Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2017 19:11 - МИСЛИ ФОРМИ 25
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.09.2017 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

"В мистичните традиции, собствената готовност е тази, която прави изживявания екзотерични(публични) или езотерични(тайни)." Тайната не е, че не ви се казва "Тайната е, че не можете да чуете". ~ Рам Дасс

image

"Мистицизмът тук означава, в буквалния смисъл, промяна на сетивните впечатления и усещанията за органи в нещо нереално и извън този свят." - Вилхелм Райх

image

Не трябва да позволяваме часовникът и календарът да ни заслепяват от факта, че всеки момент от живота е чудо и мистерия". ~ Х. Уелс

image

"Ако Атлантида бъде смятана за архетипна сфера, то нейното потапяне означава спускането на рационалното, организирано съзнание в илюзорната, непреходна сфера на ирационалното и смъртоносно невежество. И потъването на Атлантида и библейската история за" падането на човека "означават Духовната инволюция - предпоставка за съзнателна еволюция. " ~ Манли П Хол. 1901-1990.

image

" Някой ден ще бъдеш стъпкан череп,
лежащ на възглавница от трева,
опяван от една бездомна птица или две.
Кралете и обикновените хора ще свършат по същия начин." - Риокан (1758-1831)

image

Изгубени в усилието да установи дали човек се е изкачил или слязъл от маймуната, ученето(на неуките-бел.ред.) така се е абсорбирало(погълнало), да определя откъде сме се появили, че не е имало време да възприеме нито къде отиваме, нито как трябва да стигнем там
.
~ Манли П. Хол (Феникс 1931, с. 85)

image

Когато невежеството излиза(иска да се прояви - бел. ред.), грешката е почти неизбежна. ~ Manly P. Hall (лекция "Истина и грешка")

image

Всъщност е невъзможно, това което ни казва Хиндуизма, да има ад в Божието тяло. И ако няма нищо извън Божието тяло и всяко създание, което съществува, е част от Божеството, понятието за осъждение трябва да означава, че Божеството се самоубива. И това не е възможно. ~ Manly P. Hall (лекция Heaven and Hell)

Barack Obama Talking with his Master

image

И двете религии - Юдохристиянство и Ислям - са печелили привърженици с върха на меча си, и двете построили своите църкви върху достигащи до небето хекатомби от човешки жертви. На вратата на първото столетие от нашата ера погубващо са пламтели зловещите думи „Кармата на Израил“. Ясновидецът на бъдещето ще види над нашата врата други думи, които сочат кармата на някои за извращаването на историята, за преднамерено изопачените събития и за велики Личности, оклеветени от по-късни поколения, осакатени до неузнаваемост между двете каруци на Джаганата — лицемерието и материализма: едното приемащо твърде много, а другото — отричащо всичко. Мъдър е този, който се придържа към златната среда и който вярва във вечната справедливост на съществуващото. Файзи-Диван казва: „В деня на великото Възкресение, когато миналите дела ще бъдат опростени, греховете на Кабах ще се простят заради праха на разрушените от тях християнски храмове“.
На това проф. Макс Мюлер възразява: „Греховете на исляма имат толкова малко значение, колкото и прахта на християнството. В деня на Възкресението мохамеданите и християните ще видят цялата безполезност на своите религиозни доктрини. Хората се сражават за религията на земята, а на небето ще видят, че съществува само една истинска религия — почитането на Божествения Дух.“1 С други думи — „Няма религия (или закон) no-високо от истината“ — (Satyвt Nвsti Paro Dharmah) — девиз на Махараджа Бенарес, приет от Теософското общество.
1 Op. cif., стр. 257.
Тайната доктрина Том 1 КОСМОГЕНЕЗИС

