Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 17:44 - Карл Маркс: Как се е появила Русия?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1735 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


„Секретната дипломация на XVIII век“ е издадена в Лондон през 1899 година, но 117 години е крита от комунистите.
Една единствена книга на Карл Маркс никога не е издавана в Съветския съюз и комунистическия лагер. Една малка книжка, но знакова. Тази, в която Маркс анализира историята на Русия. За нея никога не е споменавано. Какво толкова ужасно пише в нея, че тя да бъде скрита толкова десетилетия?
Люлката на Московия е „кървавото блато на монголското робство, а не суровата слава от епохата на норманите. Политиката на Русия продължава политиката на Ордата, а не на Рус.
Тази книга се нарича „Секретната дипломация на XVIII век“ и е издадена в Лондон през 1899 година.

Секретната дипломация на XVIII век

ПЪРВА ЧАСТ

Появата на Рус

Рус като държава с център Киев е създадена от племената на поляните, които живеели на десния бряг по средното течение на Днепър. И Киевската земя (земята на поляните), дълго време преди създаването на държава била наричана Рус. Полянски градове били Киев, Чернигов, Переяславл. В течение на времето поляните се обединяват с другите славянски племена: древляни, северяни, дреговичи, радимичи, вятичи, кривичи, илменски славяни. Обединявайки се, асимилирайки се помежду си, тези осем племенни съюза стават основата на Рус. Именно тази общност по-късно започват да наричат русини. Русите или русините стават основата на Рус, с център в Киев. Както бихме се изразили днес, това била титулната, началната народност на Рус.

Имперска Рус

Рус с център в Киев била своего рода имперска държава. Имало център (Киев и Киевщина) и имало колонии, които плащали на русите данък. Сред тях били литовските и финско-угорските племена.
В летописът на Нестор е записано: „А всички тези други езици, дават дан на Рус: чуди, мери, веси, муроми, черемиси, мордви, пери, печера, ям, литва, зимигола, корси, норома, либ: всичките имащи свой език, от коляното на Афет, живеещи в полунощните страни“.
Всички завоювани страни също се смятали за Рус. Но населението на тези колонии не били етнически руси. И самите те не смятали себе си за руси. Те били „руски хора“ само в смисъла на това, че плащали данъци на Рус. Вярата също станала една (с обща църква) след като Рус завладяла тези племена. Безспорно имало културно влияние.
За Рус, в тесния смисъл дълго време се смятала само Киевската. След това и Черниговщина и Переяславщина етнически стават Рус. И много по-късно (в края на XII век) руси стават жителите на Галичина и Солина. След това Рус започнали да наричат Галицко-Волинското княжество. Не е имало повече никаква друга Рус.

Чуд (фино-угорски племена)

Фино-угрите, които плащали дан на Рус, живеели между Волга и Ока и в Приуралието. В Рус тези територии наричали Залесие. Това е централната част на съвременна Русия, която се присъединява към Рус някъде през X-XI век. По това време Рус съществува приблизително два века и русите са сформирани като етнос.
Не съществуват точни данни за завоюването на Залесие, известно е само, че това не е станало веднага, а когато Рус укрепва.
В края на XI век в Залесие се създава ново княжество: Ростово-Суздалското. То имало два центъра: Ростов и Суздал. През XII век се появява още един център: Владимир. Именно тези територии в литературата на XIX век се наричат Ростово-Суздалска или Владимиро-Суздалска Рус.
Но в летописите няма множество Руси: Киевска, Северна или каквато и да било друга. Още по-малко Ростово-Суздалска или Владимиро-Суздалскя. Всичко това е измислено през XIX век от имперските историци. „Киевска Рус“ е също толкова изкуствено название както и „Русия“. Рус е била само една и така се е и наричала.

Формиране на московитския (руския) етнос

През X век Ростово-Суздалската земя била заселена основно с фински племена. На тази територия започва да се формира и етносът на съвременния руски народ.
Като всяка друга метрополия, Киев влияел на завоюваните народи. Славянските преселници в Залесие, разбира се, се смесили с финските племена. И, разбира се, фино-угрите и другите племена с времето също се „порусначват“.
Те приемат и езика, и православната вяра. Но и до ден днешен руската провинция пази историята на фино-угрите, а не на славяните.
Руският народен костюм няма нищо общо с дрехите на славяните. Московитският фолклор също не е типичен за славяните. Измислиците за „най-славянския“, пръв и главен руски народ са просто смешни.
Понякога градовете на фино-угорските земи били наричани по руски маниер, но въпреки това, рекичките и мнозинството населения и досега са запазили финските си названия. Например, голям брой реки и притоци имат финското окончание -ва, което означава „вода“.
Залесите се намирали, може да се каже в „задния двор на Рус”. Народностите, които го населявали живеели крайно бедно, заради трудните условия на живот. Търговски пътища почти не съществували. Наоколо имало само гори и блата.
Затова киевските князe не смятали тези земи за „лакомо парче“ и дълго време никой не им обръщал внимание. Русите от своите богати и топли райони нямали желание да се заселват в Залесие. Преселници-русини имало малко.
Като цяло Рус никога не се е преселвала масово в Московия. Московитският етнос се сформира някъде през втората половина на XII век.
Русините като етнос с отделна държава и наименование съществуват от X век. Тоест, съвременните руснаци са най-младият източно славянски етнос. Не старши, а младши, не брат, а съсед.

