Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2016 22:02 - Възходът на Оливър Кромуел: Невидимият колеж на Бойл - Част 4
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

По време на краткия последвал мир е основан розенкройцерски Невидим колеж, който ще се превърне в ядрото на сионистката сила и ще повлияе върху Кромуел. Робърт Бойл е син на графа на Корк - един от помощниците на Бейкън, осигурил на сина си образованието, което и Бейкън е имал: латински и френски език и пътешествия из Европа. Бойл е отгледан като последовател на Бейкън и неговият ректор в Итън, сър Хенри Уотън, е свързан с розенкройцерския кръг в пфалцграфството на Фридрих. През 1639г., на 12-годишна възраст, Бойл заминава на европейско пътешествие и прекарва време при Медичите във Флоренция, където наследниците на кръга на Фичино продължават да са добре дошли, например Галилей. Освен това изучава демонология в Женева. При връщането си в Англия през 1645г. той незабавно се свързва са приятеля на Андреа Самюъл Хартлиб. Хартлиб, изглежда, е посредник между Андреа (велик майстор на Сионския приорат от 1637 до 1654г.), Кромуел и Бойл, който ще стане велик майстор на Сионския приорат от 1654 до 1691г.

Според Джон Уилис Кралското общество израства от срещите, организирани в Лондон през 1645г. по време на Гражданската война, за изучаване на натурфилософията, новата експериментална философия и други части на човешкото знание. Сред присъстващите е д-р Уилкинс, който е капелан на курфюрста на пфалцграфството (най-големият син на Фридрих V) в Лондон, Теодор Хаак - ,,германец от пфалцграфството, тогава жител на Лондон, който - според мен - създаде първия повод и пръв предложи тези срещи" - пише Уолис, и много други. Пфалцграфството -а следователно розенкройцерството - е силно ангажирано в създаването на Кралското общество.

Зетят на Кромуел Уилкинс предлага - невероятно - първите сериозни опита за полет на човек до луната. След трактата си ,,The Discovery of a World in the Moone" (,,Откриването на нов свят на луната") (1638г.) с написването на подробно описание - през 1640г. - на машината, нужна за полета до луната, търговията с извънземните и изследването на космоса: летяща колесница (лодка на четири колела), задвижване от часовников механизъм и пружини, с пляскащи крила от пера и барутни бустери, които ще изведат ,,космическия кораб" (с човек с шапка, седящ до мачтата) над 20-те мили, които според него са обхватът на земното магнитно и гравитационно притегляне. След това колесницата ще се носи в космоса. През 60-те години на XVI век приятелят на Уилкинс, розенкройцерът Бойл и Робърт Хук демонстрират природата на вакуума между земята и луната... и невъзможността проектът на Уилкинс да се осъществи.

В писма от 1646 и 1647г. Бойл пише за ,,Невидимия колеж" - фраза, която отеква в розенкройцерските манифести. През 1646г. той пише на тютора си, че изучава натурфилософия според принципите на ,,нашия нов философски колеж" и казва, че тюторът му ще е ,,изключително добре дошъл в нашия Невидим колеж". През февруари 1647г. Бойл пише на друг приятел: ,,Най-доброто е, че крайъгълните камъни на Невидимия или (както се наричат) Философския колеж от време на време ме почитат със своята компания... мъже с толкова широк и търсещ дух, че училищната философия е само дъното на тяхното познание, и въпреки това толкова амбициозни да проправят пътя на всяко щедро начинание, толкова скромни и възприемчиви гении, че презират да не бъдат ръководени, така че да могат да пледират за разум в мненията си, хора, които се заемат да изхвърлят тесногръдието чрез практикуване на такава благотворителност, която стига до всяко човешко същество и нищо по-малко от универсалната добра воля не може да я задоволи. И наистина, те са толкова загрижени за нуждата от добра заетост, че приемат цялото човечество под своето грижовно крило." През май 1647г. Бойл пише на Хартлиб за ,,Невидимия колеж" и неговия общественоугоден план.

Неоатлантидовият Невидим колеж до голяма степен е творение на Хартлиб. След като е ръководил мистична и филантропична група в Елбинг - един от Християнските съюзи или общества на Андреа, което се е отказало от розенкройцерската си титла, - той е свикнал с идеята розенкройцерска група да се представя като християнска, но да запазва розенкройцерските си идеали и цели. Невидимият колеж имитира обществото в ,,Новата Атлантида" на Бейкън, в което братята са ,,невидими" за външния свят. (В употребата на Бойл ,,невидим" означава ,,розенкройцерски".) Ръководи се от изгнаници от пфалцграфството, като основният покровител-лаик на Хартлиб, Дъри и Коменски продължава да е Елизабет, кралицата на Бохемия, която ги финансира от двора си в Хага, където посланик на Англия е екзекуторът на Франсис Бейкън сър Уилям Бозуел. През 1645г. е основана лондонска група от Теодор Хаак - беглец от пфалцграфството и агент на Коменски в Лондон, който е в тесни връзки с Хартлиб. Все още има съмнение кой участва в Невидимия колеж и до каква степен групата на Хаак го изгражда изцяло. Колежът се състои от лекари, групирани около Харви (Глисън, Ент, Скарбърг, Годард и Мерит) и математици, групирани около Уилкинс (Уолис, Фостър и Хаак).

,,Mathematicall Magik" на Уилкинс (1648) е основана на ,,Utriusque Cosmi Historia" на Флъд, а Невидимият колеж, който включва Бойл и Кристофър Рен, се среща в стаите на Уилкинс в Уодъм Колидж, Оксфорд, от 1648 до 1659 (годините на Кромуел). През това време Томас Вон (брат на поета Хенри) превежда ,,Fama" и ,,Confessio" на английски език. (Неговият покровител е масонът Мори.) През 1660г. групата се обединява с друга група от Лондон и основава Кралското общество. Двамата най-близки приятели на Бойл тогава са Исак Нютон и философът Джон Лок. Нютон е чел розенкройцерските манифести и неудовлетворен от математиката, преписва големи части от трудовете на Майкъл Майер, надявайки се да открие Едното (божественото Единство) в розенкройцерската алхимия. (Той става велик майстор на Сионския приорат от 1691 до 1727г. след Бойл, който е обявен за граф на Бърлингтън и дава името си на Бърлингтън Хаус в Пикадили.)

Хартлиб надзирава раждането на Колежа или свещеното общество, посветено на благополучието на човечеството, за което призовава Коменски в ,,The Wat of Light" (,,Пътят на светлината") и заради чието основаване е дошъл в Англия - по молба на Хартлиб. В крайна сметка Колежът е основан на розенкройцерските идеали на Бейкън и Андреа и в настояването науката да е част от обща система на образованието Хартлиб е в самия зародиш на онова, което през 60-те години на XVII век ще се превърне в Научна революция (председателствана от Кралското общество.) От особен интерес за Хартлиб са агрономството и аграрната реформа - до такава степен, че Уебстър асоциира Епохата с името на Хартлиб: ,,Предвид високото качество и огромната популярност тогава на трудовете върху агрономството, свързани с Хартлиб, е съвсем уместно Фъсел да характеризира периода между 1641 и 1660г. като ,,епохата на Хартлиб".

illuminatibg.blogspot.bg/2016/04/4.html
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684658
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031