друга държава от ЕС, без да иска лиценз от съответната национална банка.

По време на пресконференция, в която участват и големите босове на VTB, става ясно, че VTB Capital в България ще предлага пъления набор от услуги на банката-майка, като фокусът ще е съсредоточен върху операции на дълговия пазар, търговия с акции, инвестиционен менджмънт и управление на активи, кредитиране на корпоративни клиенти и прочие подобни – като ще пренебрегнат типичната банкова дейност, свързана с набиране на депозити и банкови услуги за вложители. В същото време Атанас Бояджиев заявява: „Искаме да сме сред най-големите банки в Българияслед пет години – било по активи, печалби или брой сделки”.[3]
   image   Кои са Емил Хърсев, Милен Велчев?Баща им Емил Велчев е член на БКП и сътрудник на държавна сигурност. Син на братовчед на първия обвинител на народната република Борис Велчев. Като представител на БГА „Балкан“ в Зимбабве Емил Вепчев е въртял далавери с нелегално чейндж бюро с посланика Александър Атанасов – брат на Андрей Луканов. Забравихте ли, че „финансистът“ с презиме Емилов, от рода на Борис Велчев, е отгледан в тежка болшевишка обстановка? Проводен е в Лондон, където се е сприятелил с… княз Кирил Преславски! По чия заръка ли? Смешно е, даже току-що проходилите бебета знаят…Също – по чия заповед бившият Симеон ІІ рекрутира все дечурлига от средната комунистическа номенклатура и ги докара обратно в родината им. За да я доограбят съвместно. Братя Велчеви бяха високопоставени служители на съветската – пардон – на руската ВТБ. Зад съкращението се крие приватизираната бивша „Внешторгбанк“ – Външнотърговската банка на Съветска Русия. Сега става дума за огромен финансов концерн – истински октопод с много и силни пипала, чиято глава е доскорошният финансов министър Алексей Кудрин. Двамата братя, заедно с техния „царски“ приятел от Лондон и някогашен заместник на финансовия министър, другарят Красимир Катев, управляват дружеството „ВТБ Кепитъл“, собственост на финансовата институция. „Десният“ английски възпитаник Милен Велчев управител на клона на съветска банка у нас! С него и брат му – зет на члена на Политбюро на ЦК на БКП и Живков министър Стоян Марков – Стенмарк!Същият пазарджиклия, който беше долепил кълката си до Огнян-Дойновата, а двамата заедно – до тези на интернационалния аферист Робърт Максуел.
Максуел се оказа агент и на КГБ. Тато му плащаше, за да издава неговите „трудове“, нито един от които не беше излязъл от ума или ръката му! Пряко подчинени на еврейския разбойник бяха Андрей Луканов и Оги Доги. На погребението на загиналия от ръката на Моссад Робърт присъствал още един тукашен еврейски комунист, роденият в Съединените щати Георги Пирински. Заяков, каквото е истинското име на другаря с официална планинска фамилия. 
                                                                           
Тези сериозни амбиции от страна на руската банка са впечатляващи, още повече като се има предвид, че нейните реални юпита са българи – и то не какви да е. Триото Милен Велчев, Красимир Катев и Георги Велчев е оставило дълбоки следи в историята на родните корупционни практики – в периода на управлението на НДСВ, когато Милен Велчев е финансов министър, Красимир Катев е негов заместник, а Георги Велчев е един от най-мощните инвеститори в туристическия бизнес.

[1] Wikileaks: „Голямата „перачница” или „гнилите ябълки” в българската банкова система”, bivol.bg.

[2] Виж ivo.bg, 21 август 2012 г.

[3] Вестник Капитал, „Банка без прегради”, 1 март 2012 г.                                                                                                                      trophyplus.org/                                                                                                                       image  От януари 2015 Милен Велчев е управител на Вива Телеком, а Георги Велчев влезе в Надзорния съвет на БТК, показват данни от търговския регистър. Цветан Василев и досегашният му партньор ВТБ Капитал изглеждат влизат в директна битка за най-ценния актив от империята около КТБ.

На 27 януари едноличният собственик на БТК – Вива Телеком е подменил целия състат на Надзорния съвет на компанията. Новите членове са Светослав Жоров Димитров, който изглежда представлява Василев, Георги Емилов Велчев и Майкъл Ърнест Тененбаум от САЩ, който е представител на кредиторите-акционери.

Преди това шефът на българското поделение на руската банка ВТБ Капитал Милен Велчев бе вписан като управител на „Вива телеком България“, става ясно от справка в Търговския регистър.

Това дружество е фактическият собственик на БТК. Собственик на „Вива телеком България“ е регистрираната в Люксембург компания – InterV Investment S.a r.l.

От промяната в Търговския регистър става ясно, че „управителят Милен Емилов Велчев представлява дружеството винаги съвместно с управителя Златозар Кръстев Сурлеков или с управителя Светлана Иванова Бахчеванова“.

Подмяната е част от опита на ВТБ да подмени управлението на БТК, и по-конкретно смятания за близък до Василев Златозар Сурлеков. Интересно е обаче, че решението на едноличния собственик на капитала е подписано съвместно от Сурлеков и Милен Велчев, въпреки че и двамата имат право да представявляват „Вива Телеком“ заедно с други членове на съвета.

В момента Сурлеков е председател на УС на БТК, а ВТБ се опитва да го смени. Предстои да видим как ще действа новият Надзорен съвет. Руската банка има второкласен залог върху акции на БТК.

Активизирането на руската банка изнерви Цветан Василев, който преди месец коментира в интервю за „Банкер“: „„Виваком“ винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля „Виваком“ на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално“. Преди това „Труд“ съобщи, че Василев „отмъкна БТК“, чрез прехвърляне на дяловете на „Бромак Телеком Инвест” във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.C.A., на ново дружество под контрола на Василев, а именно – SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург. С това прехвърляне се прави опит за скъсване на връзката между кредитополучателите от КТБ – „ТЦ-ИМЕ” АД и „Технотел Инвест” АД (и неговото дъщерно дружество „Бромак Телеком Инвест” АД), пише вестникът.

Междувременно справка в търговския регистър показа, че по искане на НАП, която пък е била сезирана от СГП на 23 юни, са блокирани дяловете на „Технотел Инвест“ в „Бромак Телеком Инвест“.

БТК стана обект на разследване от КЗК заради сигнал изпълнителния директор на „Технологичен център – институт по микроелектроника“ АД (ТЦ-ИМЕ) Теодора Танева. Тя е един от бившите приближени на Василев, които станаха свидетели на прокуратурата след шумния развод с Делян Пеевски.
                                                                                    Цветан Василев: Държавата тика "Виваком" в ръцете на ВТБ                                                                                                                                                                 Огромният риск за „Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Това заявява мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в пространно интервю за сайта „Гласове”.                                     
 image                                                                                     
Припомняме, руската банка има участие както в неговия трезор, така и в собствеността на телекома, който предвожданите от Пиер Луврие неизвестни инвеститори изненадващо купи за 1 евро заедно с няколко други дружества. НАП обаче наложи запор на дяловете на компаниите.                                                      image                                                                                 TV7 телевизията на Путин и КГБ, платена с крадените пари от КТБ.           image                                       



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8727610
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930