image

Енергичните и яростни усилия на фанатиците, проявени в ранните векове за изкореняването на всяка следа от интелектуален, умствен труд на езичниците, завършили неуспешно. Но оттогава същият дух на тъмния демон на лицемерието и нетърпимостта постоянно и систематично е изопачавал всяка светла страница, написана в дохристиянския период. Даже историята в своите недостоверни документи е съхранила достатъчно материал, който е преживял всички несгоди, за да хвърли безпристрастна светлина върху всичко. Обърнете внимание на хилядолетието, което с годината на Рождеството разделя дохристиянския от следхристиянския период. Това събитие — историческо или не — е послужило въпреки всичко като пръв знак за изграждане на многочислени надеждни крепости против каквато и да е възможност за възвръщане или дори просветване към ненавистните религии на миналото, ненавистни и застрашаващи, защото хвърлят толкова ярка светлина върху новото и умишлено замъглено тълкуване на онова, което в наши дни е известно като „Новия завет“.
Въпреки свръхчовешките усилия на ранните християнски отци да зачеркнат Тайната доктрина от паметта на човечеството, те претърпели неуспех. Истината не може да се убие. Оттук следва и неуспехът да се изтрие напълно от лицето на земята всяка следа от Древната Мъдрост, както и прогонването и затварянето на устата на всеки, дръзнал да бъде неин свидетел. Нека читателят се замисли за хилядите, а може би милиони ръкописи, хвърлени в огъня; за паметниците с невнимателно поставени надписи и символи, превърнати в прах; за бандите ранни отшелници и аскети, бродещи сред разрушените градове на Горен и Долен Египет, в пустините и планините, търсещи да унищожат всеки обелиск, колона, свитък и папирус, стига да носи символа Тау или някакъв друг знак, заимстван и присвоен от новата религия. Тогава читателят ясно ще види защо са останали толкова малко писмени документи от миналото. Вярно е, че враждебният дух на фанатизма на ранното и средновековно християнство и исляма е предпочитал и двете религии да тънат в тъмнина и невежество.
И Слънцето обагрили със кръв, Земята станала могила,
И този гроб превърнали във ад;
Самият ад по-сумрачен от мрака станал.

image

Реклама - Застраховка Живот; с любезното съдействие на пенсионен фонд "Насила" и погребална агенция "Живот и след това"

image

ПРЕДВЕЧНАТА МАЙКА — РАЖДАЩА, СКРИТА
В СВОИТЕ ПОКРОВИ, ВЕЧНО НЕВИДИМИ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДРЯМАЛА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДЕМ ВЕЧНОСТИ.
„Майката-Раждаща“, Пространството, е вечната, винаги съществуваща причина на всичко — Непостижимо БОЖЕСТВО, чиито „Невидими Покрови“ се явяват мистичният Корен на цялата Материя и Веселена. Пространството е онова единно и вечно, което ни е най-лесно да си представим устойчиво в неговата отвлеченост и извън влиянието и зависимостта от присъствие или отсъствие в него на обективната Вселена. Във всеки един смисъл то е извън измеренията и е самосъществуващо. Духът е първата диференциация на „ТОВА“, безпричинна причина както на духа, така и на материята. Както ни учи езотеричният Катехизис — „то е нито „безгранична пустота“, нито „условна пълнота“, а е и едното, и другото. То е било и винаги ще бъде“.
Така „Покровите“ означават ноумен на недиференцираната Космическа Материя. Това не е материята, която ние познаваме, а е духовната същност на материята, която също е вечна и даже единна с Пространството в неговия абстрактен смисъл. Коренът-Природа е също и източник на най-тънки, невидими свойства във видимата материя. Това е като душа на Единния и Безкраен Дух. Индусите наричат това Мулапракрити и твърдят, че е първосъздадена субстанция, основа, Упадхи или проводник на всеки феномен — физически, психически или умствен. Това е източник, от който се излъчва Акаша.
Под „Седем вечности“ се подразбират еоните или периодите. Думата „Вечност“, в смисъла на християнското богословие, е без съдържание за източното ухо, освен когато се използва за Единното Съществуване; също както и терминът „во веки веков“ е вечен само в бъдеще и е нищо повече от лъжливо наименование1. Такива думи не съществуват и не могат да съществуват във философската метафизика и са били неизвестни до възникването на църковното християнство. Седем Вечности означават седем периода, или период, равен на седем периода на една Манвантара в продължение на Махакалпа или „Великия Век“ (100 години на Брама), което в крайна сметка представлява З11 040 000 000 000 години; всяка година на Брама се състои от 360 Дни и също толкова Нощи на Брама (изчислени по Чандраяна или Лунната година). Един ден на Брама съответства на 4 320 000 000 години на смъртните. Тези Вечности принадлежат към най-съкровените изчисления, в които, за да се стигне до точния извод, всяка цифра трябва да е 7Х, при което „х“ е различен, според природата на цикъла в субективния или реалния свят, и всяка цифра, представляваща или отнасяща се до различни цикли — от най-големия до най-малкия, в обективния или нереалния свят, трябва непременно да е кратна на седем. Ключът на това не може да бъде даден, тъй като в него се съдържа тайната на езотеричните изчисления, а за целите на Обикновените изчисления това няма смисъл. „Числото седем — казва Кабала — е великото число на божествените тайни“; числото десет е от общочовешкото познание (Декадата на Питагор), 1 000 е третата величина на числото десет, затова и числото 7 000 е също така символично.
1 Във втората книга Вишну Пурана, в гл. VIII e казано: „Под безсмъртие се разбира съществуване до края на Калпа“. В бележка преводачът Уилсън сочи: „Съгласно Ведите това е всичко, което трябва да се разбира под безсмъртие (или вечност) на боговете; те загиват в края на всемирното разлагане (или Пралайа)“. Но езотерическата философия казва: „Те не загиват, а отново се абсорбират“.
В тайната доктрина цифрата 4 е мъжки символ само в най-висш аспект на абстракцията; в материален аспект числото 3 е мъжки, а 4 — женски символ — вертикален и хоризонтален в четвъртия стадий на символизма, когато символите стават глифи на зараждащите се сили във физически аспект.

