Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2016 18:59 - Светици и вещици: защо Църквата мрази жените
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Християнските представи за нежния пол (откъс)

image
  Madonna the Witch With John McCain in Her Pot


Жените винаги са подозирани, че носят дълбоко в себе си дремеща блудница или зла вещица.
Жените винаги са подозирани, че носят дълбоко в себе си дремеща блудница или зла вещица.

image


Блудница, вещица, светица и наивница. Това са четирите представи на християнския клир за жената през хилядолетното съществуване на религията. Но откъде идва негативното отношение към нежния пол, защо векове наред Църквата иска да го подчини и му отказва достъп до познание, култура, посвещаване в духовен сан? Отговорите на тези въпроси търси френският историк Ги Бештел в книгата си „Църквата и жената“ („Изток-Запад“, превод: Недка Капралова), събираща цялата история на женомразството.

image


Изследването се спира широко на темата за женското несъвършенство, изтъквано в почти всички религии, особено в абрахманските ислям, християнството и юдаизъм. От момента, в който Ева дава ябълката на Адам, жените са обвинявани във всички възможни пороци. Единственото спасение за наследничките на й е да станат майки, защото майчинството е спасение от грехопадението.

image


Църквата одобрява образа на жената като мила и предана майка, но дори и тогава е резервирана. Жените винаги са подозирани, че носят дълбоко в себе си дремеща блудница или зла вещица. Светиците също не са били напълно одобрявани, защото са се опитвали да излязат от анонимността, на която е обречен полът. В продължение на почти деветнадесет века Църквата и нейните богослови проявяват противоречиви чувства към жената.

image


В края на книгата си Ги Бештел, посветил цялата си научна кариера върху изследвания, свързани с образа на жените в християнската религия и цивилизацията на Средиземноморието, се спира и на съвременното положение на дамите в Църквата.

Представяме ви откъс от главата „Вещицата“ в „Църквата и жената“ на Ги Бештел.

Диаболични жени

image
           Jessica Alba Zombie in a Graveyar


Чук за вещици, вярна на своето заглавие, говори преди всичко за жените. Именно вещиците създавали проблеми, а не вещерите. Припомня класическите аргументи, които ги сочели като предпочитани жертви и съучастници на демона. Жените били склонни към вещерство поради вродената им слабост, невярност, доверчивост и похот. Но поднася и други. Жените не вярвали достатъчно добре и силно в Бог. Според етимологията (или претендиращата за такава) жената била тази, чиято вяра е слаба, тъй като думата femina очевидно се разлага на fe и minus(което авторите предавали като „по-нисша поради вярата“).

image

Относно сексуалните качества на жената двамата доминиканци са неизчерпаеми. Изброяват в подробности всички магии, които жените знаят, за да разпалят или – напротив – да угасят еротичната страст. Тъй като самите те са ненаситни, „лудешки се веселят с демоните“[Marteau des sorciиres, op. cit., p. 208.] и нощем приемат посещенията на дяволските си любовници под формата на инкубуси в леглото на съпрузите си, при това без мъжете им да забележат нищо.

image
                Winona Ryder the Witch

Следвайки бълнуванията си, авторите се връщат към мита за vagina dentata[ Вагина със зъби (лат.). – Б.пр.] – вагината, която прерязва (отхапва) мъжките членове. На моменти сякаш искат да кажат, че във всичко това става дума само за илюзия: мъжете се чувствали кастрирани и импотентни. Но в глава VII на втората част книгата твърди, че вещиците до такава степен обичали тези мъжки членове, че си правели сбирки от тях. Някои притежавали по 20–30 и ги държели в железни кутии, където те продължавали да се извиват като червеи. За жалост, никога не били намерили такива членове по време на претърсванията, защото вещиците ги криели вън от домовете си, най-често в птичи гнезда.

image
        Michelle Obama the Voodoo Witch


Книгата дори разказва историята на един импотентен мъж с доста скромен член, както се разбира, който бил получил от вещиците правото да се катери на дървото и да разменя своя инструмент с някой друг с по-голям размер. За нещастие този, който подхождал на нещастника, принадлежал на един свещеник и размяната не била възможна.

image
              Witch in the Salem Witch Trial

Тези триста страници приказки са предшествани (и точно тук е гениалното попадение на авторите) от автентична була на папа Инокентий VIII, издадена в Рим през 1484 г., започваща с думите Summis desiderantes affectibus, както обикновено се представя. Папата никак не можел да знае няколко години преди написването какво щели да кажат Крамер и Шпренгер.

image

Той просто бил разтревожен от тях поради нарастващата опасност от вещерството и бил публикувал своята була, за да каже, че споделя безпокойството пред лицето на този проблем и че трябва да има строги наказания. Като цяло той си оставал на страната на строгата ортодоксия.

image

Според него Дяволът не предизвиквал бури или сексуални травми, а само карал хората да вярват – със способностите си на илюзионист, – че се е развихрила буря или че някой е импотентен. Той мамел вещиците единствено насън. Освен това дарбата за магии не била само женска, а се откривала у „хора от двата пола“.

image
       Wicked Mila Kunis Witch and Ashton Kutcher

И все пак, поставена в началото на Чук за вещици, тази папска була създавала впечатлението, че Рим разрешава и споделя всичко, казано в книгата. Първите големи вълни в лова на вещици датират от последните години на XV в. и със сигурност се дължат на това произведение. Всъщност авторите постигат издателски успех с тази книга, което никога не се случва с Мравуняк на Нидер, която все пак е по-новаторска с измислянето на портрета на дявола. Но занапред благодарение на тази популярна творба съучастниците на дявола, открити от Нидер, ще бъдат уподобявани на жени и почти само на жени.

image
        Putin as the Wicked Queen in Wonderland


За няколко години са изкупени трийсет хиляди екземпляра от Чука. Отпечатана отначало в Страсбург през 1487 г., книгата е преиздавана девет пъти преди края на века в западните части на Империята (Спир, Базел, Кьолн) и още шест пъти преди 1520 г. (включително извън Германия – в Париж, Лион и Венеция).

image

Отговорите, предупрежденията на неколцина автори, които не си били изгубили ума, като отличния Улрих Молитор, адвокат в Констанс през 1489 г., не постигнали нищо.

image

През 1491 г. Хайнрих Крамер пише до съвета на град Нюрнберг и с пълно съзнание се хвали, че е изпратил на кладата над двеста вещици.

image

image
 Snow White Obama and the Wicked Witch Bush
                Снежанка и вещицата Буш


Това бил почетен резултат за книга, която – в крайна сметка – била доста плагиатска. Добро начало във всеки случай. Оставало да бъдат ликвидирани тези опасни жени с хиляди, но за това била необходима подкрепата на народа, страхът на народа. Емоцията и паниката трябвало да излязат извън тесния кръг на духовенството. Нещастията през XVI и в началото на XVII в. ще благоприятстват тези убийства.

image

clubz.bg/
 

image
Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 6188574
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1520
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031