Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 17:04 - Защо държавата протектира някои производители на цигари?/ТУРЦИЯ РАЗКРИВА БУЛГАРТАБАК КАТО ОСНОВЕН КОНТРАБАНДИСТ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правителството на Борисов реши да увеличи драстично осигурителната тежест във всички сектори на икономиката. Привилигировани обаче остават местните монополисти в цигареното производство – Булгартабак и КТ Интернешънъл. За тях няма да има увеличение, защото според министър Калфин заплатите на работниците им падали. Те заплатите падат, но приходите на двата цигарени гиганта растат, според отчетите им за последната година. Това показва, че причините за по-ниските заплати са субективни, а не обективни.

Безпрецедентният акт на държавна подкрепа е съпътстван и от решението на финансовия министър Владислав Горанов да промени акцизите на цигари, също в полза на двете възлюбени от властта фирми. Всички тези действия на кабинета Борисов 2 говорят просто и ясно, че в бюджета и в публичния ни трезор ще влизат доста по-малко пари от цигарените босове, а съответно тези пари ще отиват в техните джобове.                                                                                                                 Държавата облагодетелства чрез акцизи и осигуровки местните производители на цигари

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика с изключение на компаниите производители на цигари.
Две трети от заетите в сектора работят в две компании – „Булгартабак холдинг“ и „КТ интернешънъл“ (доскоро „Кингс табако“), свързана със собствениците на „Винпром Пещера“.
Увеличава се административно със 7.5% минималния осигурителен доход в 37 сектора на икономиката, в които браншовите сдружения на работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие за размера на увеличението или изобщо не са преговаряли, като избраният процент е средният, постигнат при двустранните преговори в останалите 48 дейности.
За разлика от обичайната практика досега обаче се допуска изключение за цигарения бранш, където праговете остават на тазгодишното ниво с мотива, че това бил единственият икономически сектор, при който има спад на продажбите и на заплатите.
В същото време приходите на „Булгартабак“ растат, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител „КТ интернешънъл“, а в икономиката има сектори, за които годината е слаба, но за тях изключение не е предвидено.
С промени в акцизите държавата също подпомага местните производители на цигари за сметка на вносителите

Правителството промени структурата на акциза на цигарите спешно и без обществено обсъждане, за да се подпомогнат местните производители „Булгартабак“ и „КТ интернешънъл“.
Промените на практика ще доведат до по-голямо поскъпване на цигарите от високия и средния ценови клас и по-малко на тези от ниския клас, а именно тези две компании произвеждат най-евтините марки цигари, като смяната на акцизната формула е един вид „наказание“ за чуждите компании.
Притесненията на големите международни цигарени компании са, че така се дава пазарно предимство на определени производители, а не толкова се търси начин за справяне с контрабандата.
Според държавата целта на промяната е да се задържи ниска цената на евтините цигари за сметка на средния и високия клас, като по този начин ще се направи опит да се намали контрабандата, тъй като хората с ниски възможности били склонни да пушат цигари без бандерол.
В крайна сметка обаче, държавата получава по-голям акциз от по-скъпите цигари от средния и високия ценови клас, а повечето от изпушените цигари са от този клас и е странно защо кабинетът иска да насърчава само най-евтините продукти.                                                                            Така държавата с акцизните и осигурителните промени дава търговско предимство на определени производители.

Имаме ли „приятелска“ икономика в България?

В България имаме типична „приятелска“ икономика, или т.нар. Crony capitalism. Примерите са многобройни и скандално показателни. Въпросният феномен неизбежно е свързван от финансовите и икономически световни фактори с тревожно висок индекс на корупцията в дадена страна. В тази ситуация успехът в бизнеса зависи от близките отношения между бизнесмени и държавни ръководители.

1. Проявява се при разпределението на държавните поръчки, както и при специалните акцизни, данъчни и осигурителни облекчения.

2. Бизнес връзкарството и егоистично поведение се разпростира върху икономиката и управлението на държавата ни посредством корупция.

3. Користните връзки с правителството влияят на икономиката до такава степен, че се стига до правителствени решения в полза на „приятелите“ на държавните ни ръководители.

4. Има повече пряко участие на правителството в специфични сектори на икономиката ни, която като цяло остава неконкурентоспособна.

5. Правителствените ни регулатори поощряват установените „приятелски“ интереси чрез ограничаване на свободния пазар и конкуренцията.

*Реакцията на Борисов

След редакционното публикуване на анализа на Гълъбинов, Борисов обяви „на пожар“ от Мадрид, че отменя преференцията за минималните осигурителни прагове на тютюнопроизводителите. Премиерът даже се похвали, че „се скарал“ на Ивайло Калфин, все едно че не е знаел за подготвяната дълго преди това промяна, която облагодетелства Булгартабак. Реакцията на калиционните партньори на ГЕРБ по повод преференциалните условия бяха твърде показателни. Радан Кънев директно обвини изпълнителната власт в „лобистки изключения за цял бранш и отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС„. Борисов както винаги действа по старата изпитана тактика да се наложат едни лобистки закони и ако мине номерът – добре. Ако обаче има съпротива – благородно се обявява от него персонално, че той не е бил известен и лично се намесва, за да спре „безобразието“. Остава да наблюдаваме след края на изборната кампания, дали Калфин ще си изтегли предложението или тихомълком то ще остане да се дебатира по комисиите в Парламента?