image

ВРЕМЕ НЕ Е ИМАЛО, ТО ПОЧИВАЛО В БЕЗКРАЙНИТЕ НЕДРА НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА.
„Времето“ е само илюзия, създавана от последователните редувания на нашите състояния на съзнанието по време на странстванията ни във Вечността и то не съществува, а „почива в сън“ там, където няма съзнание, в което може да възникне Илюзия. Настоящето е само математическа линия, отделяща тази част от Вечната продължителност, която ние наричаме бъдеще, от частта, наричана от нас минало. Нищо на земята няма истинска, реална продължителност, тъй като нищо не остава неизменно, или е такова само за билионна част от секундата. Усещането, което ние получаваме от очевидното разделение на времето, известно като настояще, произтича от неяснотата на мимолетни възприятия или на поредица от възприятия на предметите, които чувствата ни предават, доколкото тези предмети са от областта на идеалните представи, наричани от нас бъдеще и преминават в областта на спомените, наречени от нас минало. Съвършено по същия начин изпитваме впечатление от продължителността на мигновена електрическа искра като следствие от мъглявото и продължително нейно отпечатване върху ретината на окото. И наистина човекът или предметът не се състои само от това, което е видимо в него в даден момент, а представлява съвкупност от всички свои различни и сменящи се състояния от момента на появяването си в материална форма до своето изчезване от нашата Земя. Именно „тези съвкупности“, съществуващи извечно в бъдещето, преминават постепенно през материята, за да съществуват вечно в миналото. Никой не би могъл да каже, че парчето желязо, паднало в морето, е започнало своето съществуване, когато е напуснало въздуха, и влизайки във водата е престанало да съществува; и че самият камък се е състоял само от това пресичане на плоскостта, съвпадащо в даден момент с математическия план, разделящ и същевременно съединяващ атмосферата с океана. Същото става и с хората, и с предметите, които изпадайки от една крайност в друга, от „ще бъде“ и „било“, от бъдещето в миналото, въздействат мигновено на нашите чувства като пресичане на своята цялост според тяхното движение във времето и пространството (като материя) от една Вечност в друга. И тези вечности съставляват продължителността, само в която всичко има своето истинско съществуване, стига нашите чувства да са способни да възприемат това.
Тайната доктрина

image

Имате стара душа
Усещането, че сте по-възрастни от възрастта си, може да е знак за прераждане. Пренесли си се
Познания и опит от предишния ви живот, които са останали с вас и се отразяват в настоящия ви живот.
Имате силни интуиции
Интуицията е способността да се балансира съзнателното съзнание с несъзнателния ум и да се влезе по-дълбоко в първичната мъдрост и вроденото знание. Онези, които имат силни интуиции, могат да бъдат зрели в душата - доказателство за много минали животи.
АФИНИТЕТ ЗА НЯКОИ КУЛТУРИ / ПЕРИОДИ / ОКОЛНА СРЕДА
Казва се, че имайки голямо, необяснимо привличане към определени култури или периоди от време, това е един вид "остатък" от минал живот, напомнящ определено място, култура или среда, която душата ви може да е била в миналото. Например, може да имате необясним афинитет към азиатската култура, келтски артефакти или 19-ти век.

image

Всички ние сме преживели dйjа vu преди известно време в живота си. Това странно усещане е, че по някакъв начин вече сме преживели или живели преди това същото. Често dйjа vu идва спонтанно и се задейства от миризми, звуци, забележителности, вкусове и различни други усещания. Докато някои твърдят, че dйjа vu е неврологичен дисонанс, други твърдят, че dйjа vu отразява възможността за други измерения (т.е. паралелни вселени), а други смятат, че това е разкриване на минал живот.

