Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 21:11 - Исаков курбан заради „Големия шлем“, на сцената Кремъл вади Макаров
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1428 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.08.2016 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Посланик Яков Исаков работеше доста ефективно в интерес на страната си.
Справка: кандидат президентската кампания с поставени параметри за бъдещия президент, като обединител(разбирай - спестяващ критиките към Русия); антинатовски и антиевропейски настроения; новите завои на Б.Б. за полическите проекти - Белене и т.н.; наличието на партии, като Атака и АБВ; овладяване на болшинството средства за масова информация.


image


Добре поне, че Путин не ни изпраща Калашников, шегуват се в дипломатическите среди
Светослав Пинтев

image


Още не е изсъхнало мастилото върху Указа на руския президент Владимир Путин за освобождаването на посланика на Москва у нас Юрий Исаков, малко преди края на втория му мандат, нито на този за назначаването на Анатолий Макаров, а вече в дипломатическите среди обикалят няколко различни версии за този неочакван акт на Кремъл.

image

> РУСКИТЕ КОМУНИСТИ СЕ ОБЪРНАХА КЪМ БОГА



Още повече, че Исаков се смята за извънредно приближен до външния министър на Русия Сергей Лавров. Казват, че ги свързва крепка дружба от младежките години, когато двамата са учили в Московския държавен институт по международни отношения .

image


Надали пенсионната възраст на Исаков е силен аргумент в полза на отстраняването му.

Най-скандална е версията, че посланик Исаков е имал нерегламентирани контакти с бизнес среди у нас, както и с определени бизнесмени, дори че е опитвал да оказва сериозен натиск върху тях, нещо, което противоречало на договореностите и интересите между двете страни на най-високо ниво, коментират източници от контраразузнаването.

Исаков трябва да е кривнал встрани от руската стратегия за България по този въпрос, допълва дипломат от кариерата.

Има и версия, че се е провалил в опитите си да консолидира БСП, като в приятелски разговори запознати изтъкват неговата подкрепа за свалянето на Михаил Миков от върха на партията. Един акт, който може да се окаже контрапродуктивен за инициаторите си. Да не говорим за дискредитирането на Волен Сидеров и неговата „Атака“ пред общественото мнение като явен руски проект.

Дали всичко е точно така, само определени партийни другари знаят.

В по–глобални измерения отиват твърденията, че Исаков плаща за провала на „Големия шлем“, както го нарече президентът Георги Първанов, ангажирал се с прокарването на проектите.

image


Дипломати твърдят, че като библейския Исак, досегашният посланик е сложен на дръвника, за да се даде пример с жертвено агне, отклонило се от начертания път.

image

Не е изключено обаче, също като патриарха, той да отърве кожата в резултат на чудо свише, дори в някакъв следващ момент да се издигне. Неведоми са пътищата на кремълските потайности.

От дипломатическите мисии го определят като слабоефективен дипломат. „Какво е направил за Русия за 6 години“, направо попита един от хората, с които говорихме.

image


Не е за пренебрегване фактът, че
на сцената излиза Макаров

Добре поне, че не е Калашников, шегуват се в тези среди. Макар това да е игра на думи, тя може да се окаже доста близо до действителността.

Новият руски посланик Анатолий Макаров от четири години е директор на Департамента за руснаците в чужбина. А те у нас не са никак малко, особено по Черноморието. Може да се окаже, че така руското посолство е насърчено от Кремъл да работи по-активно с тях и приоритет в България стават руските граждани. В каква посока, с каква цел, това тепърва предстои да видим.

image

А гафове при досегашния посланик не липсват

Твърди се, че през 2014 г. Исаков е отправил серия невъздържани квалификации и оценки по адрес на българския президент Росен Плевнелиев в интервю за Дарик радио. По-късно е позвънил в Дарик и е поискал точно тази част да не бъде излъчена. Така и се е случило, твърди журналистът Иво Инджев.

image

По-рано Юрий Исаков нееднократно е завявал как е сто процента убеден, че АЕЦ “Белене” ще бъде построена. Нещо, което един дипломат не би трябвало да си позволява, особено при мощните обществени настроения срещу евентуалното строителство на централата.

image

Според дипломата, цитиран тогава от БТА, „Южен поток" е като подарък от небето за страната ни.

Същински рог на Амалтея, бихме добавили, но само за определени другари, които напълниха джобовете си.

Исаков твърдеше, че този рог на изобилието е за цялата страна. Щастливо събитие от вселенски мащаб, едва ли не.

„Някой предлагал ли е нещо подобно на България като "Южен поток"? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него", обясни тогава Исаков.

image

Всяка година преди 3 март се забелязва вдигане на градуса в обществото относно участието на Русия в Освобождението на България, казвал е той в свое интервю. А това не е било без участието му. Едно от изявленията му в тази посока беше следното: „Чувал съм много странни изказвания, които имат за цел да фалшифицират историята. Говорило се е, че няма и турско иго. Говорило се е, че Русия има имперски желания, а Русия не получава и един сантиметър от тази война. Всичко това е опит за повишаване на обществената полемика.. Това са опити за преиначване на историята”.

image

В интервю пред БНТ, излъчено на 9 юни м.г., посланик Юрий Исаков коментира, че повече от половината от населението на България са русофили и това, което го радва е, че към русофилите се включват хора, които са от различни политически партии, а не само от левия политически спектър.

image

Посланикът тогава направи забележка на водещия Димитър Цонев, че не познава статистиката колко русофили и русофоби има в България. Той спомена посещението на делегация на партия "Атака" начело с Волен Сидеров на анексирания полуостров Крим като ярък пример за връзките, които нашите страни продължават да поддържат.

image
http://www.faktor.bg/uploads/images/kolaj_putin.jpg


Припомняме, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров се оплака именно на руски посланик от "репресия срещу него и неговото семейство". Заедно с Явор Нотев и проф. Станислав Станилов той тогава посетил мисията на Русия, за да изрази съболезнования за 224-мата загинали при самолетната катастрофа в Египет, както съобщиха от партийния пресцентър. И използвал случая.

image

В интерес на истината, Исаков е изтъквал в интервюта, че Русия дължи писмеността си и огромна част от православната си култура на България, една не особено популярна в страната му истина. А това също може да е голяма черна точка за Кремъл. Но най-големият минус в работата му в България остава фактът, че не успя да обязди българите и да ги превърне в послушен троянски кон в ЕС.

image

www.faktor.bg/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8735270
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930