Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2017 19:24 - МИСЛИ ФОРМИ 30
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1664 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Ръководната и властвуващата част от твоята душа да остане незасегната от леките или силните движения в плътта ти и да не се смесва с тях, но да се държи настрана и да се огради от страстите на телесните части. А когато поради един вид съчувствие те попаднат в ума, все едно, че всичко е едно тяло, тогава да не се опитвам да противодействувам на това усещане, защото то е естествено. Но нека ръководното начало да не добавя от себе си мнението дали това е добро или зло!

image

Често си мисли с каква скорост преминава и изчезва всичко съществуващо и раждащо се. Материалната същност като река непрекъснато тече, действителното е в непрестанна промяна, причините — подложени на безброй преобразувания; почти нищо не е устойчиво и толкова близко е зиналата безкрайност на изтеклото и бъдното, в която всичко изчезва. Затова как да не е глупав човекът, който се надува, притеснява или оплаква при тези обстоятелства, сякаш безпокойствието му ще трае кой знае колко време.
Марк Аврелий

image

Сами по себе си нещата не засягат ни най-малко човешката душа, нито имат достъп до нея, нито могат да я помръднат или задвижат. Единствено тя самата помръдва и задвижва себе си и с каквито съждения счете за достойно да се изпълни, такива са за нея и външните обстоятелства, които я заобикалят.
Марк Аврелий

image

Постоянно си представяй вселената като едно същество, обладаващо една материална същност и една душа и как всичко достига до едно усещане, до неговото. Как върши всичко по един импулс и как при съпричиняването и ставането на всичко от всичко то се образува от втъкаването и вплитането на толкова неща.
Марк Аврелий
Към себе си (7)

image

Ако умствената способност е обща за всички ни, общ е и разумът, който ни прави разумни същества. А ако е така, общ е и разумът, който ни нарежда какво трябва и какво не трябва да правим. А щом е така, има и общ закон. А щом е така, сме граждани. А щом е така, сме причастни към някакъв обществен ред. А щом е така, светът е като град. Защото към какъв друг ред можем да твърдим, че е причастен целият човешки род? Оттам, от този общ град идва и умственото, и разумното, и законното начало. Откъде другаде? Също както земното в мене е откъснато от някаква земя и влажното от друг елемент, дъхът от един извор, а топлото и огненото от друг техен, така и умствената способност е дошла отнякъде — защото нищо не идва от нищо, както и не отива в небитието.
Марк Аврелий

image

Тяло, душа, ум. На тялото усещанията, на душата влеченията, на ума възгледите. И говедата имат впечатления и представи, и животните и хермафродитите, и фаларис, и Нерон биват разигравани от влечения. Умът е водач към очевидните задължения и за тези, които не почитат боговете, зарязват родината си и действуват при заключени порти. Та ако всичко друго е общо за изброените същества, остава това, което е присъщо за достойния човек — да приветствува и обича отреденото да му се случи, да не смесва и обърква у вихъра на представите си положеното вътре в гърдите му божество, а да го пази кротко и, послушно, следващо бога и нито произнасящо нещо против истината, нито вършещо против справедливостта. Ако някой не му вярва, че живее скромно, достойно и в добро разположение на духа, той нито му се сърди, нито отстъпва от пътя, който води към предела на живота, където е нужно да достигне чист, спокоен, готов да си отиде не насила, а в съгласие със своята съдба.
Марк Аврелий

image

Тайната на алхимията е следната: Има начин да манипулираме материята и енергията, за да произведем това, което съвременните учени наричат "поле на сила". Това поле действа на наблюдателя и го поставя в привилегирована позиция във Вселената. От тази позиция той има достъп до реалностите, които обикновено са скрити от нас по време и пространство, материя и енергия. Това е, което наричаме "Великата работа". ~ Fulcanelli / The Master Alchemist

image

"Боговете не се нуждаят от жертвоприношения, какво може да се направи, за да се спечели благоволението им?" Според мен човек може да придобие мъдрост и, доколкото може, да върши добро на такива, които го заслужават. Това удовлетворява боговете, атеистите обаче могат да предложат жертва. " ~ Аполоний на Тиана - Ἀπολλώνιος ὁ Τυανεύς. c. 15-100.A.D.

