Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2017 18:07 - Местан влиза ударно в медийния бизнес
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.03.2017 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Лютви Местан ударно влиза в медийния бизнес. Според информацията на BIG5.BG, източник от обкръжението на Местан се похвалил, че лидерът на ДОСТ вече разполага с радио и сайт, които преди няколко седмици са купени от негов много приближен бизнесмен. Става дума за регионални медии под шапката на Press tv, придобити от скандалния бизнесмен и пръв авер на Местан, Иса Емин Бесоолу, известен още като един от най-големите в бизнеса с дървесина.

image

Интересното е, че поне официално, Бесоолу все още е част от ДПС и беше кандидат за кмет на Павел баня от партията на Доган. В момента Бесоолу е общински съветник южния град от квотата на Движението, след като на последните избори загуби битката за поста на градоначалник от Станимир Радевски.

image

Именно чрез Бесоолу тарторът на новоизлюпената партия ДОСТ ще има гарантирана медийна трибуна, макар и засега само на регионално ниво.

Има и друг прелюбопитен момент в сделката – Бесоолу е придобил сайта и радиото на Press tv от Васил Самарски, председател на Областния съвет на БСП в Стара Загора. До момента медиите са били управлявани от сестра му Славка Самарска.

Проверка на BIG5.BG показа, че Васил Самарски участва в управлението на сдружение „Асоциация на българските радио и телевизионни оператори – АБРО“, където стоят и имената на медийни спецове като Мартин Захариев и Слива Зурлева.

image

Новият медиен бос Бесоолу също заслужава да бъде разгледан по-внимателно. Според разследване на „168 часа“ името му се спряга с данъчни афери, подкуп, незаконна сеч на дървесина, нагласени обществени поръчки и политически протекции от високо ниво. С това поне хората от региона свързват Иса Бесоолу от село Александрово. Той е осъден за склоняване на длъжностно лице към подкуп.

43-годишният мъж живее в сарай, точно като Ахмед Доган в подножието на Средна гора, където често отскачат високи гости от София.

image

Бесоолу владее дърводобива, транспорта, търговията с горива и строителството в Павел баня. През 2009 година той бе кандидат за народен представител от старозагорската листа, която се оглавяваше от Лютви Местан.

image


Неофициално в Павел баня се мълви, че Бесоолу има свое дървопреработвателно предприятие в Турция, но такава собственост няма как да бъде регистрирана в българските фирмени регистри, затова и остава непроверена.

image

> Турски криптоевреи в управлението на Османската империя



Според публикации в пресата фамилията на Исак Моше Бейоглу е сред най-заможните в района на Казанлък. Възходът на бизнеса им започва през 2003 година, когато ДПС е по средата на първия си мандат в управлението заедно с НДСВ.

image

Тогава Иса Бесоолу е на 30 години. Живее в село Александрово със семейството си. Местни жители разказват, че е станал бизнесмен изведнъж. Преди това живее бедно, както и повечето от съселяните му.

image

Първата му фирма „Лес Транс“ добива дърва в цялата околия. Години наред печели поръчки от Министерството на земеделието, което през годините беше под влиянието на ДПС.

image

Фирмата на Бесоолу е най-големият доставчик на дървесина за дървопреработвателния завод „Габровница“ в Долно Сахране, собственост на турски холдинг. Експерти от неправителствената организация „За да остане природа в България“ от години сигнализират за незаконна сеч в региона, като се позовават на съвместни проверки с горски служители. Според тях фирмите на Бесоолу секат 3 пъти повече, отколкото позволяват разрешителните им и така нанасят непоправима щета на природата.

image


Пред „168 часа“ бивши шефове на горското в Стара Загора споделят, че са били безсилни пред секачите на Иса Бесоолу. Неведнъж са хващани и с немаркирана дървесина. Когато служителите ги питали защо секат незаконно, ромите отбелязват гордо: „Правим, каквото ни кажат. Бате Ахмед е зад нас“.

В дърводобивния бизнес с годините навлизат и братът на Иса Бесоолу Мехмед, и снаха му Тюркян. Освен с дърводобив, който е най-печелившият бизнес на фамилията, те имат и транспортна фирма, развиват строителство и търгуват с горива. Докато Иса Бесоолу е общински съветник в Павел баня, фирмите му печелят стотици обществени поръчки от общината. / BIG5.BG

image

На скандални записи от СРС-та в МВР, за изнудване на феодал, близък до ДПС се чувало как дървеният бос от Павел баня и кандидат за депутат през 2009 година Иса Бесоолу говори с висш кадър на движението за редовните им срещи, на които дава пари за касата на партията.

Парите били допълнителна печалба от незаконната сеч на дървесина в горите около Казанлък, за която е получавал чадър от партията си по времето на тройната коалиция.

Случаят с Иса Бесоолу и връзките му с политици и магистрати беше разследван от парламентарна комисия, която обяви своя доклад. От него стана ясно, че Бесоолу е назначавал прокурори вадил от ареста заподозрени за купуване на гласове, облагодетелствал се е от държавата – и всичко това с благословията на Ахмед Доган. Както той навсякъде се хвалел, действал от името на Шефа, както наричат Сокола в партията му.


„Иса Бесоолу не можа да стане депутат и развива бизнеса си. Освен, че печели търговете за сеч на дървесина, има и транспортни фирми, бензиностанции, земи. Но най-големите му печалби са от сечта на горите, защото режат поне още толкова, за колкото им е позволителното. Никой не може да спре хората му. Много е жалко, че по времето на ГЕРБ това престъпление спрямо гората продължава. Бесоолу си е навън въпреки, че го съдиха, но вече сигурно плаща на ГЕРБ, както преди плащаше на ДПС“ – разказвал жител на Павел баня.

Бизнесменът Иса Бесоолу се появява на хоризонта през 2001 година с началото на първия мандат на ДПС. Местните жители разказват, че момчето без образование не е имало пари да си купи цигари, преди да мине под крилото на Сокола. За кратко време навлиза в дървосекаческия бизнес заедно с брат си Мехмед и става монополист в гората, която 8 години се управляваше от министри на ДПС. Фирмите му са основен износител на дървесина за Турция, както и голям доставчик на суровини за завода „Габровница „, собственост на турски холдинг. Срещу него от горе са спирани десетки жалби за това, че сече незаконно и над позволеното, но винаги му се разминава. Местните си обясняват това с близостта му с прокурори от Стара Загора, които лично той е поставил на високи постове с благословията на Доган, както пише в доклада на парламентарната комисия. Само за две години Иса Бесоолу превзема икономиката в региона.

Около изборите през 2009 година е арестуван, защото се опитва да подкупи вещо лице, което да занижи оценката на апетитен държавен имот. Престоява няколко дни в ареста, където според негови приближени е обработван да работи за новата власт, ако не иска да влезе в затвора. Заради жалбата за подкупа е качен на подслушване. От СРС-тата излизат и други данни за негови престъпления – като липсата на пари от касата на общината в Павел баня, където той е общински съветник. През 2009 година Иса Бесоолу е кандидат за депутат, а старозагорската листа води Лютви Местан, който твърди, че Бесоолу е подслушван незаконно.

image

Срещу феодала от ДПС тръгва и дело за подкуп на вещото лице и той е осъден на година условно. Въпреки всичките си проблеми и днес Иса Бесоолу продължил да работи с още по-голям размах, независимо от заканите на Цветан Цветанов да спре корупционните практики, свързани с него.

image


bultimes.com/mestan-vliza-udarno-v-medijniya-biznes/

image




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8733384
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930