Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 18:08 - Земята осигурява достатъчно, за да задоволи нуждите на всеки човек, но не и алчността на всеки / Гръцката трагедия, в която просяците вярват
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.07.2015 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   image                                                                                                                                                                                        Непосилният натиск от страна на кредиторите докара Гърция до положение, в което вече не е в състояние да взима самостоятелни решения. Връзването й към банкерите е почти толкова здраво стегнато, колкото беше на страните от съветския блок с Москва. Някои коментатори, например комунист, преквалифицирал се в… консерватор, не крие: дереджето на Атина натрапчиво „напомня това на Унгария през 1956 и на Чехословакия през 1968 година“.

„Сириза извърши неуспешен опит за въстание и беше смачкана“ – посочи медийният „слънчоглед“ Джон Лойд.

Само изглежда така. Всичко е игра. Дълга партия шах върху голямата дъска на геополитиката. Какво тук значат някакви си гърци?…

Пък и те затънаха в собствената си алчност. Но не можем да отсъдим, че сами са си виновни. Измамиха ги, подведоха ги, и им помогнаха да нагълтат мръсната вода на задлъжнялостта.

Естествено, не оправдавам никого. Можеха да не го допуснат. Не вярвам, че ще се поучат. Нито съм убеден в измъкването им от блатото. Те вече никому не са необходими. Както и по-значителната част от човечеството.

Много пъти съм сравнявал подхода на интернационалното Братство с епизод от филма „Хлапето“ на Чарли Чаплин. Реших, че е време да го припомня на онези, които са го гледали. Или да го покажа на останалите.

Освен всичко останало, препоръчвам ви да наблюдавате ролята на стражаря. И така…


youtu.be/Ygk-hVYJQho

Как обикновено постъпват властелините на този свят? Прибягват до неусетна принуда, до поставянето в извънредна, в тревожна ситуация, наподобяваща безизходица. За гърците Интернационалът беше предвидил ролята на жената от филма. Европейските бюрократи влязоха в чепиците на малкия Джеки Куугън. Банкерите взеха да се правят на героя на Чарли Чаплин. А господарите надзираваха всичко, както полицая.

Гърция излезе от режима на полковниците с доста прилична икономика. По неписано правило доброто битие води до бързо забравяне на миналото. Така на повечето комшии, особено на младите, взе да им липсва достъпът до политическия живот – т. нар. демокрация.

      image

Затова Братството извади от килера трите основни политически семейства – „дясното“ Караманлис, „лявото“ Папандреу и „центристкото“ на „либерала“ Константин Мицотакис. Ето кои съдействаха за настоящето дередже на страната:

„Десните“ – две поколения Караманлис – Константин, четири пъти министър-председател и два пъти президент на Третата република, подписал през 1979 г. договора за присъединяване на Гърция към Европейската икономическа общност, племенникът му Коста, лидер на партията „Нова демокрация“.

„Левите“ – три поколения Папандреу – Йорго (Георгиос) – основател на фамилията и трикратен премиер на страната; Андреа – негов син, два пъти министър-председател; Йорго (Георгиос) – син на Андреа, веднъж премиер и настоящ президент на Социалистическия интернационал.                                                                                         image          

„Центристите“ – две поколения Мицотакис – Константин – само един път министър-председател; Дора – негова дъщеря, позната с фамилното име на съпруга си Бакояни – министърка на външните работи, министърка на културата, депутатка, кметица на гръцката столица, през 2009 г. – действителна председателка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; Кириако – син на Константин – член на парламента.

Това е видимият връх на номенклатурната пирамида в съвременната гръцка политика. Тези хора водеха южните ни съседи от самостоятелност към еврозависимост. Га ядоха кифтетата, гърцити ни ривахъ. Сега ривът.

От охолство към бедност,
от недостиг към нищета – не е лесно


Какво стана? Най-общо казано, веднъж приети в измамния клуб на богатите, на гърците беше предоставена специализация в областта на селското стопанство. Започна изграждането на специализирани институции със съответната администрация. Изникнаха нови банки. С пари от Европа провинциалната номенклатура на основните партии взе да оформя фермерска класа.

      image

Гърците никога не са се славили като изкусни земеделци и животновъди. Тяхната почва е благоприятна главно за отглеждането на технически култури, например – тютюн. Също така на портокали, мандарини, лимони. При това – не най-качествените. Историята разказва за българските овчари, които от Гергьовден насетне прехвърляли билото на Родопите и пасели огромни стада. Наши градинари пътували из Европа, за да учат местните на зеленчукопроизводство. Да сте чували за гръцки бахчеванджии?

