Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 19:29 - Локарно: България осмяна във филма „Слава“
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Стефан Денолюбов в образа на железничаря във филма „Слава“ - Цанко е наказан от системата, въпреки че връща сак с пари, намерен на релсите.


Източноевропейското кино е несравнимо, когато става дума за изобличаване на социалната дистанция, която демократичната фасада не може да прикрие. Забележителен филм

Жил ФЮМЕ, Либерасион 17.08.2016



69-ият филмов фестивал в Локарно, Швейцария. Почти социологически сюжет: как да представим социалната дистанция, сегрегациите? Данните за жизнения стандарт, за образованието и за здравеопазването достатъчни ли са? И дали показват арогантността, глупостта, липсата на правосъдие? Формите на отхвърляне са толкова разнообразни и фини… Когато някоя политическа сила иска да се престори на ангел, тя най-често се превръща в звяр, тъй като силите обикновено са инструменти на принуда и потисничество.

Политиката, тази грозна игра

Двама български кинотворци, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, представиха в Локарно филма „Слава“ и откриха, че публиката е покорена от внушението на притчата им. Историята запазва комичен тон, но в нея ясно доловим е и трагизмът на всекидневната идиотщина. Цанко Петров (Стефан Денолюбов), железничар, живеещ със зайците си, открива сак с банкноти на релсите, които поддържа. От гледна точка на колегите си той е най-големият идиот в държавата, защото съобщава на полицията. Служителите на транспортния министър предлагат на бедния човечец награждаване с медал пред камерите и искат да устроят забавление от това, без да знаят, че Цанко заеква. Следват просташки и унизителни шегички, а Юлия Стайкова (Маргита Гошева), шеф на връзките с обществеността на министерството, разкрива целия си цинизъм, преструвайки се, че не осъзнава колко привързан е Цанко към своя съвсем обикновен ръчен часовник.

Поведението на министерството към Цанко, който не е искал нищо, е нелепо, грозно и брутално. Жестокият цинизъм, на който той е подложен, показва поведението на цялото съсловие, въплъщавано от Юлия Стайкова, в диаболична поредица постъпки, диктувани от корупцията и безотговорността на политиците.

Социална география на дистанцията

Социалните изследователи могат да се отдадат на професионалната си страст: целият филм маркира конструирането на дистанция между властта и хората. Тук мобилният телефон е страховит инструмент. Ефектът му е като този на лупата върху мравуняк: политическият макрокосмос превръща микрокосмоса на отделния човек в своя плячка. Тук има и опит от страна на един разследващ журналист да възстанови истината, а с това – да изкупи и себе си. Но корупцията е гангрената на тази система. В момента, в който Юлия Стайкова научава, че ще стане майка след дълги опити за асистирано майчинство, железничарят умира, сготвен на бавен огън, а достойнството му е отнето – като последно доказателство за политическия абсурд, който авторите на филма изобличават в страната си. През това време обикновените хора също се занимават с измами, защото всеки го прави.

Този забавен, отстранен, често весел и спасен от изпадането в мизерии филм можеше да бъде заснет от Бъстър Кийтън. От медицината можем да заемем метафората за скалпел, за да кажем, че с малки удари филмът надвива тази диаболична псевдодемокрация. Часовникът, марка „Слава“, на Цанко, е много по-ценен за него от отровната награда, получена от ръцете на министъра. В действителност какво е железничарят без уреда, с който измерва времето?

Демокрацията в Източна Европа( и навсякаде по света - бел.ред.) е повредена като изоставащ часовник.
  
---------------------------------------------------------------------

ВТОРА СТУДЕНА ВОЙНА ДЕЛИ ЕВРОПА НА ДВЕ...

Eдин много сполучлив филм за псевдо демокрацията в сегашна България(и бившата комунистическа система) през очите на развитата демокрация на швейцареца Бъстър Кийтън. Той доказва, че в България
сега няма демокрация , а народът и не осъзнава това и живее само с някаква илюзия, че в обществото му действа демокрацията и политиците му са демократи управляващи демократично.

