Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2017 10:06 - "Минало несвършено“: Готвят ни уродлива обществена конфронтация
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.01.2017 10:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

По времето на Живков БКП е била престъпна организация, готова да изкара танкове срещу собствените си мирни граждани, казва Георги Коритаров

Готвят ни връщане на най-сгъстените националистически краски и най-уродливата форма на обществена конфронтация, с риск от тежко етническо противопоставяне. Днес от фактор за демокрация и защита на човешки права някой се опитва да легитимира ДПС като фактор на изключителна добронамереност към Русия, което пък би било предпоставка за нова коалиция между БСП и ДПС.

Зад тези опити за заклеймяването на протестиращи и насъскване на разделението, познати ни от близкото минало, се крие подготвянето на опит следващото управление да признае руската незаконна окупация на Крим и България да стъпи на пистата на руските енергийни проекти с мълчаливото участие на ГЕРБ.

Това прогнозира в новото издание за 2017 г. на „Минало несвършено“ журналистът Георги Коритаров.

Голяма част и от предаването бе посветена на скандалите около прословутата „танкова касета“ на Евгений Михайлов и оставката на държавния глава Петър Младенов след историческата заповед „Тогава танковете да дойдат“, запечатана от камерата на режисьора.

В предишното предаване гостува авторът на биографичната книга за Младенов „Петър Младенов – цялата истина“ – Пенчо Ковачев. Той прокарва идеята, че записът, чиято автентичност е потвърдена от редица експертизи, всъщност е фалшификат и манипулация, несправедливо коствала главата на Младенов.

Във връзка с книгата, Коритаров отбеляза, че е в изданието не е отделено никакво място на пленума на ЦК на БКП, след който във в. „Работническо дело“ на 12 декември 1989 г. бе публикуван политическият доклад на Петър Младенов. Според журналиста той е ключов и може да обясни защо тази тема се подновява отново и отново и каква е целта.

В него, в желанието си от името на групата, направила 10 ноември, да получат нова легитимност на реформатори и да изградят ново доверие, сякаш нищо не е било преди тях, Младенов дава едни от най-разгромяващите оценки за Тодор Живков, каквито дори опозицията по онова време не беше дала, припомни Коритаров.

В доклада Младенов определя управлението на Живков като съсипало до основи българското селско стопанство, нанесло невероятни щети в контекста на външната политика и етническите отношения.

Този съсипващ документ липсва не само в книгата на Ковачев, но и във всички разговори на БСП и нейните ръководства, отбеляза и водещият.

По думите на Коритаров докладът е „изключителен аргумент срещу БСП/БКП“ – за това, че от износител, страната се е превърнала във вносител на основни храни и стоки, за отравянето на земята, за грешките, наречени ТКЗС и АПК, за хвърлянето на огромни средства в мегаломански проекти, за затъването в дългове, за разялата по всички етажи на властта корупция.

Всеки път когато БСП след това се е опитвала да внушава, че т.нар. ликвидационни комитети на СДС са в основата на съсипването на селското стопанство, съм ги питал колко пъти може да бъде унищожено то след Живков, напомни журналистът.

„Те имаха нужда хем да разкарат Петър Младенов – тъй като в противен случай той щеше да бъде живо разобличение на опита им да изфабрикуват в ретроспекция позитивна политическа история, хем едновременно с това да поддържат изкуствено темата за касетата, знаейки много добре, че това е най-автентичното нещо, което се е чувало.“

25 години тази тема (за танковата касета) не слиза и продължава да бъде вплитана с определен интензитет всеки път в някоя кампания, отбеляза Коритаров. Той обаче е на мнение, че именно Евгений Михайлов трябва да инициира нейния край и да не приема провокациите да се връща към нея.

„Опитът на БСП да се подновява тази тема ми прилича на опит да се реабилитира излишният (а за тях той е Младенов), за да могат да си закърпят историята. Не бива да им се дава този шанс“, категоричен е журналистът.

Георги Коритаров обърна внимание на лозунга, който е чул да се скандира протестиращото срещу член 1 от Конституцията граждани в нощта на произнасянето на фразата за танковете, а именно:

„Да си вървим в къщи, не искаме Пекин“

Това е явна аналогия с танковете, които китайската армия изкарва срещу протестиращи студенти само месеци по-рано, на 4 юни 1989 г. Употребата на танкове от този момент стана символ на силово действие от страна на социалистическа власт, отбеляза той.

