Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 20:38 - Унищоженото досие на Дарина Павлова
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.07.2015 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Дарина Павлова в компанията на бившия италиански премиер и медиен магнат Силвио Берлускони

Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА () публикува историята на унищоженото досие на Дарина Павлова.

Актриса, телевизионна водеща, продуцент, бизнесдама, принадлежността на съпругата на застреляния през 2003 г. президент на „Мултигруп” Илия Павлов към Държавна сигурност беше

Произход и образование

Произхожда от работническо семейство. Баща й работи като шлосер във военния завод „Арсенал” в Казанлък. Майка й почива още преди да е навършила пълнолетие.

Следва в НАТФИЗ в класа на проф. Елка Михайлова. Снима се във филма на режисьора Рангел Вълчанов „А сега накъде?” (1988), където играе второстепенна роля на манекенка.

Съпруга на президента на „Мултигруп”

Дарина Павлова и Илия Павлов
Дарина Павлова и Илия Павлов

През 1989 г. се омъжва за Илия Павлов, който в началото на прехода става известен като президент на „Мултигруп” и една от най-влиятелните икономически групировки през 90-те години и началото на ХХI в България.

Като негова съпруга тя придобива популярност на бизнесдама, която притежава фирмата „Мегаталант” за модели и организиране на конкурса „Мис България”.                                                                                                                              image    Името й нашумява и покрай дарението от $1000, което прави за предизборната кампания на Хилари Клинтън (тогава кандидат-сенатор), но то е отказано поради обвинения, че компаниите на Павлов са свързани с престъпния свят и бившето комунистическо разузнаване.

След убийството на Илия Павлов

През 1998 г. Илия Павлов получава американско гражданство и съпругата и децата му се преместват в САЩ, където той закупува имоти.

След убийството на президента на „Мултигруп” Дарина Павлова наследява неговото богатство, което е оценявало на 1,5 млрд. долара, а Павлов е нареден на 8-мо място сред най-богатите в Източна Европа. Заедно с децата си тя се премества в САЩ и няколко години нищо не се чува за нея.

В някогашния бизнес на „Мултигруп” тя остава начело на някои от фирмите в туризма. По думите на Павел Найденов, баща на Илия Павлов, Дарина Павлова управлява 84% от „Балкантурист”, чрез които се държат някои хотели, сред които и „Гранд хотел Варна”.

След 2010 г. тя изтегля част от средствата си от САЩ и ги инвестира в Италия.

В компанията на Силвио Берлускони

Дарина Павлова отново влиза в новините, след като се установява в Рим и се появяват нейни снимки в компанията на бившия италиански премиер и медиен магнат Силвио Берлускони, като в медиите тя е представена като лице от неговия приятелски кръг.

През 2012 г. италианският седмичник „Еспресо” публикува информация за бизнесдамата, като посочва че богатството й е около 400 млн. долара, но част от него е загубила при инвестиции на фондовата борса на САЩ. Изданието твърди, че тя е обявила за продажба част от имотите си отвън океана, както и луксозна яхта за 2 млн. долара.                                                                                                                 image   Дарина Павлова след убийството на съпруга й Илия Павлов

Освен с Берлускони Дарина Павлова пълни светските хроники и със снимки на някои известни холивудски звезди, демонстрирайки по този начин приятелство с тях по време на светски партита или на пищни отпразнувания на рождения й ден.

Неуспешен опит като продуцент

В Италия Дарина Павлова се опитва да продуцира предаването „Сънувайки Италия”, разказващо за поколенията италианци, живеещи в САЩ, но запазили традициите си. Шоуто се излъчва по канала Rete 4 на медийната група RTI Mediaset, част от медийната империя на Силвио Берлускони. Предаването обаче не успява да събере рейтинг и е замразено.

Жури в шоу на Слави Трифонов

През февруари 2015 г. тя се връща в България след покана да бъде част от журито на шоуто „България търси талант” по Би Ти Ви, продуцирано от Слави Трифонов.                                                                                                                image    Дарина Павлова (втората от ляво на дясно) през март 2015 г. в журито на шоуто „България търси талант”

Унищоженото досие на съдържател на явочна квартира „АНТЕНА”

Принадлежността на Дарина Павлова към бившата Държавна сигурност е разкрита при проверката на едноличните търговци, които организират хазартни игри и членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, организиращи хазартни игри.

Тя е проверена в качеството си на член на Надзорния съвет на „Град хотел Варна” като представител на фирмата „Пи Еф Ейч Лимитид” – Вадуц и член на Надзорния съвет на хотел „Интернационал” АД, София.

Тя е вербувана през април 1989 г. от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия катосъдържател на явочна квартира под псевдонима „АНТЕНА”. Според регистрацията й в Шесто управление тя е привлечена към неговия отдел 01 „Художествено-творческа интелигенция”.

Досието й е унищожено с протокол на 30 януари 1990 г., ден след като тогавашният министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев се разпорежда затайното прочистване на архивите на репресивния апарат на БКП.
   image  image  Картонът (лице и гръб) на Дарина Павлова, останал в картотеката на ДС след унищожаване на досието „АНТЕНА” през януари 1990 г.

Делата на съдържателите на явочни квартири, които в цялата система на ДС наброяват близо 10 000 души, са почти изцяло унищожени (виж статистика – ТУК), за да не се разкрие агентурния апарат, срещнат в явочните квартири, използвани обикновено за срещи на оперативни работници с агенти.

От запазения в картотеката на ДС картон на Дарина Павлова се разбира, че тя е вербувана на идейно-политическа основа.

Посочено е, че е актриса и работи в Студия за игрални филми „Бояна”. Използвана е по линия на интелигенция.

След разкриване на принадлежността й към Държавна сигурност Дарина Павлова отклонява поканата на Нова телевизия да коментира този факт.

По ирония със същото решение на Комисията по досиетата, с което е огласена принадлежността й към ДС е огласена и принадлежността на свекър й Павел Найденов, който също е регистрира като съдържател на явочна квартира от Шесто управление, но преди бъдещата съпруга на сина му.

desebg                                                                         image                                                                               
Унищоженото досие на Павел Найденов, баща на Илия Павлов         



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8736019
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930