ВТОРА ЧАСТ

Самите угро-фински племена (наричани чуд) не назовавали себе си Рус. В летописите си те противопоставят себе си на Рус. Коя колония не би противопоставила себе си на чуждата и метрополия?

В Лаврентиевския летопис и в Ипатиевския това противопоставяне се вижда добре. А в тях са описани събития от XII-XIII век. Тоест даже през XII век и в началото на XIII век Новгород-Суздалските територии не са се смятали за Рус, нито Ростово-Суздал, нито Рязан, нито Смоленск, нито Владимирск.

Рус е била само земята на поляните, тоест метрополия на Киевските земи. А Киев е майката на руските градове и другите градове на разширяващата се Рус никога не са принадлежали на бъдещата Московия.

Руснаците смятат, че първата им държава (Рус) се е появила около 400 години по-рано от самите тях и, че това е било именно тяхна държава.

Завладяването на Рус от татарите

В началото на XIII век заради междуособни войни Рус отслабва и пада под натиска на татарите. Те завладяват и Полша, и Унгария, и северните Балкани. Завръщайки се от победоносния си поход, татарите създават своя държава.

Така в долното течение на Волга се появява държавата Златна орда. Руските земи не влизат в Златната орда като част от държавата, а стават васали. Сега самата Рус била принудена да плаща дан.

Разпадът на Рус още повече отделя земите на Рус и Залесието една от друга. И културно, и етнически, и политически.

Московия или московската държава

Откъде се появява Московия? Угро-фините отначало са покорени от Рус, след това от татарската Орда. Но руските историци умишлено преувеличават влиянието на рус върху тези племена и умишлено обезценяват влиянието на Ордата и дори практически отричат влиянието на Ордата върху Московия.

И това при положение, че московитеските земи са поробени от татарите почти 300 години.

Едва след разпада на Златната орда се образуват:

Московското княжество Кримското ханство
Казанското ханство Астраханското ханство
Касимовското ханство Сибирското ханство

Москва (финско название) се споменава в запазените документи едва след средата на XII век като неголямо селище. През XVI век това название се разпростира върху цялото Московско княжество.

Самото княжество се появява в началото на XVI век, което е началото на руската държавност.

Мнозинството от европейските народи, както пише Евгений Наконечни, започват своята история с появата на собствена независима държава през IX-X век.

Руснаците вероятно са единствените, които смятат, че първата им държава (Рус) се е появила приблизително 400 години по-рано отколкото те самите.

Но фактите говорят друго: отначало московитският етнос се появява през втората половина на XII век. След това, през XV век се появява Московската държава, а през XVI установява отношения със съседите си.

Европа, която в началото на царстването на Иван III едва забелязвала съществуването на Московия, притисната между Литва и татарите, била зашеметена от внезапната проява на огромна държава край източните и граници.

И така, Москва, Московия, Московска държава са управлявани от княз, а първият московски цар се появява през XVII век.

Центърът на държавата бил пренесен в Москва, но знатните придворни на московския княз били почти изцяло татари. И политиката на Московия била продължение на политиката на Ордата.
По-късно Екатерина II просто преписва историята, а историците, които пишели истината имали много печална съдба.

Трубецкой пише: Московската държава възниква благодарение на татарското иго. Московските царе много преди да приключи „събирането на руските земи“, започват да обединяват земите от западната част на Великата монголска монархия. Москва става мощна държава едва след завоюването на Казан, Астрахан и Сибир. Руският цар се явява наследник на монголския хан. „Освобождаването от татарско иго“ се свежда до замяната на татарския хан с православен цар и пренасяне на двора в Москва.

ТРЕТА ЧАСТ

До 1721 година официално се употребява само названието „Москва“ или „Московска държава“. До това време официално Русия не съществува, още по-малко като наследница на Рус. След това името бива съзнателно променено. През 1721 година Московското царство завладява земите, името и историята на Рус и ги превръщат в „Русие“. Това название не е народно, а изкуствено.
Именно с това започва митотворчеството за великата Русия или Великорусия. И само след сто години Московия вече е наричана Русия, а московитите стават руснаци или великоруси.
Московия престава да признава завладяването на Рус, твърдейки, че става дума за една земя и за един народ. Русините-украинци изведнъж стават „малоруси“.
Когато Московия сменя наименованието си, русините променят името на своята земя, за да не ги отъждествяват Рус и Московия, Рус все по-често е наричана Украина.

