Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2016 20:29 - Френската революция - Съюза на Сион и тамплиерите на Вайсхаупт - (Част 2)
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Вайсхаупт скрива илюминатите в тамплиерския Велик Ориент на Орлеан


Блестящ организатор, Вайсхаупт отдавна има идеята да защити новия си Орден, като инфилтрира тамплиерските ложи и го скрие в тях. Важно развитие в тамплиерското масонство му дава възможност, от която той се възползва.

Оцеляването на тамплиерството се дължи на Жак дьо Моле, последния велик майстор на Ордена на тамплиерите. След като Филип IV открива, че тамплиерите заговорничат срещу всеки престол на Европа и църквата, и изпраща 50 от тях да бъдат изгорени на кладата, дьо Моле, който е сред осъдените на смърт, основава това, което ще бъде наречено Шотландско тамплиерско масонство в Париж, Неапол, Стокхолм... и Единбург.

В нощта преди екзекуцията дьо Моле изпраща доверен помощник от Бастилията, където е задържан, в тайна крипта в Париж - вероятно масонския храм, - където са гробниците на великите майстори на ордена. От тази крипта са извадени короната на царя на Йерусалим, свещник за седем свещи от Соломоновия храм и статуи, за които се твърди, че някога са бележели мястото, на което е погребан Христос. Двете колони от двете страни на входа за криптата (повтарящи колоните на входа за Соломоновия храм) са кухи и пълни със златни монети и ръкописи, но и те са преместени - в крайна сметка в Единбург. На следващия ден, трябва да предположим, пепелта от Моле е погребена в същата крипта и на неговата гробница - дълго след като Филип IV и папата, с когото той заговорничи, са починали внезапно при странни обстоятелства - останките от Ордена се заклеват да отмъстят за Моле, като убият крал Луи XVI. Както пише Албърт Пайк: ,,Тайните инициатори на Френската революция са се заклели да катурнат престола и олтара пред гробницата на Жак дьо Моле. Когато Луи XVI е екзекутиран, половината от работата е свършена и оттам нататък Армията на Храма трябва да насочи усилията си срещу папата."

Видяхме, че след арестуването на техния последен велик майстор тамплиерите бягат в Шотландия и оцеляват там като франкмасони, криейки се зад масонски тайни знаци и заклевайки се да отмъстят на Бурбонския престол, който ги е изличил от Франция. След пристигането им в Англия с Джеймс I, една група се мести във Франция по времето на Славната революция през 1689г. и основава Великата ложа на Париж през 1725г. През 1747г. Чарлз Едуард Стюарт (на когото по-късно е предложена американската корона) основава френското якобитско франкмасонство от Шотландския ритуал с помощта на секретаря си Чарлз Радклиф. То въвежда по-високи степени, включително Кралска арка, запазена за посветените в Кабала.

image

Изглежда, че няколко тайни общества работят за свалянето на френската монархия. Някои (например поддръжниците на Стюартите и Сионския приорат) искат да отстранят Луи XVI в полза на собствения си кандидат за монарх. (Якобитите искат про-якобитски монарх - Фридрих II Велики от Прусия, преди той да почине през 1786г., а вероятно след това наследника му, - а Сионският приорат - представител на династията Лорен: за предпочитане Максимилиан дьо Лорен, който става велик майстор на Сионския приорат през 1780г. Сионският монарх трябва да е Меровингски крал, т.е. предполагаем наследник на Христос и Мария Магдалина, а оттук и бракът на Луи XVI с Мария-Антоанета от династията Лорен, дъщеря на тогавашния велик майстор на Сионския приорат. Шарл дьо Лорен.) Други искат да разрушат самата институция монархия; сред тях са групи, свързани с франкмасонството на Великия Ориент, основано от Великата тамплиерска ложа на Париж през 1722г.

