Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2016 16:00 - Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1181 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.12.2016 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Нашето постоянство и двуполюсният модел „Изток-Запад“

Живеем във Време разделно. Почти неусетно образуваме общества от хора, обединени според вярата и убежденията си. Не са нужни големи усилия, за да влезем в противоречие и дори в конфликт с инакомислещи групи.

До 2012-2013 година нямах основание да говоря за „нас“. Дотогава „От Извора“ беше едно и също с личния блог ivanstamenov.com. Но след това усилията и постоянството ми доведоха съмишленици — сравнително малобройни, но и огромен успех.

Защото „така трябва да бъде“ и според д-р Щайнер:

„Всеки трябва да е наясно, че, щом извършва някаква обществена дейност в този смисъл — бих казал, в смисъла на световния ред — трябва да разбира този ред. Световният ред е такъв — достатъчно е да видите рибите в морето, — че рибите снасят много, много яйца, но само няколко от тях се превръщат в риби.

Така трябва да бъде.

Като имате предвид тази особеност на природата, пристъпвайте към решаване на задачите си. Дори от първите ви лекции да се заинтригуват само малцина, всъщност ще е постигнат максимумът, който може да се постигне.“

Ако това, което казва Щайнер, е максимумът, значи, съм го преизпълнил. Защото се обградих с хора, които не просто са заинтригувани. От тях вече се уча. От тях получавам насоки. От тях вече зависи и по-нататъшната ми (като цяло) неблагодарна работа.

Ние сме общество от съмишленици. Въпреки че все така съм основен автор и преводач в блога. И въпреки че не всяка тема, която разглеждам, изцяло или непременно представя интересите или мирогледа на обществото.

Но има неща, които са основни и обединяващи
Постоянството ми не се изразява само с това, че, да речем, блогът скоро навършва 10 години. Уха, 10 години! Изразява се най-вече с това, че следва неизменна „политическа“ линия от създаването си. И ако през тези години е имало дребни корекции в посоката, те отразяват естественото взаимно обогатяване на мирогледа ни.

image

Мисля, че мога да кажа следното от името на всички „нас“:

1. Уважаваме ролята на всеки народ, безразлично от географското му място. Всеки народ, който съществува, се е съхранил и е пазен свише, за да изиграе важна роля за близкото или далечното бъдеще. Определянето на ролята е съгласно общочовешката еволюция, която не се решава от светски власти — даже напротив, защото:

2. Ако управниците на даден народ бавно го убиват или задържат в миналото, отклоняват задачите му и/или цялата общочовешка еволюция, подлежат на изобличаване. Ние правим ясна разлика между народите и съответните им управници.

Просто е, нали?
Не е сложно, ако симпатиите или антипатиите ни не зависят от термини, като „Изток“ и „Запад“. Елементарно е, ако избягваме двуполюсните модели. И единственото двуполюсно схващане, което сме принудени да приемем — не по наша воля, а заради фактите, — е прокарването на разлика между народа и „неговата“ политическа държава.

Важи и за Изтока, и за Запада.

Ето конкретни примери:

image

Ние обичаме руснаците, но имаме основания да не подкрепяме руските власти. Ние обичаме немците, но нямаме повод да изпитваме почит към политиката на германските власти. Същото е при американците и техните управници, които, вярваме, работят преди всичко против самите американци, и пр.

Ако има руснаци, които подкрепят руските власти, сме склонни на снизхождение. Защото знаем, че човек може лесно да бъден подведен заради страховете или кривите си представи, насадени му от детска възраст — не от друг, а от „родните“ му власти. Същото важи за българите, немците, американците и всички останали.

Ама наистина е просто

Само че има хора — не желая да им прикачвам прилагателни, — които не умеят да разбират дори простото. Простото за „нас“. Или не искат да го разберат, защото не са се освободили от страхове и криви представи, основани на двуполюсния модел „Изток-Запад“. Не са се освободили и от илюзията, че народът и политическите му управници нямат общи интереси. Или го разбират, но съзнателно проповядват неразбиране.