image

"Ние сме част от симбиотична връзка с нещо, което се прикрива като извънземно нашествие, за да не ни алармира". ~ Терънс Маккена. 1946-2000. лекция за НЛО

image

Понякога се чувствам така, сякаш се разпространявам над пейзажа и вътрешните неща и живея във всяко дърво, в разплискващите вълни, в облаците и животните, които идват и отиват в процесията на сезоните. Няма нищо, с което не съм свързан. ~ Карл Г. Юнг (1875 - 1961 г.)

image

"Tова е егото, което създава такива трудности, препятствия и след това страда от объркаността на очевидните парадокси. Разберете кой прави запитванията и Аз ще бъде намерен. "- Рамана Махарши

image

Времето на човешкия живот е миг, същността нещо изтичащо. Възприятията замъглени, връзката на тялото като цялост лесно разрушима, душата блуждаеща, съдбата непредвидима, пребъдването на името спорно. Накратко казано, всичко свързано с тялото е река, а всичко, принадлежащо на душата, сън и дим, животът е война и пребиваване на чужденец, бъдната слава — забрава. Какво може да ни напъти тогава? Само едно — философията. Тя е в това да пазим вътрешния си бог неопетнен и безметежен, надмогнал удоволствието и мъката, да не допускаме да върши нещо напосоки, лъжливо и лицемерно и да изпитва нужда някой да прави или да не прави нещо. Освен това да приема случващото се и отреденото нему като идващо някъде оттам, откъдето е дошъл сам той. И във всички случаи да очаква смъртта със спокойната мисъл, че тя не е друго, а разпадане на елементите, които влизат в състава на всяко живо същество. Ако не се случва нищо страшно на самите елементи при непрекъсната промяна на всеки в друг, защо да се опасява човек от промяната и разпадането на всичко? Става съобразно природата. А нищо лошо не е съобразно природата.
Марк Аврелий - "Към себе си"

 image

Човешката душа се лишава от достойнство най-вече, когато по своя воля се превръща в един вид оток на света. Защото да недоволствува от нещо ставащо, значи да отстъпва от природата, която обхваща като свои части природите на всички останали неща. После — когато се отвръща или се насочва срещу някого, за да навреди, както се случва с душите на разгневените хора. На трето място тя се лишава от достойнство, когато е надмогната от удоволствие или мъка. На четвърто — когато лицемери и върши или говори нещо изкуствено и противно на истината. На пето място — когато не насочва делата и начинанията си към никаква цел, а върши всичко напосоки и без контрол, след като и най-незначителните ни действия е редно да се осъществяват с отнасяне към цел. Цел за разумните същества е следването на разума и закона на най-висшия град и държава.
Марк Аврелий - "Към себе си"

image

Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност. Какво представляват хората, чиито мнения и гласове са си спечелили слава?# Какво представлява смъртта? Ако човек я разгледа сама по себе си и като подложи на анализ понятието, отдели съпровождащите го празни представи, ще достигне до възгледа, че тя не е нищо друго освен дело на природата. Ако някой се страхува от делото на природата, е дете. Но смъртта не е само дело на природата, тя е и нещо полезно за нея. Как се свързва човекът с бога и с коя своя част и изобщо в какво положение е тази негова част?
Марк Аврелий

image

Нека не те разсейват външните събития. Намери време да научиш нещо добро и престани да блуждаеш. Нужно е вече да се пазиш и от другата заблуда. Глупави са и потъналите в дела и накрая уморени от живота хора, неразполагащи с цел, към която да насочат всички свои начинания и изобщо всички свои представи.
Марк Аврелий
Към себе си

image

"Някои хора нямат представа какво правят и много от тях са много добри в това". ~ Джордж Карлин

image

Това, което съм, е плът, дихание и ръководно начало. Остави книгите. Не се разсейвай повече. Не е позволено. Но презри плътта като човек, който вече умира. Тя е мръсна Кръв, кости, Крехка тъкан от сплитащи се сухожилия, вени и артерии. Забележи и диханието какво представлява — вятър, винаги нещо различно, постоянно бълвано и наново поглъщано. Ръководното начало е третата ти съставка. На следното обърни внимание. Възрастен си. Не го оставяй повече да робува и да бъде разигравано като марионетка от егоистичните ти пориви. И не допускай да негодува срещу предопределеното и настоящето или да гледа с недоверие към бъдещето.
Марк Аврелий