Херцогът на Орлеан, братовчед на Луи XVI, вече е посветен в тамплиерското франкмасонство на Великата ложа и е станал велик майстор през 1771г. Той превръща Синьото или Националното франкмасонство във франкмасонство на Великия Ориент през 1773г. Толкова враждебен е към сионистката Мария-Антоанета, кралицата на Луи XVI, че живее далеч от кралския двор във Версай. Според д-р Джордж Дилън в ,,Grand Orient Freemasonry Unmasked" (,,Франкмасонството на Великия Ориент: демаскирано") Орлеан основава Великия Ориент, защото френските масони искат независимост от своята ложа-майка в Англия.

Франкмасонството на Великия Ориент прегръща утопичния социализъм и създава бойния вик ,,Свобода, равенство, братство", който Вайсхаупт приема за илюминатите и илюминатството. ,,Свобода и равенство" са актуален призив в ложите на Великия Ориент; ,,братство" е добавено от мартинистите - тайно общество, основано през 1754г. от розенкройцера и португалски евреин Мартинез Паскалис. Мартинистите се разцепват на два клона, единият продължен от ученика на Паскалис Сен-Мартен, а другият - революционна организация, която основава ложата на ,,Philalethes" в Париж.

На 20 декември 1781г. се постига споразумение между масоните на Великата ложа и илюминатите и се приема комбиниран Орден с три класа: на Минерва, франкмасони и Мистерии (По-малка и По-голяма), като двете най-горни са ,,Magus" и ,,Rex" (Маг и Крал). Степените на илюминатите сега са в първия клас: Подготовка, Новак, на Минерва и илюминатус. Всички масони трябва да преминат през тях, за да се издигнат до втория (масонски) клас и следователно всички масони преминават през степените на илюминатите. Съюзът между франкмасонството и илюминатството е подпечатан през юли 1782г. на Конгреса във Вилхелмсбад, който е посетен от масони, мартинисти и представители на тайни общества в Европа, Америка и Азия. Присъстващите се заклеват да пазят тайна. Граф дьо Вириу, член на мартинистската ложа в Лион, попитан за тайните, които е научил по време на Конгреса, отговаря: ,,Няма да ви разкрия. Мога само да ви кажа, че това е много по-сериозно, отколкото си мислите. Заговорът, който е заплетен, е толкова добре обмислен, че ще е, така да се каже, невъзможно за монархията и църквата да избягат от него."

Конгресът приема резолюция, за да допусне евреи в ложите, след вълна на просемитизъм след книгата на Дом ,,Upon the Civil Amelioration of the Condition of the Jews" (,,За гражданското подобрение на ситуацията на евреите"), написана под влиянието на Мойсей Менделсон (един от петте основатели на илюминатите и един от първоначалните им спонсори) и след като в Париж Мирабо публикува подобна книга. Също през 1781г. Клоц, бъдещият автор на ,,La Republique Universelle" (,,Световната република"), пише памфлета ,,Lettre sur les juifs" (,,Писмо за евреите"). Илюминатите, скрити във Великия Ориент, преместват централата си във Франкфурт, крепост на еврейските финанси, и Орденът се разпространява из цяла Германия и Австрия, като са привлечени включително германския поет Гьоте и неговия приятел философ фон Хердер. Клонове се появяват в Италия, Унгария, Франция и Швейцария и парите потичат от водещи еврейски семейства: Опенхаймер, Вертхаймер, Шустер, Шпейер, Щерн.. и Ротшилд.

Илюминатите, прикрили се зад името на Великия Ориент на херцога на Орлеан, вече са готови за революция. Съюзът на сионисткото и тамплиерското масонство във финансирана от евреи, прокатарска, открито тамплиерска организация в Германия през 1782г. означава, че Вайсхаупт и тамплиерът херцог на Орлеан са в едно и също движение. Орлеан (който наследява титлата на баща си през 1785г.) ще е фигурант, докато Вайсхаупт ще е активен зад кулисите, разпалвайки революция.