Редовно съм се сблъсквал с хора, за които дори простото е извънредно сложно. Някои от тях са колоритни и доста активни гости във форума на „От Извора“. Други са транзитно преминаващи и след като едни ме окачествят като „русофоб“, а други — като „русофил“, рядко се връщат. Свикнал съм на такива крайно противоречиви етикети по мой адрес.

Именно тези диаметрално противоположни схващания за мирогледа и личността ми говорят, че критикът изхожда от двуполюсен модел. Но и от съответната му невъзможност да разреши
елементарната загадка на нашия рядко(?) срещан мироглед

Човек би помислил, че, ако разпространява антропософски мироглед и беседи от Беинса Дуно, ще има естествени съмишленици. А именно — другите хора, които са привлечени към тези две учения. Само че не става така. Ама хич.

Най-активните противодействащи сили на нашето общество идват именно от средите на антропософите и белодрешковците. Дори да не критикуват конкретно мои статии, а даже и да са „харесали“ блога ни във Facebook, трудно се свиква с проявите на „русофилия“ (за мен чиста проба путинофилия и русофобия). И само със снимките в профилите си ме потискат:

image

Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване

Когато четем и слушаме такива белодрешковци и антропософи, се чудя: WTF?

Кога Дънов или Щайнер са подкрепяли руската мечка, представена от военната ѝ машина? Кога Дънов и Щайнер са говорили положително за болшевишкото образование, ръководено не от други в наши дни, а от ортодоксални попове с пагони? Кога Дънов и Щайнер са казвали, че Русия ще играе положителна роля в света, преди да са изминали още поне 1500 години?

Никъде, разбира се. Но това не се разбира. Не се разбира и когато Дънов и Щайнер говорят в прав текст точно обратното на онова, което говорят техните „продължители“.

Ако влезем в спорове с такива „антропософи“ и „дъновисти“, не след дълго разбираме, че не спорим с насрещни духовно-научни аргументи. Влизаме в спор с политически лозунги и тирадите на пресата — била тя руска или западна.

Неотдавна бяхме определени като лъжливи русофили, малоумници, подведени по руската PR машина:

„И сега сме стигнали до лъжата че БХК дискриминирала българите , като помагала само на циганите. От къде идва тази лъжа? Пак от същите медии на мафията. И простите българи пригласят. Пригласят от 1000 години в подкрепа на Лъжата и Сатаната!“
А вчера бяхме определени като членове на русофобска масонска ложа:

„Колко удивително е да се наблюдава, как човек като Светлан Бонев оправдава създаването на Ислямска държава, а от тук и съществуването на масонската Ложа, която контролира процесите, чрез използване на цитати от Рудолф Щайнер, които апелират към противодействие на тази Ложа! И всичко това обилно полято с много приказки, които показват горещото желание на един член на тази Ложа да види Русия раздробена и англо-американското тоталитарно господство реален факт.“
За незапознатите: Светлан Бонев е автор в „От Извора“, дългогодишен мой приятел и съмишленик на обществото ни. Нищо от онова, което беше казал, преди да получи етикетите, не излизаше извън рамките на мирогледа, обединяващ обществото ни. И беше казано в далеч по-кротък стил от моя обичаен. Всеки етикет, който получи, следователно, важи за мен и някои от вас.

Ще се въздържа от собствени прилагателни
Не мога да кажа нищо ново — нищо, което вече не е казано. Спонтанно се сещам за думите на митрополит Методий Кусев, който още в началото на миналия век е забелязал, че, ще го цитирам по памет:

„русофилията у нас е стигнала до степен на идиотизъм“. (Из „Погромът на България. Виновникът.“)
Естествено, тук „русофилията“ всъщност си е чиста проба русофобия. Защото авторът говори за преклонението към лицемерната и звероподобна чужда власт, от която е страдал и страда преди всичко самият руски народ. Дори тогава, когато представители на този руски народ продължават да вярват, че тази човеконенавистна власт е „тяхна“.

