Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 21:24 - Германските медии за Радев / Русия контролира около 40% от българската икономика
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1901 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2017 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Тръмп бил надеждоносец за подобряването на диалога между ЕС и Русия

Възгледите на Румен Радев за Русия и Крим, за българското членство в ЕС и НАТО, за Тръмп и новите предизвикателства са акценти в няколко немскоезични публикации, посветени на новия български президент, който в неделя официално встъпи в длъжност. В статия на „Зюддойче Цайтунг”, озаглавена „Президентът излита”, пише:

Между Русия и ЕС

image

„След като Москва анексира Крим и се намеси във войната в Източна Украйна, предшественикът на Радев, Росен Плевнелиев, се очерта като безпощаден критик на Русия. Той поддържаше санкциите на ЕС срещу Москва и предупреждаваше, че Русия подкрепя дяснопопулистките партии в Европа, за да отслаби вътрешно ЕС и дори да го разруши. Преди да положи клетва, Радев също каза, че анексирането на Крим е било в противоречие с международното право - според него Крим бил „де юре украински, де факто руски”.

image

Новият президент обаче пледира за вдигане на санкциите срещу Русия, защото били вредни както за по-слаби икономики като българската, така и за ЕС като цяло. В същото време Радев подчертава, че не поставя под въпрос членството на България в ЕС и в НАТО. Според допитване на Галъп, десет години след приемането на България в ЕС само една четвърт от българите искат страната им да го напусне", коментира "Зюддойче Цайтунг" и продължава:

image

"Външнополитическият курс на България ще се определя обаче не от президента, а от бъдещото правителство. Социалистите са отслабени, а проевропейската партия ГЕРБ ще се нуждае от коалиционен партньор, ако спечели изборите. В същото време много други партии застават на отчасти промосковски позиции, а Русия контролира голяма част от българската икономика: според предпазливи изчисления, между една четвърт и 40%.

"Солидно, но скромно поведение"

image

Статия за Румен Радев публикува днес и „Берлинер Цайтунг”. Изданието проследява кратката политическа кариера на Радев и отбелязва, че в предизборната си кампания той е поставил акцент върху пропуските на политическата класа:

image

„В познанията му има пролуки, но неговото хем солидно, хем скромно поведение допадна на повече от 2 милиона избиратели. Към тях, гневните граждани, които страдат от бавния напредък на родината си, Радев отправи встъпителната си реч. Членството на България в ЕС и в НАТО не бива да се поставя под въпрос, каза новият президент.

image

В същото време обаче Радев смята, че трябва да се подобри диалогът между ЕС и Русия, като главен "надеждоносец" в това отношение бил новоизбраният му американски колега Доналд Тръмп. Още по време на предизборната си борба Радев даде да се разбере, че - подобно на президента на САЩ - и той самият може да си представи признаването на Крим. В същото време Радев окачествява като предизвикателство идеята на Тръмп за изтегляне на американски войски от Източна Европа. Българската армия трябва да бъде подсилена, границите - още по-плътно затворени, а България не бива да се превръща в буферна зона за бежанци”, обобщава възгледите на Радев „Берлинер Цайтунг”.

www.faktor.bg/

image




Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Колажите са оръжие на подлеците.
24.01.2017 07:53
Будха, будха, това е и твоето оръжие.
цитирай
2. budha2 - Колажите
24.01.2017 18:52
може да са оружие за/срещу подлеци,...комСомалиецо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8723236
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930