Херцогът на Орлеан, основател на Великия Ориент, е екстравагантен, суетен и амбициозен развратник. Към 1780г. целият му доход от 800 хиляди ливри (1 паунд е равен приблизително на 25 ливри) е ипотекиран от лихвари в резултат от безразсъдното му комарджийство и през 1781г. в замяна на подслон предава палата, именията и къщата си в Пале-Роял на кредиторите си. В Пале-Роял те формират център за политика, печат и писане на памфлети, допълнен с винарни, театри и бордеи, където се настаняват бъдещите якобинци например политическият авантюрист дьо Лакло (автор на ,,Les Liasons Dangereuses" (,,Опасни връзки").

,,Compte rendu au Roi" (,,Отчет за краля"), твърдейки че Франция има излишък от 10 милиона ливри. Съюз на опозицията и кралицата, Мария-Антоанета, принуждава Некер да подаде оставка; през 1781г. Франция е на ръба на банкрута.
1781г. е критично важна година за френската икономика. Жак Некер, адвокат от Бранденбург, който е прехвърлен в банка в Париж, е определен (странно, както може да ни изглежда) да отговаря за френските финанси като първия директор на кралския монетен двор, а след това и като генерален директор на финансите през 1777г. Голямата му грешка (или може би преднамерена политика?) е, че се опитва да финансира френското участие в Американската война за независимост, без да увеличи данъците. (Влага цялото си доверие в златния стандарт и в крайна сметка започва да представлява интересите на заемната система, а не реалното богатство на страната.) Тази грешка оставя Франция с дефицит от 46 милиона ливри. През 1781г., опитвайки се да събере заеми, Некер публикува

Кой е Некер? Некомпетентен ли е? Или действа по инструкции?

Той идва от Германия - агент на тамплиерите ли е, от когото се иска да помогне на американските тамплиери във Войната за независимост и същевременно да хвърли в хаос френските финанси, за да даде възможност на Фридрих II да завладее френския престол? Или е сионист, създаващ възможност за династията Лорен? Ако е сионист, странно противопоставя? По-вероятно е, ако той е масон, да е тамплиер, който подобно на херцога на Орлеан има трудни взаимоотношения със сионистката Мария-Антоанета. Защо Луи XVI му позволява да управлява финансите на страната в продължение на четири години? Самият Луи има ли някакъв договор с Шарл дьо Лорен чрез жена си, Мария-Антоанета? Това е трудно да се установи, но ако е така, тогава екзекуцията му може да му е изглеждала като мъченичество за каузата. Луи като заемащ френския престол може да бъде оставен извън различните съюзи за завладяването му, но санкционирането от негова страна на некомпетентността на германеца Некер наистина изглежда странно.

image

Калиостро

Илюминатите вече действат в една Франция, която е финансово нестабилна. Еврейският кабалист Калиостро, известен и като Жозеф Балсамо, който е срещнал ,,търговеца от Ютланд Колмер", известен и като Шарл дьо Лорен, в Малта през 1771г. и е прогонен с него от Малтийските рицари, е активен участник в илюминатската кауза. В Малта Шарл го е назначил да действа от негово име. През април 1776г. преди основаването на илюминатите, той е в Лондон, приет е като сионистки розенкройцерски масон в ложата ,,Есперанца" №289, срещаща се в таверната ,,Кралската глава" на Флийт Стрийт. През 1777, годината, когато Вайсхаупт е посветен във франкмасонството на Великата ложа, е субсидиран от няколко богаташа, вероятно включващи Шарл дьо Лорен и Майер Амшел Ротшилд. Калиостро по-късно твърди (през 1790г.), че династията Ротшилд е финансирала неговите дейности.

Към 1782г. Ротшилдови контролират франкфуртската централа на новия Орден. Майер Амшел Ротшилд е роден във Франкфурт, син на банкер и златар. Името произлиза от червения щит (rothschildt), който видял над вратата на семейния магазин. Това е емблема на евреите в Източна Европа. Работи като чиновник в хановерската банка на семейство Опенхаймер, а след това и като младши партньор. Напуска, за да поеме бизнеса на баща си. Търгува с редки монети и през 1769г. става дворцов агент на принц Вилхелм IX, ландграф на Хесе-Касел, който е внук на Джордж II от Англия, братовчед на Джордж III, племенник на краля на Дания и зет на краля на Швеция. Сега става посредник за франкфуртските банкери Бетман Брадърс и Рюпел и Харниер и започва да трупа състояние.