Както се оказва, този идиотизъм въобще не е излекуван през XX век. Той има още по-крайни проявления в наши дни. Едно от тях е горецитираното мнение за „русофобстващите масони“. Още по-крайно е това, че всички тайни на съвремието и битието ни могат да се обяснят с посланията, закодирани в шоуто при откриването на Олимпиадата в Сочи.

Горе-долу така стоят нещата и при портретната снимка на Учителя, обградена от снимки на ленинградско джудже, национален байрак, символи на военна мощ и зверинни тотеми, крачещи заедно към бездната. Снимката е от почитател на „От Извора“, ако се вярва на Facebook.

Това е притеснително. Това е предвестник на разочарования…

Това е и един от поводите да напиша тази статия
Не желая обществото ни да се подкрепя с „харесвания“ в социалните мрежи или чрез дарения за издръжката на блога, ако липсва осъзнаване за обединяващите принципи. Онези принципи, които описах по-горе. Простите положения, които са толкова трудни за разбиране, ако сме в блатото на двуполюсния модел.

Не желая да стават недоразумения и някой да се почувства „излъган“, понеже сам се е излъгал, че сме съмишленици. След което аз или някой от съмишлениците ми да чувства омерзение от спорове с хора, които очевидно изповядват ортодоксалните (и в никакъв случай антропософски) принципи на някое друго общество.

Живеем във Време разделно. Това време започва и няма да приключи скоро. Не по наше желание. Даже напротив. Просто е антропософски факт:

„Резултатът ще е разделянето [на човечеството] на две раси — добра и зла.“
Всяка жаба да си претегли ценностите и да си знае гьола или Извора.

Ама наистина е много просто, ако се замислим…

image

Иван Стаменов
3.12.2016 г.

www.otizvora.com/
 



Гласувай:
3



1. oia - Ще си позволя да коментирам, с це...
06.12.2016 08:03
Ще си позволя да коментирам, с цената да разгневя написалия горната статия.
НОСИТЕЛИТЕ НА СВЕТЛИНАТА, НЕРЯДКО ИДВАТ С МЕЧ В РЪКАТА. Че той и Христос е казал--НЕ ИДВАМ С МИР, А МЕЧ НОСЯ. Въпроса е защо меч, и всъщност какво е меча ???
Това едно--другото е двуполюсния модел--изток, запад. Оста е севр -юг, баланса е изток -запад. Не разбирайте географските посоки. Всичко е с дълбоко сакрално значение,и Ви моля, ако може да коментирате. Колкото до моделите на упавление на народите, като глобален процес, навярно знаете, че го правят посредством --алгоритъм. Това са идеологийте, които биват поднасяни от разни
индивиди, служещи на определената клика, която смята, че човечеството е създадено да робува на тяхната меркантилност и извратеност. Знаете ли в основата на цялата гнусотия, която е натворена в глобален мащаб, липсва най- основния показател, наречен ОТГОВОРНОСТ. Този показател в себе си съдържа седем позиций. Желателно е всеки да изхожда най- напред от факта, че е човек,
а не друго. В момента такъв индивид май липсва повсеместно,не защото е трудно да съществува, а защото ще бъде анатемосан като луд, прост, непригоден да се впише в подлоста, в безумието на утопичните измислици, като демокрации, с едностранчиви направления, разни стадни дейности и т. н. За религиите да не говорим.Догмата и канона са като воденичен камък-и именно това е предназначението им. Няма русофили,русофоби--има роби за идеологий, които
имат претенции за вездесъщност. Всичко е добре смазаната машина на световните робовладелци--нищо повече, нито по-малко. Да познаем от един път,-кои са????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687227
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031