Впрочем, демокрация в България никога не е имало в 70-те години непрекъснато управление на бившите комунисти, първо 45 години в тяхната комунистическа система отричаща демокрацията и правовата държава, а след 1989 г в новата им система, която те сами внесоха без да питат народа си с нито една форма на демокрацията- на НЕОЛИБЕРАЛНИЯ ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ и неговата ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, внесена от САЩ през Русия и родила олигархия по подобие на руската олигархия с произход в последния елит на комунистическата партия. Даже нещо повече-до сега българската олигархия неизменно ръководена от руската олигархия като по-силната, изнасяща парите на България в американски банки по линията на глобалния пазар на неолиберализма и направила страната си пълен американски сателит.

Представителната демокрация не е демокрация, самите американци я намират за фалшива. Тя се намира на 100 стъпала под европейската реална/открита демокрация действаща в западна Европа. Разликата между двата демократични модела е огромна. При реалната демокрация на Европа действа НАРОДОВЛАСТИЕТО с което народите управляват държавата си от долу нагоре. В американската представителна демокрация липсва народовластието, там държавата се управлява от едрите олигархични корпорации. Ето защо неолибералният капитализъм носи също имената “корпоративен“, „олигархичен капитализъм“.

Българският народ живя 45 години в комунистическата система не признаваща свободата на словото и убежденията. Тя беше идеологическа система с една идеология „марксизъм- -ленинизъм“. Всички останали идеологии известни в европейски мащаб не се признаваха от комунистите, обявяваха се за „вражески“ и хората се преследваха за различни политически убеждения, а западът-родител на всички останали политически идеи се обявяваше за „буржоазен и загниващ“.

Всичко това продължи и след 1989 г в новата неолиберална система, където комунистите от последния елит на БКП продължиха да държат властта в България и да управляват, макар този път да се превърнали от „борци срещу капитализма“ в едри хищни "червени капиталисти"- олигарси и мултимилионери. Те добавиха към предишната си политическа власт още една- икономическа и така заграбиха „вся власть советом“ в ръцете си+ медии и хуманитарно образование, като продължиха да управляват държавата със старото си комунистическо съзнание и сталинистки прийоми на управление без разбиране за демокрация и правова държава.

Дори спъващи развитието на демокрацията и изграждане на правова държава, а обществото си го държат духовно изостанало в 70-те години на миналия век и изолирано от западна Европа.
Също като времето на комунизма, когато комунистическата система беше затворена и изолирала България от Европа, властта беше издигнала стени и телени мрежи по границите и не пропущаше птиче да прехвръкне през тях.

Сега това положение е по-различно, ние сме членове на ЕС където е позволено свободното движение в Европа, но обществото
ни продължава да е духовно изолирано от Европа и да не познава как действа демокрацията в развитите европейски страни, да не познава тяхната правова държава, дори да не говори за правова държава въобще . Това е така, защото управляващият посткомунистчески елит на България продължава чрез властта да държи медиите и хуманитарното образование и там да спира да се говори за действащата реална демокрация, социална и правова държава на развита Европа. Там се говори само
за „неолиберлални ценности“ и като най-добрите се сочат тези на САЩ.
Същото положение е във всички останали бивши комунистически страни, където последните комунистически елити внесоха системата на неолиберлални капитализъм след 1989г , в нея останаха на власт и продължават да управляват.

Комунистическата система бе изолирала народите си , изкарала от Европа и пратила в Азия под мишницата на Сталин. След 1989 г същите „бивши“ комунисти станали едри „червени капиталисти“ отново духовно изолираха народите си от Европа и ги пратиха в Америка, дори ги направиха 51-вия американски щат, покрити плътно с неолиберален капитализъм.
В същото време неолибералният капитализъм в западна Европа навлезе само в южноевропейските страни със слабо работещи правови държави- Гърция , Италия, Испания Португалия, но не и в развитите европейски социални/правови държави от северна и средна Европа( без Англия), понеже тяхната правова държава с желязното изпълнение на закона спря
неолиберализма на границите си. Там продължават да упражняват и развиват своята реална демокрация.