С пребогати средства от поддръжниците си, Калиостро пътува из Европа. Почти веднага става член на илюминатите, посветен е в Храма на Строгото съблюдаване близо до Франкфурт през 1777г. и става агент на комбинирания Орден. По собственото му признание мисия му ,,е да работи за обръщане на франкмасонството в посоката на проектите на Вайсхаупт" (т.е. обединяване на сионисткото розенкройцерство и тамплиерското франкмасонство). Основава множество кабалистични египетски масонски ложи в ритуала на Мицраим, чийто символ е шестолъчната звезда, създадена като герб за Рен-льо-Шато от Меровингския крал Дагобер II. (Символизмът на шестолъчната звезда върху печата на илюминатите и на Америка е свързан със сионистките Меровинги и Рен.) Той основава повече масонски ложи, отколкото всеки друг преди или след това.

През 1780г. Калиостро постига разбирателство с Книге, тъй като и двамата са членове на тамплиерската Ложа на строго съблюдаване в Касел (Книге от 1772, а Калиостро - от 1777г.). Книге (,,Фило") кореспондира с Калиостро и е получавал заповеди от него да набира най-добрите в Строгото съблюдаване за илюминатите. Вайсхаупт признава способностите на Книге през 1781г. и го моли да се присъедини към него в Бавария и да помогне за създаването на по-висши илюминатски степени, които ще надскочат вече съществуващите три. Целта е илюминатите да проникнат в масонството от Шотландския ритуал във Франция и да превърнат всички френски тамплиери в революционери. Книге пристига в Бавария и тогава открива, че Орденът на илюминатите не е с древен произход, както е бил подведен да вярва. Първоначално е разочарован. дори се внушава, че той е открил, че Вайсхаупт е сатанист. Осъзнавайки изключителната интелигентност на Вайсхаупт обаче, той се подчинява и влага големи усилия за развитието на степените и кореспондира с различните ложи. Изглежда, че той може би отчита собствения си напредък или напредъка на тамплиерите, с които първоначално е свързан. През 1782г. илюминатството на Великата ложа прониква във френската Велика ложа, така че бъдещите тамплиери якобинци контролират френското масонство. Чрез дейността на Книге илюминатите се настаняват във Франция.

Между Вайсхаупт и Книге обаче има напрежение. Притеснен, че контролът му върху Ордена намалява, Вайсхаупт многократно правейки промени и допълнения към модерния ритуал на Книге. Книге е възмутен от отношението към него и се оттегля от Ордена. Става ,,вид антиматон" и се противопоставя на Вайсхаупт. През януари 1783г. пише на Цвак (,,Катон"), оплаквайки се от ,,йезуитщината", ,,деспотизма" и тиранията на Вайсхаупт. И сега се чувства така. На 15 февруари 1785г. се провежда втори масонски конгрес в Париж. Планът на Вайсхаупт (създаден през предходната година) за илюминатите за създаване на атмосфера на масови бунтове във Франция срещу монархията е представен сам. Калиостро присъства и получава средства от илюминатите, за да пътува из Европа и да разпространява революционната политика. Други предложения обаче не са приети заради споровете между Вайсхаупт и Книге, и конгресът се проваля.

Възможно е антимасонството на Книге да е планирана стратегия. Две седмици след оставката на Книге курфюрстът на Бавария получава информация за илюминатите, която води до тяхното потъпкване. Единствено Книге е имал достъп до документите на илюминатите, което са можели да предизвикат това. На 2 март 1785г. илюминатите са потъпкани.

