Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2016 00:51 - Ердоган дава на Путин "Инджирлик"... => Най-вероятно е предал и България като второстепенна капиталуция...
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1504 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Острият завой на Ердоган в отношенията с Русия вече не е дори остър, а е направо 180 градуса, след като Турция обяви, че ще допусне руски самолети да ползват базата "Инджирлик". Това е най-важната база на НАТО в Близкия Изток, от нея може да се достигне до всяка точка на Иран, Ирак, Сирия, Йордания, и дори - Саудитска Арабия. Също в "Инджирлик", САЩ държат ядрено оръжие със "споделен ключ". Т.е. бомби, които за да се ползват, трябва съгласието едновременно на САЩ и на Турция. Това руснаци изобщо да влязат в тази база, е пълен абсурд от геополитическа гледна точка, поне ако самите руснаци се считат за "враг". А и да я ползват за военни действия, вече минава всякаква фантазия на атлантиците...

image

Много по-важно от самолетите обаче е нещо друго. Ако Русия получи достъп до базата, от нея ще трябва да се изнесат американците. Не че някой ще ги гони, но с оглед на опазване на тайните им и на секретни оръжейни системи, е невъзможно да работят в една база с руснаци. Най-вероятно Путин ще прати в "Инджирлик" предимно стара техника, така че САЩ да няма какво толкова да научат.

image

А и срещу терористите, старите самолети Су-24 са доста ефективни. Но САЩ имат там радари и авиация - последна дума на техниката. Имат и ядрено оръжие. Всичко това ще трябва да се изтегли - от съображения за опазване на секретност. Т.е. фактически САЩ ще загубят най-важната си стратегическа точка в Близкия Изток, извън Израел.

image

По принцип, предложението на Ердоган изглежда доста щедро, и ако се реализира, ще е повече от достатъчна компенсация за обидата със сваления руски самолет. Само с извинение, и дори - с финансово обезщетение, беше ясно че няма да се мине.

image

Руснаците са горд народ и не биха преглътнали толкова лесно горчилката. Но с подарък като военна база на турска територия - това вече изглежда доста силно. Фактически прилича дори на капитулация.

image

Ердоган вероятно е прав в тези си ходове. Турция се скара с всички в региона и беше застрашена от пълно унищожение. Сдобряване с Русия и щедри реверанси във военно отношение е добър ход за Турция. Цената не е малка, но е по-малка от това да загубиш цялата си държава.

image

От гледна точка на България, ситуацията също става доста интересна. След като Турция остъпва своя стратегическа база, е логично да допуснем, че е отстъпила и по-маловажни точки, от типа на България. Ердоган има интереси тук, но и в най-добрия случай, не може да получи повече от няколко окръга около границата, без сериозна икономика и население в тях. След като е готов на големи отстъпки, най-вероятно нас вече напълно ни е оставил на руснаците. Т.е. един съперник в региона за Русия е отпаднал. САЩ вероятно не са обвързани с турската политика, но със сигурност Русия вече има един съперник по-малко в България.

image

gudelnews.com/



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685517
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031