Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2017 18:07 - Счупения реактор от АЕЦ „Беларус“ тръгва за България
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1256 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2017 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Мистериите на счупения реактор в АЕЦ „Беларус“

Не всеки ден се случва да се счупи корпус на ядрен реактор, както това стана преди малко повече от месец на строителната площадка на АЕЦ „Беларус“, в едноименната държава.

За онагледяване на разказа ще ви предложа да разгледате внимателно трасето, по което въпросния корпус на реактор от типа ВВЕР-1200 е бил доставен от завод в руския град Волгодонск до площадката на АЕЦ „Беларус“, не далеч от град Островец.

Видно от графиката дължината на трасето е общо 4500 километра, от които 3500 километра по вода и 1000 километра по-железопътни релси. Реакторът е бил доставен преди точно осем месеца, в средата на месец декември 2015-та г, след близо 2,5 месеца транспортиране по трасето.

МИСТЕРИЯ №1 – Има ли друг производител на същия вид реактори, който да е по-близо до площадката на АЕЦ „Беларус“, така че да се минимизират рисковете и разходите при последващото транспортиране на оборудването? Отговорът е ДА, има такъв производител, който е много по-близо. И това е производителят на реакторите за АЕЦ „Белене“ – „Ижорски заводи“, не далеч от Санкт Петербург. Въпросните заводи се намират на 140 (сто и четиридесет) километра северозападно от град Велики Новгород. На нашата карта това е градът, където транспорта на реактора преминава от воден на железопътен. Ако беше избран „Ижорски заводи“ транспортните разходи, времето и рисковете щяха да се намалят точно до 1/4 от това, което са правили преди осем месеца.

МИСТЕРИЯ №2 – Има ли по-опитен производител от този във Волгодонск, който да може да произведе същият тип реактор? Отговорът е ДА, има такъв производител и той пак се нарича „Ижорски заводи“. Работата е там, че току-що счупеният реактор за блок №1 на АЕЦ „Беларус“ е първият произведен реактор във Волгодонск въобще, за последните 30 години!!! За това се хвали самият завод производител:

Атоммаш выпустил первый за 30 лет корпус реактора для АЭС

Волгодонский „Атоммаш“ завершил изготовление и отгрузил заказчику корпус реактора для первого энергоблока Белорусской АЭС, сообщает пресс-служба ГК „Атомэнергомаш“. „Это первый корпус реактора, изготовленный на производственной площадке завода „Атоммаш“ после почти 30-летнего перерыва, и первый, выпущенный в структуре Госкорпорации „Росатом“, – уточняется в сообщении.


„Волгодонския завод „Атоммаш“ произведе и предаде на поръчителя корпус на реактор за първи блок на АЕЦ „Беларус“, съобщи пресслужбата на Държавната корпорация „Атоменергомаш“. „Това е първият корпус на реактор, произведен на производствената площадка на завода „Атоммаш“ след почти 30 годишно прекъсване и първият, произведен от както завода се вля в структурата на Росатом““, се уточнява в съобщението.

Ижорски заводи имат близо 300 (триста) години история. Не че през цялото време са произвеждали реактори, но все пак имат традиции за завиждане.

МИСТЕРИЯ №3 – Възможно ли е завода във Волгодонск да е пробутал нещо друго, различно от поръчаното от беларусите? Отговорът е ДА, възможно е. Работата е там, че през есента на 2015-та г., в двора на същия завод беше инсталиран паметник на реактор ВВЕР-1000 (не е като беларуския ВВЕР-1200, а е като козлодуйските ВВЕР-1000), понеже имали произведени още при комунизма толкова много, че се чудели какво да ги правят. За това ви разказах своевременно в „Първият в света паметник на ядрен реактор„. Разликата между двата вида реактори не е толкова съществена, за да не се изиграе имитация, след което да се разиграе счупване, след което да се разиграе …