image

Илюминатският заговор за дискредитиране на монархията

По това време вече има илюминатски заговор за дискредитиране на френската монархия и църквата в очите на хората. Той се центрира около Калиостро. Заговорът цели да ,,изобличи" безнравствеността на католически свещеник във връзка с кралица Мария-Антоанета и така да подпомогне каузата на Фридрих II и илюминатите. Вероятно със средства, отпуснати му от Втория конгрес, Калиостро поръчва огърлица с 579 диаманта на стойност 1 600 000 ливри от дворцовите бижутери от името на кралицата. При предишното царуване дворцовият бижутер Бьомер я е възложил с надеждата Луи XV да я даде на мадам дю Бари, но кралят отказал и скъпата вещ останала в ръцете на Бьомер. По същото време кардинал принц Луи дьо Роан, кардинал-архиепископ на Страсбург, е убеден, че кралицата иска от него да купи огърлицата от нейно име, без да казва на краля. Кардиналът се съгласява, защото иска да сложи край на враждебността на кралицата към него. Подведен е да вярва, че си кореспондира с нея: пише на кралицата писма, които са залавяни и им се отговаря от Жан дьо Валоа, графиня дьо ла Мот (бедна наследница на извънбрачен син на Анри II), която се подписва ,,Мария-Антоанета френска" (титла, която кралицата никога не би си дала).

Урежда проститутка от Пале-Роял да се представи за кралицата в среднощна тайна любовна среща. Кардиналът предава огърлицата в градините на Версай, Графинята разглобява огърлицата и си купува замък, докато съпругът й заминава за Лондон, за да продаде диамантите. На 9 август 1785г. Бьомер представя сметката за първата вноска на кралицата, която - естествено - отрича да знае за огърлицата и казва, че никога не би си поръчала такъв лукс, когато френската икономика е в такова окаяно положение (в резултат на погрешното управление на Некер). Среднощната среща прилежно е оповестена от авторите на памфлети, които работят на печатните преси, инсталирани в старото жилище на Орлеан в палата. Намеци и скандал оцветяват монархията и църквата.

Луи XVI арестува конспираторите, включително Калиостро, който остава в Бастилията в продължение на девет месеца и половина. Глупаво решава главатарите да бъдат съдени от Парламента, който е антироялистки настроен и е пълен с агенти на илюминатите и масоните. Калиостро е оправдан заедно с кардинала, докато графинята и нейната съучастничка са обявени за виновни. Тя е осъдена на бой с камшици, дамгосана е и е затворена до живот, но бяга в Англия. Скандалът обаче жестоко е уронил репутацията на кралското семейство и църквата и обществеността започва да губи вяра в тях. Наполеон по-късно казва, че той изиграва немалка роля за подклаждането на революцията от 1789г.

През ноември 1786г. Калиостро се връща в Лондон и изглежда, че е отговорен за поместването на мистериозна бележка в лондонски вестник на 2 ноември с йероглифи на ,,Rose Croix", очевидно информирайки водача на Сионския приорат, че мисията му е изпълнена.

image

Илюминатите са забранени

Докато впечатлението за финансова парализа във Франция е засилено от аферите ,,Некер и огърлица", собствената позиция на Калиостро в скритите илюминатите се издига и вече той, а не Вайсхаупт е реалната сила в организацията. От забраната на Ордена през март 1785г. още компрометиращи доказателства стигат до курфюрста на 10 юли. Посветен илюминат от най-долните степени и евангелист, Яков Ланг (или Ланце) е изпратен от потъпканите илюминати като емисар в Силезия. В Ратисбон той уж е покосен от светкавица. Историята е объркана. Идит Милър твърди, че Вайсхаупт го придружава; Неста Уебстър - че той пътува сам. Възможно е да е убит. В дрехите му са зашити инструкциите на Ордена, кодираните съобщения на Вайсхаупт, списък на 2000 членове и детайли за ложите във Франция, Белгия, Дания, Швеция, Полша, Унгария и Италия. Никой посветен от най-ниското равнище няма достъп, а камо ли да носи такива инкриминиращи илюминатски документи и е възможно те да са били подхвърлени. Курфюрстът забранява сдружението на илюминатите и публикува документите (които по-късно се появяват в ,,Proofs of a Conspiracy" (,,Доказателства за заговор") на Робинсън, 1798г.). Вайсхаупт бяга при херцога на Сакс-Гота (който е роднина на Хановерското английско кралско семейство) и откритото франкмасонство вече има възможност да се дисоциира от илюминатите (когато Джордж Вашингтон умира в Америка през 1798г.).