В същото време обаче министър-председателят не спомена нищо за безпрецедентните акцизи, които Владислав Горанов подари на Булгартабак и Кингс табако. Самият Горанов преди месец аргументира тази политика като подкрепа за „борбата с контрабандата“. Твърде неуместно обяснение на фона на последните разкрития на турското финансово разузнаване MASAK, което уличи Буългартабак, като най-големият контрабандист на цигари в региона на Близкия Изток.                                                                                                                Миллиет" публикува доклад на турските служби за контрабандата на цигари

Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ от 14 май 2015 г. излезе с водеща публикация, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак. Като основен източник е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните. Прилагаме превод на публикацията от английски, както е цитирана в друг авторитетен турски вестник: ‘Хюриет‘
Контрабанда на цигари от Грузия, Северен Ирак и България

Истанбул, Hurriet Daily News

В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности, според последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK), съобщи всекидневникът Милиет.

Освен това бяха засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия (ПКК), се казва в доклада.

Инспекторите от MASAK и турското Министерство на митниците са подготвили подробен доклад за потока на контрабандните цигари в Турция.

Налице е огромно увеличение на контрабандата на цигари в Турция през последните няколко години, така че властите се фокусират все повече върху този проблем.

Последните официални доклади бяха изготвени след обстойни разследвания, които продължиха няколко месеца.

Контрабанда на цигари към южната провинция

Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространи в цялата страна, главно в Истанбул, според официалния доклад.

Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада.

Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани.

Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада.

Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на Kar Foreign Trade Company (Международна търговска фирма Кар), която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с Eagle Group.

По-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман.

Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ.

Паричен превод от източен град към Истанбул

Според докладите в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и собствения капитал на тези дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи отколкото всъщност е било дължимо за стоките, които тя е изпращала там.

Според разследването е имало огромна сума пари прехвърлена от Агръ в Истанбул, на стойност около 500 милиона турски лири, който са били превърнати в пари в брой от партньорите от обменното бюро.

Инспекторите на MASAK са проследили и активите на реални и юридическите лица, които се занимават с контрабанда. В същото време инспекторите на Министерството на митниците са придобили изключително важна информация и документи свързани с дейността на контрабандистите в чужбина.

Според докладите, изпратени от инспекторите през 2012 г. до тогавашния Специално-упълномощен съд за тежки престъпления, е имало документи, че алкохолните напитки са били внасяни контрабандно през Грузия, а цигарите през Грузия, Северен Ирак и Иран.

Според най-новите статистически данни турската полиция е иззела 99.1 милиона пакета цигари само през 2012 г.. През 2011 г. те са били 69.7 милиона.

Според данните предоставени от регулаторния орган на Турция за пазарите на тютюн и алкохол (TAPDK), продажбата на контрабандни цигари е особено висока в югоизточната част на Турция, първата дестинация на контрабандистите през южните и югоизточните граници.

14 май, 2015 г.

Коментар на Биволъ

Биволъ се обърна официално с питане за въпросния Доклад до Агенция Митници. Въпросът ни е дали българските служби разполагат с цитираната в „Миллиет“ информация по силата на партньорските взаимоотношения? Ако да, какви мерки се предприемат? От Агенция Митници отговориха, че официално такъв доклад не е постъпвал при тях. Изпратили сме също така официални въпроси до ДАНС и правим опити да се свържем с турските служби за повече информация. По информация на Биволъ при двустранни срещу между българските и турски служби е постъпвала оперативна информация от турците за тези марки цигари и за този производител. Тази информация обаче не е била особено отговорно задействана до момента за реализация от наша страна.

Статията на „Миллиет“ потвърждава индиректно публикации на Биволъ за Булгартабак и конкретно писмо, което е било изпратено до Посолството на САЩ в София. Биволъ направи единствената публикация за скандалната кореспонденция, която разкрива цялата престъпна корупционна схема около придобиването на активите на Булгартабак и незаконната контрабанда с цигари в Близкия и Среден изток.

Биволъ също така получи и точни данни от свой източник, че цигари на Булгартабак от няколко месеца се произвеждат и в Дубай. Това означава, че част от контрабандните български цигари може да постъпват и от там, през Ирак. В момента проучваме и този твърде интересен въпрос, както за родните, така и за международните служби за борба с контрабандата, незаконния трафик и прането на пари.

Публикацията потвърждава и информацията в кореспонденцията между Цветан Василев и адвокат Александър Ангелов, в която е описана схемата за приватизацията на Булгартабак. Основен контрагент от Ирак според схемата и обяснителното писмо е лице на име Салам. Оперативната информация на Биволъ е, че става дума именно за Салем Кадер Фарадж, цитиран в доклада на турските служби.                                                             image   image     Писмото е предоставено от финансовия журналист Мирослав Иванов. Публикувано първо в неговия блог. Подчертаванията са на Биволъ.
Биволъ продължава да разработва темата Булгартабак в поредица от публикации, които разкриват задкулисни договорки, финансиране с мръсни пари, тежка политическа корупция и чадър от страна на регулаторите и прокуратурата – същината на т.нар. модел #КОЙ.

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата Булгартабак с участието на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган

Мафията Булгартабак 1

Мафията Булгартабак 2

Булгартабак е със сменен собственик от януари                     
                                                        Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 6581974
Постинги: 4190
Коментари: 1127
Гласове: 1552
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930