image

Думата „Брама“ не се среща нито във Ведите, нито в други ранни трудове. Тя означава Абсолютна Мъдрост и Адибхута, преведено от Фитцедуард Хол като „Извечната Несътворена Причина на всичко“.
Ако „Бодха“ означава вродено притежаване на божествения разум или разбирането му, Будда — овладяването на всичко това с лични усилия и заслуги, то Буддхи е способност на познанието, канал, чрез който божественото знание достига Его-то, разпознаването на доброто и злото, а също така божествената съвест и Духовната Душа, която е проводник на Атма. „Когато Буддхи поглъща нашия Еготизъм (унищожава го) с всички негови Викара, Авалокитешвара става ясна за нас и Нирвана или Мукти е достигната“. Мукти е същото като Нирвана, освобождаване от сянката на Майа или илюзията. Бодхи също е и наименование на особеното състояние на транс, наречено Самадхи, по време на който субектът достига най-висшата степен на духовно познание.
Безумци са тези, които в своята сляпа и ненавременна в нашата епоха ненавист към Буддизма и реакция към него отричат езотеричните му учения, които са и учения на брамините. Отричат ги само защото асоциират това наименование с принципи, които те като монотеисти смятат за зловредни доктрини. „Безумни“ в този случай е правилният термин, тъй като в нашата епоха на груб и антилогичен материализъм само езотеричната философия е способна да се противопостави на повторните нападки срещу всичко, което човечеството смята за най-скъпо и съкровено в своя вътрешен духовен живот. Истинският философ, изучаващ езотеричната Мъдрост, напълно се освобождава от личностите, догматичните вярвания и отделните религии. Освен това езотеричната философия примирява всички религии, като сваля от всяка нейната външна обвивка, човешката, и показва съответствието на корена на всяка с основата на другите велики религии. Тя доказва необходимостта от Божествения и Абсолютен Принцип в Природата. Също така тя не отрича Божеството, както и Слънцето. Езотеричната философия никога не е отричала „Бога в природата“, както и Божеството като абсолютна и абстрактна Същност. Тя отказва да признае само боговете на така наречените монотеистични религии, създадени от човека по свой образ и подобие, светотатствени и печални карикатури на Вечното и Непознаваемото. Освен това писмените документи, които ще представим на читателя, обхващат езотеричните доктрини на целия свят от самото начало на произхода на човечеството, окултизмът на буддизма заема в тях само своето законно място.
Тайната доктрина Том 1 КОСМОГЕНЕЗИС

image

"Основното възражение срещу социализма е, че иска да създаде на простите люде възможност да безделничат(доносничат - бел. ред.). Простият безделник пада в тежест на себе си и на света."
Фридрих Ницше, из "Тъй рече Ницше", стр. 85

image

К. Г. Юнг за Фридрих Ницше
“Познавам редица интелектуалци с маниакално - депресивна нагласа. В маниакалната фаза те мислят свободно, продуктивно, ясно и много абстрактно. В депресивната фаза имат натрапливи чувства, биват завладявани от ужасни настроения - настроения, а не мисли. Тук, разбира се, става дума за проблеми на личностната психология. Това може най-добре да се наблюдава при хора около и над четиридесет години, имащи съвсем определен начин на живот - интелектуален или свързан с определена ценностна система, при които този аспект изчезва и се проявява точно обратното. Има много интересни случаи от този тип. Известен пример от сферата на литературата е НИЦШЕ. Той е най-впечатляващият случай за обрат на психологическата нагласа към нейната противоположност към средата на живота. В младежките си години той е автор на афоризми във френски стил; по-късно - на тридесет и осем, когато пише “Тъй рече Заратустра”, у него избликва дионисиевско настроение, което е в абсолютен противовес на всичко, писано от него преди.”
К. Г. Юнг, из “За основите на аналитичната психология”, стр. 38

image

Само слабите се стремят към порядък.
Силните владеят хаоса...
(Ницше)
Matrix Whitehouse

image

"Човекът създава както своя бог, така и своя дявол по свой образ и подобие. Неговият бог е себе си в най-добрия си вид, а неговият дявол е в най-лошия си.". ~ Елберт Хъбард

image

"Защото истината винаги е странна, по-странна от измислицата." ~ Лорд Байрън

image

Ако Безкрайният не беше пожелал човека да бъде мъдър, Той не би му дал способността да знае. Ако Той не е искал човек да стане добродетелен, Той нямаше да посее в човешкото сърце семената на добродетелта.

image

Първият стадий на поклонение е мълчание.

image

"Разбирането изисква не само момент на възприятие, но непрекъснато осъзнаване, непрекъснато състояние на разследване без заключение". ~ Брус Лий

image

Адам е Атомът и ако разделим Атома, ще получите "Ева", която е електронът. Това е мястото, откъдето идва библейската история за реброто. Както по-горе, така и по-долу

image

Да настояваш за духовна практика, която ти е служила в миналото, е все едно да носиш сала на гърба си, след като прекосиш реката. ~ Буда

image

Истините не са истини за вас, освен ако не ги осъзнаете в себе си. Без реализация те са просто идеи. За духовно възприемане, духовно съзнание, не се крие в неясни теологични идеи, а в придобиването на самореализация. ~ Парамханса Йогананда

image

"Илюзията, споделена от всички, става реалност."
- Ерих Фром





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8671404
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031