Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2017 13:12 - Мисли форми 13
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 30.07.2017 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                     image

Въплъщението на Духа
Може да се каже, че цялата Вселена е въплътен Дух, тъй като никакъв отломък от материя, колкото и дребен да е, не би могъл да съществува дори за един миг, ако не е животът, който го изпълва. Материята съществува само за да дава възможност на Духа да се проявява. Тя няма друго предназначение, ни смисъл, ни полза, освен да бъде оръдие на Духа.

image

„Познанието води до единство, а невежеството води до многообразие“
Прогресът на познанието в науката и технологията изцяло потвърждава, че многообразието е само на повърхностно ниво. Единството не означава еднаквост. То унищожава многообразието. Азът е тази реалност, която обединява всичко.
Нека се подслоним при Самосъществуващия Аз, в когото се намира тази вселена. Вселената е проекция, изражение на това Вечно Същество.

image

Небесният свят
В небесата, светът на чистата от низши желания мисъл, Душата събира плодовете на всички добри семена - мисъл и чисти вълнения - посети във физическия свят. Този свят представлява състояние на непрекъснато и често блаженство, разбира се, различно по стенен, когато бъде разглеждано отвън, но винаги най-пълно за този, който го изпитва. И тук разликата произлиза от това дали се приема или не идеята за превъплъщенията като метод на развитието. Когато тя се приема, в небесния свят се вижда не само място за прибиране на плодовете от семената, и посяти в земния живот, но и място, където всеки добър опит, ламтеж и старание се претворяват в умствени и морални качества, които в своята цялост образуват характера, с кой¬то човек идва във физическия свят при новото ражда¬не. По този начин небесата заемат важно положение в еволюционния път. Възгледите на онези, които отхвърлят превъплъщението, не са достатъчно ясни, за да може въпросът да се обобщи в подробности. Но всички, без малцината, които смятат небесата за застинало състояние, вярват в растежа и прогреса, в развитието на силата и ползата, което става по много пътища в безбройни светове, разпръснати в пространството. Всички религии споделят възвишената вяра, че човекът е Безсмъртно Духовно Същество и че неговото предназначение с да обича, да учи и да помага во веки веков.

image

Средният свят
Детайлите на този свят са представяни по различен начин от различните религии, въпреки че всички приемат принципа, формулиран в предишното изречение. Индусите разделят средния свят на две половини - Страната на предците (Питралока) и Страната на духовете (Преталока). Втората те разделят допълнително на различни видове адове (нарака), всеки от тях със специфична грозота. Будистите правят почти същото. Всички тези места са временни и служат за чистилище, тьй като по-късно човек минава в небесния свят (сварга), откъдето, след по-дълъг или по-къс престой - според умствената и морална стойност на предшестващия живот, - той се връща на Земята. Някои християни вярват в рая като състояние на щастие, което предшества пълното небе, и в състояние на страдание, което предшества пълния ад. Едно малцинство като че ли отхвърля средното състояние, християните - православни, католици и англиканци -пазят древното предание, според което раят е за много чистите, чистилището - за голямата маса от хора, откъдето те минават или в рая или, в много редки случаи на светии - в небесата. Най-накрая всички преминават в небесата.

image
Физическият свят
Това е полето на будната дейност на човека, където кой сее семената на доброто и злото, които ще зреят в бъдещето. От материалните дрехи на човека в наши дни физическата е най-добре организирана и в нея той извършва делата, които приготвят дългото бъдеще. Всичко зло, което човек мисли, желае и върши, всичко, което е противно на Закона, е семе за бъдещи страдания, което семе прераства и дава плод според рода си в този физически свят или в средния. Желания, а също и мисли, които имат началото си в ламтеж по приятни предмети и по задоволството от постигането им, по самата си природа принадлежат към средния свят и дават своите плодове там, както преди, така и след смъртта.
Низките желания растат чрез задоволяване и техният главен резултат на земята, резултат от самия този растеж, е постепенното повреждане и, в крайни случаи, разстройство на нервната система от превъзбуда. Подобна липса на мъдрост подготвя ужасна жетва от страдания в последния свят, защото когато физическото тяло отпадне при смъртта, средствата за задоволяване изчезват, но желанието остава в Душата, която е била слуга на тялото. Това именно незадоволимо желание, което остава след тялото, поради това, че няма как да бъде задоволено, поражда неизбежни и естествени страдания у онези, които са ги култивирали във физическия живот.
Високите желания също растат чрез задоволяване - желания за чиста привързаност, за изкуства, за природни красоти и други подобни - и понеже принадлежат по-скоро на Душата, отколкото на тялото, те остават в човека незасегнати от смъртта и са източници на радост в средния и небесния свят. Ако накратко обобщим: когато Душата е роб на тялото във физическия свят, в средния свят следват страдания; когато Душата е господар на тялото във физическия свят, резултатът е мир и щастие.
Всеобщата религия, Ани Безант

image

"Търпението е изход от тревожност" - Руми

image

Веднъж прах, днес вие сте дух, веднъж невеж, сега мъдър. Този който ви води досега, ще ви води по-нататък.
- Руми

image

Вашата светлина осветява света. (Руми)

image

Светлината ще ви води у дома

image

Вие търсите в света съкровище, но истинското съкровище си Ти.
- Руми

image

Гледай опиянен видях огромен океан.
Вълна върху вълна погали моята душа.
- Руми

image

Съществуването на света не е в света. Руми

image

Душата в душата живее в любовник - Руми

(Тука поета явно не говори за хормони на илюзорна любов, щастие, привличане и други соми на Луцифер, а за изначалната любов/щастие на Джива, по точно на превозващия се в нея Пуруша, Синът Божи. - бел.ред)

image

"Ако можете да оставите егоизма, ще видите как душата ви е била измъчвана"
- Руми

image

" Душата не е затъмнена от форми" -Руми

image

"Ценността на всеки човек е в мисълта, която притежава" - Руми

image

Научили истинската алхимия човешки същества трябва да знаят: в момента, в който приемеш това, което ти е дадено,
вратата ще се отвори - Руми

image

• Никой не е изпратен случайно на никого •

image

"Всичко зависи от вътрешните промени, когато това се е случило, и едва тогава светът се променя".

image

"Ако всички религии и всички писания на света са изгубени и няма нищо друго, освен звездните небеса, историята на зодиака и значение на имената на различните звезди, намерени в различните съзвездия, ние трябва да бъдем в състояние да преповторим историята на човека, да възстановим познанието за нашата цел и да научим как да се постигне това "- Джухал Кул

image

"Много от грешките, които виждаш у другите, са собствените ти грешки, отразени обратно към теб. В действителност, ти жигосваш и обвиняваш себе си.“
Руми

image

Умът вижда нещата отвътре-навън.
Онова, което той приема за живот,
в действителност е смърт
и онова, което той приема за смърт,
в действителност е живот.
О, Боже, покажи ни начина, чрез който
да виждаме нещата такива,
каквито са в действителност.
Води ни през тази зала на огледалата.
Мевляна Руми




Гласувай:
3



1. lexparsy - Дойде ми на място
30.07.2017 13:59
това споделеНоМъдро с Руми
но това са неща не за Даване, а за Спомен от забравено Разбиране...
не се споделят... щото Онея ще те Затапят като те Цитират :-))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8734211
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930