Три (не)братски народи

Предците на украинския народ са племената, живели на територията на съвременна Украйна – волиняни, деревляни, поляни, бели хървати, уличи, тиверци и сиверяни, които през X век формирани като отделен етнос.
Племената, заемащи територията на Беларус (дреговичи, кривичи, радимичи) са предците на беларуския народ.
Илменските славяни сформироват отделен псковско-новгородски этнос, който през XV-XVI век е частично унищожен, а частично асимилиран от Москва.
В земите на Залесието славянските преселници се смесват с финските племена и сформират най-младия източно-славянски етнос-московити, или бъдещите руснаци. Това се случва във втората половина на XII век.
Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.
Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.

Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак през 18 век, през 1721 година.

В средните векове всички картографи на Европа определят Московия като принадлежаща на Ордата, следователно на Азия.

Гласувай:
5
1


Вълнообразно


1. podvodni - Маркс и всички чифути в Англия и к...
05.02.2017 18:16
Маркс и всички чифути в Англия и където и да било могат да имат много поздрави от мен - Подводни, с това свое "тайно" книжле.
Киев като град е създаден от първи братчед на ТКХ-А-АН Купрат който носил името Шам(ан) Бат(ко) Кий. Съответно с него се цаселили не поляни (поляци), а баш българи от рода Дуло.
А между Волга и Ока пък се намирала друга Дулска държава известно по-късно с името Волжско-Камска България.
В историческите анали от време оно, Чингиз Хан се изобразявал не като азиатец акато напълно бял човек със сответните индо-европески черти. Всъщност на монголски Чингиз Хан се превежда като Белият владетел. А у манголите е трудно, да не кажа че е невъзможно да се срещтне в онова време нещо различно от дръпнати очи. Самите монголи в своите анали потвърждават, че Чингиз е ДОШЪЛ от нейде си и организирал държавност сред номадските племена.
И най-важното което се пропуска - писмеността.
Никак не е странно, че самите руснаци приемат съвсем радушно кирилицата за графично изобразяване на езика който са говорили, и най-вече след приемане на християнството, го разбират и проповядват на така нареченият църковно-славянски език.
Маркс и чифутите биха познали защо е така ?
цитирай
2. ivanz - Няма
05.02.2017 19:17
така нареченият църковно-славянски език е едновремешният български .
цитирай
3. nikikm - Боже,накара ме да мисля!
05.02.2017 21:04
Може и да не си виновен за материала,но:
*Рус със столица Киев е българска
*..татарите създават държава...
Татарите в началото на 13 век,вече не съществуват,избити са до крак от Чингис хан,чийто баща убили.
*Москва-финско название
Волжските българи сочат за основател на Москва,кан,княз Мосха-българин и са най-достоверният и стар източник. Ю.Долгоруки е фалшиво еврейско изобретение.
*Московити-етнос... това е несериозно! Етнос???
*Каква Европа по това време!Европа е българско антично название на местност между Тунджа и Тракийския проток /Босфора/.
*Знатните придворни на Москва били татари..
Баси простотията!Първите 500 фамилии на московците са български благороднически фамилии.Има цяла книга за това от Халилов,не му помня цялото име,волжки писател,българин. И това,а не друго,се връзва с основателят на Москва-българинът Мосха.
*На еврейката Екатерина не бива да се вярва!Може и да е преписвала,но със сигурност,както и предшественикът и Петър първи-масон,е манипулирала! За двамата търците -евреи са били,като култура /крадена от нас/ на първо място. Б-я не е съществувала.
*Илменските славяни..Няма такова нещо!Славяни са само и единствено българите,гети!Тракийско племе,което заедно с мизите основава Дунавска България!
*Новгородски "етнос". Те етносите не се създават по градове и паланки.Етнос са индийците,нашите цигани са част от него,етнос са българите,белгарите-белите хора,Арийците /арите,ората,хората/.В Европа почти няма друг етнос.
*Царят е коленичил пред кримския посланик,защото Крим е бил български,това предполагам защото нямам време да го проверя,но както казва един западен археолог,:Където и да копнеш по света,излиза българско!" Някои хора знаят ИСТИНАТА,други четат и правилно,но трябва и да мислят и търсят!
Поздрави,не е лична нападка,надявам се разбираш! Ник.
цитирай
4. slavian - Браво! Разпространителите на тези ...
07.02.2017 22:45
Браво! Разпространителите на тези доказани факти трябва да ставаме все повече. Срамно е, че 30 години след 89-та все още се учи само руска пропаганда по история в училищата ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 6179862
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1520
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031