МИСТЕРИЯ №4 – Възможно ли е набедения за счупен реактор сега да бъде пробутан на някой друг? Отговорът е ДА й това са българите, които още не са виждали уж вече произведените за тях два реактора, за спряния проект АЕЦ „Белене“. Сега много лесно „счупения“ реактор може да отпътува от Островец за „Ижорски заводи“, а после (из)родните „експерти“ да го припознаят за наш? Какъв проблем? Така остава в сила версията, за която ви споменах на скоро, а именно „Пробутват ни счупен ядрен реактор (допълнена)„. Тази версия се слива тук и с по-предната версия, че най-вероятно ще ни пробутат продукт от преди 30 години („Борисов точи ножица за най-скъпата лентичка на света„). Последната версия се потвърждава от два пъти заявените намерения на премиера Бойко Борисов, за последната една седмица, че ще инсталира реакторите за Белене в Музея на комунизма, на Вежди Рашидов.

image


Снимката е от последната среща на Президента на Руската федерация Владимир Путин с Генералния директор на корпорация Росатом Сергей Кириенко, от 12-ти септември т.г. Три дни след срещата (можете да видите стенограмата от разговора, от уеб-страницата на Президента Путин ТУК) заместникът на Кириенко повдига завесата около съдбата на счупения преди малко повече от ДВА месеца ядрен реактор, на строителната площадка на АЕЦ "Беларус". Но преди това е важно да се отбележи, че по време на срещата Путин - Кириенко въобще не става дума за счупения на 10-ти юли реактор. Кириенко само се хвали с "успехите" на Росатом, а Путин се прави, че му вЕрва.


Говори информационна агенция ИТАР-ТАСС:

Росатом: ввод блока на БелАЭС могут отложить на полгода из-за замены корпуса реактора

В дальнейшем корпус может быть использован для других проектов

"Росатом: Въвеждането на блока на АЕЦ "Беларус" в експлоатация може да се отложи с половин година, заради замяната на корпуса на реактора"

В бъдеще корпуса може да се използва за други проекти

По-нататък корпуса на първи реактор, чиято замяна беше поискана от белоруската страна, може да се използва в други проекти. "Самият корпус със сигурност е работоспособен, от гледна точка на ядрената безопасност ние нямаме никакви съмнения" подчерта топ-мениджъра (Александър Локшин, зам-директор на Росатом). "Той може да се използва на наша (строителна) площадка, например на АЕЦ "Ленинград". До сега още не сме обсъждали детайлно съдбата на този корпус, но ние строим толкова много блокове по подобни проекти, че ще намерим негово приложение" завърши Локшин.

Точно един ден преди тези мрънкания на Локшин къде-къде по-категоричен беше "Бойко Борисов: Ако не им дам ще ме ...", заплашвайки че ще ни одруса с още милиард и триста милиона, за руските централи. Подреждате ли пъзела?

image

1-во - трябва да уточним, че в България НЯМА руски (електро)централи, за радлика от двата "американски" ТЕЦ-а в маришкия басейн.

2-ро - очевидно премиера визира плащането по присъдата заради спрения проект АЕЦ "Белене".

3-то - той не се притеснява да ни заплаши с плащане, от нашите пари, самият той през живота си не е произвел и една стотинка, без никой българин все още да е видял за какво точно ще дадем тези пари. Казва че трябва да платим, за да не му ритнат столчето и да му спрат мачлетата и пурите?

4-то - премиера произнася това проклятие под зоркия поглед на па(т)ри(оти)чния "лидер" Валери Симеонов (най-левия на снимката, с лице към Борисов), който следи да не стане грешка.

5-то - главен енерГЕПИен "експерт" па(т)ри(оти)чното нещо е Стефан Гамизов, световно известен "борец" срещу руското робство над България.

6-то - това е част от отговора на въпроса, който ви поставих пради няколко дни, в "Делът на Стефан Гамизов в грабежа АЕЦ "Белене"".

7-мо - НЯМАШЕ абсолютно никаква "медийна" реакция срещу поредната престъпна декларация на видимата глава на организираната престъпност владееща територията.