В най-тежко положение е Русия, с родения неолибирелане олигархичен посткомунистически режим на последната издънка на КПСС- Путин, който ликвидира всеки опит за демокрация в обществото. Путин проформа се противопоставя на САЩ. Сега това противопоставяне не е вече на идеологическа основа както беше по време на Първата студена война „СССР срещу САЩ“. Сега САЩ и Русия имат напълно еднакъв неолиберален обществен модел, като Русия го прихвана от САЩ с „любовта между Горбачов и Рейгън“ и вкаран в страната от последния елит на КПСС.

Сега противопоставянето между двете най-големи ядрени и енергийни сили и производители на конвенционално оръжие -Русия и САЩ се изразява в борба между техните олигарси за делба на енергийните и оръжейни пазари на света.

САЩ използва това изкуствено противопоставяне за да завладее ума и сърцето на руската опозиция бореща се за сваляне режима на Путин. Руснаците продържават да си нямат представа от демокрация в 100 годишното управление на комунистите, нито имат ясна представа за западноевропейските политически идеи - социалистически, либерални,социал-либерални, християндемократически и прочеее.
САЩ им навират и възхваляват своята представителна демокрация и така ги държат в ръцете си и контролират, без да казват, че руската олигархия изнася парите им в американски банки и по този начин САЩ са се добрали тихо и мирно без война до големите богатства на Русия и я изстискват, независимо от надуването на мускули от Путини, соченето от него Америка за най-голям враг и виновна за всичко ставащо в Русия.
Това е направило сега най богатата на природни богатства страна в света Русия с най- нисък жизнен стандарт , по нисък от най бедната страна в ЕС- България!

Всички източно европейци от бившия комунистически лагер сега упражняват представителната американска демокрация и не познават реалната демокрация на Швейцария и западна Европа. Ето защо тяхната демокрация не работи и не се развива и няма никакви изгледи за борба срещу неолибералния капитализъм, започнала вече в южна Европа с раждането на новите леви политически сили- Сириза в Гърция, „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило- Италия, „Подемос“ в Испания, борещи с лостовете на европейската реална демокрация и правова държава. Но гърци, италианци, испанци никога не са живели при комунизъм, нито комунисти ги управляват и тяхното съзнание далеч е изпреварило съзнанието на източните европейци.

Това продължава да разделя Европа на две, както беше при първата студена война. Де факто сега тече Втората студена война в Европа. Наличието на развити и неразвити демокрация в ЕС създава огромно напрежение, спира развитието на Съюза, държи го в хаос, дезорганизация и невъзможност да вземе общи решения по най важните въпроси вълнуващи европейските граждани. Особено сега това се видя в провала на ръководството на ЕС да вземе общо решение по бежанския въпрос и спиране на бежанската вълна.

Понеже руската рубла е прикрепена към долара и зависи от него, дори се печата в Уолстрийт- Ню Йорк, двете супер сили водят еднаква политика срещу ЕС за подбиване на еврото като най-голям конкурент за местото на долара като първа разменна валута и имат еднакъв интерес от разпада на ЕС и ликвидиране на еврото. А совалките на Путин да привлече и Ердоганова Турция към този скрит от погледа на обществата „руско-американски съюз“ са още по-обезпокоителни.

Най-обезпокоителни обаче са действията на ръководството на ЕС, съставено изцяло от неолиберали, подвластни на САЩ и провеждащи неговата политика в Европа. Те не желаят да видят разликата в демократичното ниво на народете от изтока и запада, нехаят за това тежко положение вътре в ЕС и продължават да държат Европа на колене пред САЩ, да предават цялата външна политика на ЕС в ръцете на САЩ и да си затварят очите от соловитему игри в НАТО и опита да го оглавява, игнориращи неговия устав, само и само да си продават оръжието в Европа и диктуват енергийната й политика „против Русия“, за да захванат те
нейните енергийни пазари.

Това разделение на Европа на източна и западна, неразвити и развити демокрации, с течащата Втора студена война и отворените врати на Европа за шетане в нея на САЩ и Путинова Русия с определяне на делата и, са най голямата опасност за мира в Европа и света и поставят на карта съдбата не само на ЕС, но и на цяла Европа!

http://www.ploshtadslaveikov.com/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8740724
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930