Банкерите и индустриалците никога не са били филантропи. Изблиците им в това направление са по-скоро фукане – за имидж, казано на актуален нашенски. Или за намаляване на данъчното бреме с едновременно представяне в друга културна светлина. Те отпускаха заеми на гърците, не за да гледат с наслада, как съседите ни умеят да трошат гипсови чинии в таверните. Обявиха ги за стратегически важен южен фланг на НАТО и ги караха да се превъоръжават.

Така се случи всичко. Най-малко 75 на сто от тези 300 милиарда долара, на колкото е оценен гръцкият дълг, потънаха обратно там, откъдето ги бяха отпуснали. Германски и френски банки съвсем целенасочено разтвориха кредитните си портфейли за нови оръжия и съоръжения в гръцката войска.

На свой ред политиците в Атина, напълно зависими, както всички свои колеги по света, теглеха милиарди, без да се замислят. Военнопромишлените комплекси на ФРГ и Франция, по-малко в други западни държави, работеха усилено, като по време на война. Продукцията им имаше пазар. А банкерите се надяваха да получат парите си обратно, но надебелели от договорените лихви. Ядец или нова спирала?… Тежко и горко на комшиите.

Най-страшното на Европейския съюз е самото попадане в него. То е като измамата, че СССР помагал на бившите си сателити – огромна лъжа! Милион пъти по голяма от лакърдиите след лов… Метрополиите притежават качеството да изсмукват, а не да отдават. Време е да го запомните.

Ако Гърция беше независима, можеше да се очаква, че ще се намери някой, който да извика, че царят е гол. Уви… Командваха я от Брюксел. Тя беше останала без граници. Нямаше право да налага мита на европейските стоки. Ето как развитата западноевропейска промишленост, преди всичко германската, някои отрасли от която получаваха евросубсидии, превзе съседските пазари. Но стори нещо по-лошо – в (не)конкурентна борба с предизвестен финал утрепа тамошното производство.

         image

Лека-полека Гърция заприлича на… България, излязла от милиционер-социализЪма, за да се завърти в кръг и да се върне обратно при своите палачи – алчно червената фашистка номенклатура. Доскоро Чалгария беше единствената имитация на държава, в която петролна рафинерия работи на… загуба. Вече не е сама, май. Намери си еша, както се казва.

Помните ли как през деветдесетте, в началото на промените, берачите на портокали бяха сред пионерите за работа южно от нас? После дойде ред на прислужниците, шофьорите, гледачките на възрастни… Може би така е изглеждал социализмът и на средната номенклатура в СССР, и на циониста Адолф Айхман, на нашенските новобогаташи и мутри от първата вълна – вечен.

Уви, настъпи новото хилядолетие. Малцина усетиха трусовете на американския ипотечен пазар. Предупредих за тях през 2005 и 2007 година. Присмяха ми се. Южно от границите ни имах заможни почитатели на телевизионното си предаване. Срещах се с един-двама. Те живееха така, както масово заблуждаваха хората по света, че е смятал фюрерът – сякаш гръцкият райх ще бъде хилядолетен. Повече от 300 000 нашенци, пребиваващи там, не взеха мерки след като Братството срина четвъртата по големина банка в света „Лимън Брадърз“.

Гръцката „пролет“ продължи чак до 2010-а. След това… Вот вам, както казват бившите българи, от 600 години изживяващи се като руснаци, белоруси, украинци… Оттогава започна началото на изтрезняването на един народ. Какво казвали предците ни? Късно е либе за китка. Така и на гърците им мина времето – както за запазване на държавата, така и за претенции към Германия за неизплатените репарации от Втората световна война. Алчността им се сломи…

          image

Щат не щат, на гърците им предстои да се сбогуват със значителна част от своите държавни и общински активи. В Брюксел сравниха това с Източна Германия.