image

"Целта на живота не е да си на страната на мнозинството, а да избягаш от себе си в редиците на лудостта."
~ Марк Аврелий

image

"Ние сме боговете на атомите, които създават себе си, но ние също сме атомите на боговете, които изграждат Вселената". ~ Манли П. Хол

image

„Хроничното угризение на съвестта, както единодушно твърдят всички преподаватели по етика, е твърде нежелателно чувство. Ако сте се държали неприлично, разкайте се, доколкото е възможно, поправете стореното и си поставете задачата друг път да се държите по-прилично. В никакъв случай не изпадайте в униние заради провинението си. Да се отъркаляте в тинята не е най-добрият начин да се очистите.
Олдъс Хъксли - „Прекрасният нов свят”

image

3 Political Women Blair, Sarkozy and Cheney

Очевидно в отговор на ограничаването на политическата и икономическата свобода сексуалната свобода нараства. А един диктатор (освен ако не са му необходими пушечно месо или семейства, с които да колонизира незаселени или новозавоювани територии) ще направи много, за да насърчи тази свобода. Заедно със свободата да се бленува под влиянието на опиатите, на киното и на радиото тя ще помогне на поданиците му да се примирят с робството, което е тяхна съдба.
- Олдъс Хъксли

image

Гностичното учение се основава на общуването между науката, философията, изкуството и религията. То разбира, че животът е празен, ако не преследва трансцедента, реализацията на Съществото. Не би било възможно без да се развиват превъзходни емоции, които хуманизират науката, които сублимира изкуството, издига философията и кристализира религията. - Самаел Аун Уеор

image

"Вселената е създадена от съзнание, което се проявява във физическата действителност чрез план, който наричаме Свещенна геометрия, която се повтаря отново и отново, давайки илюзията за линейно време". - Тот

image

Духовното развитие не е резултат от отчаяно усилие да бъдеш добър. Това е по-скоро вътрешна реализация на правото, която преобразува цялата природа в подобие на Истината. ~ Манли П. Хол (Self-Unfoldment 1942, с. 8)

image

Нуждаем се от свети мъже и жени които да излязат в живота и да ръководят тази страна през тъмните години, които предстоят; които да съдействат за установяването на по-високи норми за добро и зло;
Които да коригират несправедливите закони в нашите наредби; да станат покровители на по-широки и по-благородни образователни идеали; да насърчават каузата за световния мир; да подпомага постигането на икономическа справедливост; и най-вече да екипират милионите от това поколение с работеща, жизнеспособна философия на живота. ~ Манли П. Хол (The Phoenix 1931, p.111)

image

Garden Gnome Bin Laden

Благия хумор е мост към приятелството и разбирането и носи със себе си алхимическа сила на трансформация. ~ Manly P. Hall (PRS Journal Есен 1960, с. 8)

image

Религиозни и философски заповеди са създадени преди всичко, за да служат на духовните нужди на расата. В този късни дни обаче твърде често расата е служила или дори е поробена за паричните потребности или екстравагантността на богословските институции. ~ Манли П. Хол (The Phoenix 1931, p.109)

image

Не можем да кажем например, че религията е по същество погрешна, защото някои убеждения и вяра са държали хората в робството на най-абстрактните и отвратителни страхове. ~ Manly P. Hall (PRS вестник зима 1960, стр. 74)

image

Усъвършенствуването задейства закона за кармата. До степента, която се подобрявате, до такава степен ще откриете повече възможности. ~ Manly P. Hall (Self-Разгръщане 1942, с.31)

image

Целта на философията е да подреди живота на хората. При правилно подреденото съществуване висшата част в човека контролира и насочва долната част; Духът контролира ума и умът контролира тялото. ~ Manly P. Hall (Self-Разгръщане 1942, стр. 29)

image

Във всяко човешко същество има конфликт между идеалите и действията. Всеки знаем това много добре. Фактът, че не сме съвършени, не трябва да води до обезкуражаване, а до добросъвестно желание да се подобрим чрез интелигентен процес. ~ Manly P. Hall (Self-Разгръщане 1942, стр. 29)




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684487
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031