Вайсхаупт отдавна се е подготвял за забраната. Той пише на Цвак (,,Катон"): ,,Обмислил съм всичко и съм го подготвил, така че ако Орденът днес тръгне към гибел, за една година ще го сформирам отново още по-блестящ отвсякога". Вайсхаупт преднамерено ли ,,убива" илюминатите, така че организацията да може да продължи да процъфтява - неидентифицирана - в средите на тамплиерското франкмасонство (както от Великия орден, така и от Шотландския ритуал)? В този случай то е умряло от това, което розенкройцерите наричат ,,философска смърт". Или Книге се е обърнал срещу Вайсхаупт и го е предал на властите, и това е ,,убийството" на илюминатите, така че той да може да го продължи като тамплиерска операция с него самия начело? Обратното, ако тамплиерите на Великия Ориент, които не са евреи, са абсорбирали степените на Вайсхаупт и са го ,,убили", значи вече те управляват действията на илюминатите?

Няма ясен отговор. Сигурното е, че дейностите на илюминатите продължават в ложите на Великия Орден и Шотландския ритуал и че Калиостро вече е най-могъщата фигура от илюминатите. Сигурно е също така, че Книге, номер 3 сред илюминатите след Вайсхаупт и Калиостро, се опитва да възроди илюминатите в Германския съюз през 1788г. (На 11 октомври 1786г. баварските власти конфискуват още документи в дома на Цвак в Ландсхут, където Литературно общество маскира раждането на Германския съюз, сформиран от д-р Чарлз Бард, подбуден от Книге.)

Възможно е лукавият автор на аферата Диамантената огърлица Калиостро да е работил със стария си тамплиерски съратник Книге, за да отстрани автократичния Вайсхаупт от илюминатите, така че те да могат да контролират плана му за световна революция. След арестуването му от Инквизицията през 1789г., Калиостро разкрива по време на разпита пред Ватикана в Рим през 1790г., че илюминатите не са мъртви, а активно работят за създаването на революция във Франция и свалянето на папската институция. Той твърди (както видяхме), че династията Ротшилд е осигурила средствата и че големи суми са били депозирани в банки в Холандия, Италия, Франция и Англия за финансирането на бъдещи революции, но за това не са открити никакви доказателства.

Третият и последен конгрес на илюминатите се осъществява тайно във Франкфурт през 1786г. Вайсхаупт не играе никаква роля, но всички предложения, които е направил в Париж предишната година, са приети. Целите на Просветленото масонство ще са:

Пантеизъм за по-висшите степени, атеизъм за по-нисшите и масите,
комунизъм за стоките, жените и общите въпроси,
разрушаване на църквата и всички форми на християнство и отстраняването на всички съществуващи човешки правителства за проправяне на пътя за универсална република, в която ще властват утопичните идеи за пълна свобода от съществуващите социални, нравствени и религиозни ограничения, абсолютно равенство и социално братство. Когато тези цели бъдат постигнати, но не преди това, тайната дейност на атеистичните франкмасони ще бъде прекратена.
Двама французи разкриват, че Конгресът е постановил смъртта на Луи XVI и Густав III в Швеция.

Илюминатизираният Велик Ориент: Менделсон и Мирабо

През 1786г. илюминатизираните ложи на Великия Ориент имат впечатляващо влияние във Франция. То е засилено, когато идеите на берлинските илюминати достигат Версай, близо до Париж.