Коритаров каза още, че в записа се вижда как когато Младенов се обръща и изрича думите, продължението на неговия поглед е вероятно към военния министър Добри Джуров, който е до него. Можем да направим извода, че ген. Атанас Семерджиев (тогава началник на Генералния щаб), който в крайна сметка признава, че Джуров му се е обаждал с устна заповед да приведе танковата бригада в повишена бойна готовност, е казал истината (в книгата си), подчерта журналистът.

Водещият Евгений Михайлов пък си спомни, че е затвърдил усещането си, че събитията от Пекин може да се повторят, от запечатаното с неговата камера обръщение на Нешка Робева към протестиращите. Като народен представител по това време, тя най-вероятно също е присъствала на обсъжданите в парламента мерки, включващи употреба на сила, още преди Младенов да излезе навън. В нощта на 14 декември тя умолява множеството да се успокои, за „да не стане както в Китай“ и „да не тръгнем към окървавяване“.

Михайлов категорично опроверга Робева, според която тя уж искала да изпрати касетата в Япония за анализ, а той пък я бил молил да не го прави.

Според Георги Коритаров от всичко се налагат два извода: че БКП по онова време наистина е била престъпна организация, готова да изкара танкове срещу собствените си мирни граждани, както и че представители на едното крило на БКП, към което принадлежат и Андрей Райчев, и съпругата му Виза Недялкова, неглижираше и профанизираше участието на КГБ в историята с тогавашната касета.

В студиото бяха излъчени кадри от януари 1992 г., време на президентска кампания, на които Коритаров задава неудобни въпроси на Недялкова по време на нейна пресконференция, последвала тази на Евгений Михайлов. Виза Недялкова също е в хора на атакуващите истинността на касетата и на експертизите.

На въпроса откъде тя знае за среща между ген. Леонид Кацамунски (бивш началник на Главно следствено управление и на Националната следствена служба), предложил копие от записа да бъде изпратено за експертиза в Москва и Варшава, с представител на КГБ, журналистката не дава ясен отговор - казва само, че от информацията излиза единствено, че КГБ същестува. Въпросната експертиза впрочем потвърждава автентичността на записа.

Водещият Евгений Михайлов направи паралел с това „иронизиране на КГБ“ в случая с Недялкова със скандала Корнелия Нинова и ген. Леонид Решетников

Георги Коритаров пък разви тезата, че то е „прикриване на други следи“ и легендиране на ГРУ (военното разузнаване). Той цитира книгата „Основи на шпионажа“ на Виктор Суворов, според която не КГБ, а именно ГРУ е било натоварено да създава платформи за влияние и политически партии в чужди държави.

Във втората част на предаването бе засегната и темата за връщането на имената на българските турци – решение, взето на 29 декември 1989 г., както и съмнителното създаване на ДПС само седмица по-късно – на 4 януари 1990 г.

Седмица преди вземането на това решение пък бяха освободени част от политическите затворници, сред които Меди Доганов, докато истинските борци срещу Възродителния процес и организатори на майските събития от 1989 г. останаха в затвора до лятото на 1990 г., отбеляза Михайлов. Той припомни в кадри и организираните националистически протести веднага след решението за смяната на имената, „удобно“ съвпаднали с момента на организирането на ДПС.

ДПС казва, че техен предтеча е т.нар. Турско национално-освободително движение, организация, която на 4 януари – когато в България все още службите са същите, системата е още по формалния конституционен модел от преди, а Възродителният процес още е във пикова фаза на напрежение – би трябвало все още да се смята за нелегална, екстремистка и терористична, обърна внимание Коритаров.

Има ли нормална държава, която няма и седем дни след решение за връщане на имената да позволи създаване на партия, в чието ръководство са представители на подобно движение, попита реторично журналистът. Според него ДПС е била създадена с идея да е един от гарантите в нови условия за сигурността на България.

Темата е дълга, по нея има още много какво да се каже и затова водещият Евгений Михайлов и журналистът Георги Коритаров си обещаха да говорят по нея отново в някое бъдещо предаване. Вижте ТУК двете части на предаването.

http://www.faktor.bg
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8736254
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930