Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2017 21:02 - ТАКА СА ИЗГЛЕЖДАЛИ НЕСРАВНИМИТЕ ЖЕНИ НА ИРАНСКИЯТ ШАХ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2136 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Пред вас са уникалните снимки от харема на шах Насер ад-Дин Шах Каджар, управлявал Иран от 1848 до 1895 година.

Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато дошъл на власт, той създал в двореца първото официално фотостудио.

image


Ад-Дин Шах Каджар и фотографът Севрюгин преди фотосесия
През 70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио руският фотограф Антон Севрюгин и станал придворен фотограф на иранският владетел. Севрюгин създал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна титла.

image

Руският фотограф имал право да снима самият шах, неговите роднини от мъжки пол, придворните и слугите.

image

А за себе си, шахът като страстен поклонник на фотографията, оставил правото да снима харема си, в който по исторически данни имало около 100 наложници.


image

Известно е, че Насер ед-Дин Шах сам е проявявал и съхранявал снимките си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан, където в наши дни има музей.

image

Несравнимата Анис ал-Долех – любимата жена на шаха (вдясно)

image

Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че според шиитските закони по тези времена било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. Само най-могъщият човек в страната можел да си позволи да нарушава закона.

image

Анис ал-Долех

image




Фотографиите на жените оспорват общоприетите представи за живота в харема. Жените на шаха изглеждат напълно съвременни за времето си, гледат уверено в обектива без да кокетничат или да изглеждат плахо.

image

Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)

image

Може даже да се предполага, че сред жените в харема е имало приятелски отношения – на някои от снимките е запечатан харема на пикник.

image

Насер ад -Дин Шах Каджар с жени от харема си.
По снимките може да се разбере какъв е бил вкусът за жени на иранският монарх – всички жени са с естественото си окосмяване, с гъсти сключени вежди и добре поддържани мустаци.

image


Добре се вижда, че жените не са гладували и не са били обременени с физическа работа. Местните разказват, че в колекцията на Голестан има и голи снимки, но те са надеждно скрити.

image

Харемът на излет

image



На много от снимките жените от харема са запечатани в къси рокли и чорапи, наподобяващи балетни костюми. И това не е случайно. Известно е, че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ, посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата той така бил очарован от руските балерини, че въвел за своите жени балетни костюми. Разбира се, можели да ги обличат само пред камерата. Но това е само легенда.

image

Жени от харема в балетни костюми

image


image

инфо: filterdigest.com
 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684783
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031