Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 16:51 - Защо заплатите ви са африкански, като сте най-трудолюбиви в ЕС?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата внасят жалба във Върховния административен съд (ВАС). С нея искат да се отмени решението за повишение на минималната работна заплата у нас на 460 лв. от 1 януари 2017 г.
Трябва да припомним, че през 2015г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството тогава за увеличението на минималната работна заплата – на 360 лева.
И преди две години, и днес слушаме за производителността на труда в страната ни, както и за тази в останалите държави в Европа. Потопиха ни в измамата, че по-високите заплати в Евросъюзът се дължат на по-високата производителност на гърци, французи и др.
Разбира се, до ден-днешен не става ясно как едно пиколо, в която и да било гръцка дестинация е по-производително от пиколото в българските курорти.
Или как служителите на рецепция в хотелите в Гърция са по-производителни от колегите им в България.
Колко точно по-производителен е сервитьорът в Лил (Франция), отколкото сервитьорката в Несебър?
Колко по-производителен е готвачът в Тулуза, отколкото този в Банско?
Защо българите получават в пъти по-ниски заплати от гърци, французи и др.? Може би заради алчността на родните ни „бизнесмени“?
Опитват се да ни вменяват, че българите сме били мързеливи. Натрапват ни колко ниско производителни сме. Насаждат в съзнанието ни чувство за малоценност. С тези похвати обясняват и аборигенските ни заплати, но истината е съвсем различна, според Евростат.
На снимката може да видите информация от статистическа служба към Европейската комисия, която събира информация за страните в Европейския съюз и хармонизира статистическите методи за събиране на данни в различните страни членки.

image

Данните на Евростат показват, че производителността на труда в България е по-висока от редица други държави в Европа

Евростат отчита, че производителността на труда в България е по-висока от редица други държави в Европа. Оказва се, че производителността на труда на час за 2015 г. в България надвишава производителността на труда на час в държави като Гърция, Франция, Чехия, Дания, Германия, Испания, Италия, Финландия, Швеция, Швейцария, Холандия, Белгия, Великобритания, Кипър, Австрия, Полша, Португалия и др.
Според Евростат, измерването на производителността на труда на отработен час осигурява по-добра картина на развитието на производителността в икономиката, отколкото на производителността на труда на един зает.
Следват, разбира се, два реторични въпроса към българския бизнес.
Кой лъже, че производителността на българите е по-ниска от тази в ЕС? Евростат, или вие, експлоататори?
Ако производителността на труда определя цената на труда (както твърдят от бизнеса), защо българите не получават по-високи заплати от трудещите се в горепосочените държави?
И когато видим фактите, предоставени от Евростат, става ясно че българите са по-работливи и по-производителни от французи, германци и много други. Не само през 2015 г. но и през годините след присъединяването ни в съюза.
Именно тази явна експлоатация на бизнеса над работниците е генераторът за демографската криза и безсмислените упражнения по търсене на решението й. Именно поради алчността на българските „бизнесмени“ сме свидетели на феномена „работещи-бедни“. Точно заради този бизнес, България е напускана всяка година от най-ценния актив на всяка една държава – хората.
Лъжата на работодателите в България е грозна и явна.
Ще се наложи обаче да измислят друга лъжа, за да продължат да се гаврят с българските работници. Но дали лъжите ще ги спасят, когато един ден Обединени патриоти управляват България?

www.vestnikataka.bg
 
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725112
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930