Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2016 01:34 - Как да живеем без вкопчване и страх от загуба?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1496 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Едно от нещата, които ни пречат да живеем свободно и да се радваме на живота, е вкопчването.

В ежедневието ние неусетно се привързваме към вещите си, към хора, ситуации и места, които си мислим, че ни носят щастие и сигурност. Много от нещата, които имаме сега сме придобили с доста усилия – работата, къща, кола, партньорства, имидж и те са придобили специално значение за нас. Несъзнателно развиваме съзнанието, че ги притежаваме и започваме да градим идентичността си спрямо тях.

image


Притежанието обаче е тежест, бреме, което ни кара постоянно да се страхуваме от загуба. И най-малката промяна в обстоятелствата ни принуждава да застанем нащрек, да се почувстваме в опасност, че всеки момент могат да ни отнемат „нашето“.

image

Този страх води до още по-силно вкопчване в нещата, започваме да търсим начини да се презастраховаме срещу въображаемите нападатели, които искат да ни ограбят. По ирония на съдбата, колкото повече се страхуваме, толкова по-голяма е вероятността да загубим. Почти във всички случаи, когато отчаяно се вкопчим в нещо, става така, че го губим.

image

Дълбоката привързаност създава енергия, която сякаш отблъсква от нас обекта на пристрастеността ни.

image


Ние не съзнаваме, че с вкопчването в нещата сами се връзваме. Мечтаем за свобода, а си слагаме окови.

image

Дори и да не загубим това, към което сме привързани, страхът от загуба ни лишава от удоволствието да му се радваме, лишава ни от свободата ни.

image
               Chasing Radioactive Rabbits


В някои случаи ние се вкопчваме в идеята, че точно определена работа, къща, човек и т. н. трябва да са наши и само те могат да ни донесат радост, а когато това не се случи, имаме чувството, че сме ограбени, че постоянно някой ни измъква нещата под носа. Струва ни се, че около нас постоянно дебне „крадец“.

image

Много от нас се вкопчват в спомените и се определят чрез миналото си. Те не смеят да се „пуснат“ от миналите преживявания и това им пречи да оценят днешния ден. Докато не се освободят от мислите за миналото, те остават постоянно вързани.

image


Човек може да е истински щастлив и свободен и да се радва на нещата, които има, само ако може и без тях.

image

Това разбира се не означава да се откажем от вещите си и това, което имаме, а да не се вкопчваме в тях.

image


Може би си мислите, че вие не сте пристрастени към нищо.

Но всъщност ние се вкопчваме във всяко нещо, за което казваме: „не мога без него“, „това/той/тя е всичко за мен“, „трябва да го имам на всяка цена“, „само това (ще)ме прави щастлив“.

image

Бито-е(К)зотерично наблюдение:
Често ни се случва да загубим нещо от вещи до листче, на което е написан важен телефон, често нямаме спомен къде сме ги забутали и често най-верятно те са там - в къщи, в колата, в офиса и т.н. Започва едно налудничаво търсене, но без особен ефект, Защо се получава така?
"Колективното несъзнавано" ни е научило, че ако не намираш дадено нещо СЕГА, след време то само "ще се намери" това е вид парадокс, понеже няма "след време" а само сега, разбира се това е друга тема. Но парадокс или не, нещата в повечето случаи работят по този начин, явяващ се пълна мистерия за голям % от хората, най-вече тези, които не обичат да си задават въпроси и да си отговарят сами (модерната психиатрия класифицира това като "вид психическо разстройство"[понеже не зная как се нарича на техен жаргон]).
Защо губим нещо и не успяваме да го намерим веднага? Защото общо взето като търсим нещо и на всеки неуспешен опит си казваме "Няма го!", търсим отново и пак "Няма го!"... e, стана ли ви ясно вече? Не? Добре.... На всеки неуспешен опит си импринтваш мисълта, че нещото го няма и не се замисляш, че това е тотална глупост - нещото е някъде там, но не и да го няма. Ако е лист хартия и го изгорим, тогава може да кажем, че го няма, а ако не - значи е там - то съществува в определенa XYZ координата. "Магията" на случаващото е, че когато си повтаряме, че нещо "го няма", то творението или асинхроничния ни ум (choose your own reallity dealer :P ) ще направи така, че да го скрие от погледа ни, забравихте ли, че виждаме това, което ума ни позволи да видим? Повтарям - казваме си, че нещото го няма и то наистина не е там, което е доста реално (поне към тoзи timestamp). Намирането на дадена вещ в повечето случаи се случва когато сте забравили за нея, т.е. ума ви е забравил, че си казвахте 10001 пъти "няма го!". И voila тя ви изскача от най-баналното място на което ровихте 1000000 пъти! Eлементарно е нали?
By SPCTTR


image


Как да се освободим от вкопчването, как да спрем този страх, който подкопава удоволствието от живота?


image

На първо място за да сме свободни, е необходимо да се пуснем, да престанем да стискаме. Колкото повече „стискаме“, толкова повече нещата ни се изплъзват и сякаш изтичат между пръстите ни. Когато се отпуснем и „отворим ръцете си“, те се „напълват“.

image

Откажете се от притежанието на нещата. Цената на притежанието е прилепването. Знайте, че нищо не е вечно и нищо не е само ваше притежание. Няма как да се страхуваме да не загубим нещо, което не притежаваме.

image

Живейте в настоящия момент и изживявайте пълноценно всеки миг. Радвайте се на всяко нещо в живота си, но бъдете готови да продължите без него. Животът тече, всичко около нас се променя – едно идва, друго си отива. Понякога е нужно старото да си отиде, за да дойде на негово място новото.
Каквото и да сте постигнали, каквото и да си мислите, че притежавате, помнете, че вие не сте работата си, не сте къщата си, не сте вещите си. Престанете да се определяте чрез тях. Дали ще ги загубите или не, вашата същност остава непроменена.

image

Търсенето на щастието и сигурност в нещата около нас е илюзия. Когато се държим за тях, ние се държим за илюзията. Ако си мислим, че нещо извън нас може да ни направи щастливи, ние се отказваме от силата си и прехвърляме отговорността върху тях. По този начин се поставяме в много несигурна ситуация.

image

Истинското щастие, истинската сигурност е отвъд притежанието на нещата, то е в самите нас. Когато ние осъзнаваме силата в себе си, няма да имаме нужда от прилепване към външното.
Помнете, че никой не може да ви отнеме това, което по право е ваше. Ако нещо не получите или загубите, значи не е било за вас. Доверете се на своя свят, че ще ви осигури това, което ви е нужно. Когато знаете, че именно вашата нагласа ви носи спокойствие и щастие, когато сте убедени, че каквото и да се случи, ще се справите, никой и нищо не може да бъде заплаха за вас.

image

Учете се да давате и да се разделяте с дребни неща, без които „не можете“. В началото може да ви изглежда страшно, но ще видите, че всъщност можете да продължите и без тях. В природата всичко се намира в движение, нищо не е в застой и именно когато се освободите от прилепването, получавате всичко.

image


sebepoznanie.com/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685867
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031