„За да възстанови своите финанси, Гърция трябва да приватизира активи в мащаби, подобни на разпродажбата на източногерманските фирми при падането на Берлинската стена“ – обяви председателят на еврогрупата на финансовите министри…

„Независимостта на Гърция ще бъде силно ограничена“ – заяви Жан-Клод Юнкер, който е и министър-председател на Люксембург, пред германското списание “Focus”.“

Това беше през юли 2011 година. (Поддържам добър архив.) Какво означава “who is also prime minister of Luxembourg” – „който е и министър-председател на Люксембург“? Какъв друг беше по онова време, та се е наложило това “is also” – „и“ или още по-ясно – „също така и“?                                              
Жан-Клод оглавяваше Еврогрупата. Това е приетият термин не за институция, а за… срещи. Точно така – срещи на финансовите министри на страните от еврозоната. Длъжността, както и самото участие в Еврогрупата, носи премии или бонуси, както им казват сега. Бедните…

Тогава беше разгарът на гръцкото зарибяване. Евросъюзът и Международният валутен фонд отпускаха милиардни траншове – един след друг. Те като че ли попиваха в пустинен пясък. Всъщност се връщаха обратно. Като преди да влязат в банките, минаваха през производителите на средства за унищожаване на хора.                                                                                                         image                          

Тогава пишех за неизбежната приватизация, която нямаше как да отмине страната, превърната в пространен курорт със значителна и ненужна бюрокрация. Тук почти никой не ме разбра. В Атина още щракаха с пръсти. Западната преса бълваше предупреждения, но…

„За предстоящата вълна на приватизация те [гърците] ще се нуждаят, например, от решение, основано на модела, създаден от германската агенция “Treuhand” – сподели г-н Юнкер, като имаше предвид институцията, която между 1990 и 1994 година продаде 14 000 източногермански фирми.

В коментар, който е възможно да разтревожи гърците, които проявяват чувствителност по отношение на перспективата от чужда намеса, той заяви, че екипи от икономически експерти от цялата еврозона ще бъдат насочени към Гърция. „Човек не може да си позволи да обиди гърците. Но може да им помогне. Те вече казаха, че са готови да приемат експертна помощ от еврозоната“ – призна г-н Юнкер.“

Пази Боже, такива да ви помагат, спасяват… Още тогава другарят Юнкер беше обявил гръцката данъчна система за „не напълно функционална“. Допълвайки с това, че „националната криза е причинена от увеличаването на работните заплати, което е „напълно излязло от контрол“.

        image

Толкова много неща бяха подсказани. Явно парите са опиум. Замъгляват съзнанието. С риск да се повторя, ще припомня сръбската поговорка: „Но̀вац е то, што чѝни од човека го̀вно.“

Как изглеждат нещата днес, четири лазарника по-късно? Ето как:

„От каменистите зелени заливчета на Халкидики до внимателно окосените ливади на южните атински предградия тече тиха, неумолима промяна. Модерните домове и елегантните вили на гръцката висша класа сменят притежателите си. Но не от едно поколение в друго и така нататък, както възнамеряваха техните собственици. А преминават в ръцете на чуждестранни инвеститори.

Докато богатите гърци планират свиването на своите бюджети, или едновременно с това даже бягането надалеч от икономическото блато, много задгранични клиенти се нареждат на опашка, за да изкупят тяхната собственост в някои от най-красивите части на Средиземноморието. За да я използват за летни резиденции. Според местни агенти за продажба на недвижими имоти, богати руснаци(а те са само евреи) са първопроходците. (Вижте илюстрацията.)

        image

Много от чуждестранните клиенти се заглеждат, защото сега е абсолютно най-точното време за купуване“ – разказа в събота [11 юли 2015 г.] пред “The Independent” Светлана Куклина от агенцията за недвижимости Greece.ru. – „Цените не могат да паднат повече. Говорим за много, ама много големи спестявания. Някои вили, които струваха 2 милиона евро, сега се предлагат за 1 милион евро.“

„Неповторимият“ бивш консерватор и настоящ ядрен националист Найджъл Фераж се произнесе така по казуса:

„Онова, което наблюдаваме в Европа, е пълния и тотален провал на супернационализма. Докато сътрудничеството между независими държави винаги е било много важно, последните няколко седмици напълно оголиха позорното клеймо на авторитарната догма, с което е жигосан Европейският съюз. Повечето от онова, за което предупреждавах в продължение на много години, сега се играе на световната сцена – гръцка трагедия, в която просяците вярват.“

         image

Какво да добавя? Че ако гърците със своята минимална пенсия от 470 евро са „просяци“, то ние сме… Ами мъртъвци сме, но колцина го осъзнават? Минималната пенсия, с която преживяват около 255 000 нашенци, възлиза на „гигантските“ 80,50 евро!

На това му казвате живот?                                                                                                                         diagnosa.net/                                   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687509
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031