Вайсхаупт, а по-късно и Калиостро вече са дали интелектуален израз на духовната визия на Русо, като Вайсхаупт действа в Бавария и Франкфурт, а Калиостро има известно влияние във Франция. Този интелектуален израз е засилен в Берлин чрез Мойсей Менделсон, тамплиер-масон от Шотландския ритуал, който е един от първите петима членове на илюминатите в Бавария. Превел е Тората - първите пет книги на Библията - на немски и е баща на подривното еврейско Просветителско движение (,,Haskala"), което има за цел да интегрира евреите в техните европейски общества и да разруши както християнството, така и юдаизма. Ученик на Лок и Лайбниц, той е рационалистична фигура на Просветлението и като такъв, се възхищава на Менасех бен Израел. Изключително силно се интересува от всеки проект, който помага на евреите да се еманципират и да свържат религиозната си традиция с германската култура; той финансира рационалистичните илюминати с тази цел предвид.

Писателят Лесинг, основателят на съвременната германска литература и франкмасон, запознава Менделсон (на когото основава героя си в ,,Nathan the Wise" (,,Натан")) с редица просветлени (или илюминирани), които среща из таверните по цяла Германия. През 1786г. тези таверни ще станат ложи ,,Tugendbund" (,,Съюз на добродетелта"), основан като параван на илюминатите. Менделсон става член на ,,Tugendbund" точно преди смъртта си. Тази група се среща в един бордей в Берлин, където работят две от дъщерите на Менделсон, и става известна като франкисти. Менделсон пише за тази група от илюминати: ,,Онези, които регулират живота си според предписанията на тази религия на природата и на разума, са наречени добродетелни мъже... и са деца на вечното спасение".

Скоро след това друг аспект на интелектуалния израз на Френската революция излиза на повърхността във Франция. Наследникът на Менделсон в Берлинския съюз на добродетелта е илюминатиризаният евреин Маркус Херц, който го ръководи заедно с жена си Хенриета. Граф Мирабо, франкмасон от Великия Ориент, пътува непрекъснато между Берлин и Париж на тайни дипломатически мисии и отсяда в Съюза на добродетелта на Хенриета Херц.

Аристократът Мирабо се е оженил за богата наследница, но хвърлен в затвора по молба на баща му, за да го отдалечи от кредиторите, той бяга в Швейцария, където при него отива много младата съпруга на твърде възрастен мъж. Осъден е на смърт за прелъстяване и едва оцелява, като се съгласява пак да бъде хвърлен в затвора. Когато е освободен, е отхвърлен от жена си и баща си и трябва да се откаже от аристократичния си произход. Смята се, че скоро след освобождаването си през август 1782г., той посещава централата на новия комбиниран Орден във Франкфурт и връща Илюминизма във Франция. Независимо дали е станал член на илюминатите, или не, Мирабо става таен агент и работи за министрите на Луи XVI.

През 1786г. отива в Берлин на тайна мисия за Луи XVI и е посветен в Илюминизма чрез полковник Яков Мовийон. Приема името ,,Леонидас" (водач на спартанците, който устоява на персийците при Термопилите) и се сприятелява с Дом, автора на ,,Upon the Civil Amelioration of the Condition of the jews" (,,За гражданското подобрение на ситуацията на евреите"). Чрез него илюминатите се инфилтрират във Франция през 1786г. Когато се връща в Париж, илюминатизира масонската ложа ,,Amis Reunis" (известна преди като ,,Philalethes") и посвещава абат Талейран. Посвещението се осъществява във Великата ложа на френските илюминати на 30 мили извън Париж, в имението Ерменонвий, собственост на маркиз дьо Жерарден, и е председателствано от розенкройцера граф Сен-Жермен, ментора на Калиостро.

Отново през 1786г. Мирабо, Талейран и графа на Орлеан основават ложа на илюминатите във Версай - Клуб Бретон, който е илюминатизиран от Бод и Гийом барон дьо Буш през 1788г. През същата година Мирабо популяризира идеала на илюминатите в книгата си ,,The Prusian Monarchy under Frederick the Great" (,,Пруската монархия на Фридрих Велики"), която хвали рационалистичните илюминати за подобряването на ,,управлението и законодателството". Тази книга оказва влияние върху двамата му последователни лични секретари, Дюмулен и Дюмон (приятеля и защитника на Пейн в Лондон, който му предава неговите идеи).

illuminatibg.blogspot.bg/2016/08/2_19.html



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8726397
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930