Реакторите менте за АЕЦ „Белене“ тръгват към нас

image


Това съобщава(10/02/2017 г.) завода, който уж ги е произвел („Ижорски заводи“, край Санкт Петербург) на интернет страницата си, заявявайки:

Ижорские заводы приступили к отгрузке оборудования, изготовленного для АЭС Белене

„Ижорски заводи започнаха товаренето на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене““

Още първото изречение в съобщението казва ВСИЧКО. Завода производител се позовава на договор, какъвто никога НЕ Е И-МА-ЛО! И на второ място! Посочена е едната страна на „договора“ – АО „Атомстройекспорт“ (АСЕ), но са „забравили“ да посочат другата страна – някоя българска компания? Ха! Излиза, че АСЕ е сключила договор със самата себе си или пък с компанията-майка Росатом?

А след като няма договор и не е ясно с кой е сключен той за какво истинско оборудване можем да говорим?

И макар Ижорски заводи да са се посвенили да поместят снимка на първия реактор, който са тръгнали да ни изпращат това е сторило едно друго руско, отраслово, машиностроително издание и ето линка към него:

Ижорские заводы приступили к отгрузке оборудования для АЭС Белене


image

В долния десен светлозелен овал съм оградил офисната сграда на Ижорски заводи, а с малкия червен овал, горе в ляво, мястото, на което е направена снимката с влекача и корпуса. Най-долу в дясно, под зеления овал има географските координати на площадката, така че всеки невярващ да провери.

image


За капак ще дам възможност на всеки желаещ да сравни горния реактор с вече счупения реактор за АЕЦ „Беларус“ и сам да прецени дали двата метални цилиндъра не си приличат прекалено много? Снимката на реактор №1, за АЕЦ „Беларус“ сниман, преди да бъде счупен можете да видите в „Мистериите на счупения реактор в АЕЦ „Беларус“„.

image

От ляво на графиката са изброени сферите на дейност, по които концерна разделя своето присъствие в една или друга срана. Като например проучване и добив на уран, доставки на обогатен уран, доставка на ядрено гориво, продукти и услуги свързани с радиационни технологии, ИЗГРАЖДАНЕ на АЕЦ и т.н.

Нека се спрем на опцията ИЗГРАЖДАНЕ на АЕЦ? Разбирайки правилно легендата на графиката излиза, че плътно запълнен зелен трапец обозначава факта, че в една или друга държава вече се ИЗГРАЖДА/СТРОИ нова АЕЦ, по проект и със съдействието на Росатом. А в десния край на графиката виждаме дълъг списък с държави и различни геометрични фигурки след имената им. Наличието на плътно запълнен зелен трапец означава, че във въпросната държава Росатом вече е пристъпила към ИЗГРАЖДАНЕто на АЕЦ. Но дали това е така?

А сега си припомнете, че преди десетина дни, в „Най-богатата световна база данни за АЕЦ“ ви показах и предложих да се запознаете и проучите наистина най-богата база данни свързана с „мирното“ използване на ядрената енергия в целия свят, съставена по данни на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ, на пряко подчинение единствено и само на Съвета за сигурност на ООН). Във въпросната база данни има повече от подробна и достоверна информация относно къде, в коя страна, по колко ядреноенергийни блока се строят или са планирани да започнат. Припомнете си въпросната база данни и сравнете с горната инфографика.

image

Ако се чувствате затруднени, от къде и с какво да започнете, ще ви препоръчам да започнете с южната ни съседка Турци, минете през Египет, Йордания, Виетнам и … т.н. Открийте колкото си искате разлики. И това е разминаване само по опцията ИЗГРАЖДАНЕ. А представяте ли си какви и колко са още разминаванията и по другите описани от Росатом опции? За съжаление за сега не можем да отговорим точно на този въпрос, но това е само въпрос на време.

image

Защо ви занимаваме с това? Не се ли сетихте? А? В „Реакторите менте за АЕЦ „Белене“ тръгват към нас“ ви показах поредното мощно изхвърляне на подразделение на Росатом.

А вие остава да решите, сами за себе си, до колко твърдението, че желязото, което ни изпращат, е точно това, за което преди ДВА месеца им заплатихме 1 200 000 000 (милиард и двеста милиона) лева?

gikotev.blog.bg/drugi/2017/02/12/otkriite-kolkoto-si-iskate-razliki.1509288

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687351
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031